Warning: Declaration of GW_GoPricing_Plugin_Installer_Skin::feedback($string) should be compatible with WP_Upgrader_Skin::feedback($string, ...$args) in /nfsmnt/hosting1_2/f/d/fd44a149-b772-497c-b245-07380b32cbb1/detoxtela.sk/web/wp-content/plugins/go_pricing/includes/core/class_plugin_installer_skin.php on line 0
Čakanka - obyčajná, + recepty aj účinky koreňa či listov - Detoxtela.sk

Čakanka

Čakanka- zázračná bylina pre naše zdravie

Popis

Čakanka obyčajná, Cichorium intybus, je trochu drevitá, vytrvalá bylina z čeľade púpavy, zvyčajne s jasnými modrými kvetmi, zriedkavo bielymi alebo ružovými. Mnoho druhov je kultivovaných v šalátových listov. Korene sú pečené a používajú sa ako náhrada kávy. Je tiež  pestovaná ako kŕmna plodina pre dobytok. Žije ako voľne rastúca rastlina na okrajoch ciest vo svojej rodnej Európe a dnes je bežne pestovaná v Severnej Amerike, Číne a v Austrálii, kde sa stala široko naturalizovaná.

Čakanka sa pestuje v mnohých častiach sveta, najväčšími producentmi je Francúzsko a Južná Afrika. Korene sa pestujú a zbierajú. Korene sú vytiahnuté zo zeme so špeciálnym zariadením, potom sú nakrájané na malé kúsky, potom sú sušené a pražené.

Vedeli ste že?….

StressFix je inovatívny produkt plný bylín, vitamínov a minerálov navrhnutých tak, aby ste očistili svoju myseľ od stresu, znížili vplyv psychických ochorení a zároveň mali plnohodnotný spánok?

Rastie ako burina v miernych klimatických podmienkach a je široko kultivovaná v severnej Európe. Čakanka má svetlé modré kvety, ktoré kvitnú od júla do septembra. Sušený koreň je primárna časť pre použitie rastliny.

Pri kvitnutí má čakanka tvrdú, drážkovanú a menej chlpatú stonku, ktorá meria od 30 do 100 cm. Listy sú kopijovité. Tieto kvety sú 2 až 4 cm široké a zvyčajne jasne modré, zriedkavo biele alebo ružové. Kvitne od júla do októbra.

Pôvod

Čakanka je trváca rastlina pochádzajúca z Európy, Indie a Egypta. Do USA bola prinesená na konci 19. storočia.
Koreň čakanky má dlhú históriu s poskytovaním podpory pri riešení problémov s pečeňou. Starí Rimania používali byliny na pomoc pri čistení krvi. Egypťania boli známi tým, že konzumovali koreň čakanky vo veľkých množstvách a pomáhali si tak čistiť pečeň a krv.

Význam pre zdravie

Čakanka môže poskytovať priamu funkčnú podporu zažívacích reakcií v tele. Po prvé, koreň čakanky zvyšuje prietok žlče, ktorý podporuje trávenie. Navyše k tomu žlč pomáha rozkladať tuky, koreň čakanky môže pomôcť optimalizovať zloženie krvi. Každý, kto chce dosiahnuť optimálne zdravie pečene a žlčníka by mal zvážiť konzumáciu čakanky.

Vyskúšajte StressFix

Ak vám záleží na svojom psychickom aj fyzickom zdraví, mali by ste zbystriť pozornosť. StressFix prichádza ako revolučná zmena pri starostlivosti o dušu, myseľ a v konečnom dôsledku aj telo.

Obsahuje až 14 zložiek vo vysokých dávkach a stojí iba 48,9 eur za 60 kapsúl. Dokáže kompletne nahradiť všetky užívané preparáty. Jeho silné zbrane – efektívne napomáha pri psychických ochoreniach, pôsobí proti stresu a skvalitňuje spánok. Prečítajte si recenziu

Zloženie:

  • Medovka lekárska (250 mg), Levanduľa lekárska (150 mg), Valeriána lekárska (100 mg), Slncovka kalifornská (100 mg), Mučenka opletavá (100 mg),
  • Vitamín B2 (1,2 mg), Vitamín B6 (2,2 mg), Vitamín B9 (400 ug), Vitamín B12 (4 uq), Vitamín D3 (600 I.U.), Vitamín E (10 mg),
  • Magnézium (200 mg), Zinok (12 mg), Železo (6 mg),

Po druhé, organický koreň čakanky obsahuje inulín, rozpustnú vlákninu, ktorá sa živí tráviacou flórou v črevách. Mnohé rastliny obsahujú inulín, ale koreň čakanky má najvyššiu koncentráciu. Vyživovanie zdravej flóry v črevách zlepšuje trávenie. Pretože obsah inulínu nie je stráviteľný, nedostatok glukózy môže prispieť k podpore optimálnej hladinu cukru v krvi a súčasne zvyšuje objem stolice a môže pomôcť efektívne eliminovať toxíny.

Ochorenie srdca: Inulín je prospešný nielen pre tráviaci systém, bolo tiež preukázané, že znižuje hladinu “zlého” cholesterolu v organizme. Tento LDL cholesterol je jedným z hlavných príčin vzniku aterosklerózy a vysokého krvného tlaku, pretože bráni toku krvi, keď sa viaže na tepny a žily. Môže tiež  spôsobiť infarkt a mozgovú mŕtvicu. Ďalší výskum, ktorý je vykonávaný v súčasnej dobe preukazuje, že čakanka môže prospievať zdraviu srdca.

Antioxidačná aktivita :Mnoho bylín je bohatých na antioxidanty. Často prichádzajú vo forme zlúčenín nazývaných fenolové látky. Čakanka je bohatým zdrojom týchto látok a  tiež má ochranné účinky na kardiovaskulárny systém. Pre tieto výhody je široko uznávaná.

Bojuje proti škodlivým látkam: Koreň z čakanky vyvolal záujem o potenciálnu úlohe v boji proti škodlivým organizmom. Talianska štúdia zistila, že koreň čakanky extraktuje plesňové očistné vlastnosti v určitých situáciách. Koreň čakanky je toxický pre kmene salmonelly pri vysokých dávkach a 28-dňová štúdia na potkanoch ukázala, že neexistujú žiadne vedľajšie účinky pri konzumácii veľkých porcií extraktu z koreňa čakanky.

Pôsobí ako sedatívum: Čakanka má tiež upokojujúce účinky. Lactucin a príbuzné zlúčeniny môžu byť čiastočne zodpovedné za sedatívne účinky v rastline.

Pôsobí priaznivo na pečeň :Okrem jej priaznivých antioxidačných účinkoch, koreň čakanky poskytuje funkčnú podporu pečene. Čakanka zastavuje oxidačný stres a znižuje poškodenie pečene v niektorých situáciách.

Zvyšuje apetít:Čakanka stimuluje chuť k jedlu.

Nutričné hodnoty

Čakanka obyčajná

Hodnoty na 100 g

Kalórie (kcal) 22

Tuky 0,3 g

Nasýtené tuky 0,1 g

Polynenasýtené tuky 0,1 g

Mononenasýtené tuky 0 g

Cholesterol 0 mg

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Ako pestovať?

čakanka koreň pestovanie

Koreňová čakanka, čiže čakanka obyčajná, bola pôvodne pestovaná na výrobu kávovín, dnes sa však väčšej obľube tešia jej početné kultúrne odrody. Čakanka listová, ktorá sa používa ako prísada do šalátov, začala byť na našom území známa na konci minulého storočia. Čakanka dnes však existuje v niekoľkých formách:

  • Čakanka kučeravá (Frisée) – má jemne kučeravé zelené listy
  • Čakanka červenolistá (Radicchio) – jej korene siahajú do Talianska, listy sú tmavo červenej farby a majú pomerne výrazné biele rebrovanie. Pripomína hlávkový šalát.
  • Čakanka biela (Belgická, výrobu listovej) – nemá tak horkú chuť ako iné druhy čakaniek, pestuje sa za absolútnu absencie svetla, aby listy nezozelenali. Čím je čakanka svetlejšia, tým menej je horká.
  • Čakanka hlávková (Zuckerhut) – vytvára hlávky tak ako aj čakanka červenolistá

Čakanka má  hlboké korene a potrebuje tiež úrodnú pôdu, ktorú keď nemáme, vyrobíme vyhnojením dostatkom organického materiálu. Semená sa vysievajú od druhej polovice jari až do polovice leta riedko do drážky, ktorá je hlboká asi 5 mm a od seba asi 45 cm.

Sadenice  pravidelne okopávame a za suchého počasia riadne zalievame.

Na konci jesene alebo až začiatkom zimy odrežeme listy čakaniek asi 2-3 cm od koreňa a korene opatrne vyryjeme vidlami. Mali by byť asi 30 cm dlhé a v hornej časti asi 5 cm široké, tvar by mal pripomínať petržlen. Po zbere necháme korene niekoľko dní na záhone prikryté proti mrazu. Odstránime postranné výhonky a necháme len hlavné korunky vňate orezané do výšku asi 3 cm.

Korene čakaniek vytriedime tak, že tie, ktoré sú menšie  ako 3 cm odstránime a uložíme ich do chladnej, ale tmavej miestnosti alebo do plytkej brázdy pod vrstvu zeminy. Nezabudnime si ju označiť, aby sme neskôr vedeli, kde sme ju uložili. Možnosť skladovania je aj v polyetylénových vreciach, ale opäť v tme.

Využitie v kuchyni

Čakanka je k dispozícii počas zimných mesiacoch. Vyberte si čakanku s ostrými, čerstvo  vyzerajúcimi listami, ktoré sú na dotyk  pružné. Nemali by vykazovať žiadne známky poškodenia.

Skladovanie

Odobraté a svetlu vystavené listy čakanky začínajú byť horké, takže by mali byť skladované a zabalené v papieri.

stressfix

  • 48€.9/balenie
  • 60 tabletiek
    ☑️-Zníženie stresu
    ☑️-Silnejšia psychika
    ☑️-Kvalitný spánok
  • 📢+Zľava 4,9 eura(10%)
    (Vložte dusevnezdravie do poznámky)
zerex ultragold

  • 65€/balenie
  • 120 tabliet
    ☑️-Lepšia erekcia
    ☑️-Dlhodobý prínos
    ☑️-Zlepšenie sexuality
  • 📢+Zľava 5 eur
    (Vložte ULTRA5 do poznámky)
detoxactive

  • 14€.49/balenie
  • 45 tabletiek
    ☑️-Lepšia erekcia
    ☑️-Predĺženie styku
    ☑️-Zvýšená chuť na sex
  • 📢+Ušetríte až 19 eur
    (Pri kúpe štyroch balení)

Čakanka sa najlepšie hodí do šalátov. Surové listy čakanky sa vynikajúco konzumujú čerstvé, pokvapkané trochou zálievky  alebo sa vyprážajú a slúžia ako zeleninová príloha. Celé hlavy čakanky môžu byť pečené alebo grilované. Je zvlášť dobrá v zabalenej šunke, pokrytá bešamelom a zapečená v rúre.

Vyjadri svoj názor