Zemiaky

Zemiaky – prekvapivé čudo

Popis

Každý z nás pozná hranolky, či zemiaky s mäsom, alebo najznámejšie slovenské jedlo, halušky, kde najzákladnejšou surovinou sú práve zemiaky. Mnoho z nás má o nich názor, že vďaka tomu, že obsahujú veľa škrobu, nám spôsobujú priberanie. Áno, aj to je sčasti pravda. Ale aj zemiak dokáže byť užitočný a dokáže prekvapiť. A čo naviac… Dá sa pripraviť aj na zdravý spôsob, len so zeleninou, alebo syrom.

Detoxikačné produkty
Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu 

Zemiak, alebo celým menom ľuľok zemiakový, patrí do čeľade ľuľkovitých. Ide o hľuznatú plodinu, pričom hľuza je samotný zemiak. Čo je možno menej známe je fakt, že samotná hľuza síce je potravina, no jej nadzemná časť je vo väčšom množstve jedovatá. Obsahuje totižto látky chakonín a solanín.

Kvet, ktorý sa týči na samom vrchu stonky je biely, fialový, alebo ružovkastý so žltou peľnicou. Na stonke sú striedavo zastúpené listy, pričom tie môžu dorastať do 30 – 50 cm. Ako listy, tak aj stonka (ktorá môže dorastať do výšky 60 cm až 1 m) sú pokryté krátkymi chĺpkami.  Hľuzy, teda zemiaky, tvoria podzemnú časť. Tá je charakteristická zväzkovitými koreňmi, na ktorých rastú hľuzy v elipsovitých alebo okrúhlych tvaroch. Najčastejšie sú hľuzy tvorené svetlo hnedou, žltou a v niektorých prípadoch aj červenofialovou šupkou.

Pôvod

Archeologické nálezy poukazujú na to, že úplne počiatky zemiakov sú asi niekedy pred 4 000 až 5 000 rokmi v oblasti dnešného Peru. Vtedajší obyvatelia tejto oblasti, Inkovia, ich nazývali “papa”. Toto pomenovanie sa zachovalo v latinskoamerickej španielčine dodnes. Dokonca Inkovia zo zemiakov vyrábali nápoj podobný pivu a nazývali ho “chacha”. V roku 1565 sa dostali zemiaky aj cez more do Európy, prostredníctvom španielskych moreplavcov. Zo začiatku boli zemiaky pestované ako rarita, určená len pre kráľov. Až neskôr sa rozšírili aj v nižších vrstvách. Rozmach ich pestovania však nastal až v 19.storočí, v severnejších oblastiach Slovenska, kde bolo skôr chladnejšie podnebie a to vyhovovalo viac zemiakom ako obiliu. Odvtedy sa zemiaky stali súčasťou aj Slovenského jedálnička… Aspoň, že tak… Ktovie, čo by inak bolo našim národným jedlom, ak nie halušky 🙂

Zdravie a zemiaky

  • pomáhajú pri tráviacich ťažkostiach, gastritíde, žlčových kameňoch a poruchách pečene – najmä šťava zo zemiakov
  • pôsobí antizápalovo, podporuje hojenie kožných infekcií
  • pomáhajú pri oparoch, omrzlinách, preležaninách – na bolestivé miesto je potrebné priložiť plátky zemiakov
  • dokážu zmierniť migrénu, či bolesti hlavy – ak si na spánky priložíme plátok zemiaka
  • sú vhodným jedlom pri diéte – nie však vyprážané, pečené, alebo namočené v masti!
  • dokáže pomôcť pri žalúdočných vredoch – treba piť surovú šťavu zo zemiakov 30 minút po jedle 3-4 lyžičky.
  • pri nachladnutí je dobre uvariť zemiaky v šupke, popučiť ich, za horúca ich zavinúť do utierky a priložiť si na prsia. Prikryť sa dekou a inhalovať výpary zo zemiakov.

Upozornenie! – zemiaky, ktoré sú zelené, alebo ktoré majú klíčky, by sme nemali jesť. Obsahujú totiž jedovatú látku solanín, ktorá odoláva aj tepelnému spracovaniu. Obvykle otravu solaninom spoznáme podľa toho, že človek pociťuje po konzume miernu nevoľnosť. Náhodné zjedenie klíčkov však môže spôsobiť až smrť.

Nutričné hodnoty

Hoci na zemiaky mnohí ľudia zastávajú názor, že ide o zeleninu, ktorá obsahuje veľa škrobu a na našej postave sa to odráža priberaním, zemiaky tiež obsahujú veľa užitočných látok:

  • KJ– 390,6
  • Kcal– 92
  • Bielkoviny– 2,8 g
  • Sacharidy– 20,5 g
  • Vláknina– 2,8 g
  • Tuk – 0,12 g
  • Voda – 72 g

Zastúpenie minerálov v 100 gramoch zemiakov

Draslík  540 mg  Sodík 13 mg
fosfor  74 mg Železo  1,3 mg
 Omega 6 kyseliny  44 mg Selén  0,6 ug
 Horčík  28,5 mg  Zinok 0,6 mg
Vápnik 18 mg  Mangán 0,35 mg
Omega 3 kyseliny  17 mg Meď 0,12 mg

Zastúpenie vitamínov v 100 gramoch zemiakov

Vitamín A 13 IU Luteín 33 ug
Vitamín B1 0,12 mg Kyselina listová 31 ug
Vitamín B3 1,8 mg Kyselina pantoténová 0,55 mg
Vitamín B6 0,5 mg Cholín 17 mg
Vitamín C 12 mg Betakarotén 8 ug
Vitamín K  3,5 ug

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Pestovanie zemiakov

zemiaky pestovanie

Sadenie zemiakov, dalo by sa povedať, že nie je žiadna veda. Stačí dodržiavať len zopár rád a úrodu máte viac menej istú.

V prvom rade je potrebné nájsť dostatok miesta na výsev. Na jednom metri štvorcovom sa vám totiž neoplatí túto plodinu pestovať, pretože by ste jej veľa nezískali. Sú lepšie o trochu väčšie plochy.

Ak chceme mať dobrú úrodu, je vhodné už na jeseň poriadne prerýľovať pôdu. Vysádzať sa môže už v marci – apríly. Je však lepšie, ak si to necháte až na apríl, pretože vysádzanie v marci je tak trochu risk. Totižto, jarné prízemné mrazy by mohli začínajúce klíčky vyhubiť. Avšak, keď sa očakáva mráz, je tu odporúčanie prikryť rastliny netkanou textíliou.

Čo sa týka výsevu, je potrebné vyryť motykou približne 15 cm hlboké jamky, do ktorých malé zemiaky vysadíme. Jamky by mali byť od seba približne 25 cm. Riadky by mali byť od seba približne 50 – 60 cm. Napokon posadené zemiaky zahrnieme pôdou z oboch strán, pričom nám vzniknú akoby kopčeky. Pôdu je vhodné počas celého obdobia rastu okopávať a plieť. Závlaha by mala byť pravidelná. Zemiaky sa za vodu odmenia svojou veľkosťou.

Zdá sa vám, že je nejako veľa hmyzu na listoch? Ide pravdepodobne o mandarínku zemiakovú, ktorá má v obľube vyskytovať sa po listoch zemiakov. Dá sa odstrániť dvoma spôsobmi – buď postrekom, alebo ak ste za bio spôsob, tak manuálne ju odstrániť rukou a potom vyhubiť. Tiež treba pozrieť aj pod listy, či tam nie sú oranžové vajíčka, ktorých sa taktiež treba zbaviť.

Zber úrody je koncom júna – júla. Ale mladý zemiačik si môžete vykopať kedykoľvek, kedy vám príde na chuť. To, že zemiaky treba vykopávať už naisto spoznáte podľa toho, že listy budú pomaly vysychať.

Návod/Recept

 Zemiaky na zdravý spôsob

Potrebujeme:

  • 4 väčšie zemiaky
  • nastrúhaný syr
  • 1 balenie bryndze
  • 100 g šunky
  • červená cibuľka
  • červená paprika
  • grécky jogurt
  • podľa chuti oregáno, bazalka, červená paprika, čierne korenie, olivový olej, soľ

 Postup:

Zemiaky dáme uvariť do vody, v šupke, domäkka. Potom vodu zlejeme a zemiaky prerežeme na polovicu. Vydlabeme vnútro tak, aby okraje ostali dostatočne hrubé na to, aby vydržali udržať náplň. Zemiaky, ktoré sme vydlabali, môžeme buď rozmixovať na hladko, alebo ich môžeme len jednoducho popučiť. Na oleji, alebo na masle, opražíme červenú cibuľku s červenou paprikou, dochutíme soľou, koreninami a bylinkami. Primiešame šunku. V mise to potom zmiešame aj s bryndzou, jogurtom a predtým vydlabanou zmesou. Vydlabané zemiaky si poukladáme na plech, naplníme ich zmesou a posypeme syrom. Zapekáme asi pol hodinu pri 200 stupňoch.

Prodetox Prodetox
Prodetox je jedinečný nápoj, ktorý obsahuje 25 špecifických látok na očistu a regeneráciu tela. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.
Blendea Blendea
Vyskúšajte Blendeu pri tráviacich problémoch so 4 kľúčovými superpotravinami. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.

Francúzske zemiaky na zdravo

Potrebujeme:

  • 2,5 kg zemiakov
  • 3 ks cibuľa
  • 3 ks paradajky
  • 2 ks baklažán
  • 1 kg kuracie prsia
  • soľ, čierne korenie, mletá rasca
  • nastrúhaný syr

 Postup:

Baklažán nakrájame na plátky, ktoré osolíme. O pol hodiny ich osušíme utierkou a na suchej panvici ich osmažíme. Zemiaky upečieme taktiež bez tuku. Po vychladnutí tiež nakrájame na plátky, ktoré osolíme a posypeme mletou rascou. Cibuľu a paradajku tiež nakrájame na kolieska. Kuracie mäso nakrájame, okoreníme a opečieme, alebo grilujeme. Plech pomastíme olivovým olejom, poukladáme plátky zemiakov, baklažánu, cibule, paradajok, kuracieho mäsa, a opäť pokryjeme zemiakmi. Zapekáme približne 15 minút na 180 °C. Tesne pred koncom posypeme nastrúhaným syrom, aby sa pekne roztopil, a nie pripiekol.

Zemiaky
5 (100%) 1 vote

Vyjadri svoj názor