Mangold

Mangold – takmer ako šalát

Popis

Mangold, z lat. beta vulgaris subsp. vulgaris, je príbuzný cvikle a nazýva sa tiež ako repa zeleninová alebo listová cvikla. Listy rastliny mangoldu sú veľké, vzpriamené a majú podlhovastý tvar s bublinatým povrchom. Ich farba môže byť svetlozelená, tmavozelená, červená alebo fialová, záleží od odrody mangoldu. Mangold veľmi pripomína špenát, ale je bohatší v množstve kyseliny šťaveľovej. Chuťovo je jemne pikantný a pripomína reďkovku.

Pôvod

Mangold poznali Gréci či dokonca starí Rimania a neskôr sa začal pestovať aj v Číne a v Egypte. Už v období moreplavcov na Sicílii (okolo roku 1000 pred n. l.) existovali veľké plantáže plné mangoldu. Existujú staré záznamy z roku cca 2000 pred n. l., ktoré tvrdia, že mangold bol obľúbenou zeleninou už v starobabylonskej ríši. V súčasnej dobe je vychýrený hlavne v krajinách západnej Európy – či už Francúzsko, Nemecko alebo Švajčiarsko.

Charakteristika

  • Podporuje naše trávenie
  • Obsahuje málo kalórií
  • Chráni sliznice nášho organizmu
  • Znižuje vysoký cholesterol
  • Môže mať mierne preháňajúce účinky
  • Slúži ako prevencia pri vzniku kardiovaskulárnych ochorení
  • Pôsobí ako prevencia proti vzniku rakoviny
  • Podporuje rast vlasov a nechtov
  • Zlepšuje náš imunitný systém
  • Prečisťuje nám obličky a močové cesty
  • Vitalizuje mozog a nervy
  • Má antiseptické a detoxikačné účinky
  • Upokojuje náš nervový systém
  • Pomáha pri chudnutí
  • Podporuje tvorbu červených krviniek a prečisťuje našu krv
  • Odstraňuje plynatosť
  • Normalizuje hladinu cukru v krvi
  • Odstraňuje nadbytočné množstvo vody z nášho tela
  • Chráni naše bunky pred radikálmi
  • Podporuje tvorbu kostného a kĺbového tkaniva
  • Odkysľuje náš organizmus
  • Udržuje naše cievy pevné a pružné
  • Zlepšuje našu koncentráciu a pamäť
  • Odstraňuje stres

Nutričné hodnoty

Mangold obsahuje veľké množstvo karoténov. Práve oni chránia sliznice v našom tele. Obsahuje aj vysoké množstvo komplexných sacharidov, čo z neho robí dobrý zdroj glukózy (hlavne pre náš mozog a nervy).

100 gramov mangoldu obsahuje:

  • 73,5 kJ
  • 17,5  kcal
  • Bielkoviny – 2,1 g
  • Sacharidy – 3,8 g
  • Vláknina – 1,9 g
  • Tuk – 0,17 g
  • Voda – 91 g

Minerály v 100 g mangoldu:

Železo 2,3 mg Zinok 0,5 mg
Vápnik 59 mg Sodík 229 mg
Horčík 87 mg Selén 1,4 ug
Fosfor 52 mg Mangán 0,6 mg
Draslík 346 mg Meď 0,25 mg
Omega 3 kyseliny 9 mg Omega 6 kyseliny   66 mg

Vitamíny v 100 g mangoldu:

Vitamín A 6050 IU Vitamín K 870 mg
Vitamín B2 0,14 mg Luteín 11 000 ug
Vitamín B3 0,4 mg Betakarotén 3 580 ug
Vitamín B6 0,2 mg Kyselina listová 19 ug
Vitamín C 35 mg Kyselina pantoténová 0,26 mg
Vitamín E 2,7 mg Cholín 21 mg

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Ako pestovať mangold?

mangold pestovanie

Semená mangoldu zvyčajne vysievame asi v polovici jari. Pokiaľ chceme mangold pestovať budeme potrebovať dostatočne vlhkú, humóznu, hlbokú a výživnú pôdu. Na teplotu nie je mangold veľmi náročný, ideálne je to pre neho okolo 15 – 18 °C. Znesie aj chladnejšie počasie. Ak budeme mať pôdu ľahšiu, budeme potrebovať viac zálievky, naopak, ak pôda bude ťažšia, nebudeme potrebovať tak vysoké množstvo zálievky.

Mangold zbierame približne 2 mesiace po sejbe. Z 1 metra štvorcového môžeme nazbierať až 2 – 3 kilogramy listov a stopiek! Listy už potom môžeme upravovať podobne ako špenát (či už varením alebo dusením, poprípade aj zmrazovaním).

Pri letnom zbere mangold pestujeme od polovice apríla, na jesenný zber od začiatku júna. Vysievame ho do sponu v rozmeroch asi 30 x 20 cm a do hĺbky približne 2 – 4 cm.

Počas leta mangold treba dostatočne zavlažovať, aby nám nevyschol. Takisto pravidelne kypríme pôdu a udržiavame ju bez burín. Občas mangold môžeme aj prihnojiť dusíkatými hnojivami alebo ho prirýchľovať. Počas jesene môžeme mangold uložiť do skleníka alebo fóliovníka, kde ho uchránime pred mrazom.

Cestoviny s mangoldom, šunkou a smotanou

Príprava receptu nám zaberie asi 10 minút a tepelná úprava približne 30 minút. Zo zadaných surovín by nám mali výjsť cca 4 porcie.

Suroviny, ktoré budeme potrebovať na prípravu tohto receptu:

  • 1 ks – mangold
  • 200 g – šunka
  • 1 ks – cibuľa
  • 200 ml – smotana na šľahanie
  • soľ
  • čierne mleté korenie
  • strúhaný syr (parmezán)
  • cestoviny
  • olej

 

 Postup prípravy receptu:

  1. Najskôr si umyjeme mangold, ten potom očistíme a zbavíme ho všetkých nedostatkov. Mangold si nakrájame na menšie kúsky (dlhé asi 2 cm) – stopky si však dáme zvlášť a listy tiež. Na olivovom oleji si speníme cibuľu (ktorú si predtým ešte nakrájame na drobno). Keď nám cibuľa začne sklovatieť, pridáme k nej na kocky nakrájanú šunku a popražíme až do kým šunka nezačne voňať. Nezabudnite túto zmes miešať, aby nič neprihorelo.
  2. K zmesi pridáme nakrájané stopky mangoldu, okoreníme a podlejeme vodou (avšak, len toľko vody, aby nám celá zmes neprihorela). Zmes prikryjeme a necháme podusiť na miernom ohni niekoľko minút.
  3. Keď budú stopky mangoldu aspoň spolovice mäkké, pridáme k nim nakrájané listy mangoldu. Celú zmes si osolíme, netreba to však preháňať. Môžeme podliať vodou ak je to potrebné (ale nemusíme) a necháme znova podusiť pár minút.
  4. Mangold dusíme len niekoľko minút, aby sa nám nepripálilo. Tesne predtým, ako nám mangold zmäkne, pridáme k nemu smotanu. Stále miešame a necháme niekoľko minút prevariť. Smotana sa nám jemne zredukuje, medzitým môžeme ešte podľa chuti dosoliť alebo dokoreniť (ale nemusíme vôbec nič).
  5. Na záver si uvaríme cestoviny (hociktoré, ja odporúčam penne, fusilli alebo farfalle) a jedlo je hotové.
    Môžete pridať aj parmezán, ktorý ešte našu omáčku výborne dochutí.
  6. Samozrejme, vegetariáni môžu šunku úplne vyškrtnúť.
  7. Dobrú chuť!

Originálne zemiakové lasagne

Príprava receptu nám zaberie približne 45 minút + tepelná úprava trvá okolo 135 minút. Zo surovín môžeme urobiť 8 až 10 porcií.

Na prípravu receptu budeme potrebovať:

  • 4 PL – olej
  • 2 ks – cibuľa
  • 3 strúčiky – cesnak
  • 7 listov – mangold
  • 1 ks – hovädzí močing
  • 2 stopky – stopkatý zelér
  • 2 ks – mrkva
  • 250 ml – červené víno
  • voda
  • 350 g – paradajky v konzerve
  • 2 ks – bobkové listy
  • citrónový tymián
  • 800 g – zemiaky

 

Bešamel:

  • 80 g – maslo
  • 80 g – hladká múka
  • 1 l – mlieko
  • soľ
  • korenie štyroch farieb
  • 60 g – tvrdý syr
  • 1 čl – lístky tymiánu citrónového

 Postup prípravy receptu:

  1. Najskôr si hovädzí močing očistíme a potom nakrájame pozdĺžne. Na koniec si močing nakrájame na menšie kocky.
  2. Medzitým si umyjeme mangold a z jeho prostriedku si vyrežeme hrubšie časti.
  3. Cibuľu spolu s cesnakom si opražíme na oleji. K cibuli môžeme pridať menšie kúsky nakrájanej stonky mangoldu. Ten popražíme s cibuľou.
  4. Do hrnca si pridáme mäso. Miešame až kým sa nám mäso neopečie z oboch strán.
  5. K mäsu potom pridáme očistenú nakrájanú mrkvu a potom stonky zeleru.
  6. Zeleninu si premiešame s mäsom. Pridáme ešte červené víno, bobkové listy, paradajky z konzervy a malú vetvičku citrónového tymiánu. Pridáme vodu doplna (tak, aby všetko bolo zaliate). Prikryjeme pokrievkou a dusíme mäso.
  7. Keď nám mäso zmäkne, pridáme k nemu nakrájané listy mangoldu. Všetko spolu premiešame a znova prikryjeme pokrievkou. Za približne 2 minúty by listy mangoldu mali byť sparené. Všetko ešte dochutíme soľou a okoreníme podľa chuti.
  8. Potom si pripravíme bielu omáčku. Popražíme si múku na masle, potom to celé zalejeme mliekom a chvíľu povaríme. Omáčku podľa chuti osolíme, okoreníme a môžeme do nej ešte pridať lístky citrónového tymiánu.
  9. Medzitým si uvaríme zemiaky v šupke. Očistíme ich a nastrúhame na tenké plátky. Potom si vymastíme misku na pečenie, do ktorej vložíme polovicu zemiakov. Tie si posolíme a okoreníme.
  10. Na zemiaky pridáme asi polovicu hovädzieho mäsa aj spolu so šťavou.
  11. Na mäso zase pridáme zvyšok zemiakov a na zemiaky pridáme zvyšné mäso aj so šťavou. Na mäso si ešte dáme bielu omáčku, na ktorú potom môžeme postrúhať alebo poukladať plátky syru.
  12. Do vopred vyhriatej rúry na 180 °C si vložíme zemiakové lasagne a varíme približne 40 minút. Prajem dobrú chuť!

Vyjadri svoj názor