Paštrnák

Popis

Paštrnák, z lat. pastinaca sativa, je rastlina, ktorá dorastá do výšky okolo 30 cm až 1 metra. Patrí do čeľade mrkvovitej. Kvety paštrnáka môžu byť biele alebo červené, občas aj mierne sfarbené dožlta či dozelena. Koreň paštrnáku má vretenovitý tvar, ktorý pripomína tvarom, ale aj chuťou petržlen. Má žltkastú šupku a jeho dužina je biela, preto si ho niektorí ľudia mýlia s už vyššie spomínaným petržlenom. Takisto má príjemnú sladkastú chuť a arómu.

Detoxikačné produkty
Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu 

Pôvod paštrnáku

Paštrnák sa začal  pestovať na svete už veľmi dávno. Jeho semená sa ale našli vo Švajčiarsku pri vykopávkach, kde zistili, že pochádzali ešte z mladšej doby kamennej. Už v stredoveku bol paštrnák rozšírený po celej Európe a teraz je obľúbený hlavne v Anglicku či vo Francúzsku.

Charakteristika

  • Pomáha pri trávení
  • Podporuje prekrvenie končatín
  • Odstraňuje plynatosť
  • Je bohatý na obsah vitamínu C
  • Má močopudné účinky
  • Posilňuje našu pokožku
  • Ochraňuje bunky pred voľnými radikálmi
  • Uvoľňuje stres z nášho tela
  • Znižuje vysoký krvný tlak
  • Znižuje hladinu vody v našom tele
  • Pôsobí ako prevencia proti vzniku rakoviny, chrípky či nádchy
  • Je vzdorný voči mrazu
  • Prečisťuje naše obličky, močové cesty a pečeň
  • Podporuje náš imunitný systém
  • Znižuje vysoký cholesterol
  • Podporuje náš metabolizmus
  • Obsahuje veľké množstvo éterických olejov
  • Zlepšuje kvalitu nášho spánku
  • Mierni podráždenosť
  • Reguluje náš krvný obeh
  • Lieči žlčníkové kamene
  • Upokojuje náš nervový systém
  • Má afrodiziakálne účinky
  • Pomáha pri chudnutí

Nutričné hodnoty

100 gramov paštrnáku obsahuje:

  • 281,4 kJ
  • 67 kcal
  • Bielkoviny – 1,6 g
  • Sacharidy – 15,8 g
  • Vláknina – 6 g
  • Tuk – 0,29 g
  • Voda – 75 g

Minerály v 100 g paštrnáku:

Železo 0,8 mg Zinok 0,4 mg
Vápnik 44 mg Sodík 257 mg
Horčík 27 mg Selén 2 ug
Fosfor 76 mg Mangán 0,36 mg
Draslík 370 mg Meď 0,11 mg
Omega 3 kyseliny 5 mg Omega 6 kyseliny   39 mg

Vitamíny v 100 g paštrnáku:

Vitamín B1 0,13 mg Vitamín E 2 mg
Vitamín B2 0,2 mg Vitamín K 3 ug
Vitamín B3 0,9 mg Cholín 32 mg
Vitamín B6 0,14 mg Kyselina listová 63 ug
Vitamín C 16 mg Kyselina pantoténová 0,8 mg

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Ako pestovať paštrnák?

paštrnák pestovanie

Paštrnák je nenáročná, ale zato veľmi výživná zelenina. Pestuje sa podobne ako petržlen, len s jednou výnimkou, a to práve takou, že paštrnák je viac náročný na vodu.

Ideálne miesto pre pestovanie je slnečné alebo polotienisté stanovisko. Paštrnák obľubuje viac ľahšie pôdy, ktoré sú bohaté na humus a majú schopnosť udržať v sebe dostatok vody. Záhon vysievame v jari (ideálne čo najskôr) od februára až po apríl v spone s rozmermi približne 7 x 30 cm. Ideálne je robiť výsev hustejší, pretože nám nemusia vyklíčiť všetky semienka. Semená sa vysievajú asi 1 cm hlboko (u jarného výsevu) a asi 2 cm hlboko (u jesenného výsevu – ten robíme v septembri, v októbri alebo najneskôr v novembri). Pašrnáku veľmi prospieva okopávanie (v dobe keď má cca 4 až 5 listov) a samozrejme nesmieme zabudnúť ani na dostatočnú závlahu, hlavne počas horúcich letných dní. Na jeseň by sme mali korene vykopať a na zimu ich uložiť na miesto, kde nebude mráz, aj keď paštrnák vydrží aj počas mrazu. Zbierame postupne podľa potreby.

Najčastejšie nájdeme ponuku dvoch rôznych odrôd paštrnáka. Prvá odroda má názov “Bielas”. Táto odroda sa vyznačuje veľmi dobrou skladovateľnosťou. Takisto je koreň vhodný na sušenie či na mrazenie, pretože si zachováva peknú jasnú farbu. Druhá odroda má názov “Dlouhý bíly”. Táto odroda je odolná hlavne proti chorobám, takisto je vhodná na skladovanie, ale aj na priamu konzumáciu. Môžeme ju použiť na výsev až do novembra, teda pokiaľ nám neprídu prvé mrazy.

Petržlen vs Paštrnák ?!

Stojíte v obchode nad škatuľou žltkastých koreňov a neviete rozoznať či držíte v ruke petržlen alebo paštrnák? Aj keď vyzerajú tieto dve zeleniny takmer úplne rovnako, isté rozdiely sa medzi nimi nájdu. V obchodoch sa petržlen s paštrnákom často zamieňa, teda aby ste si mohli overiť či naozaj kupujete petržlen alebo paštrnák držte sa tejto rady. Všimnite si vňať zeleniny. Petržlen má vňať takmer po celom vrchole koreňa a ak by sme vňať zrezali, tam kde nám vňať rástla by ostal tenký fialový lem. Na druhej strane, vňať pri paštrnáku vyrastá zo stredu koreňa (nie z vrchu!) a nezaberá tak veľmi veľkú časť ako petržlen. Keď vňať zrežeme, pôsobí to, ako by nám vňať vyrastala zvnútra, vršok však ostane rovnako zafarbený a je svetlý. Hovorí sa, že petržlen a paštrnák chutia rovnako, ale nie je to úplne pravda. Koreň a semená paštrnáka sú predsa len o niečo sladšie ako petržlen. Nekupovali ste náhodou doteraz namiesto petržlenu paštrnák? Ak áno, už túto chybu viac určite neurobíte.

Krémová zeleninová polievka

Príprava receptu nám zaberie približne 10 minút a tepelná úprava rovnako ďalších 10 minút. Zo zadaných surovín urobíme asi 5 porcií.

Na prípravu tohto receptu budeme potrebovať:

  • 2 ks – mrkva
  • 2 ks – paštrnák
  • 2 PL – mrazený hrášok
  • 1/2 ks – cibuľa
  • 1 l – voda
  • 100 ml – mlieko
  • petržlenová vňať
  • pažítka
  • kurkuma
  • kôpor
  • čierne mleté korenie
  • drvená rasca
  • vegeta
  • sladké chilli

 

 Postup prípravy receptu:

  1. Najskôr si očistíme cibuľu, mrkvu aj spolu s paštrnákom a potom všetkú zeleninu nakrájame na malé kúsky.
  2. K zelenine pridáme hrášok, asi jednu vetvičku petržlenovej vňate (alebo podľa vašej chuti) a zalejeme všetko vodou.
  3. Privedieme do varu a varíme dovtedy, až kým nám zelenina nezmäkne.
  4. Potom si polievku rozmixujeme (ale nemusíme, je to na vás) a pridáme korenie a mlieko. Opäť privedieme do varu.
  5. Na záver dozdobíme polievku nadrobno nasekanými bylinkami a môžeme podávať s opečenou hriankou či chlebíkom.
  6. Prajem dobrú chuť!

Paštrnákový krém

Zo zadaných ingrediencií nám výjdu asi 4 porcie.

Na prípravu receptu budeme potrebovať:

  • 500 g – paštrnák
  • 150 g – zeler
  • 1 PL – olej
  • 250 g – cibuľa
  • 30 g – maslo
  • 800 ml – zeleninový vývar
  • 150 ml – smotana na šľahanie
  • 50 ml – kyslá smotana
  • štipka – muškátový oriešok
  • soľ (podľa chuti)
  • čierne mleté korenie (takisto podľa chuti)
  • bageta

 

Prodetox Prodetox
Prodetox je jedinečný nápoj, ktorý obsahuje 25 špecifických látok na očistu a regeneráciu tela. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.
Blendea Blendea
Vyskúšajte Blendeu pri tráviacich problémoch so 4 kľúčovými superpotravinami. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.

 Postup prípravy paštrnákového krému:

  1. Na začiatok si ošúpeme paštrnák. Z neho si pomocou škrabky nakrájame asi 8 kusov dlhších prúžkov, ktoré potom opečieme na oleji a necháme ich odkvapkať na papierovom obrúsku (alebo utierke).
  2. Zvyšný paštrnák si nakrájame na kocky, rovnako si nakrájame zeler a nadrobno si nakrájame cibuľu.
  3. Cibuľu si opečieme na masle, potom k nej pridáme paštrnák a zeler, a celé to restujeme pár minút.
  4. Zalejeme zeleninu horúcim vývarom a varíme približne asi 20 minút.
  5. Krém si nakoniec rozmixujeme ponorným mixérom.
  6. Na záver pridáme šľahačkovú smotanu, celý krém necháme prevrieť a už len dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom. Krém môžeme navrch ozdobiť kyslou smotanou či paštrnákovým chipsom.
  7. Krém podávame s jemne opečenou bagetou. Dobrú chuť.
Paštrnák
4.2 (84%) 5 vote[s]

Jedna odpoveď

  1. Štefan

Vyjadri svoj názor