Warning: Declaration of GW_GoPricing_Plugin_Installer_Skin::feedback($string) should be compatible with WP_Upgrader_Skin::feedback($string, ...$args) in /nfsmnt/hosting1_2/f/d/fd44a149-b772-497c-b245-07380b32cbb1/detoxtela.sk/web/wp-content/plugins/go_pricing/includes/core/class_plugin_installer_skin.php on line 0
Cvikla - červené účinky na zdravie človeka - Detoxtela.sk

Cvikla

Cvikla – potravina obľúbená u športovcov

Popis

Cvikla, známa tiež ako repa, získala v posledných rokoch na popularite  a označuje sa ako super potravina. V nedávnej štúdie sa zistilo, že cvikla zlepšuje športový výkon, znižuje krvný tlak a zvyšuje prietok krvi. Či už si z cvikle spravíte klasickú polievku, budete z nej piť šťavu, ako to robia olympionici- červená repa má nízky obsah tuku, je plná vitamínov a minerálnych látok a je nabitá silnými antioxidantmi.

Červená repa je často pridávaná ako prísada do šalátov a polievok a a je tiež používaná ako prírodné farbivo. Aj napriek tomu, že sú k dispozícii po celý rok, stále sú  považované za sezónnu zeleninu. Okrem ich použitia v kuchyni sú repy  cenné ako zdroj sacharózy, čo je životaschopná náhrada za tropickú cukrovú trstinu. Stále sú čoraz častejšie používané na výrobu rafinovaného cukru.

Vedeli ste že?….

StressFix je inovatívny produkt plný bylín, vitamínov a minerálov navrhnutých tak, aby ste očistili svoju myseľ od stresu, znížili vplyv psychických ochorení a zároveň mali plnohodnotný spánok?

Cvikla a pôvod

Ich história siaha až do staroveku a najskoršie známky ich kultivácie boli asi pred 4000 rokmi v oblasti Stredozemného mora. Odtiaľ boli pravdepodobne prevezené v 9. storočí nášho letopočtu do Babylonu a našli si  cestu do čínskej kultúry a kuchyne. Cvikla je už po dlhé roky spájaná so sexualitou a bola použitá ako afrodiziakum po tisíce rokov.

Rovnako ako mnoho iných moderných zelenín, červená repa bol najprv kultivovaná Rimanmi. V 19. storočí získala veľkú komerčnú hodnotu, keď sa zistilo, že z cvikle by sa mohol vyrábať cukor. Medzi popredných komerčných výrobcov cvikle v dnešnej dobe patrí USA, Rusko, Francúzsko, Poľsko a Nemecko. Mnoho klasických receptov z repy je spojených z východnou a strednou Európou, vrátane slávnej polievky z červenej repy, ktorá je známa pod názvom boršč. Cvikla má zemité kúzlo a často sa používa  v rôznych receptoch. Je to chutná zelenina s výraznou chuťou a dobrým nutričným stavom. Listy majú horkú chuť, zatiaľ čo koreň je sladký. Jej typické sfarbenie je purpurovej farby, ale repa môže byť tiež biela alebo žltá. Vďaka svojmu vysokému obsahu cukru je možné červenú repu jesť surovú, ale častejšie sa konzumuje varená.

Cvikle sa už dlho používajú na terapeutické účely, predovšetkým pri poruchách pečene, pretože pomáhajú stimulovať detoxikačné procesy v pečeni. Pigment charakteristický pre túto rastlinu, ktorá je bohatá na betacyaníny; mocná zložka, ktorá dokáže potlačiť vznik rakoviny.

Červená repa je bohatá na vlákninu, vyvíja priaznivo pôsobí na črevnú funkcie, ktoré môžu pomôcť v prevencii zápchy a pomáhajú tiež k zníženiu hladiny cholesterolu.

Vyskúšajte StressFix

Ak vám záleží na svojom psychickom aj fyzickom zdraví, mali by ste zbystriť pozornosť. StressFix prichádza ako revolučná zmena pri starostlivosti o dušu, myseľ a v konečnom dôsledku aj telo.

Obsahuje až 14 zložiek vo vysokých dávkach a stojí iba 48,9 eur za 60 kapsúl. Dokáže kompletne nahradiť všetky užívané preparáty. Jeho silné zbrane – efektívne napomáha pri psychických ochoreniach, pôsobí proti stresu a skvalitňuje spánok. Prečítajte si recenziu

Zloženie:

  • Medovka lekárska (250 mg), Levanduľa lekárska (150 mg), Valeriána lekárska (100 mg), Slncovka kalifornská (100 mg), Mučenka opletavá (100 mg),
  • Vitamín B2 (1,2 mg), Vitamín B6 (2,2 mg), Vitamín B9 (400 ug), Vitamín B12 (4 uq), Vitamín D3 (600 I.U.), Vitamín E (10 mg),
  • Magnézium (200 mg), Zinok (12 mg), Železo (6 mg),

Význam pre zdravie

Cvikla môže pomôcť pri liečbe anémie, poruchách trávenia, pri zápche, môže byť nápomocná pri liečbe poruchy obličiek, odstraňuje lupiny, môže pomôcť pri liečbe porúch žlčníka, rakoviny a srdcových ochorení. Pomáha tiež predchádzať makulárnej degenerácie, zlepšujú krvný obeh, je pomocníkom pri starostlivosti o pleť, pomáha predchádzať šedému zákalu a odstraňuje problémy s dýchaním. Tieto zdravotné prínosy pre zdravie poskytuje vďaka jej vysokému obsahu živín, minerálov a vitamínov.

Bolo preukázané, že červená repa obsahuje antioxidačné enzýmy v tele (konkrétne jeden s názvom glutatión peroxidázy), rovnako tiež podporuje zvýšenie počtu bielych krviniek, ktoré sú zodpovedné za detekciu a elimináciu abnormálnych buniek. Repa je tiež jedným z najbohatších zdrojov glutamínu, aminokyseliny, ktorá je nevyhnutné pre zdravie a udržiavanie črevného traktu.

Iné štúdie sa zaoberali účinnosťou šťavy z červenej repy na krvný tlak. Zníženie krvného tlaku je výhodné pre zamedzenie srdcových ochorení a mŕtvice. Štúdie ukázali, že potraviny ako cvikla môžu pomôcť zamedziť vzniku infarktu.

Demencia: Vedci z Wake Forest University zistili, že pitie šťavy z červenej repy môže zlepšiť oxygenáciu do mozgu, spomaľuje progresiu demencie u starších dospelých. Podľa Daniela Kim-Shapiro, riaditeľa Wake Forest, prítok krvi do určitých oblastí mozgu klesá s vekom a vedie k poklesu kognitívnych funkcií a prípadnej demencie. Pitie šťavy z červenej repy môže zlepšiť prietok krvi a okysličenie do týchto oblastí, kde chýba.

Zápal: Cholín je veľmi dôležitou a všestrannou živinou v cvikle, ktorá napomáha lepšiemu spánku, pohybu svalov, podporuje učenie a pamäť. Cholín tiež pomáha udržiavať štruktúru bunkových membrán, pomáha pri prenose nervových impulzov, napomáha absorpovať tuk a znižuje chronickú zápal.

Cvičenie a športový výkon: Bolo preukázané, že červená repa okysličuje svaly počas cvičenia, takže po nej veľmi čast siahajú športovci. Je účinná najmä pri dlhodobom vytrvalostnom cvičení. Pravidelná konzumácia cvikle by mohla pomôcť ľuďom trpiacim metabolickými, respiračnými alebo kardiovaskulárnymi ochoreniami a majú problém zvládať denné aktivity a priemernú záťaž. Šťava z červenej repy si získala popularitu od  doby, keď paralympijský zlatý medailista David Weir oznámil, že pitie šťavy bolo tajomstvom jeho úspechu.

Zabraňuje vzniku šedého zákalu: Prítomnosť beta-karoténu, čo je forma vitamínu A, pomáha predchádzať slepote, ktorá je podmienená vekom. Vitamín A je považovaný za silnú antioxidačnú látku, ktorá sa podieľa na mnohých základných činnostiach v tele.

Cvikla a nutričné hodnoty

Repy majú takú širokú škálu zdravotných výhod, pretože  obsahujú živiny, vrátane vitamínov, minerálov a organických látok, ako sú karotenoidy, luteín / zeaxantín, glycín, betaín, vláknina, vitamín C, horčík, železo, meď a fosfor a zároveň je zdrojom prospešných flavonoidov zvaných antokyány. Sú kaloricky veľmi nízke bez cholesterolu, ale majú najvyšší obsah cukru zo všetkých zelenín.

Hodnoty na 100 g

Kalórie (kcal) 43

Tuky 0,2 g

Nasýtené tuky 0 g

Polynenasýtené tuky 0,1 g

Mononenasýtené tuky 0 g

Cholesterol 0 mg

Sodík 78 mg

Draslík 325 mg

Sacharidy 10 g

Vláknina 2,8 g

Cukor 7 g

Bielkoviny 1,6 g

Vitamín A            33 IU

Kyselina L-askorbová     4,9 mg

Vápnik  16 mg

Železo  0,8 mg

Vitamín D            0 IU

Vitamín B6          0,1 mg

Kobalamín          0 µg

Horčík   23 mg

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Ako pestovať?

cvikla pestovanie

Výsev červenej cvikly robíme do hĺbky 2-3 cm a približne po 14-tich dňoch cviklu pretrhávame

Využitie v kuchyni

Kvalitná čerstvá červená repa by mala mať neporušené listy. Mali by byť bez  známok znehodnotenia. Repa by mala byť pevná, hladká a žiarivej červeno-fialovej farby. Nemala by byť mäkká, pokrčená alebo matnej farby. Čerstvá repa môže byť skladovaná po dobu troch až štyroch dní v chladničke, ale repa s odstránenými listami môže byť uložená v chladničke po dobu dvoch až štyroch týždňov. Surovú repu sa neodporúča dávať do mrzničky, pretože má tendenciu stať sa po rozmrazení mäkkou.Zmrazenie varenej červenej repy je v poriadku, pretože si zachováva svoju chuť a textúru.

Polievka z červenej repy

ingredience:

300 g červenej repy

200 ml bielého jogurtu

10 ml octa

lyžicu masla

1 vajce

soľ

korenie

1 500 ml vody

stressfix

  • 48€.9/balenie
  • 60 tabletiek
    ☑️-Zníženie stresu
    ☑️-Silnejšia psychika
    ☑️-Kvalitný spánok
  • 📢+Zľava 4,9 eura(10%)
    (Vložte dusevnezdravie do poznámky)
zerex ultragold

  • 65€/balenie
  • 120 tabliet
    ☑️-Lepšia erekcia
    ☑️-Dlhodobý prínos
    ☑️-Zlepšenie sexuality
  • 📢+Zľava 5 eur
    (Vložte ULTRA5 do poznámky)
detoxactive

  • 14€.49/balenie
  • 45 tabletiek
    ☑️-Lepšia erekcia
    ☑️-Predĺženie styku
    ☑️-Zvýšená chuť na sex
  • 📢+Ušetríte až 19 eur
    (Pri kúpe štyroch balení)

Repu olúpeme a očistíme. Takto pripravenú repu nastrúhame a uvaríme v osolenej vode. Keď repa bude mäkká, vmiešame do nej jogurt, zmiešaný s vajíčkom, octom a maslom. Polievku chvľu ešte varíme a dochutíme. Polievka z červenej repy je plná vitamínov a zároveň je moc chutná.

Vyjadri svoj názor