Mungo

Mungo alias fazuľa

Popis

Mungo, z lat. vigna radiata, sú malé zelené (olivovo zelené) fazuľky, ktoré majú asi cca 5 mm. Chuťovo pripomínajú hrášok. Mungo je veľmi rýchlo zrelé a má neprekonateľnú arómu. Této plody rastú na rastline vigna zlatá. Je to teplomilná rastlina a dorastá do výšky cca 1 meter. Je to veľmi plazivá rastlina (rovnako ako bežná fazuľa). Struk (kde sa nachádza fazuľa mungo) má približne 10 až 15 centimetrov.

Detoxikačné produkty
Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu 

Pôvod

Mungo sa pôvodne rozšírilo z Indie. Teraz je obľúbené hlavne v krajinách na ďalekom Východe, avšak, najviac sa pestuje v Číne, Thajsku a Austrálii.  Dokonca už pred 5000 rokmi fazuľu mungo ľudia poznali. V rokoch okolo 2500 až 3000 pred našim letopočtom sa fazuľa mungo konzumovala vo forme klíčkov.

Charakteristika

  • Obsahuje vysoké množstvo bielkovín
  • Pomáha nám pri chudnutí
  • Podporuje náš imunitný systém
  • Je dobre stráviteľná
  • Napomáha pri procesoch trávenia aj vylučovania
  • Zvyšuje našu obranyschopnosť (pred infekciami aj vírusmi)
  • Stabilizuje hladinu nášho krvného cukru
  • Pomáha regulovať menštruáciu
  • Nespôsobuje nadúvanie (ako niektoré iné strukoviny)
  • Prečisťuje naše telo
  • Naklíčená obsahuje mimoriadne vysoké množstvo bielkovín, železa, mangánu, horčíka, draslíka a fosforu, takisto všetky hlavné vitamíny skupiny B
  • Znižuje náš krvný tlak
  • Chráni naše telo pred voľnými radikálmi
  • Je vhoná na klíčenie
  • Detoxikuje proces trávenia
  • Slúži ako prevencia proti rakovine
  • Je vhodná aj pre tehotné a kojacie ženy, pre diabetikov a dokonca aj pre celiatikov

Nutričné hodnoty

100 gramov munga obsahuje:

  • energetický obsah – 384,4 kJ (332 kcal)
  • bielkoviny – 22,1 g
  • sacharidy – 59,08 g
  • tuky – 0,8 g
  • vláknina – 8,3 g
  • voda – 64 g

Minerály v 100 g fazule mungo:

Železo 1,9 mg Zinok 1,1 mg
Vápnik 30,5 mg Mangán 0,33 mg
Horčík 52 mg Meď 0,24 mg
Fosfor 105 mg Omega 3 kyseliny 13 mg
Draslík 287 mg Omega 6 kyseliny 128 mg
Sodík 2,2 mg Selén 2,7 ug

Vitamíny v 100 g fazule mungo:

Vitamín A 28 IU Vitamín C 1,3 mg
Vitamín B1 0,35 mg Vitamín E 0,35 mg
Vitamín B2 0,13 mg Vitamín K 3,1 ug
Vitamín B3 0,85 mg Kyselina listová 180 ug
Vitamín B6 0,2 mg Kyselina pantoténová 0,6 mg
Betakarotén 18 ug

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Ako pestovať mungo?

mungo pestovanie

Fazuľa mungo je vysoko odolná voči suchu. Ideálne podmienky sú pre ňu vo výživných priepustných pôdach. Je to však teplomilná rastlina, a preto sa u nás pestuje buď vo fóliovníku alebo v skleníku. Pri pestovaní fazule mungo okrem tepla musíme zabezpečiť aj dostatok vlahy v pôde. Netreba to preháňať, ideálna je občasná zálievka so skôr nižším obsahom organických látok. Plody nám dozrejú približne 2 až 4 mesiace po výseve.

Mungu začíname vysievať niekedy koncom apríla a začiatkom mája. Vysievame ju do riadkov vzdialených asi 35 cm alebo potom v štipkách po 3 – 5 semienkach do sponu s rozmermi približne 40 x 20 cm. Keď nám vyklíčia prvé struky, nezabudnime ich chrániť mulčovaním pred zablatením, plesňou či hnilobou.

Treba dávať pozor pri pestovaní na teplotu – pri teplote pod 12 °C sa totiž zastavuje rast a pod 5 °C rastlinka hynie!

Vedeli ste, že…?

  • Fazuľa mungová sa tiež nazýva aj zelená sója.
  • Mungo patrí u nás medzi jednu z najvýznamnejších vigien. Je to naozaj veľmi stará, ale zato chutná indická plodina.
  • Mungo má veľmi dobrú stráviteľnosť – stačí keď ju necháme močiť asi 3 hodiny vo vode a potom ju uvaríme približne za 45 minút.
  • U nás sa mungo najčastejšie používa na rýchle naklíčenie semien.

 

Fazuľová mungo polievka

Príprava receptu nám zaberie asi 65 minút a zo zadaných surovín spravíme približne 4 porcie. Náročnosť je nízka.

Na prípravu receptu budeme potrebovať:

  • 3/4 šálky – mungo fazuľa
  • 1 konzerva – biela fazuľa v paradajkovom náleve
  • 1 ks – cibuľa
  • 1 ks – mrkva
  • 4 ks – strúčiky cesnaku
  • 2 ks – zemiak
  • 1 ks – väčšia cvikla
  • 1 kocka – zeleninový bujón
  • maslo alebo olej (podľa vášho rozhodnutia)
  • čerstvý tymián
  • bobkový list
  • soľ

 

 Postup prípravu receptu:

  1. Najskôr si fazuľu mungo namočíme asi na 2 až 3 hodiny do studenej vody.
  2. Medzitým si môžeme očistiť zeleninu, ktorú potom pokrájame na kocky. V hrnci si roztopíme maslo, na ktorom opečieme cibuľu, cesnak, mrkvu a pridáme namočenú (a už aj precedenú) mungo fazuľu, pokrájanú repu a nakoniec bobkový list.
  3. Celú zmes si zalejeme vývarom a varíme všetko až dokiaľ nebude fazuľa úplne mäkká (cca 25 minút).
  4. Tesne pred dovarením si ešte otvoríme konzervu bielej fazule, ktorú pridáme do polievky. Chvíľu povaríme a potom odstavíme.
  5. V mažiari si podrvíme čierne korenie, soľ a tymiánové lístky, a práve touto zmesou si ochutíme polievku.
  6. Polievka je na svete, môžeme podávať napr. s čiernym chlebom alebo aj bez chleba.
  7. Prajem dobrú chuť.

Zemiakový šalát s jogurtovou zálievkou a mungo klíčkami

Príprava šalátu nám zaberie asi 45 minút a zo zadaných surovín nám výjdu cca 4 porcie. Náročnosť je stredná.

Suroviny na prípravu receptu:

  • 500 g – uvarené zemiaky v šupke
  • 1 ks – paradajka
  • 1 ks – cibuľa
  • 2 strúčiky – cesnak
  • 3 PL – klíčky mungo
  • 2 ks – uvarené vajce na tvrdo
  • petržlenová vňať
  • biele mleté korenie
  • soľ

 

Zálievka:

  • 2 PL – kremžská horčica
  • 1 PL – med
  • 2 PL – olivový olej
  • 1 ks – vaječný žĺtok
  • 125 ml – biely jogurt

 

Prodetox Prodetox
Prodetox je jedinečný nápoj, ktorý obsahuje 25 špecifických látok na očistu a regeneráciu tela. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.
Blendea Blendea
Vyskúšajte Blendeu pri tráviacich problémoch so 4 kľúčovými superpotravinami. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.

 Postup prípravy receptu:

  1. Ako prvé si mungo fazuľky prepláchneme a znova namočíme do vody na niekoľko hodín (najlepšie na celú noc). Ráno alebo o pár hodín si fazuľky mungo znova prepláchneme a vložíme do nakličovacej misky. Tam ich nemáme zavreté a asi 4 až 5 razy denne ich preplachujeme pod tečúcou vodou. Asi na tretí deň budeme mať úrodu. Ak sa chceme tejto trojdňovej procedúre vyhnúť, môžeme si klíčky mungo kúpiť, ale je to jednoduchý spôsob ako sa dajú pripraviť aj doma.
  2. Zemiaky, ktoré sme si uvarili v šupke si necháme najskôr vychladnúť, potom ich obielime a nakrájame na väčšie kúsky. Potom si prekrojíme paradajku, stred si vydlabeme a len pevnú časť si nakrájame. Po paradajke si nakrájame cibuľu (na mesiačiky) a nasekáme cesnak. Nakoniec si už len uvaríme na tvrdo vajcia.
  3. Potom budeme pokračovať v recepte tým, že si urobíme dressing. Lyžicu medu vymiešame s kremžskou horčicou (môžeme použiť aj ostrú francúzsku horčicu, podľa chuti), k tejto zmesi pridáme žĺtko (ak by ste nechceli použiť surové žĺtko, môžete použiť žĺtko z vajíčka uvareného na tvrdo) a celé to vymiešame. Po vymiešaní pridáme ešte olej. Takáto výsledná zmes by mala mať hustú a krémovú konzistenciu. Posledná ingrediencia, ktorú pridáme do pripraveného základu, je jogurt.
  4. Do misky si dáme všetku zeleninu, mungo klíčky a jedno uvarené vajíčko, ktoré si ešte predtým nasekáme. Druhé vajíčko si necháme a môžeme ho použiť na ozdobu. K šalátu pridáme ešte dressing a celé to podľa chuti osolíme a okoreníme. Na záver pridáme ešte petržlenovú vňať.
  5. Na tanieri šalát môžeme ozdobiť štvrťkami uvarených vajec a zvyšnými mungo klíčkami.
Mungo
5 (100%) 1 vote[s]

Vyjadri svoj názor