Kapusta

Popis

Kapusta, z lat.brassica oleracea, má oválny tvar. Poznáme viac druhov kapusty, môžu byť zelenej, fialovej (občas až purpurovej) či bielej farby. Každá odroda kapusty je mierne iná, má odlišné tvary listov a každá z nich sa odlišuje aj pevnosťou.

Detoxikačné produkty
Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu 

Pôvod

Kapusta sa na území Európy objavila približne niekedy do roku 500 pred našim letopočtom. Dostala sa k nám práve vďaka Keltom. Už starí Rimania považovali kapustu za všeliek!

Charakteristika

  • Podporuje náš imunitný systém
  • Má antiseptické účinky
  • Zmierňuje napätie, nervozitu a stres
  • Pomáha pri chudnutí
  • Má močopudné účinky
  • Podporuje správny vývoj plodu počas tehotenstva (práve vďaka obsahu kyseliny listovej)
  • Podporuje prečisťovanie hrubého čreva
  • Odstraňuje nadbytočnú vodu z nášho tela
  • Detoxikuje naše telo
  • Znižuje vysoký cholesterol v krvi
  • Podporuje tvorbu črevnej mikroflóry
  • Udržiava zdravý nervový systém
  • Ochraňuje naše bunky pred voľnými radikálmi
  • Zlepšuje náš tráviaci systém
  • Podporuje funkciu nášho mozgu
  • Slúži ako prevencia proti rakovine, diabetesu, osteoporóze, anémii, cukrovke, obezite, obličkovým kameňom a kardiovaskulárnym ochoreniam
  • Zvyšuje našu imunitu
  • Lieči žalúdkové a dvanástnikové vredy
  • Podporuje tvorbu červených krviniek v našom tele
  • Napomáha k pravidelnej stolici
  • Urýchľuje náš metabolizmus
  • Zvyšuje našu obranyschopnosť
  • Zabraňuje zápche v našom tele
  • Znižuje nám vysoký krvný tlak
  • Pomáha pri redukcii hmotnosti

Nutričné hodnoty

100 g kapusty obsahuje:

  • 24 kcal
  • 0,1 g – tuky
  • 6 g – sacharidy
  • 2,5 g – vláknina
  • 3,2 g – cukor
  • 1,3 g – bielkoviny
  • 0 mg – cholesterol

Minerály v 100 g kapusty:

Železo 1,2 mg Zinok 0,24 mg
Vápnik 31 mg Mangán 0,17 mg
Horčík 13,7 mg Selén 0,45 ug
Fosfor 24,2 mg Omega 6 kyseliny 37 mg
Draslík 190 mg Betakarotén 41 ug
Fluorid 1,2 ug Luteín 34 ug

Vitamíny v 100 g kapusty:

Vitamín A 100 IU Vitamín E 0,4 mg
Vitamín B3 0,3 mg Vitamín K 80 ug
Vitamín B6 0,21 mg Kyselina pantoténová 0,5 mg
Vitamín C 39,7 mg Kyselina listová 48 ug

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Ako pestovať kapustu?

Kapusta pestovanie

Hlávková kapusta patrí medzi najobľúbenejšie a naozaj nenáročné plodiny na pestovanie. Je vysoko odolná voči mrazu. Stačí, ak budeme záhony vždy udržiavať bez burín a pravidelne ich budeme zalievať, hlavne počas horúcich dní. Ideálna pôda pre kapustu je taká, ktorá je stredne ťažká a hlinitá, obsahuje humus a má pH približne 6 až 7.

Vegetačné obdobie závisí od odrody. Zimné odrody majú 240 až 250 dní. Môžeme ich vysádzať až do konca septembra a začíname ich zbierať v januári. Jesenné odrody majú zase vegetačné obdobie 102 až 106 dní. Môžeme ich vysádzať od začiatku júla a zbierame ich niekedy v auguste či v septembri. A na záver ranné odrody. Ich vegetačná doba je 50 až 70 dní. Vysievame ich v apríli a zbierame ich buď v máji alebo v júny.

Pri vysádzaní nesmieme zabudnúť ani na vzdialenosti. Skoré odrody vysádzame približne 50 x 50 cm. Letné odrody asi 50 x 50 cm až 50 x 60 cm a nakoniec neskoré odrody na vzdialenosť 60 x 60 cm až po 70 x 70 cm.

Vedeli ste, že…?

  • Kapusta patrí medzi najstaršiu zeleninu na svete.
  • Kapusta má veľmi nízky obsah nasýtených tukov, cholesterolu, ale zato vysoký obsah diétnej vlákniny, vitamínu C, vitamínu K, kyseliny listovej, draslíku, mangánu, vitamínu A, tiamínu, vitamínu B6, vápniku, železa a horčíku.
  • Pitie džúsu z kapusty pomáha pri liečbe žalúdočných a črevných vredov.
  • Ak hľadáte nízko kalorickú diétu, kapusta sa jednoznačne objaví medzi potraviny v hornej časti zoznamu. Jedna šálka kapusty obsahuje len cca 15 kalórií.
  • Kapusta obsahuje množstvo vlákniny a železa, ktoré pomáhajú udržiavať zažívací trakt a hrubé črevo v zdravom stave.
  • Čína je najväčším výrobcom kapusty, zatiaľ čo Rusko spotrebuje najväčšie množstvo kapusty na svete.

 

Šči s hubami

Šči je tradičná ruská kapustová polievka.

Na prípravu šči budeme potrebovať:

  • 1/2 – hlávka kapusty
  • 1 ks – mrkva
  • 1 ks – petržlen (paštrnák)
  • 3 – 4 ks – zemiaky
  • 1 ks – cibuľa
  • 2 ks – paradajky
  • 2 hrste – nakrájané lesné huby
  • 4 strúčiky – cesnak
  • 2 ks – bobkové listy
  • 1 ks – čierne korenie
  • štipka – soľ
  • 1 ks – chilli korenie
  • vňať – kôpor
  • 1 ks – petržlenová vňať
  • vňať – mladej cibule
  • 1 ks – olej
  • 1 ks – kyslá smotana

 

 Postup prípravy receptu:

  1. Najskôr si nakrájame cibuľu, ktorú si potom na oleji orestujeme.
  2. K cibuli pridáme nakrájanú mrkvu, petržlen a olúpané a nadrobno nakrájané paradajky. Necháme pár minút orestovať.
  3. Pridáme nakrájanú kapustu a huby. Potom zalejeme vodou (alebo môžeme použiť aj mäsový vývar), pridáme bobkový list a podľa chuti osolíme a okoreníme čiernym korením. Varíme do polomäkka.
  4. Medzitým si očistíme zemiaky, tie si potom nakrájame na kocky a pridáme ich do polievky. Uvaríme až domäkka. Na záver ešte pridáme roztlačený cesnak a podľa chuti chilli korenie a nasekané vňate.
  5. Podávame s lyžicou kyslej smotany. Prajem dobrú chuť!

Plnené jahňacie plece na kapuste – dva chody

Príprava receptu nám zaberie asi 35 minút + 100 a 60 minút pečenie. Zo zadaných surovín spravíme 8 + 8 porcií.

Na prípravu receptu budeme potrebovať:

  • 1700 g – jahňacie plece
  • trochu – čerstvý rozmarín
  • trochu – čerstvý tymián
  • štipka – soľ
  • 6 väčších strúčikov – cesnak
  • čerstvo pomleté – korenie štyroch farieb

 

Na guľky a plnku budeme potrebovať:

  • 500 g – domáca údená klobása
  • 500 g – jahňací orez z pleca
  • 100 ml – rastlinný olej
  • 1 PL – mletá štipľavá červená paprika
  • 2 PL – mletá sladká červená paprika
  • 2 ks – chilli papričky
  • čerstvo pomleté – korenie štyroch farieb
  • 1 ks – čerstvá cibuľa
  • 6 strúčikov – cesnak

 

Na kapustu budeme potrebovať:

  • 600 g – čerstvá biela hlávková kapusta
  • 600 g – čerstvá červená hlávková kapusta
  • štipka – soľ
  • 6 ks – nové celé korenie
  • 4 ks – bobkový list
  • 1 KL – rasca
  • 2 ks – čerstvá cibuľa
  • na mäso – rasca

 

Prodetox Prodetox
Prodetox je jedinečný nápoj, ktorý obsahuje 25 špecifických látok na očistu a regeneráciu tela. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.
Blendea Blendea
Vyskúšajte Blendeu pri tráviacich problémoch so 4 kľúčovými superpotravinami. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.

 Postup prípravy receptu:

  1. Najskôr si pripravíme všetky suroviny.
  2. Vnútornú časť mäsa si orežeme na tenší plát, aby sa nám dal pekne rolovať. Okoreníme ho čerstvo mletým korením štyroch farieb a osolíme.
  3. Asi 500 g orezu a klobásu si pomelieme na mlynčeku aj spolu s jednou väčšou cibuľou a cesnakom. Do takejto zmesi ešte pridáme korenie štyroch farieb, rascu, mleté papriky a chilli. Polejeme asi 100 ml oleja, osolíme a dobre premiešame. Necháme asi 15 minút postáť.
  4. Medzitým si nakrájame obe kapusty. Osolíme ich, pridáme asi 1 KL rasce, nové korenie a bobkový list. Všetko dobre premiešame.
  5. Polovicu pripravenej kapusty si dáme na dno pekáča. Orezané mäso naplníme v strede mletým mäsom. Potom plát zavinieme a mäso previažeme špagátom, aby nám držali pokope. Zrolované mäso položíme na kapustu a vrch ešte osolíme. Na vrch môžeme ešte pridať cesnak, ktorý je nakrájaný na plátky, nasekaný tymián a rozmarín. Pekáč zavrieme a vložíme do vopred vyhriatej rúry na 230 °C. Po 10 minútach teplotu znížime na približne 180 °C a pečieme asi ďalších 70 minút. Po 70 minútach môžeme pekáč odokryť a necháme posledných 15 minút zapiecť do červena. Guľky si môžeme urobiť a upiecť aj na druhý deň.
  6. K tomu si ešte môžeme uvariť slané zemiaky, koreniny nemusíme použiť, pretože mäso aj kapusta sú ochutené dostatočne. Prajem dobrú chuť!
Kapusta
5 (100%) 3 votes

Vyjadri svoj názor