Kôpor

Kôpor – súčasť kuchyne

Popis

Kôpor, z lat. anethum graveolens, je veľmi voňavá rastlina a zároveň aj veľmi prospešná pre naše zdravie. Táto rastlina rastie do výšky približne 50 až 110 cm. Na prvý pohľad by ste si ju mohli pomýliť s burinou či s obyčajnou trávou, ale nie je to tak. Často sa používa ako korenie, pri varení či aj ako liečivá bylina.

Kôpor a pôvod

Kôpor pochádza zo západnej Ázie a z východnej oblasti Stredozemia.

Charakteristika

  • Podporuje náš imunitný systém
  • Zabezpečuje, aby boli naše kosti a kĺby pevné
  • Slúži ako prevencia pred chrípkou a prechladnutím
  • Má močopudné účinky
  • Zvyšuje produkciu materského mlieka
  • Lieči kožné ochorenia
  • Ochraňuje naše bunky pred voľnými radikálmi
  • Má antiseptické účinky
  • Prečisťuje naše močové cesty aj obličky
  • Zlepšuje trávenie
  • Odstraňuje migrény
  • Detoxikuje náš organizmus
  • Slúži ako prevencia proti osteoporóze
  • Zvyšuje nám chuť do jedla
  • Odvodňuje naše telo od nadbytočnej vody
  • Používa sa aj proti detskej kolike
  • Podporuje pravidelné vyprázdňovanie nášho organizmu
  • Mineralizuje naše kosti
  • Upokojuje náš nervový systém

Nutričné hodnoty

100 gramov kôpru obsahuje:

  • 168 kJ
  • 40 kcal
  • 3,2 g – bielkoviny
  • 6,7 g – sacharidy
  • 2,4 g – vláknina
  • 0,7 g – tuky
  • 86 g – voda

Minerály, ktoré kôpor obsahuje v 100 g:

Železo 6,8 mg Zinok 1,35 mg
Vápnik 200 mg Meď 0,3 mg
Horčík 59 mg Omega 3 kyseliny 18 mg
Fosfor 68 mg Omega 6 kyseliny 89 mg
Draslík 750 mg Sodík 60 mg

Vitamíny, ktoré kôpor obsahuje v 100 g:

Vitamín A 7 700 IU Vitamín B6 0,25 mg
Vitamín B1 0,2 mg Vitamín C 90 mg
Vitamín B2 0,39 mg Kyselina pantoténová 0,7 mg
Vitamín B3 1,9 mg Kyselina listová 165 ug

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Ako pestovať kôpor?

kôpor pestovanie (Kopírovat)

Ideálna je pre kôpor vlhšia, ale nezamokrená a hlinitá pôda. Potrebuje dostatočnú zásobu živín a tiež slnečné stanovište. Potrebuje zavlažovať, hlavne v období sucha a horúčav.
Živiny dodávame rastlinke pomocou hnojív pred sejbou. Vysievame niekedy v apríli až v máji, ideálne, čo najskôr, ale v teplejších oblastiach. Osivo sejeme do riadkov, ktoré sú od seba vzdialené asi 30 – 35 cm. Môžeme ich dať aj do sponu s rozmermi cca 30 – 35 cm x 10 cm. Vysievame 3 – 5 semien do hĺbky cca 1 až 2 cm.
Rastlinky občas ošetrujeme, odburiňujeme a kypríme pôdu.

Rastliny sú citlivé na hnojivá obsahujúce chlór!

Karfiolové ragú s hubami a čerstvým kôprom

Náročnosť receptu je nízka.

Na prípravu tohto receptu budeme potrebovať:

  • 1 ks – šalotka
  • 500 g – karfiol
  • 200 g – šampiňóny
  • 3 strúčiky – cesnak
  • podľa chuti – biele korenie
  • podľa chuti – soľ
  • podľa chuti – čerstvý kôpor
  • pár kvapiek – limetka
  • 1 dl – biele suché víno
  • 1 ks – kokosový tuk (môžete použiť aj olivový olej)
  • 1 l – smotana na varenie

 Postup prípravy receptu:

  1. Najskôr si osmažíme cibuľu na tuku na rozpálenej panvici. Treba si dávať pozor, aby nám cibuľa nezhorela, ale zároveň aj aby sa cibuľa rovnomerne osmahla.
  2. K cibuli si pridáme víno, na plátky pokrájaný karfiol, huby (môžete tiež použiť portobelo či šitake alebo hlivu), biele korenie a soľ – podľa chuti. Celé prehrejeme, aby suroviny mali približne rovnakú teplotu a boli mierne zmäknuté. Zalejeme smotanou a necháme redukovať, občas môžeme zmes premiešať.
  3. Medzitým si nasekáme kôpor, ktorý k zmesi pridáme. Pred podávaním ešte pridáme pár kvapiek z limetky. Na záver zamiešame a podávame na hlbšom horúcom tanieri.
  4. Dobrú chuť!

Tip: Môžeme použiť aj rastlinnú smotanu, ale už by naša zmes nebola taká hustá. Avšak, na dohustenie môžeme použiť časť zmesi, ktorú si do hladka zmixujeme a premiešame s vodou.

Hovädzie stehno s kôprovou omáčkou

Príprava receptu nám zaberie približne 135 minút. Zo zadaných surovín vieme spraviť asi 4 porcie. Náročnosť receptu je stredná.

Na prípravu receptu budeme potrebovať:

  • 1,5 kg – hovädzie mäso
  • 2 plátky – oravská slanina
  • 250 ml – suché biele víno
  • 6 PL – maslo
  • 2 PL – hladká múka
  • 3 PL – kôpor
  • 1/2 ks – citrón
  • 3 PL – kyslá smotana
  • 150 ml – smotana na šľahanie
  • štipka – ocot
  • podľa chuti – soľ
  • podľa chuti – mleté čierne korenie
  • podľa chuti – cukor

 Postup prípravy receptu:

  1. Najskôr si dáme vyhriať rúru na 180°C. Medzitým si umyjeme mäso, ktoré si potom osušíme. Pomocou ostrého noža si do mäsa urobíme zárezy, do ktorých si vložíme nakrájanú slaninu (na pásiky). Mäso podľa seba dochutíme soľou, mletým čiernim korením a vložíme ho do pekáča. Navrch dáme 3 lyžice masla a biele víno. Pekáč spolu s ingredienciami môžeme vložiť do vyhriatej rúry. Pečieme približne 15 minút.
  2. Po 15 minútach si teplotu v rúre znížime na približne 160°C a pečieme ďalších asi 90 minút. Občas môžeme k mäsu priliať trochu vody a tiež ho pravidelne prelievame výpekom. Keď sa nám mäso upečie, necháme ho ešte asi 10 minút uložené v rúre. Po 10 minútach ho môžeme vybrať a prikryť alobalom.
  3. Šťavu, ktorá nám ostala v pekáči, zriedime vodou, aby sme získali objem, ktorý bude mať približne 250 ml. Zvyšné mäso si rozohrejeme na panvici, pridáme k nemu múku a zvyšné maslo a opekáme asi 2 minúty. Prilejeme šťavu z mäsa, takúto zmes si poriadne premiešame a varíme ešte cca 5 minút. Nakoniec si zmes dochutíme nastrúhanou citrónovou kôrou, nasekaným kôprom a smotanou.
  4. Zmes na záver ešte môžeme podľa svojej chuti dochutiť soľou či mletým čiernym korením. Môžeme pridať aj ocot alebo cukor. Mäso si nakrájame na plátky. Môžeme podávať spolu s knedľou a omáčkou. Môžeme pridať aj vajíčko uvarené natvrdo.
  5. Prajem dobrú chuť!

Kysnutý tvarohový koláč s kôprom

Príprava receptu nám zaberie približne 105 minút. Náročnosť receptu je nízka.

Na prípravu receptu budeme potrebovať:

Cesto:

  • 200 g – hladká múka
  • 200 g – polohrubá múka
  • 50 g – práškový cukor
  • 4 PL – olej
  • 1 ks – váječný bielok
  • 1 KL – soľ
  • 250 ml – mlieko
  • 25 g – droždie
  • 1 PL – kryštálový cukor

Náplň:

  • 750 g - plnotučný tvaroh
  • 250 g - práškový cukor
  • 1 balíček - vanilkový cukor
  • 200 ml - šľahačka na šľahanie
  • 2 PL - čerstvý nasekaný kôpor
  • 2 ks - žĺtok

 Postup prípravy receptu:

  1. Ako prvé, si z vlažného mlieka, cukru a z rozdrobeného droždia urobíme kvások.
  2. Polohrubú aj hladkú múku, cukor, soľ a rozšľahaný bielok dáme do misky. K takejto zmesi ešte pridáme kvások a olej. Zo zmesi si vypracujeme cesto a necháme ho nakysnúť na nejakom teplom mieste.
  3. Keď nám cesto vykysne, preložíme si ho na vymastený plech (s rozmermi asi 30 x 40 cm). Po plechu ho s pomocou rúk celé roztiahneme.
  4. Medzitým si vymiešame hmotu z tvarohu, cukru, rozšľahaných vajec, žĺtka a šľahačky. K hmote ešte pridáme nasekaný čerstvý kôpor (môžeme tiež použiť aj sušený), celú hmotu premiešame a natrieme ju na pripravené cesto na plechu.
  5. Dáme si vyhriať rúru na teplotu 170°C a pečieme približne 45 minút. Keď sa nám koláč upečieme, môžeme ho ešte na záver posypať práškovým cukrom a vanilkovým cukrom.
  6. Keď nám koláč vychladne, pokrájame ho na kocky a podávame. Prajem dobrú chuť.

Vyjadri svoj názor