Kapusta
V článku nájdete:
Popis
Kapusta, z lat.brassica oleracea, má oválny tvar. Poznáme viac druhov kapusty, môžu byť zelenej, fialovej (občas až purpurovej) či bielej farby. Každá odroda kapusty je mierne iná, má odlišné tvary listov a každá z nich sa odlišuje aj pevnosťou.
Pôvod
Kapusta sa na území Európy objavila približne niekedy do roku 500 pred našim letopočtom. Dostala sa k nám práve vďaka Keltom. Už starí Rimania považovali kapustu za všeliek!
StressFix je inovatívny produkt plný bylín, vitamínov a minerálov navrhnutých tak, aby ste očistili svoju myseľ od stresu, znížili vplyv psychických ochorení a zároveň mali plnohodnotný spánok?
Charakteristika
- Podporuje náš imunitný systém
- Má antiseptické účinky
- Zmierňuje napätie, nervozitu a stres
- Pomáha pri chudnutí
- Má močopudné účinky
- Podporuje správny vývoj plodu počas tehotenstva (práve vďaka obsahu kyseliny listovej)
- Podporuje prečisťovanie hrubého čreva
- Odstraňuje nadbytočnú vodu z nášho tela
- Detoxikuje naše telo
- Znižuje vysoký cholesterol v krvi
- Podporuje tvorbu črevnej mikroflóry
- Udržiava zdravý nervový systém
- Ochraňuje naše bunky pred voľnými radikálmi
- Zlepšuje náš tráviaci systém
- Podporuje funkciu nášho mozgu
- Slúži ako prevencia proti rakovine, diabetesu, osteoporóze, anémii, cukrovke, obezite, obličkovým kameňom a kardiovaskulárnym ochoreniam
- Zvyšuje našu imunitu
- Lieči žalúdkové a dvanástnikové vredy
- Podporuje tvorbu červených krviniek v našom tele
- Napomáha k pravidelnej stolici
- Urýchľuje náš metabolizmus
- Zvyšuje našu obranyschopnosť
- Zabraňuje zápche v našom tele
- Znižuje nám vysoký krvný tlak
- Pomáha pri redukcii hmotnosti
Nutričné hodnoty
100 g kapusty obsahuje:
- 24 kcal
- 0,1 g – tuky
- 6 g – sacharidy
- 2,5 g – vláknina
- 3,2 g – cukor
- 1,3 g – bielkoviny
- 0 mg – cholesterol
Minerály v 100 g kapusty:
Železo | 1,2 mg | Zinok | 0,24 mg |
Vápnik | 31 mg | Mangán | 0,17 mg |
Horčík | 13,7 mg | Selén | 0,45 ug |
Fosfor | 24,2 mg | Omega 6 kyseliny | 37 mg |
Draslík | 190 mg | Betakarotén | 41 ug |
Fluorid | 1,2 ug | Luteín | 34 ug |
Vitamíny v 100 g kapusty:
Vitamín A | 100 IU | Vitamín E | 0,4 mg |
Vitamín B3 | 0,3 mg | Vitamín K | 80 ug |
Vitamín B6 | 0,21 mg | Kyselina pantoténová | 0,5 mg |
Vitamín C | 39,7 mg | Kyselina listová | 48 ug |
*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch sa často sa uvádza jednotka IU:
Ak vám záleží na svojom psychickom aj fyzickom zdraví, mali by ste zbystriť pozornosť. StressFix prichádza ako revolučná zmena pri starostlivosti o dušu, myseľ a v konečnom dôsledku aj telo.
Obsahuje až 14 zložiek vo vysokých dávkach a stojí iba 48,9 eur za 60 kapsúl. Dokáže kompletne nahradiť všetky užívané preparáty. Jeho silné zbrane – efektívne napomáha pri psychických ochoreniach, pôsobí proti stresu a skvalitňuje spánok. Prečítajte si recenziu
Zloženie:
- Medovka lekárska (250 mg), Levanduľa lekárska (150 mg), Valeriána lekárska (100 mg), Slncovka kalifornská (100 mg), Mučenka opletavá (100 mg),
- Vitamín B2 (1,2 mg), Vitamín B6 (2,2 mg), Vitamín B9 (400 ug), Vitamín B12 (4 uq), Vitamín D3 (600 I.U.), Vitamín E (10 mg),
- Magnézium (200 mg), Zinok (12 mg), Železo (6 mg),
- Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
- Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
- Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
- Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.
Ako pestovať kapustu?
Hlávková kapusta patrí medzi najobľúbenejšie a naozaj nenáročné plodiny na pestovanie. Je vysoko odolná voči mrazu. Stačí, ak budeme záhony vždy udržiavať bez burín a pravidelne ich budeme zalievať, hlavne počas horúcich dní. Ideálna pôda pre kapustu je taká, ktorá je stredne ťažká a hlinitá, obsahuje humus a má pH približne 6 až 7.
Vegetačné obdobie závisí od odrody. Zimné odrody majú 240 až 250 dní. Môžeme ich vysádzať až do konca septembra a začíname ich zbierať v januári. Jesenné odrody majú zase vegetačné obdobie 102 až 106 dní. Môžeme ich vysádzať od začiatku júla a zbierame ich niekedy v auguste či v septembri. A na záver ranné odrody. Ich vegetačná doba je 50 až 70 dní. Vysievame ich v apríli a zbierame ich buď v máji alebo v júny.
Pri vysádzaní nesmieme zabudnúť ani na vzdialenosti. Skoré odrody vysádzame približne 50 x 50 cm. Letné odrody asi 50 x 50 cm až 50 x 60 cm a nakoniec neskoré odrody na vzdialenosť 60 x 60 cm až po 70 x 70 cm.
Vedeli ste, že…?
- Kapusta patrí medzi najstaršiu zeleninu na svete.
- Kapusta má veľmi nízky obsah nasýtených tukov, cholesterolu, ale zato vysoký obsah diétnej vlákniny, vitamínu C, vitamínu K, kyseliny listovej, draslíku, mangánu, vitamínu A, tiamínu, vitamínu B6, vápniku, železa a horčíku.
- Pitie džúsu z kapusty pomáha pri liečbe žalúdočných a črevných vredov.
- Ak hľadáte nízko kalorickú diétu, kapusta sa jednoznačne objaví medzi potraviny v hornej časti zoznamu. Jedna šálka kapusty obsahuje len cca 15 kalórií.
- Kapusta obsahuje množstvo vlákniny a železa, ktoré pomáhajú udržiavať zažívací trakt a hrubé črevo v zdravom stave.
- Čína je najväčším výrobcom kapusty, zatiaľ čo Rusko spotrebuje najväčšie množstvo kapusty na svete.
Šči s hubami
Šči je tradičná ruská kapustová polievka.
Na prípravu šči budeme potrebovať:
- 1/2 – hlávka kapusty
- 1 ks – mrkva
- 1 ks – petržlen (paštrnák)
- 3 – 4 ks – zemiaky
- 1 ks – cibuľa
- 2 ks – paradajky
- 2 hrste – nakrájané lesné huby
- 4 strúčiky – cesnak
- 2 ks – bobkové listy
- 1 ks – čierne korenie
- štipka – soľ
- 1 ks – chilli korenie
- vňať – kôpor
- 1 ks – petržlenová vňať
- vňať – mladej cibule
- 1 ks – olej
- 1 ks – kyslá smotana
Postup prípravy receptu:
- Najskôr si nakrájame cibuľu, ktorú si potom na oleji orestujeme.
- K cibuli pridáme nakrájanú mrkvu, petržlen a olúpané a nadrobno nakrájané paradajky. Necháme pár minút orestovať.
- Pridáme nakrájanú kapustu a huby. Potom zalejeme vodou (alebo môžeme použiť aj mäsový vývar), pridáme bobkový list a podľa chuti osolíme a okoreníme čiernym korením. Varíme do polomäkka.
- Medzitým si očistíme zemiaky, tie si potom nakrájame na kocky a pridáme ich do polievky. Uvaríme až domäkka. Na záver ešte pridáme roztlačený cesnak a podľa chuti chilli korenie a nasekané vňate.
- Podávame s lyžicou kyslej smotany. Prajem dobrú chuť!
Plnené jahňacie plece na kapuste – dva chody
Príprava receptu nám zaberie asi 35 minút + 100 a 60 minút pečenie. Zo zadaných surovín spravíme 8 + 8 porcií.
Na prípravu receptu budeme potrebovať:
- 1700 g – jahňacie plece
- trochu – čerstvý rozmarín
- trochu – čerstvý tymián
- štipka – soľ
- 6 väčších strúčikov – cesnak
- čerstvo pomleté – korenie štyroch farieb
Na guľky a plnku budeme potrebovať:
- 500 g – domáca údená klobása
- 500 g – jahňací orez z pleca
- 100 ml – rastlinný olej
- 1 PL – mletá štipľavá červená paprika
- 2 PL – mletá sladká červená paprika
- 2 ks – chilli papričky
- čerstvo pomleté – korenie štyroch farieb
- 1 ks – čerstvá cibuľa
- 6 strúčikov – cesnak
Na kapustu budeme potrebovať:
- 600 g – čerstvá biela hlávková kapusta
- 600 g – čerstvá červená hlávková kapusta
- štipka – soľ
- 6 ks – nové celé korenie
- 4 ks – bobkový list
- 1 KL – rasca
- 2 ks – čerstvá cibuľa
- na mäso – rasca
Postup prípravy receptu:
- Najskôr si pripravíme všetky suroviny.
- Vnútornú časť mäsa si orežeme na tenší plát, aby sa nám dal pekne rolovať. Okoreníme ho čerstvo mletým korením štyroch farieb a osolíme.
- Asi 500 g orezu a klobásu si pomelieme na mlynčeku aj spolu s jednou väčšou cibuľou a cesnakom. Do takejto zmesi ešte pridáme korenie štyroch farieb, rascu, mleté papriky a chilli. Polejeme asi 100 ml oleja, osolíme a dobre premiešame. Necháme asi 15 minút postáť.
- Medzitým si nakrájame obe kapusty. Osolíme ich, pridáme asi 1 KL rasce, nové korenie a bobkový list. Všetko dobre premiešame.
- Polovicu pripravenej kapusty si dáme na dno pekáča. Orezané mäso naplníme v strede mletým mäsom. Potom plát zavinieme a mäso previažeme špagátom, aby nám držali pokope. Zrolované mäso položíme na kapustu a vrch ešte osolíme. Na vrch môžeme ešte pridať cesnak, ktorý je nakrájaný na plátky, nasekaný tymián a rozmarín. Pekáč zavrieme a vložíme do vopred vyhriatej rúry na 230 °C. Po 10 minútach teplotu znížime na približne 180 °C a pečieme asi ďalších 70 minút. Po 70 minútach môžeme pekáč odokryť a necháme posledných 15 minút zapiecť do červena. Guľky si môžeme urobiť a upiecť aj na druhý deň.
- K tomu si ešte môžeme uvariť slané zemiaky, koreniny nemusíme použiť, pretože mäso aj kapusta sú ochutené dostatočne. Prajem dobrú chuť!