Kel

Kel – zdravotné benefity sú nekonečné

Popis

Kel, z lat. brassica oleracea var. gemmifera, má poväčšine guľovitý tvar, ktorý je pokrytý žltými až zelenými listami po celom obvode. Avšak, sú aj odrody, ktoré nemusia mať guľovitý tvar. Môže dorásť až do váhy 1 a pól kilogramu. Kel patrí medzi hlúbovú zeleninu.

Detoxikačné produkty
Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu 

Pôvod

Kel pôvodne pochádza z Apeninského poloostrova, avšak, poznali ho aj v antickom Ríme. V strednej Európe sa začal pestovať až v 17. storočí.

Charakteristika

  • Znižuje nám vysoký cholesterol
  • Prečisťuje nám hrubé črevo
  • Posilňuje naše nechty a vlasy
  • Vyživuje a regeneruje naše svaly
  • Odvodňuje z nášho tela nadbytočnú vodu
  • Pomáha pri chudnutí
  • Ochraňuje naše bunky pred pôsobením radikálov
  • Zlepšuje náš imunitný systém
  • Má detoxikačné účinky
  • Slúži ako prevencia proti kardiovaskulárnym ochoreniam
  • Pomáha pri hojení našich ekzémov
  • Má protizápalové účinky
  • Obsahuje malé množstvo kalórií
  • Znižuje vysoký tlak
  • Chráni aj naše oči
  • Podporuje naše trávenie aj stolicu
  • Má močopudné účinky
  • Upokojuje náš nervový systém
  • Slúži ako prevencia proti anémii a osteoporóze
  • Zlepšuje budovanie našej svalovej hmoty
  • Je dokonalým výberom ako súčasť stravy pri tehotenstve

Nutričné hodnoty

Kel obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín E a K. Je bohatý aj na draslík, vápnik, horčík, železo, fosfor, selén či kyselinu listovú.

100 gramov kelu obsahuje:

  • 138,6 kJ
  • 33 kcal
  • 2,9 g – bielkoviny
  • 6,7 g – sacharidy
  • 3.2 g – vláknina
  • 0,35 g – tuk
  • 85 g – voda

Minerály v 100 g kelu:

Železo 1,5 mg Zinok 0,4 mg
Vápnik 40 mg Selén 2 ug
Horčík 24,5 mg Meď 0,18 mg
Fosfor 61 mg Mangán 0,4 mg
Draslík 334 mg Omega 3 kyseliny 190 mg
Sodík 25 mg Omega 6 kyseliny 87 mg

Vitamíny v 100 g kelu:

Vitamín A 789 IU Vitamín C 70 mg
Vitamín B1 0,13 mg Vitamín E 0,6 mg
Vitamín B2 0,2 mg Vitamín K 150 ug
Vitamín B3 0,9 mg Betakarotén 480 ug
Vitamín B6 0,35 mg Luteín 1 350 ug
Cholín 44 mg Betaín 0,29 mg
Kyselina listová 66 ug Kyselina pantoténová 0,5 mg

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Ako pestovať kel?

kel pestovanie

Pre kel je ideálna vlhká, stredne ťažká a hlavne dobre vyhnojená pôda. Patrí medzi rastliny prvej trate. Najlepšie sa mu darí v hriadke, ktorá je vyhnojená maštaľným hnojom.
Máme dve možnosti ako pestovať kel. Buď ho môžeme ho vysievať na záhon alebo si predpestujeme priesady.

Kel je veľmi náchylný na škodcov!

Kel kučeravý

Kel kučeravý je najmenej náročný na pestovanie. Poznáme tri odrody kelu kučeravého. Prvá je nízka odroda, ktorá dorastá do výšky asi 15 až 20 cm. Druhá odroda je polovysoká, tá dorastá do výšky okolo 30 až 60 cm. Posledná odroda je vysoká a tá dorastá až do výšky 1 až 1,5 metra.
Tento druh kelu viac znáša mrazivé aj chladné počasie, preto ho môžeme pestovať aj vo vyššie položených oblastiach. Nepotrebuje ani veľa slnečného žiarenia, darí sa mu aj v polotieni.
Nízke a neskoršie odrody sejeme až niekedy začiatkom júna, zatiaľ čo vysoké a skoré odrody sejeme už koncom mája. Porast si vždy vyjednotíme tak, aby medzi ním boli aspoň 40 cm vzdialenosti.

Kel listový

Kel listový patrí medzi najstaršie odrody kelu. Znáša veľmi dobre letné aj suché mrazy. Rovnako ako kel kučeravý nevytvára hlávku. Môžeme ho začať vysievať niekedy v máji.

Ružičkový kel

Ružičkový kel by sa mal vysádzať koncom mája až začiatkom júna. Prvé 2 týždne priesady zalievame pomenej, aby sa lepšie zakorenili. Neskôr môžeme zálievku pomaly zvyšovať.

Kelové placky s reďkovkovou omáčkou

Príprava receptu nám bude trvať asi 60 minút. Zo zadaných surovín urobíme cca 8 porcií. Náročnosť receptu je stredná.

Na prípravu receptu budeme potrebovať:

  • 400 g – zemiaky
  • 1 ks – kel
  • 150 ml – zeleninový vývar
  • 3 PL – ovsené vločky
  • 2 PL – solamyl
  • 2 ks – žĺtok
  • 1 štipka – soľ
  • 2 PL – posekané bylinky
  • 5 PL – strúhanka
  • 2 PL – olej

Omáčka:

  • 1 vetvička – reďkovka
  • 2 PL – zeleninový vývar
  • 300 g – nízkotučný jogurt
  • 1 PL – smotana
  • 1 štipka – soľ

 Postup prípravy receptu:

  1. Najskôr si ošúpeme zemiaky. Tie si potom nakrájame na menšie kúsky, ktoré uvaríme v slanej vode. Vodu potom vylejeme a zemiaky si prelisujeme. Medzitým si očistíme kel. Nezabudnime ho umyť! Pokrájame ho na menšie kúsky a v zeleninovom vývare ho varíme približne 10 minút.Uvarený kel si potom vyberieme a necháme ho pár minút odkvapkať.
  2. Z kelu, zemiakov, ovsených vločiek, solamylu a žĺtkov si urobíme cesto, ktoré ešte ochutíme podľa seba soľou a posekanými bylinkami. Vypracujeme a necháme cca 10 minút odpočívať.
  3. Medzitým si môžeme umyť reďkovky. Na jemno si ich postrúhame a podusíme ich v malinkom množstve vody. K reďkovke potom pridáme smotanu a jogurt. Na záver ešte ochutíme podľa seba a zmixujeme.
  4. Z kelovej hmoty (cesta) môžeme začať formovať placky, ktoré si obalíme v strúhanke. Na teflónovej panvici si potom rozpálime olej a vyprážame placky až kým nebudú mať zlatistú farbu. Podávame s bielou omáčkou z reďkovky. Prajem dobrú chuť!

Zapekaný kel

Náročnosť receptu je stredná.

Na prípravu receptu budeme potrebovať:

  • 800 g – kel
  • 1/4 kg – hovädzie mäso
  • 80 g – ryža
  • trochu – rasca
  • podľa chuti – mleté čierne korenie
  • 60 g – masť
  • 1 ks – cibuľa
  • podľa chuti – soľ
  • 4 ks – vajce
  • 2 dl – mlieko
  • trochu – voda

 Postup prípravy receptu:

  1. Najskôr si kel poriadne umyjeme. Umytý ho dáme variť do vriacej vody. Medzitým si posekáme cibuľu na drobné kúsky a zapeníme si ju na masti. K cibuli pridáme mäso, ktoré predtým pokrájame na kocky. Celé to osolíme podľa chuti, podlejeme vodou a niekoľko minút dusíme.
  2. Zvyškom masti si vymastíme pekáč. Do pekáča dáme uvarený kel, ktorý si pokrájame na rezance. Potom pridáme udusené mäsom aj s udusenou ryžou. Celé to okoreníme a posypeme rascou.
  3. Na záver si rozšľaháme vajcia v mlieku a celý pekáč zalejeme takouto zmesou. Vložíme do rúry a necháme zapiecť.
  4. Môžeme podávať s varenými zemiakmi. Dobrú chuť!

Mäsovo kelové valčeky

Príprava receptu nám zaberie asi 40 minút. Zo zadaných surovín urobíme cca 4 porcie. Náročnosť receptu je stredná.

Prodetox Prodetox
Prodetox je jedinečný nápoj, ktorý obsahuje 25 špecifických látok na očistu a regeneráciu tela. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.
Blendea Blendea
Vyskúšajte Blendeu pri tráviacich problémoch so 4 kľúčovými superpotravinami. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.

Na prípravu tohto receptu budeme potrebovať:

  • 1/3 ks – kel
  • 300 g – mleté mäso
  • 1 ks – cibuľa
  • 1 ks – vajce
  • 3 strúčiky – cesnak
  • 1 KL – mletá červená paprika
  • 3 PL – sójová omáčka
  • 1 PL – škrobová múčka
  • 1 štipka – chilli korenie
  • trochu – olej
  • podľa chuti – soľ
  • podľa chuti – mleté čierne korenie

 Postup prípravy receptu:

  1. Najskôr si dáme do misky mleté mäso, to dochutíme podľa seba soľou a korením. K mäsu pridáme na jemno nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak, mletú papriku, sójovú omáčku a chilli korenie. Na záver ešte primiešame vajíčko a škrobovú múčku.
    Medzitým si môžeme umyť kel. Ten si potom osušíme a nakrájame ho na tenké rezance. Kelové rezance si vmiešame do mäsovej zmesi. Zo zmesi tvarujeme valčeky, ktoré potom napichneme na grilovacie ihly alebo špajdle. (Nezabudnime ich predtým namočiť do vody.)
    Valčeky na záver potrieme olejom a grilujeme z každej strany približne 6 minút. Prajem dobrú chuť!
Kel
5 (100%) 2 votes

Vyjadri svoj názor