Topinambur

Topinambur – sila v hľuze

Popis

Topinambur – kvet ako slnečnica, plod ako zázvor, či zemiak, chuť ako sladký kaleráb. Aj takto by sa dal pár slovami charakterizovať židovský zemiak, sladký zemiak, alebo jeruzalemský artičok. Už vôbec nerozumiete, o čom hovoríme? Hovoríme o Slnečnici hľuznatej a jej prezývkach. A teraz ste už úplne stratení? Vysvetlíme vám to.

Detoxikačné produkty
Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu 

Aby sme boli presní, slnečnica hľuznatá je názov pre rastlinu, ktorej plody sa nazývajú topinambur. Stonky tejto slnečnice hľuznatej môžu dorastať do výšky 1 metra až 5 metrov. Na stonke sa v jeseni môžu zjaviť krásne žlté kvety, ktoré sa výzorom budú veľmi podobať na slnečnicu. Plod (topinambur) je však ukrytý pod pôdou. Ide o hľuzy, ktorých je zväčša 24-36. Môžu byť rôzneho tvaru, či už tenké ako vretenica, alebo môžu mať hruškovitý, či jablkovitý tvar. Okrem toho, každá odroda topinambura má svoju špecifickú farbu šupky. Môžu variovať od svetlohnedej až po fialovú. Dužina je však u všetkých druhov rovnako svetlá, podobne ako u zemiakov.

Pôvod

Pôvod tejto plodiny sa lokalizuje do Severnej Ameriky. Je napríklad známe, že počas osídľovania kanadského pobrežia nastalo veľké sucho, ktoré v roku 1612 spôsobilo hlad a práve topinambur bol to, čo novousadlíkov zachránilo pred smrťou. Do Európy sa topinambur dostal prostredníctvom francúzskych námorníkov v roku 1605. Odvtedy sa pestoval približne do 16.storočia intenzívne, ale potom ho vytlačilo pestovanie zemiakov.

Názov vznikol podľa indiánskeho kmeňa Tupinamba. Dodnes sa divé odrody topinambura rozširujú v blízkosti veľkých jazier v Severnej Amerike.

Topinambur – továreň na zdravie

Táto zelenina sa môže pýšiť mnohými pozitívnymi účinkami na zdravie človeka. Okrem toho, že pomáha pri cukrovke, je tiež významným článkom jedálnička športovcov, alebo ľudí, ktorí držia diétu. To však nie je všetko. Poďme na to teda postupne.

Topinambur obsahuje v surovom stave látku inulín, ktorá pomáha upraviť hladinu cukru v krvi. Je preto veľmi prospešný pre ľudí trpiacich cukrovkou. Inulín však dokáže v  ľudskom tele meniť jednoduchý cukor na fruktózu, ktorá dodá telu energiu. Topinambur je preto veľmi vhodný aj keď máte pocit, že nemáte dostatok energie, nič sa vám nechce, všetko sa na vás valí. Taktiež je veľmi vhodný pri nadmernom strese. Topinambur je tiež veľmi vhodný pri redukčných diétách, keďže má nízky glykemický index. Okrem týchto vlastností sa môže chváliť tiež tým, že napomáha črevnej mikroflóre, zlepšuje trávenie, pôsobí ako probiotikum. Chráni pečeň a obličky, pôsobí ako prírodný antioxidant, pretože z tela vylučuje množstvo toxických látok. Chráni telo pred infekciami, používa sa pri artritíde, osteoporóze, či reumatizme.

A čo naviac – topinambur neobsahuje žiaden lepok, preto ho môžu bez obáv zjesť aj celiatici.

Nutričné hodnoty

100 gramov topinamburu obsahuje:

  • KJ– 294
  • Kcal– 70
  • Bielkoviny– 2,5 g
  • Sacharidy– 16,2 g
  • Vláknina– 2,1 g
  • Tuk – 0,05 g
  • Voda – 78 g

Okrem týchto zložiek obsahuje topinambur aj mnoho vitamínov, minerálov, a zdraviu prospešných látok. Obsahuje vitamín A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kyselinu listovú, beta-karotén, cholín, a kyselinu pantoténovú. Z minerálov má v  tejto zelenine zastúpenie železo, fosfor, vápnik, horčík, draslík, selén, mangán, zinok a sodík.

Pestujeme topinambur

topinambur pestovanie

Topinambur nepatrí medzi náročné rastliny.  Dokázali by sme ho vypestovať v akejkoľvek pôde. Ide o čeľaď astrovitú. Jeho vzrast môže dosahovať až 5 metrov. Čo sa týka vysádzania, je len na nás, či rastlinu budeme mať len jeden rok, alebo ju vysadíme na viac rokov. To si sami môžeme korigovať pri zbere.

Na začiatok je dôležité, aby sme si na jeseň dobre preorali a prekyprili pôdu. Topinambur môžeme začať vysádzať buď na jeseň, avšak tesne predtým, ako prídu mrazy, aby rastlina nezačala klíčiť ale aby hľuzy zamrzli v zemi, alebo na jar už v mesiacoch marec – apríl. Výhodou topinamburu je to, že jeho hľuzy sú odolné voči vysokým mrazom, a hoci v pôde zamrznú, bunky ostanú živé a na jar znovu plodia.

Hĺbka, do ktorej by sme mali hľuzy sadiť, je približne 12 – 14 cm. Hľuzy topinamburu by nemali byť nijakým spôsobom poškodené, ani hnijúce, a mali by byť väčšie ako 3 cm. Čo sa týka vlahy, topinambur nie je príliš suchomilný, ale zároveň nemá rád prílišnú vlahu. Najlepší je stred. Aby nebol nikdy suchý, ale zároveň ani preliaty. Voda pomáha hľuzám a klíčkom aby rástli. Túto rastlinu neošetrujeme pesticídmi! Burinu zo začiatku odstraňujeme okopávaním, neskôr je rastlina schopná okolité buriny zatlačiť svojou výškou.

Zber úrody topinambura by mal prebiehať priebežne podľa toho, ako hľuzy dozrievajú. Začať by sme ale určite mali už koncom leta. Aby sme topinambur len nechválili, musíme poukázať na jeden nedostatok. Jeho hľuzy je veľmi ťažko uskladniť na dobu dlhšiu ako 2 – 4 týždne. Je to preto, že jeho šupka veľmi rýchlo vysychá. Preto je pre bežného človeka v bežných podmienkach veľmi ťažko uskladniť túto plodinu na dlhšiu dobu. Krátkodobo je však najlepšie hľuzy uložiť do kyprej zeminy, vlhkých pilín, alebo do igelitovej tašky a položiť ich na balkón alebo na chladnejšie miesto.

Zaujímavosť – topinambur je charakteristický tiež tým, že z pôdy nečerpá žiadne škodliviny.

Topinambur a zákaz jeho pestovania na Slovensku

Táto zelenina bola istým časom na Slovensku zakázaná. Bola totiž zaradená medzi invázne rastliny, ktoré sa rýchlo množia a šíria, preto je ich dovoz, pestovanie, obchodovanie s nimi, alebo ich držanie zakázané. Až od 22. mája 2014, kedy bola táto rastlina zo zoznamu inváznych rastlín vyradená, sa znovu môže pestovať aj v našej krajine.

Zaujímavosti

Je známe, že pražený topinambur sa používa ako náhrada za kávu. Nemci z topinamburu (hľúz) vyrábajú pálenku, ktorú väčšinou pijú po jedle. A topinambur dokáže vydržať zimu až do -30°C bez toho, aby uhynul.

Topinambur je zelenina nenáročná na spracovanie a chuťovo sa vie zavďačiť. V nasledujúcich pár riadkoch spomenieme zopár receptov ako túto chuťovku využiť.

Šalát z topinambury

Potrebujeme:

  • 8 ks topinambury
  • 2 ks mrkva
  • štvrtinu zeleru
  • kapusta
  • šťava z citróna
  • soľ, peper
  • olej

 Postup:

Zeleninu si ošúpeme a na strúhadle všetko nastrúhame. Kapustu si nakrájame na tenké krúžky. Všetku zeleninu spolu premiešame a trochu osolíme, opepríme. Každý podľa chuti. Následne to pokvapkáme trochou oleja a šťavou z citróna. Citrónová šťava je veľmi vhodná do šalátov, pretože umožňuje lepšie vstrebávanie vitamínov a minerálov do tela.

Topinamburová polievka

Potrebujeme:

  • 1 ks cibuľa
  • 6 hrnčekov kuracieho vývaru
  • 3 hrnčeky nastrúhaného topinamburu
  • 2 hrnčeky smotany na varenie
  • soľ, čierne korenie, korenie podľa vlastnej chuti

 Postup:

Na troške oleja speníme cibuľku, ktorú potom zalejeme vývarom, do ktorého pridáme topinambur, okoreníme, osolíme. Dovedieme do varu. Potom pridáme smotanu na varenie a podávame.

Prodetox Prodetox
Prodetox je jedinečný nápoj, ktorý obsahuje 25 špecifických látok na očistu a regeneráciu tela. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.
Blendea Blendea
Vyskúšajte Blendeu pri tráviacich problémoch so 4 kľúčovými superpotravinami. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.

Placky ala topinambur

Potrebujeme:

  • 600 g topinamburu
  • 100 g hladká múka
  • 1 vajce
  • 100 g syr
  • 3 strúčiky cesnaku
  • čierne korenie, soľ, olej na vyprážanie

 Postup:

Postupujeme rovnako ako pri zemiakových plackách. Topinambur teda ošúpeme a nastruháme na hrubšie. Pridáme syr, múku, vajce, a pretlačený cesnak. Všetko spolu vymiešame a dochutíme soľou a čiernym korením. Potom z toho tvarujeme placky, ktoré následne vyprážame na oleji.

Topinambur
3.3 (65%) 8 vote[s]

Jedna odpoveď

  1. Gizela

Vyjadri svoj názor