Paprika

Paprika – typická slovenská zelenina

Popis

Paprika, z lat. capsicum, je nižšia rozvetvená rastlinka. Plody, papriky, sú duté a dužinaté. Najskôr sú byť zelenej farby a postupom času sa sfarbia do žltej, oranžovej či dokonca červenej farby. Každý z nás o tejto zelenine už určite čo to počul.

Pôvod

Pôvodne paprika pochádza zo strednej Ameriky. Do Európy sa dostala práve vďaka Kolumbovi, ktorý objavil Ameriku, a tak sa paprika dostala až k nám. Najviac rozšírená je paprika hlavne v Maďarsku, tam sa takisto používa do rôznych typických a tradičných jedál Maďarska.

Paprika a charakteristika

  • Neutralizuje voľné radikály
  • Pomáha pri chudnutí
  • Posilňuje naše bunky
  • Povzbudzuje tráviacu a obehovú sústavu
  • Je vhodná aj pre diabetikov
  • Spomaľuje vznik vrások
  • Pomáha pri prechladnutí
  • Spomaľuje proces starnutia
  • Pôsobí proti plynatosti
  • Veľmi prospešná pre ľudí trpiacich dyspepsiou (inak povedané aj ako porucha trávenia)
  • Priaznivo pôsobí na svaly, vlasy aj nechty
  • Účinná pre náš zrak
  • Podporuje náš metabolizmus
  • Pomáha nám spaľovať tuky
  • Môže pôsobiť aj ako mierne preháňadlo
  • Brzdí proces starnutia
  • Zmierňuje zápal žalúdka
  • Posilňuje náš imunitný systém
  • Chráni našu pokožku pred slnečným žiarením či poškodením
  • Pomáha pri tvorbe červených krviniek

Nutričné hodnoty

100 gramov papriky obsahuje:

  • 70 kJ
  • 15 kcal
  • 0,7 g – bielkoviny
  • 2 g – sacharidy
  • 0,2 g – tuky
  • 3,6 g – vláknina
  • 27 mg – vápnik

Minerály a vitamíny v 100 g papriky:

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Ako pestovať papriku?

paprika pestovanie

Priesady vysádzame približne v druhej polovici mája do pripravenej pôdy. Spon by mal mať okolo 50 x 30 cm, maximálne 60 x 50 cm. Priesady si môžeme vysadiť aj skôr, avšak, je tu možnosť, že ešte posledné jarné mrazy by mohli rastlinku poškodiť.
Na pestovanie paprík budeme potrebovať kvalitnú pôdu. Pôda by mala byť bohatá na humus a živiny, takisto môžeme do pôdy občas pridať maštaľný hnoj či superfosfát alebo síran draselný.
Ideálne je priesady prihnojovať dusíkom. Treba tento proces aplikovať asi 14 dní pred vysádzaním.
Nesmieme zabudnúť ani na pravidelné zavlažovanie a občasné prekyprenie pôdy. Rastlinky by sme mali zavlažovať skôr v ranných hodinách, kým je pôda ešte chladnejšia. Teplota vody, ktorou budeme rastlinku polievať, by nemala byť chladnejšia oproti pôde o viac ako 5 °C.

Papriky môžeme pestovať na záhrade či na balkóne, ideálna je pre nich však stála teplota, ktorú môžeme zabezpečiť v skleníku alebo fóliovníku.

Ak sa chceme o pestovaní paprík dozvedieť viac a pozrieť si aj názornú ukážku, dole pod týmto textom nájdete 2 odkazy na videá na stránke www.youtube.com.

Prvý odkaz na video o pestovaní paprík: tu

Druhý odkaz na video o pestovaní paprík: tu

Vedeli ste, že…?

  • Paprika sa používa pri varení už vyše 2000 rokov!
  • Paprika prichádza v mnohých farbách, či už zelenej, žltej, červenej alebo oranžovej farby. Avšak, všetky farby pochádzajú z rovnakej rastliny. Farba papriky súvisí s tým, ako zrelá paprika je a ako bola spracovaná.
  • Papriky sú veľmi bohaté na obsah vitamínu A a vitamínu C.
  • Najväčší výrobca a vývozca korenia (z papriky) na svete je Vietnam.
  • Paprika rýchlo podlieha skaze, a preto je najlepšie skladovať ju v chlade a v tme.
  • Tradičné maďarské jedlá, v ktorých sa používa paprika sú guľáš a paprikáš.

Plnená pečená paprika

Príprava receptu nám bude trvať približne 80 minút a zo zadaných surovín spravíme cca 6 porcií. Náročnosť receptu je nízka.

Na prípravu plnenej pečenej papriky budeme potrebovať:

  • 750 g – bravčové mleté mäso
  • 350 g – ryža
  • 1 konzerva – paradajkový pretlak
  • 1,5 l – vývar
  • 1 ks – cibuľa
  • 2 ks – vajce
  • 1 KL – mletá sladká červená paprika
  • 1 KL – mletá štipľavá červená paprika
  • štipka – mleté čierne korenie
  • trochu – majoránka
  • trochu – drvený kmín
  • 3 strúčiky – cesnak
  • 1 PL – múka
  • 5 ks – klinček
  • 1 PL – cukor
  • trochu – olej
  • štipka – soľ

 Postup prípravy receptu:

  1. Najskôr si s paprík vyrežeme všetky semienka (hlavne tie od stonky), aby sme papriku mohli naplniť. Medzitým si dáme predvariť ryžu do osolenej vody. Predvaríme ju asi 4 až 5 minút, pozor, chceme ju predvariť, ale nie uvariť! Potom ryžu scedíme a ešte prepláchneme studenou vodou.
  2. Do misky si vložíme mleté mäso. K nemu pridáme mleté čierne korenie, soľ, mletú sladkú aj štipľavú červenú papriku, cesnak, ktorý si prelisujeme, majoránku, kmín, surové rozbité vajcia a nakoniec pridáme predvarenú ryžu. Všetko spolu dobre premiešame a touto zmesou naplníme papriky. Ak nám zostalo zo zmesi naviac, môžeme si z nej urobiť guličky, ktoré si aj spolu s naplnenými paprikami poukladáme na hlbší plech alebo zapekaciu misu.
  3. Pokračujeme paradajkovou omáčkou. Najskôr si speníme nakrájanú cibuľu na troške oleja, aby sa nám cibuľa spenila do sklovita. Potom pridáme paradajkový pretlak a necháme pobublať. Nakoniec ešte zalejeme vývarom (alebo len vodou, je to na nás) a pridáme podľa chuti klinčeky, soľ a cukor.
  4. Medzitým si v studenej vode rozhabarkujeme 1 PL múky. Za stáleho miešania ju do omáčky pomaly vlievame a nakoniec necháme povariť približne 20 minút. Uvarenú omáčku si potom nalejeme na plech (alebo zapekaciu misu). Omáčku aj spolu s papriky (a guličkami) vložíme do vopred vyhriatej rúry na 180 až 200 °C a pečieme asi 50 až 60 minút.
  5. Ideálne je podávať plnenú pečenú papriku s čerstvou domácou knedľou či chlebom.
  6. Prajem dobrú chuť!

Mäsové guľky v paradajkovej omáčke

Príprava receptu nám bude trvať približne 44 minút a zo zadaných ingrediencií nám výjdu asi 4 porcie. Náročnosť receptu je nízka.

Na prípravu tohto receptu budeme potrebovať:

  • 500 g – teľacie mäso
  • 500 g – hovädzie mäso
  • 1 hrsť – petržlenová vňať
  • 1 ks – cibuľa
  • 1 ks – vajce
  • 1 PL – strúhanka
  • štipka – mletá škorica
  • štipka – drvená rasca
  • podľa chuti – soľ
  • podľa chuti – čierne mleté korenie

Omáčka:

  • 1 PL - paradajkový pretlak
  • 1 ks - paradajka
  • 1 strúčik - cesnak
  • 1 ks - cibuľa
  • 1 ks - bobkový list
  • 1 ks - mrkva
  • 1 KL - cukor
  • štipka - bazalka
  • podľa chuti - soľ

 Postup prípravy receptu:

  1. Ako prvé si umyjeme mäso, to potom osušíme a dvakrát pomelieme na mäsovom mlynčeku. Mäso zmiešame spolu s nasekanou cibuľou, strúhankou, petržlenovou vňaťou a vajíčkom v miske, kde všetko spolu poriadne premiešame. Dochutíme ešte podľa seba škoricou, rascou, korením a soľou.
  2. Medzitým si so hrnca s rozpáleným olejom pridáme rozmixovanú zeleninu, ktorú použijeme do omáčky a pražíme niekoľko minút. Potom podľa seba dochutíme soľou, korením, pretlakom, cesnakom, bobkovým listom a cukrom. Ešte chvíľu dusíme.
  3. Nakoniec si zo zmesi mäsa a ostatných surovín vytvarujeme guľky, ktoré potom obalíme v múke a opražíme na rozpálenom oleji. Takto vypražené guličky môžeme hneď pridať do omáčky, budeme ich ešte pár minút dusiť, aby boli úplne mäkké. Na záver môžeme ešte ozdobiť bazalkou a môžeme podávať.
  4. Dobrú chuť!

Vyjadri svoj názor