Artičoka

Artičoka – rastlina nesúca legendu

Popis

Artičoka je trvácna rastlina, ktorá sa radí do čeľade hviezdicovité. Jej vedecký názov je Cynara cardunculus. Jej domáce prostredie sa nachádza najmä v oblasti Stredomoria, čo je dôvodom, prečo artičoky hrajú tak veľkú úlohu v kuchyniach týchto národov. Artičoky možno nájsť v celej Európe, na Strednom Východe , Severnej a Južnej Amerike, ale  menej často sa  vyskytujú v ázijských národoch. Jedna z najvyhľadávanejších častí artičoky je jej “srdce”, čo je základ, z ktorého rastú na jar ostatné púčiky. Je často považované za pochúťku alebo aspoň najchutnejšie časť rastliny a je zvyčajne aj najdrahšie.

Detoxikačné produkty
Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu 

Horká látka Cynarina nachádzajúca sa v artičoke, dobre ovplyvňuje prevádzku žlče a obličiek a všeobecne pomáha pri trávení. Tiež stimuluje chuť do jedla, pomáha pri vylučovaní moču, čistí krv a reguluje tuk v ňom. Pri len 24kcal / 100 g obsahuje artičoka draslík, horčík, kyselinu listovú, vitamín C, B6, železo, provitamín A a vitamín B1.

História artičoky

Legenda spája artičoky s gréckym bohom Zeusom, ktorý bol považovaný za sukničkára. Potom ako bol odmietnutý, zmenil svoj objekt náklonnosti na bodliak.

Podľa Egejskej legendy žilo jedno krásne mladé dievča na ostrove Zinari. Boh Zeus bol v jeden deň na návšteve u jeho brata Poseidon. Keď sa vynoril z mora, zazrel krásnu mladú smrteľnú ženu . Nezdalo sa, že by mala strach z prítomnosti boha. Zeus využil príležitosť, aby ju zviedol. Zeus bol s dievčaťom menon Cynara veľmi spokojný a rozhodol sa, že spraví z nej bohyňu, aby mohla byť bližšie k jeho domovu na Olympii. Cynara s jej povýšením súhlasila a Zeus mal s ňou milenecké schôdzky u neho doma vždy, keď jeho žena Hera odišla. Cynare sa však čoskoro začalo cnieť po jej matke a domove. Vkradla sa na krátku návštevu späť do sveta smrteľníkov. Keď sa vrátila, Zeus zistil ako sa zachovala. Rozzúrený ju hodil späť na zem a transformoval ju do podoby rastliny artičoky, ktorá je podobná bodliaku.

Napriek tomuto pichľavému začiatku bola  v staroveku artičoka  považovaná za rastlinu plnú zdravotných výhod. Používala sa ako afrodiziakum, diuretikum, pomáhala osviežovať dych a dokonca našla využitie aj ako dezodorant.

Artičoky majú puky fialových kvetov, ktoré môžu dorastať do viac ako 3 centimetrov. Artičoky majú tvrdý povrch a vyžadujú si určitú starostlivosť. Za vaše úsilie však budete žať jej nutričné odmeny – pre vegetariánov je dobrým zdrojom kyseliny listovej, vlákniny a vitamínov C a K. Artičoky tiež predstavujú balík antioxidantov; sú  číslom 7 na vrchole zoznamu 20 potravín najviac bohatých na antioxidanty.

Predchodca dnešných artičok sa nielen cenil v starovekom Egypte, ale aj v neskoršom Ríme v dobe Caesara. Až v 15. storočí bola predstavená dnes známa forma artičoky. Artičoky sa údajne usadili v novej vlasti Francúzska, najmä kvôli ich afrodiziakálnym účinkom. Čoskoro sa stali exkluzívnou módnou zeleninou vo francúzskej aristokracii. Artičoky si nakoniec vyhrali nielen srdce kráľov, ale aj srdce davu  s rôznymi chuťami z celého sveta.

Starí Gréci a Rimania považovali pochúťky z artičok za afrodiziakálne. V starovekom Grécku boli artičokám pripočítané zásluhy za efektívne zabezpečovanie narodenia chlapcov.

Artičoka a jej význam pre zdravie

Živiny nachádzajúce sa v artičokách poskytujú ochranu proti rôznym formám rakoviny, posilňujú imunitný systému, znižujú cholesterol a chránia pred chorobami, ako je cukrovka, ateroskleróza, infarkt a mozgová mŕtvica. Artičoky sú tiež dlho známe pre detoxikáciu organizmu a zlepšenie zdravotného stavu pečene a pomáhajú pri tráviacich problémov, ako je zlé trávenie, zápcha, syndróm dráždivého čreva a hnačka. Navyše, tento zázračný malý bodliak môže znížiť krvný tlak, eliminovať opicu, a stimulovať močenie.

Podporuje trávenie

Nemeckí lekári už dlho odporúčajú extrakt z listov artičok ako jemný liek na zažívacie ťažkosti a žalúdočné nevoľnosti.

Podporujú trávenie vďaka zlúčenine nájdenej v artičokách zvanej cynarin. Bolo preukázané, že táto zlúčenina zvyšuje tvorbu žalúdočných štiav, ktoré pomáhajú k urýchleniu pohybu potravín a odpadov cez črevá a znižujú pocity nadúvania.

Štúdia vykonaná na 247 jedincov ukázala, že 86% respondentov uviedlo uspokojivé zlepšenie symptómov, ako je nadúvanie a plynatosť po použití doplnku extraktu z listov artičokov.

Jeden z hlavných zdrojov vlákniny nájdený v tejto potrave je inulín, ktorý je prebiotický. Prebiotiká môžu zvýšiť podiel probiotík alebo “dobrých baktérii” v črevách.

Chráni mozog

Artičoky poskytujú približne 12% odporúčanej dennej dávky vitamínu K.Tento vitamín môže ponúknuť ochranu proti poškodeniu neurónov a degenerácii tým, že pomáha udržiavať v úzadí kognitívne choroby, ako je demencia a Alzheimerová choroba, ktoré vznikajú najmä u starších jedincov. Vedci zistili, že konzumáciou stravy, ktorá zahŕňa viac vitamínu K je spojená s lepším poznávaním u starších ľudí.

Nutričné hodnoty

Artičoka záhradná

 

  • Hodnoty na 100 g
  • Kalórie (kcal) 47
  • Tuky 0,2 g
  • Nasýtené tuky 0 g
  • Polynenasýtené tuky 0,1 g
  • Mononenasýtené tuky 0 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Sodík 94 mg
  • Draslík 370 mg
  • Sacharidy 11 g
  • Vláknina 5 g
  • Cukor 1 g
  • Bielkoviny 3,3 g

Vitamín A       13 IU  Kyselina L-askorbová            11,7 mg

Vápnik            44 mg  Železo 1,3 mg

Vitamín D       0 IU    Vitamín B6     0,1 mg

Kobalamín      0 µg     Horčík 60 mg

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Ako pestovať?

artičoka pestovanie

Artičoky rastú na bodliakoch, bylina môže dorastať až do výšky 2 m. Darí sa im  v miernom podnebí. Chutné zelené alebo fialové hlavy sa zhromažďujú do kvetov a sú zatvorené. Sezóna artičokov je v auguste.

Artičoka a využitie v kuchyni

Pri čistení artičok je generované veľké množstvo odpadu, ale práca stojí za to. Za účelom získania jedlej časti, musíte najprv odrezať stonku. Potom vyberte polovicu vonkajších listov a odstráňte  tvrdé hroty. Mladé artičoky sú tiež chutné surové, ale majú mierne horkastú chuť, na ktorú je nutné si zvyknúť. Čerstvé artičoky môžu byť uložené v chladničke 4-5 dní.

Artičokovo- špenátová pochúťka

8 porcií

  • 1 stredne veľká červená paprika ( nasekaná)
  • 1 stredne veľká nakrájaná  cibuľa
  • 1 lyžička olivového oleja
  • 3 strúčiky cesnaku( mletého)
  • mrazený nasekaný špenát ( rozmrazený a odvodnený)
  • smotanový syr  s nízkym obsahom tuku
  • kyslá smotana bez tuku
  • opláchnuté aričoky, nakrájané na štvrtiny (srdcia)
  • 1/3 šálky nasekaných sušených paradajok
  • 1/4 šálky parmezánu
  • 1/4 šálky strúhanky
  • 1 lyžička paprika
  • soľ a korenie podľa chuti
Prodetox Prodetox
Prodetox je jedinečný nápoj, ktorý obsahuje 25 špecifických látok na očistu a regeneráciu tela. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.
Blendea Blendea
Vyskúšajte Blendeu pri tráviacich problémoch so 4 kľúčovými superpotravinami. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.

 Postup

1. Predhrejte rúru na 350 stupňov.

2. Osmažte červenú papriku a cibuľu v olivovom oleji asi 5 minút; pridajte cesnak a varte 2 až 3 minúty.

3. Pridajte špenát, smotanový syr a kyslú smotanu. Miešajte dohromady.

4. Vmiešajte artičoky a sušené  paradajky.

5. Nalejte zmes do zapekacej misy.

6. Zmiešajte syr, strúhanku a papriku. Posypte rovnomerne špenátom.

7. Pečieme 30-40 minút, kým nebude povrch sfarbený dozlatista.

V jednej porcii: 185 kalórií, 10 g bielkovín, 23 g sacharidov, 7 g tuku (4 g nasýtených tukov), 21 mg cholesterolu, 5 g vlákniny, 402 mg sodíka. Kalórií z tuku: 34%.

Artičoka
4.3 (85%) 4 votes

Vyjadri svoj názor