Mrkva

Mrkva – bežná zelenina na Slovensku

Popis

Mrkva, z lat. daucus carota subsp. sativus, je zelenina, ktorú veľmi dobre poznáme už z nášho detstva. Nie nadarmo sa predsa hovorilo, že mrkva je výborná na oči. Mrkva je oranžovej farby, podlhovastého tvaru ukončená zelenou vňaťou. Patrí medzi koreňovú zeleninu (ako aj napr. petržlen).

Pôvod

Mrkva pôvodne pochádza z juhu Ázie, z oblasti ako je Afganistan, Irán a Pakistan. Hovorí sa, že mrkva sa rozšírila práve v 10. storočí od Indie až po východné Stredomorie. Takisto sa rozšírila aj do západnej Európy a Číny, to však až v 12. storočí.

Charakteristika

  • Znižuje vysoký cholesterol
  • Podporuje náš imunitný systém
  • Chráni nás pred voľnými radikálmi
  • Pomáha pri kožných ochoreniach
  • Napomáha nášmu tráviacemu systému
  • Znižuje riziko rakoviny pľúc
  • Pomáha aj pri chudnutí
  • Chráni náš zrak
  • Pomáha zachovávať zuby a štruktúru kostí a udržiava ich pevné
  • Vypudzuje toxické látky z tela
  • Urýchľuje hojenie rán
  • Posilňuje náš srdcovocievny systém
  • Dodáva našej pokožke pevnosť a tiež pôsobí proti starnutiu
  • Napomáha k pravidelnému vyprázdňovaniu
  • Podporuje zdravý rast
  • Prechádza zápche
  • Dodáva nášmu telu vitamín A
  • Prospieva aj tehotným ženám
  • Pomáha nám pri kožných chorobách, nedokrvení či oslabení nášho organizmu
  • Povzbudzuje našu chuť k jedlu
  • Zvyšuje mužskú plodnosť

Nutričné hodnoty

Mrkva obsahuje vysoké množstvo vitamínu A a betakaroténu. Taktiež obsahuje vitamíny B, C, E, H, kyselinu listovú a kyselinu pantotenovú, ďalej kyselinu kremičitú, pektínové látky a silice a z dôležitých stopových prvkov ešte obsahuje draslík, sodík, vápnik, horčík, fosfor, síru, mangán, železo, meď a zinok.

100 gramov mrkvy obsahuje:

170 kJ

40 kcal

1 g – bielkoviny

6 g – sacharidy

0,2 g – tuky

1,03 g – proteíny

7,14 g – uhľohydráty

3,1 g – vláknina

0 g – cholesterol

88,2 g – voda

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Ako pestovať mrkvu?

mrkva pestovanie

Ak chceme pestovať mrkvu, najskôr si musíme zvoliť správny typ pôdy. Ideálna je dobre priepustná a hlbšia pôda, avšak, niektoré odrody mrkvy môžu byť vhodné aj do ťažších pôd.
Teplota prostredia by mala byť okolo 18 °C. Avšak, vlhkosť pôdy by sa nemala meniť, ak by vo vlhkosti boli teplotné výkyvy mohlo by dôjsť k pukaniu koreňov mrkvy.
Mrkvu nepestujeme na čerstvo vyhnojených pôdach!
Vysadiť semienka mrkvy môžeme hneď ako nám rozmrzne pôda, čiže niekedy vo februári alebo v marci. Karotku môžeme dokonca vysievať až do júna, pretože jej vegetačná doba je oveľa kratšia. Semeno nám bude klíčiť približne 4 týždne.
Existujú aj poloneskoré a neskoré odrody, ktoré sa môžu vysievať až do septembra.
Pri sadení semienok by vzdialenosť riadkov mala byť asi 30 cm. Výsev budeme musieť pretrhávať, aby nám nakoniec zostali len silné rastlinky, ktoré budú od seba vzdialené asi 3 až 5 cm u karotky alebo 5 až 8 cm u neskorej mrkvy.

Mrkvu často napáda pochmurnatka mrkvová. Začína sa liahnúť niekedy začiatkom júna a ožiera korienky ranej mrkvy, čím mrkvu poškodzuje. Ak chcete pochmurnatku odohnať, pestujte v blízkosti mrkvu cibuľu alebo cesnak (aromatická zelenina). Zápach takejto zeleniny totiž pochmurnatku pomýli a vašej mrkve sa bude vyhýbať.

Vedeli ste, že…?

  • Mrkva je prospešná aj pri šedom zákale.
  • Pôvodne bola mrkva fialová!
  • Mrkva patrí medzi top 10 hospodársky najvýznamnejších svetových plodín.
  • Najdlhšia mrkva na svete bola zaznamenaná v roku 2007 a merala neuveriteľných 5,839 metrov.
  • Mrkva sa najskôr používala len pre medicínske účinky, ale nie ako potrava.
  • Existuje aj svetový deň mrkvy – 4. apríla.

 

Mrkvovo zázvorové kocky s čokoládou

Príprava koláču nám zaberie asi 30 minút + tepelná úprava približne 45 minút. Zo zadaných surovín spravíme približne 9 porcií. Ak by ste chceli urobiť bezlepkový koláč, stačí ak nahradíte múku pomletými bezlepkovými ovsenými vločkami.

Na prípravu receptu budeme potrebovať:

  • 100 ml – mandľové mlieko (môže byť aj kokosové)
  • 3 PL – kokosový olej
  • 3 ks – vajcia
  • 200 g – mrkva
  • 3 cm- zázvor
  • 150 g – brezový cukor
  • 130 g – špaldová celozrnná hladká múka
  • 2 ČL – škorica
  • 2 ČL – kypriaci prášok bez fosfátov
  • 50 – 60 g – horká čokoláda (80%)
  • štipka – himalájska soľ

 

 Postup prípravy receptu:

  1. Najskôr si do hustej peny vyšľaháme mlieko, olej, žĺtka aj spolu s cukrom. K nim pridáme najemno nastrúhanú mrkvu aj spolu s nastrúhaným zázvorom a celú zmes premiešame.
  2. K zmesi si prisypeme preosiatu múku aj s kypriacim práškom a škoricou. Poriadne všetko spolu vyšľaháme. Ešte pridáme nasekanú čokoládu a znova zmiešame.
  3. Medzitým si z bielkov a zo štipky soli vyšľaháme tuhý sneh, ktorý po vyšľahaní vmiešame do nášho cesta.
    Rúru si dáme vyhriať na 175 °C a pečieme približne 40 až 45 minút. Nezabudnime ešte predtým vystlať plech papierom na pečenie.
  4. Na záver vyberieme plech, môžeme nakrájať a podávať. Prajem dobrú chuť!

Banánovo mrkvový chlebík s orechami a medom

Príprava nám zaberie asi 15 minút + tepelná úprava približne 50 – 60 minút.

Na prípravu chlebíka budeme potrebovať:

  • 1 hrnček – celozrnná múka
  • 0,5 hrnčeka – ovsené mixované vločky
  • 0,5 hrnčeka – mleté orechy
  • 0,5 hrnčeka – biely smotanový jogurt
  • 2 PL – kokosový olej (ak ho nemáte, nevadí, nemusí byť)
  • 2 ks – vajíčka
  • 3 ks – banány
  • 1 stredne veľký kus – mrkva
  • 4 – 6 PL – med
  • 1 ČL – sóda bikarbóna
  • 0,5 ČL – soľ
  • 0,5 hrnčeka – sušené ovocie (môžu byť slivky, hrozienka, marhule atď.)

 Postup prípravy receptu:

  1. Ideálne je najskôr vybrať si správnu veľkosť hrnčeka. Hrnček si vyberajte podľa veľkosti banánov. Ak sú banány menšie, stačí vám 2 dl hrnček, ak sú banány väčšie použite asi 2,5 dl hrnček. Najskôr si zmixujeme ovsenné vločky na múku, potom si pomelieme orechy. Orechy a vločky zmiešame spolu s celozrnou múkou, soľou a sódou bikarbónou. Pridáme k takejto zmesi ešte posekané sušené ovocie (nezabudnime ho umyť!) a môžeme ešte pridať aj za hrsť nasekaných (alebo nalámaných) orechov.
  2. Čím sladšie budú naše banány, tým menej medu treba použiť. Banány si popučíme vidličkou, mrkvu na jemno nastrúhame a pridáme med podľa chuti. K zmesi si primiešame ešte vajíčka, jogurt, kokos a môže byť aj olej (ale nemusí, pretože orechy sú často mastné dosť).
  3. Tekutú zmes si poriadne vymiešame a dáme ju do vymastenej formy alebo nejakého menšieho plechu či zapekacej misky. Cesto necháme postáť asi 10 minút. Medzitým si vyhrejeme rúru na nejakých 170 až 180 °C. Potom cesto vložíme do rúry a pečieme asi 40 – 50 minút. Treba ho občas skontrolovať. Ak by sa nám príliš rýchlo piekol zvrchu môžeme ho prikryť alobalom.
  4. Keď sa chlebík upečie, vyberieme ho z rúry a necháme vychladnúť. Z formy ho vyberáme vychladnutý. Môžeme ho konzumovať na raňajky či na desiatu, ideálne s maslom alebo jogurtom. Môže sa podávať aj ako zákusok k čaju či ku káve. Dobrú chuť!

Vyjadri svoj názor