Hlávkový šalát

Hlávkový šalát – bomba plná vitamínov

Popis

Hlávkový šalát (Lactuca sativa) je jednoročná rastlina. Najčastejšie sa pestuje ako listová zelenina, ale niekedy sa používa ku konzumácii aj jeho stonka a listy. Šalát bol najprv kultivovaný už starými Egypťanmi, ktorí ho prestali vidieť len ako burinu, ale objavili nové možnosti jeho využitia.  Semená boli použité na výrobu oleja a pestovali sa aj pre šťavnaté listy. Šalát sa neskôr dostal ku Grékom a Rimanom. Často sa objavoval aj v stredovekých spisoch, vrátane niekoľkých rastlinných prípravkov. V 16. až 18. storočí prišlo k rozvoju mnohých odrôd v Európe a do polovice 18. storočia boli popísané kultivary, ktoré môžu byť nájdené v dnešných záhradách. Európa a Severná Amerika pôvodne ovládali trh pre hlávkový šalát, ale na konci 20. storočia sa spotreba šalátu rozšírila do celého  sveta.

Detoxikačné produkty
Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu 

Pôvod

Hlávkový šalát sa najprv pestoval v starovekom Egypte  a jeho semená sa používali  na výrobu oleja. Tento druh  bol pravdepodobne selektívne vyšľachtený Egypťanmi do rastliny pestovanej pre svoje jedlé listy.  Dôkazy o jej pestovaní sa objavili už 2680 rokov pred naším letopočtom. Šalát bol považovaný za posvätnú rastlinu boha Min. Počas jeho festivalov bol hlávkový šalát umiestnený v blízkosti jeho obrazov. Rastlina predstavovala myšlienku pomoci bohu “vykonávať neúnavne pohlavný akt.” Jeho použitie v náboženských obradoch má za následok vznik mnohých obrazov v hrobkách a nástenných malieb. Kultivovaná odroda je približne 76 cm vysoká a pripomína veľkú verziu moderného rímskeho šalátu. Tieto šaláty boli vyvinuté Egypťanmi a prešli ku Grékom a nakoniec aj ku Rimanom.

Vzhľadom k jeho krátkej životnosti po zbere, hlávkový šalát bol pôvodne predávaný len do miest, ktoré sa nachádzali blízko miesta, kde bol pestovaný. V 20. storočí prišiel vývoj nových baliacich, skladovacích a prepravných technológií, ktoré zlepšili životnosť a prenosnosť šalátu, a to viedlo k výraznému zvýšeniu jeho dostupnosti. V roku 1950 nastal prevrat s rozvojom vákuového chladenia.

Význam pre zdravie

Šalát bol označený za “perfektné jedlo na chudnutie ” a “potravu pre zajace”. Má veľa liečivých výhod a má nízky obsah kalórií. Skladá  sa z 20 percent bielkovín.

Šalátové listy sú veľmi výživné. Ich prínos pre naše zdravie môže byť skutočne masívny. Majú vysoký obsah minerálov a vitamínov a ďalších nevyhnutných živín. Majú prínos nielen pre naše zdravie, ale aj krásu. Dokážu liečiť problémy s pleťou, s akné a vlasmi. Hlávkový šalát dokáže liečiť rad zdravotných problémov a udržiava celkovú pohodu nášho tela.

Pomáha chudnúť: Šalát obsahuje iba 12 kalórií na jednu šálku. To je dôvod, prečo je tak vhodný na  chudnutie. Šalát obsahuje aj vlákninu a celulózu. Okrem toho, že vás na dlhšiu dobu zasýti,  vláknina zlepšuje vaše  trávenie. Dobré trávenie  je nevyhnutné pre dlhodobú kontrolu váhy. Vláknina tiež pomáha odstrániť žlčové solí z tela.
Zdravé srdce: Hlávkový šalát obsahuje vitamín C a beta-karotén, ktoré spolu pracujú, aby sa zabránilo oxidácii cholesterolu. To chráni naše srdce.

Omega-3 mastné kyseliny :Rímsky šalát má  pomer dva ku jednej omega-3 a omega-6 mastných kyselín. Pre naše telo je tento pomer výhodný.
Pomáha pri nespavosti: Biela tekutina, ktorú vidíte, keď zlomíte alebo rozrežete listy hlávkového šalátu, sa nazýva lactucarium. Táto látka má relaxačné účinky a spánok vyvolávajúce vlastnosti podobné ako ópium, ale bez silných vedľajších účinkov.

Dodáva energiu: Tieto minerály v šaláte pomôžu odstrániť toxíny a udržať kyslú / zásaditú rovnováhu v tele. Vďaka tomu získate mnoho výhod, napríklad budete mať viac energie a budete sa cítiť svieži.

Nízky glykemický index: Šalát má priemerný  glykemický index 15, ale preto, že má tak málo kalórií, jeho glykemické zaťaženie je považované za nulové. Potraviny s nízkym glykemickým indexom sú skvelé pre každého, kto si musí sledovať hladina cukru v krvi zo zdravotných dôvodov alebo pre reguláciu telesnej hmotnosti. Samozrejme, hlávkový šalát neobsahuje žiadny rafinovaný alebo biely cukor.

Surový šalát  nám poskytuje mnoho stopových prvkov, ktoré neobsahujú varené alebo spracované potraviny. Konzumácia surových potravín nám dodáva tiež životne dôležitú energiu.

Nutričné hodnoty

Hodnoty na 100 g

Kalórie (kcal) 14

Tuky 0,2 g

Nasýtené tuky 0 g

Polynenasýtené tuky 0,1 g

Mononenasýtené tuky 0 g

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Ako pestovať hlávkový šalát?

hlavkový šalát pestovanie

Hlávkový šalát  vyžaduje úrodnú, dobre prehnojenú pôdu. Je náročný na vlahu, potrebuje pôdu s vysokou zrážanlivosťou vody.
Rovnako ako ostatné kapustovité rastliny, aj hlávkový šalát môže byť napadnutý škodcami.

Rastlinu je potrebné počas vegetácie pravidelne zalievať, najlepšie ráno a večer odstátou dažďovou vodou. Hlávková kapusta je náročná na zálievku – zle znáša nedostatok aj nadbytok vody. Pri nedostatku vody rastliny zakrpatievajú, pri nadbytku vody dochádza k poškodeniu koreňového systému.

Rastliny počas vegetácie prihnojujeme najmenej v dvoch dávkach tekutým hnojivom vhodným pre hlúboviny. Hnojivo by nemalo obsahovať veľa dusíka – pri prehnojení  dusíkom dochádza k strate sýtosti farby. Tiež hrozí vyššie riziko napadnutia škodcami. Počas vegetácie rastliny pravidelne okopávame a plejeme.

Šalát rastie najlepšie na plnom slnku vo voľných pôdach, ktoré sú bohaté na dusík. PH pôdy by sa malo pohybovať v medzi 6,0 a 6,8. Väčšina odrôd rastie horšie pri vyšších teplotách ako 24 ° C. Pri teplotách nad 27 ° C sa môže stať, že šalát prestane rásť alebo nevyklíči zo semien. Po zbere vydrží  hlávkový šalát najdlhšie pri uchovávaní pri teplote 0 ° C. Životnosť šalátu sa znižuje pri skladovaní ovocia, ako sú jablká, hrušky a banány, ktoré urýchľujú zrenie. Vysoký obsah vody v šaláte (94,9 percent) vedie k problémom pri pokuse uchovať zeleninu, čo najdlhšie čerstvú – nemôže byť zamrazený, konzervovaný alebo sušený.

Prodetox Prodetox
Prodetox je jedinečný nápoj, ktorý obsahuje 25 špecifických látok na očistu a regeneráciu tela. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.
Blendea Blendea
Vyskúšajte Blendeu pri tráviacich problémoch so 4 kľúčovými superpotravinami. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.

Využitie v kuchyni

Šalát sa najčastejšie používa do šalátov, hoci je tiež  často videný v iných druhov potravín, ako sú polievky, sendviče a chlebíčky. Môže sa tiež pripravovať na grile. Špargľový šalát, čo je odroda hlávkového šalátu, sa pestuje pre svoje stonky, ktoré sa konzumujú surové alebo varené. Šalát je bohatým zdrojom vitamínu K a vitamínu A a je stredne silným zdrojom kyseliny listovej a železa. Kontaminovaný šalát je často zdrojom bakteriálnych, vírusových a parazitických choroby u ľudí, vrátane E. coli a Salmonelly. Nesie v sebe tiež náboženský a liečivý význam, ktorý pretrváva už cez stáročia. Aj napriek tomu, že šalát je kaloricky veľmi nízky, mnoho odrôd stále má sladkú chuť. Pokiaľ si nekúpite organický šalát, môže obsahovať veľké množstvo toxínov a pesticídov.  Našťastie organický šalát je čoraz častejšie k dispozícii.

Hlávkový šalát
5 (100%) 3 vote[s]

Vyjadri svoj názor