Špargľa

Špargľa – alebo aj Asparágus lekársky

Popis

Všimli ste si na pultoch obchodných reťazcov nejaké biele alebo zelené stonky, pri nich názov špargľa a zaujali vás? Chceli by ste sa dozvedieť viac o tom, čo sú zač, aké majú pozitíva, a čo sa z nich dá pripraviť? Tak neprestávajte čítať.

Detoxikačné produkty
Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu 

Špargľa, vlastným menom Asparágus lekársky, je dvojdomá trváca bylina patriaca do čeľade ľaliovitých. Môže dosahovať výšku od 30 – 150 cm. Vo výške 150 cm už špargľa vyzerá ako strom, preto sa často krát zbiera už keď sa objaví prvý výhonok. Ak však dorastie do výšky stromu, jeho bočné konáriky sú sploštené a nahradzujú listy, ktoré vyzerajú ako drobné šupiny. Kvety sú žltozelené, drobné, žltozelené. Plody sú zelené, i keď neskôr sa menia na červené bobule.

Na trhu je dostupná špargľa biela a zelená. Zelená špargľa obsahuje väčšie množstvo vitamínu C ako biela špargľa. Rozdiel je tiež z tom, že bielu špargľu je nutné ošúpať škrabkou na zemiaky, a odrezať z nej suchšie konce. Tie sa dajú použiť napríklad na polievku. Zelenú špargľu netreba šúpať. Tiež je dobre vedieť, že čím je špargľa tenšia, tým je jemnejšia, chutnejšia. Čerstvosť spoznáme podľa toho, že jej spodný koniec stisneme medzi prstami, pukne a vyjde z neho šťava.

Pôvod

Rastlinu poznali už v Egypte. Už starí Egypťania sa zaoberali jej pestovaním. Cez Grécko sa potom dostala do Talianska a Francúzka, a netrvalo dlho, kým sa rozšírila do celej Európy.

Účinky na zdravie

  • špargľa sa využíva pri podpore činnosti srdca
  • tiež pri podpore činnosti obličiek
  • znižuje krvný tlak
  • znižuje únavu
  • je veľmi vhodný pre tehotné ženy, keďže obsahuje kyselinu listovú, železo, vápnik, mnoho vitamínov a málo kalórií
  • podporuje plodnosť, preto je vhodný aj pre ženy, ktoré sa snažia otehotnieť
  • hoci sa nesmie používať pri zápale močových ciest, má veľmi dobré liečivé účinky pri obličkových problémoch, napríklad ako sú obličkové kamene
  • ide o diuretikum, teda liečivo, ktoré podporuje vylučovanie moču
  • má dobrý vplyv aj na metabolizmus a látkovú výmenu
  • na pohybový aparát majú veľmi dobrý účinok vývary alebo odvary zo špargle
  • upokojuje nervový systém
  • pomáha zmierniť niektoré prejavy Alzheimerovej choroby
  • vhodný je tiež na čistenie pleti
  • môže tiež spôsobovať preháňanie a hnačky
  • zabraňuje vypadávaniu vlasov
  • prevencia proti rakovine

Upozornenie – špargľa sa môže konzumovať len v primeranom množstve, a obzvlášť pozor by si na jej konzumáciu mali dávať ľudia, ktorí majú ochorenia močových ciest alebo kĺbový reumatizmus. Cukrovkári, ľudia so slabším žlčníkom a deti by špargľu nemali konzumovať.

Tip – ak máte búšenie srdca, alebo slabšiu činnosť pečene, odporúča sa pridať do  litra vody za hrsť špargľových koreňov a štipku rozdrvenej vňate.

Nutričné hodnoty

100 gramov špargle obsahuje:

  • voda 91,4 g
  • energie 103 kJ
  • bielkoviny 2,9 g
  • tuky 0,6 g
  • cukry 1,9 g
  • vláknina 1,7 g

100 gramov špargle obsahuje minerály:

100 gramov špargle obsahuje vitamíny:

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Pestujeme špargľu

špargľa pestovanie

Špargľa, alebo teda asparágus lekársky, často krát nájdeme na nížinách, ale tiež aj na alpských lúkach, na okrajich dubových oblastí, v húšťavách a hájoch, v suchomilných trávnatých spoločenstvách. Na Slovensku ho vo voľnej prírode môžeme zazrieť na západnom Slovensku, no inde nie je až taký častý.

Ale, prečo ho hľadať niekde v prírode, keď si ho môžeme vypestovať priamo v našej vlastnej záhradke?

V prvom rade treba spomenúť, že ak zainvestujete do špargle, odmení sa aj viackrát. Ide totiž o trvalku, ktorá rastie aj viac rokov, dokonca až 15. Rozmnožuje sa sama, na záhrade. Nevýhoda je však tá, že pestovanie je časovo náročné, pretože úrody sa dočkáte až po dvoch rokoch pestovania.

Ak sa rozhodnete, že si chcete špargľu vypestovať sami, priamo zo semena, tak ho vysádzame do dobre prerýľovanej pôdy, alebo do pareniska. Pôda musí byť jemná. Semeno sejeme do hĺbky 2 centimetre v priebehu apríla. O rok na to špargľu musíme pohnojiť. O ďalší rok, kedy sa už dočkáme aj menšej úrody, je dobré výhonky ešte trochu prikryť pôdou.

Zber prebieha od polovice apríla, kedy sa objavujú prvé výhonky, až do polovice júna. Výhonky zbierame každý deň. Potom, v polovici júna, sa už nechá rastlina vyrásť, aby sa v nej uložili živiny do koreňov. Od toho potom závisí kvalita budúcoročnej úrody.

Tip

Zaváraná špargľa

Potrebujeme:

  • špargľa
  • horúca voda

Postup: Čerstvú špargľu umyjeme, odkrojíme drevnaté časti a stonku tak, aby boli všetky rovnako veľké. Špargľu uložíme do väčšieho hrnca, prilejeme horúcu vodu a 10 minút ju necháme spariť. Potom vodu zlejeme a špargľu uložíme do sklenených pohárov tak, aby nebola príliš blízko seba. Špargľu v pohároch zalejeme horúcou vodou, poháre uzavrieme a sterilizujeme pri teplote 120°C cca 120 minút. Ideálne sú vysoké poháre.

Recepty

Špargľová polievka

Potrebujeme:

  • špargľa
  • zemiaky
  • šampiňóny
  • smotana na šľahanie
  • maslo
  • žĺtok
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • muškátový oriešok
  • chlebové krutóny
  • petržlenová vňať

Postup:

Špargľu očistíme škrabkou na zeleninu. Na polievku použijeme strednú časť. Špargľu uvaríme v osolenej vode spolu so zemiakmi. Keď sú mäkké, polievku rozmixujeme, pridáme na plátky nakrájané šampiňóny a povaríme asi 10-15 minút. Polievku odstavíme a keď trochu vychladne pridáme smotanu v ktorej sme rozhabarkovali žĺtok, pridáme mleté čierne korenie a muškátový oriešok, vrátime na oheň a za stáleho miešania prevaríme a hneď odstavíme. Na záver pridáme kúsok masla, ochutnáme a ak treba dochutíme. Podávame s chlebovými krutónmi, petržlenovou vňaťou a muškátovým orieškom

 Zapekaná špargľa

Potrebujeme:
  • špargľa
  • údená prerastená slanina
  • tvrdý syr
  • smotana kyslá
  • vajce
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • muškátový oriešok
  • vajce na tvrdo

 Postup:

Nachystáme si suroviny a malé zapekacie misky. Špargľu očistíme, najlepšie škrabkou na zeleninu. Špargľu zarovnáme podľa veľkosti zapekacej misky a dáme ju do vriacej osolenej vody asi na 5 minút, vyberieme a necháme odkvapkať. Každú špargľu zabalíme do tenkého plátku slaninky a poprekladáme tvrdým syrom, alebo syr poukladáme na vrch. V kyslej smotane rozmiešame vajíčko, osolíme, okoreníme, pridáme nastrúhaný muškátový oriešok a touto zmesou zalejeme špargľu. Dáme piecť na 200°C asi na 25 minút, na záver ešte môžeme posypať nastrúhaným syrom a už len zapečieme. Ako prílohu môžeme použiť zemiaky a vajíčko na tvrdo.

Prodetox Prodetox
Prodetox je jedinečný nápoj, ktorý obsahuje 25 špecifických látok na očistu a regeneráciu tela. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.
Blendea Blendea
Vyskúšajte Blendeu pri tráviacich problémoch so 4 kľúčovými superpotravinami. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.

Zapekaná miešanka

Potrebujeme:

  • 500 g kuracie prsia
  • 2 PL olej
  • 200 g zelená špargľa
  • 300 g tvrdý syr
  • 300 ml kurací vývar
  • podľa chuti soľ, mleté čierne korenie

 Postup:

Kuracie prsia umyjeme, osušíme a nakrájame na rezne. Trošku ich naklepeme, dochutíme soľou a korením. Prudko ich opečieme v panvici na rozpálenom oleji a preložíme do zapekacej misy. Medzitým špargľu uvaríme vo vriacej osolenej vode domäkka. Uložíme ju na každý rezeň, vrch posypeme syrom a mäso podlejeme vývarom. Zmes vložíme na cca 15 minút zapiecť do rúry a podávame s pečenými zemiakmi alebo zemiakovou kašou.

Špargľa
4.2 (84%) 5 votes

Vyjadri svoj názor