Uhorka

Uhorka – letné osvieženie

Popis

Dve kolieska uhorky na oči a svet na chvíľku nechať bokom? Alebo uhorková pleťová maska pre krajšiu tvár? Či grilovačka, mäsko a ku tomu zelenina, kde okrem iného nesmie chýbať uhorka? Táto zelenina je asi každému z nás známa… Ale možno sú veci, ktoré o nej ešte neviete.

Detoxikačné produkty
Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu 

Gurke, okurka, cucumber alebo teda uhorka je zelenina, ktorá patrí do čeľade tekvicovitých. Má plazivé úpony, na ktorých rastie. Je svetlo, alebo tmavo zelenej farby, valcovitého tvaru, a jej veľkosť sa v závislosti od druhu pohybuje medzi 7 – 40 centimetrami. Poznáme mnoho odrôd uhoriek, pričom asi najznámejšie sú šalátové uhorky, najčastejšie využívané v lete, a uhorky tzv. nakladačky, ktoré sú menšie a používajú sa na zaváranie.

Uhorky sú veľmi dobré v tom, že sa používajú nie len na šaláty, ale taktiež do polievok alebo do omáčok. V kuchyni teda majú všestranné využitie.

Pôvod

Približne v 5.storočí p.n.l začali uhorky pestovať Rimania aj Gréci. Prvé zmienky sa však lokalizujú na iné miesto – na východnú Indiu. Do strednej Európy sa však uhorky dostali až približne v stredoveku, a pestujú sa dodnes. Na Slovensku ide o veľmi populárnu a často pestovanú zeleninu.

Zdravie a uhorka

  • Veľmi dôležitým faktom je to, že práve uhorka je najviac zásaditou zeleninou, čo znamená, že zabraňuje prekysleniu nášho tela. Jej hodnoty pH sú medzi 8 – 9. Svojim zásaditým účinkom zabezpečuje rovnováhu v ľudskom tele, čo zabezpečuje ochranu celého tela a orgánov
  • uhorka sa tiež často využíva v liftingových krémoch, keďže dokáže pleť udržať napnutú a dodať jej mladistvý vzhľad
  • keďže uhorka obsahuje až 96% vody, dodáva suchej, opálenej pleti vlhkosť a príjemne ju hydratuje
  • póry robí menej viditeľnými tým, že ich sťahuje
  • má tiež bieliace účinky, ktoré dokážu vyťahať farbu z pieh a je ich menej vidieť
  • podporuje tiež činnosť pečene
  • ľudia, ktorí majú problémy so štítnou žľazou, by mali denne konzumovať uhorku aspoň 3x
  • uhorka tiež stabilizuje krvný tlak
  • dokážu tiež rozpúšťať obličkové kamene a vyplavovať toxíny z nášho tela
  • vysoký obsah vody je tiež veľmi dobrý pri chudnutí, odporúča sa preto jesť uhorku aj pri redukčných dietách – uhorka totiž obsahuje kyselinu tartrónovú, ktorá zabraňuje tomu, aby sa škrob v tele zmenil na tuk
  • existuje tiež názor, že uhorky pomáhajú v boji proti rakovine
  • uhorková šťava spolu s cibuľovou šťavou sa odporúča piť pri bolestiach kĺbov, tiež ľudia trpiaci dnou by mali konzumovať túto zeleninu
  • čo je zaujímavé, táto zelenina tiež podporuje rast vlasov, a to najmä kremík a síra, ktoré uhorka obsahuje
  • podporuje tiež metabolizmus
  • udržuje zdravé srdce a cievy

Dôležité vedieť! – uhorku treba poriadne rozžuť, inak môže spôsobiť žalúdočné ťažkosti, potrápiť váš žlčník, prípadne spôsobiť nafukovanie. Uhorka tiež nie je dobrá, ak trpíte hnačkou alebo vodnatými stolicami.

Nutričné hodnoty

100g uhorky obsahuje:

  • sacharidy – 3,63 g
  • bielkoviny –  0.65 g
  • vlákniny –  0.5 g

Vitamíny majú zastúpenie:

Minerály sú v zastúpení:

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Zaujímavosťou je, že až 96% uhorky tvorí voda.

Uhorka a pestovanie

uhorka pestovanie

Uhorky sú na pestovanie nie veľmi náročné rastliny, ale vyžadujú si určitú starostlivosť a pozornosť. Majú rady teplé miesta, dostatok vlahy a pravidelný zber, aby bola úroda ešte vyššia.

Ak budete chcieť sadiť uhorky, rozhodujte sa podľa toho, v akej oblasti sa nachádzate. Jemnoostné uhorky majú radi skôr teplejšie miesta, kdežto hruboostné sú stavané aj na chladnejšie prostredia, znesú aj trochu nižšie teploty. Taktiež si musíte ujasniť, či chcete pestovať šalátové uhorky, alebo nakladačky. Šalátové je lepšie sadiť do sklenníkov, pričom nakladačky je lepšie vysádzať do záhonu priamo do záhrady.

Čo sa týka pôdy, preferujú hlinitú pôdu plnú živín. Je dobré pôdu, do ktorej budeme uhorky sadiť, poriadne prekypriť a nanosiť na ňu kompost, alebo konský trus. Táto zelenina tiež vyžaduje dobrú závlahu, nie však prelievanie. Rada pre záhradkárov – vychádzajúce uhorky je dobré obložiť trávou čerstvo skosenou z trávnika.

Najlepší čas na výsev uhoriek je približne apríl – polovica mája. Výsev robíme tak, že motykou urobíme ryhu do pôdy, polejeme ju, a po vsiaknutí vody ukladáme semienka približne 3 – 4 centimetre od seba. Následne tieto semienka prekryjeme suchou pôdou a necháme ich rásť. Takto zasadené klíčky by pri správnej teplote a starostlivosti mali vyklíčiť do jedného týždňa.

Uhorky zalievame najmä v skorších ranných hodinách, nie počas prudkého letného slnka, čo by mohlo listy spáliť! Je dobré, aby boli listy na noc suché, aby sa na nich netvorila pleseň. Je tiež dôležité mať na pamäti, že uhorky by sa nemali okopávať, pretože majú veľmi plytké korene. Burina by sa mala len vyťahovať. Rastliny tiež treba zaštipovať po treťom alebo štvrtom liste, aby sa vytvorili postranné výhonky, ktoré budú mať ďalšie plody.

Návod/Recept

Uhorková pleťová maska

Potrebujeme:

  • 1 šalátovú uhorku
  • ak chceme, môžeme použiť aj jogurt

 Postup:

Sú dve možnosti, ako vyrobiť uhorkovú pleťovú masku. Buď uhorku len nastrúhame, a natrieme na pleť, alebo si do nej vmiešame aj lyžicu bieleho jogurtu. Veľmi dobrý nápad je tiež pri tejto pleťovej maske počúvať hudbu, navodiť si príjemnú atmosféru, a relaxovať aspoň 20 minút. Potom stačí masku opláchnuť vodou a hotovo. Masku nanášame na očistenú pleť, ktorá nie je ani nakrémovaná! Maska skvele hydratuje a sťahuje póry.

Uhorkový šalát

Potrebujeme:

  • 3 šalátové uhorky
  • 1 malú cibuľu
  • 1 paradajku
  • 1 papriku
  • trocha petržlenovej vňate
  • soľ, cukor, ocot, olivový olej

 Postup:

Uhorky si ošúpeme a nastrúhame na tenko na strúhadle. Strúhame tenké kolieska, nie prúžky, ani nič podobné. Cibuľku, papriku a paradajku si nakrájame nadrobno a pridáme ku uhorkám. Podľa chuti pridáme petržlenovú vňať, alebo inú bylinku, ktorá by sa vám do tohto šalátu ešte hodila. To už je na vašom vlastnom uvážení. Do všetkého prilejeme 1 polievkovú lyžicu octu, polievkovú lyžicu olivového oleja, 1 a pol polievkovej lyžice cukru a trochu soli, podľa chuti. Šalát necháme chvíľu postáť, aby zelenina pustila šťavu. Prípadne ho môžeme dať do chladničky, aby bol príjemne letne osviežujúci. Vhodný je ku zemiakom, ryži, mäsu, jednoducho ku všetkému, ku čomu poslúži ako príloha.

Prodetox Prodetox
Prodetox je jedinečný nápoj, ktorý obsahuje 25 špecifických látok na očistu a regeneráciu tela. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.
Blendea Blendea
Vyskúšajte Blendeu pri tráviacich problémoch so 4 kľúčovými superpotravinami. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.

Nakladané uhorky na sladko-kyslo

Potrebujeme:

  • očistené uhorky nakladačky
  • cibuľa, kôpor, podľa chuti mrkva, cesnak …
  • 2 l voda
  • 0,5 l ocot
  • 140 g cukor
  • 1 zelko

 Postup:

Do hrnca si dáme 2 l vody, 0,5 l octu a 140 g cukru. Zakryjeme pokrievkou a necháme variť. Keď to začne vrieť, pridáme do toho zelko a varíme podľa toho, ako je napísané v návode na zelku. Približne sa to však necháva vrieť 5 minút. Do fliaš si zatiaľ na dno nakrájame cibuľu, trochu kôpru a zakladáme uhorky. Niekto dáva aj mrkvu, cesnak, či karfiol.

Uhorka
5 (100%) 1 vote

Vyjadri svoj názor