Kalabasa

Kalabasa je známejšie ako po slovensky flaškovec

Popis

Kalabasa, Lagenaria siceraria, pripomína svojim tvarom dlhý melón. Je to vinná réva, ktorá sa pestuje pre svoje ovocie, ktoré môže byť zozbierané mladé a používa sa ako zelenina alebo sa zozbiera zrelé, vysuší sa a používa sa ako fľaša, ktorá nájde využitie v domácnosti. Čerstvé ovocie má svetlo zelenú hladkú kožu a bielu dužinu. Rastú v rôznych tvaroch: môžu byť obrovské a zaoblené alebo malé v tvare fľaše. Tiež nie je neobvyklý tenký tvar a môžu dorastať viac ako jeden meter. Plody sú tiež používané na výrobu riadu, nádob a hudobných nástrojov. Fľaškovec bol jedna z prvých pestovaných rastlín na svete.  Pestoval sa predovšetkým pre svoje plody, ale aj pre jeho použitie ako vodné nádrže. Kalabasa sa dostala z Afriky do Ázie, Európy a Ameriky v priebehu ľudskej migrácie.

Kalabasu poznáme pod menom indická uhorka, rastúca vtáčia búdka, ale aj kalabasa.  Pod všetkými týmito názvami sa však skrýva jedna rastlina, ktorá je teplomilná a pýši sa bielymi kvetmi. Na Slovensku sa táto rastlina nazýva najčastejšie flaškovec obyčajný. Kalabasa má veľké plody, ktoré disponujú zaujímavým tvarom. K nájdeniu je niekoľko odrôd. Môžete sa rozhodnúť medzi zaobstaraním si kikindy, ktorá vytvára dlhé a úzke plody. Ďalšou odrodou je Birdhouse Bottle. Tento druh má plody svetlej farby a uprostred sú zúžené. Posledným druhom je tzv. Dipper, ktorý má dlhé hrdlo a spodná časť plodu je rozšírená. Tvarom pripomína fľašu alebo banku. Medzi odrody pripomínajúce svojim tvarom banku patrí tiež froggy, ktorý má svetlé plody, na ktorých sú škvrny tmavšej zelenej farby.

Kalabasa a jej pôvod

Je to bežne pestovaná rastlina v tropických a subtropických oblastiach sveta. Hovorí sa, že pochádza z divoých populácii v južnej Afrike, z ktorých sa aj rozšíril. Tekvice boli kultivované v Afrike, v Ázii, v Európe a v Amerike po tisíce rokov ešte pred Kolumbom a objavením Ameriky. Predpokladá sa, že Africký či Eurázijský druh bol pestovaný v Amerike pred viac ako 8000 rokmi.

V krajine pôvodu, tj. V Južnej Amerike, konkrétne v okolí pohoria Ánd, bola v dávnych dobách využívaná kalabasa ako nádoba na vodu, na jaseňové a lipové esencie. Podľa zápiskov Španielskych objaviteľov boli kalabasy dôležitou súčasťou rituálov miestnych domorodcov.

V Európe sa kalabasy začali vyskytovať okolo 17. storočia, kedy sa vyvážali aj z Južnej Ameriky. Namiesto klasického materiálu sa v Európe používala keramika, neskôr so zvyšujúcim sa dopytom a rastúcou obľubou, začal rozmach kalabasu porcelánových a kovových. Zmena módnych trendov sa prejavila aj v tejto oblasti, a tak sa môžeme stretnúť s výrobkami, ktoré sú zdobené napr. drahými kovmi, vyrezávané pod.

Krajiny, ktoré sa špecializovali na výrobu kalabasu, boli predovšetkým Nemecko a Francúzsko. Medzi dochovanými exemplármi však môžeme nájsť aj také, ktoré boli vyrobené v Československu či v Anglicku.

Charakteristika

Vyhĺbené a sušené flaškovce sú veľmi typické ako riad v domácnostiach po celej západnej Afrike. Používajú sa na čistenie ryže, nosenie vody a ako obaly na potraviny. Odrody menších veľkostí sa používajú ako misy na pitie palmového vína. V Číne táto plodina našla využitie v tradičnej medicíne, ale používa sa aj na výrobu hudobných nástrojov.

Flaškovec patrí medzi druhy zeleniny, ktoré obsahujú najmenej kalórii, a to dokonca len 14 kalórii na 100 gramov. Táto zelenina je vrelo odporúčaná dietológmi a odporúča sa konzumovať ľuďom, ktorí majú problém  s udržaním si váhy.

Čerstvé tekvice obsahujú malé množstvo kyseliny listovej, obsahuje asi 6 ug / 100g. Kyselina listová pomáha znížiť výskyt defektov v neurálnej trubice u novorodencov. Odporúča sa, aby ju konzumovali tehotné ženy. Je veľmi dôležitá pre zdravie plodu. Jej konzumácia je dôležitá najmä v prvých mesiacoch tehotenstva.

Táto rastlina je  stredne silným zdrojom vitamínu C (100 g surovej Kalabasy  poskytuje 10 mg alebo približne 17%). Vitamín C patrí k jedným z najsilnejších prírodných antioxidantov, ktorý pomáha ľudskému telu zachytávať škodlivé voľné radikály, ktoré zapríčiňujú vznik rakoviny.

Kalabasa umožňuje ľahké trávenie a pohyb potravín cez črevá, kým sa vylučia z tela von. Pomáha to zmierniť trávenie a problémy so zápchou.

Okrem toho, kalabasa je tiež mierným zdrojom tiamínu, niacínu (vitamín B-3), kyseliny pantoténovej (vitamín B-5), pyridoxínu (vitamín B-6) a minerálnych látok, ako je vápnik, železo, zinok, draslík, mangán a horčík.

Jedlé sú aj listy a výhonky  a dokonca obsahujú vyššie koncentrácie vitamínov a minerálnych látok, ako ovocie.

Tehotné ženy by toto ovocie nemali konzumovať. V minulosti sa používalo na vyvolanie pôrodu.

Drť z plodov má liečivé vlastnosti a pôsobí ako liek na dýchacie  problémy, ako je astma a kašeľ.

Obsahuje kyselinu kyanovodíkovú, ktorá je považovaná ako preháňadlo.

Sirup pripravený z tejto plodiny  sa používa ako liek pre zmiernenie bolesti na hrudníku, tiež sa používa na liečenie dýchacích ciest, lieči aj úplavicu a bolesti brucha.

Listy stromu sa používajú na zníženie krvného tlaku.

Odvar zo stromovej kôry sa používa na čistenie rán a aj na liečbu hematómov a nádorov.

Problémy, ktoré ich postihujú

Pleseň – najčastejšie vzniká dôsledkom zlého vysychanie kalabasy. Plesne sa zbavíme tým, že kalabasu dezinfikujeme silným alkoholom. Nalejeme do nej alkohol o objeme cca 1 – 2 panákov, prikryjeme hrdlo, dôkladne pretrepeme a vypláchneme čistou vodou. V prípade potreby opakujeme. Po takomto zásahu je dobré opäť vykonať “zaškolenie” kalabasy . Plesniam môžeme predísť predovšetkým tak, že čo najskôr po použití kalabasy odstránime zvyšok maté, prepláchneme vodou a dáme na dobre vetrané popr. slnečné miesto, kde dôjde k jej vyschnutiu.
Presakovanie – najčastejšie sa prejavuje v spodnej časti kalabasy. Jedným z možných dôvodov je prílišné vydlabania pri jej príprave, preto by sme pri nej mali byť veľmi obozretní. Predísť presakovaniu možné napr. opätovným “zaškolením” kalabasy alebo použitím včelieho vosku, ktorým impregnujeme steny nádoby.

Nutričné hodnoty

Vitamín B1 (tiamín) 0,01 mg

Vitamín C (Kyselina askorbová) 12,43 mg

Minerály

Uhľohydrát z 4,7 g

Proteín 0,88 g

Vápnik 35,09 mg

Železo 0,37 mg

Draslík 249,3 mg

Sodík 348,59 mg

Tuky 0,03 g

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Kalabasa a pestovanie

kalabasa pestovanie

Kalabasa je rýchlo rastúca ročná horolezkyňa (vínna réva), ktorá vyžaduje adekvátne slnečné svetlo pre kvitnutie a pre svoju plodnosť.

Jej silne rozvetvené stonky sú  tmavo zelenej farby, má široké listy, ktoré sú podobné tekvici. Po asi 75 dňoch od zasadenia sú plody jedlé a pripravené na zber.

Strom má toleranciu soli a môže byť pestovaný v dobre odvodnených pôdach. Nemala by byť zasadená na miestach, kde je mráz, pretože nemá žiadnu toleranciu ani len ľahkých mrazov.

Semená sú tmavohnedej farby. Ovocie sa zmení na hnedú farbu, keď sa vysuší. V tejto fáze je vnútorná buničina vyhĺbená, aby sa z nej dal spraviť riad.

Metódy použitia

Používajú sa v rôznych dusených pokrmoch, v kari, v sladkých receptoch. Svoje využitie nachádzajú po celom svete. V indickom subkontinente sú známe ako lauuki, ktorý sa používa pri príprave Sabz, sambar, chutney, pri príprave polievok, Raith a mnohých iných indických pokrmoch

V Indii a Pakistane sa ovocie používa na prípravu lahodných sladkých jedál ,ako je Lauko ki Halwa.

Vyjadri svoj názor