Cícer

Cícer je plný bielkovín

Popis

Cícer (tiež známy ako egyptský hrášok) má lahodnú chuť a maslovú konzistenciu. Je koncentrovaným zdrojom bielkovín, ktoré si môžete vychutnať po celý rok a sú k dispozícii buď sušené alebo konzervované. Latinský názov pre cícer je Cicer arietinum, čo znamená “malý baran” . Toto pomenovanie odráža jedinečný tvar tejto  strukoviny, ktorý trochu pripomína baraniu hlavu.

Detoxikačné produkty
Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu 

Táto veľmi všestranná strukovina je známou prísadou v mnohých krajinách Stredného východu a v indických pokrmov, ako hummus, falafel a kari.

Pôvod

Cícer vznikol na Strednom východe, čo je oblasť na svete, ktorá disponuje bohatou  potravinovou kultúrou, ktorá obsahuje vysoké množstvo bielkovín zo strukovín. Prvá zmienka o spotrebe cíceru sa datuje asi pred 7000 rokmi. Najprv boli kultivovane približne pred 3000 rokmi pred naším letopočtom. Ich pestovanie začalo v oblasti Stredozemného mora a následne sa rozšírila do Indie a Etiópie.

Cícer pestovali už starí Egypťania, Gréci a Rimania a bol veľmi populárny medzi týmito kultúrami. V súčasnej dobe sú hlavnými komerčnými výrobcami India, Pakistan, Turecko, Etiópia a Mexiko.

Význam pre zdravie

Cícer (ako väčšina strukovín) je už dlho cenený pre ich obsah vlákniny. Dve šálky poskytnú kompletnú dennú hodnotu! Výskumy, ktoré boli vykonané a zaoberali sa vlákninou získanou z cíceru a ostatných potravín, nám ukázali zaujímavé výsledky. Zistilo sa, že prijatá vláknina z cíceru môže poskytovať väčšie výhody, ako vláknina získaná z iných potravín. V nedávnej štúdii boli založené dve skupiny účastníkov, ktorí  dostali asi 28 gramov vlákniny za deň. Ale obe skupiny sa líšili, pokiaľ ide o ich potravných zdrojov vlákniny. Jedna skupina dostávala vlákninu predovšetkým z cíceru. Druhá skupina získavala vlákninu z úplne iných zdrojov. Skupina, ktorá prijímala vlákninu z cícera mala lepšiu reguláciu tuku v krvi, vrátane nižších hodnôt LDL-cholesterolu, celkového cholesterolu a triglyceridov.

  • Kontroluje hladinu krvného cukru a sekréciu inzulínu.
  • Obsahuje vysoko kvalitné tuky, ktoré neobsahujú cholesterol.
  • Podporuje trávenie a zdravie hrubého čreva.
  • Odbúrava stres a napätie.
  • Obsahuje kyselinu listovú, takže je vhodný pre tehotné ženy.
  • Funguje ako posilňovač nervovej sústavy.
  • Ideálny doplnok stravy pre tých, ktorí sa pokúšajú schudnúť.

Nutričné hodnoty

Semená a aj vonkajší plášť  cíceru obsahujú veľké množstvo fytonutrientov. Vonkajší plášť môže byť obsiahnutý flavonoidmi, vrátane kvercetínu, kamferolemu a myricetínu. Vnútro zŕn je zvyčajne bohatý na ferulovú kyselinu, kyselinu chlorogenovú, kyselinu kávovú a kyselinu vanilovú. Všetky tieto fytoživiny fungujú ako antioxidanty, a mnoho z nich tiež fungujú ako protizápalové živiny. Cícerová fazuľa je vynikajúcim zdrojom molybdénu a mangánu. Sú tiež veľmi dobrým zdrojom folátu a medi, ako aj dobrým zdrojom vlákniny, fosforu, bielkovín, železa a zinku. Vlákno cíceru je väčšinou nerozpustné a bolo preukázané, že poskytuje podporu pre náš zažívací trakt.

Proteín 14,53 g
Sacharidy 44,97 g
Fat – celkom 4,25 g
Vláknina 12,46 g

Kalórie 268.96

Sacharidy:
Škrob – g
Celkom Cukry 7,87 g
Monosacharidy – G
Fruktóza – g
Glukóza – g
Galaktózy – g
Disacharidy – G
Laktóza – g
Maltóza – g
Sacharózu – g
Rozpustná vláknina 3,87 g
Nerozpustná vláknina 8,59 g
Ostatné Sacharidy 24,63 g

Tuk:
Mononenasýtené tuky 0,96 g
Polynenasýtené tuky 1,90 g
Nasýtené tuky 0,44 g
Trans-tuky 0,00 g
Kalórie z tukov 38,23
Kalórií z nasýtených tukov 3.97
Kalórií z trans-tukov 0.00
Cholesterol 0,00 mg
Voda 98,74 g

Vitamíny

Minerály

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Ako pestovať cícer?

cícer pestovanie

Cícer možno tiež vypestovať v slovenských podmienkach. Má rad teplejšie a suchšie lokality a pôdy s vyššou teplotu. Je tolerantný k suchu. Vysievaný je  priamo na pozemok podobne ako hrach. Výsadba začína v polovici mája. Plnú zrelosť dosahuje až za 130 dní. Struky zberáme, keď sú úplne suché a semená plne vyzreté a tvrdé.

Využitie v kuchyni

Ak si kupujete voľné uložený cícer, uistite sa, že nádoby obsahujúce cícer sú ošetrené a že obchod má dobrý obrat tohto výrobku, aby bola zaistená maximálna sviežosť. Či už nakupujete cícer voľne ložený alebo v balenej nádobe, uistite sa, že neexistuje žiadny dôkaz o vlhkosti alebo poškodení hmyzom a že sú bobule celé a  nemajú ani trhlinky.

Pred umytím cíceru by ste ho mali rozprestrieť na svetlej doske alebo varnej ploche a odstrániť poškodené a narušené strukoviny. Po tomto procese ho  umiestnite do sitka a dôkladne ho opláchnite pod studenou tečúcou vodou.

Pred varením cícer vopred namočte. Bude stráviteľnejší a rýchlejšie sa uvarí. Existujú dve metódy varenia cíceru.

Prvá metóda je variť strukovinu po dobu dvoch minút, potom odstavte hrniec z tepla, prikryte a nechajte stáť po dobu dvoch hodín. Alternatívna metóda je jednoducho namočiť vopred vo vode v stanovenú dobu.

Odporúča sa  namáčanie cíceru po dobu najmenej 4 hodín. Môže nastať niekoľko chemických zmien počas tohto 4-hodinového namáčania. Po prvé, môže byť znížený  typ oligosacharidov “, a toto môže mať za následok zníženie problémov s nadúvaním. Po druhé, niektoré z fytázových enzýmov v strukovine môže byť aktivované a pomôže transformovať niektoré z kyseliny fytovej nájdenej v strukovine.  Štvorhodinové namáčanie skracuje dobu varenia približne o 25%. Táto znížená doba varenia môže znamenať menšiu stratu rozpustných živín vo vode v dôsledku zníženia doby vystavenia tepla.

Varte cícer na sporáku alebo použite tlakový hrniec. Ak ho budete variť na varnej doske, pridajte tri šálky čerstvej vody alebo vývaru na každú šálku sušené cíceru. Tekutina by mala byť pár centimetrov nad strukovinou. Priveďte k varu a potom znížte teplotu a pokryte hrniec.

Prodetox Prodetox
Prodetox je jedinečný nápoj, ktorý obsahuje 25 špecifických látok na očistu a regeneráciu tela. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.
Blendea Blendea
Vyskúšajte Blendeu pri tráviacich problémoch so 4 kľúčovými superpotravinami. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.

Niekoľko rýchlych servírovacích metód

  • Pyré z cíceru, olivový olej, čerstvý cesnak, tahini a citrónovú šťavu zmiešajte a dostanete lahodný a rýchly predkrm.
  • Posypte cícer vaším obľúbenými korením a bylinkami a jedzte ho ako ľahké jedlo.
  •  Pridajte cícer do šalátov.
  • Na strednom východe sú častou pochúťkou cestoviny s cícerom zmiešane s olivovým olejom, syrom feta a čerstvým oreganom.
  • Povarte cícer v omáčke z paradajkového pretlaku, pridajte kari korenie a sekané vlašské orechy  a podávajte s hnedou ryžou.
  • Pridajte cícer do svojej obľúbenej zeleninovej polievke. Cícer v nej  posilní chuť, textúru a aj nutričný obsah.

 

Cícer
4 (80%) 5 vote[s]

Vyjadri svoj názor