Rebarbora

Rebarbora – cenená rastlina s toxickými listami

Popis

Rebarbora (Rheum rhabarbarum) je druh rastliny z čeľade Polygonaceae. Je to bylinná trvalka vyrastajúca z krátkej tučnej stonky. Produkuje veľké jedovaté listy, ktoré sú trojuholníkového tvaru s dlhými mäsitými jedlými stonkami a drobnými  kvetmi, ktoré sa vyskytujú v bielej a ružovo-červenej farbe.

Čerstvé a surové stonky ( stopky) sú krehké, podobajú sa na zeler a majú silnú chuť, vďaka ktorej sa často pridávajú do koláčov. Najbežnejšie sa stonky varia s cukrom a pridávajú sa do dezertov. Rebarbora obsahuje antrachinóny, ktoré prepožičiavajú očistné a laxatívne vlastnosti. Jej užívanie je  teda obzvlášť vhodné pri zápche.

Detoxikačné produkty
Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu 

Pri popise rebarbory by sme mohli začať s jej dlhými, štíhlymi bledo zelenými a červenými  stonkami, ktoré sprevádzajú veľké  bronzové zelené listy.

Rebarbora je populárna v celej Európe a v Severnej Amerike. Pre niektorých ľudí je možno príliš kyslá, ale pri správnej príprave, môže byť skvelým doplnkom rôznych jedál.

Rebarbora je kompatibilná s mnohými potravinami a môže sa pridávať do širokej škály jedál.

Ak porovnáme surovú rebarboru s mrazenou, zistíme, že v obsahu živín sa vyskytujú určité zmeny.

Rebarbora sa najčastejšie podáva varená. Aj keď môžete nájsť recepty, kde sa pridáva rebarbora surová, je ich oveľa menej. Často sa máča v mede alebo v inom prírodnom sladidle.

Pôvod

Vznik rebarbory siaha až 2700 pred naším letopočtom, kedy bola pestovaná a používaná v Číne na liečebné účely. Predpokladá sa, že potom bola transportovaná do Ameriky a začala rásť v Maine a potom sa rozšíril do Massachusetts. Rebarbora je veľmi podobná zeleru, ale je ružovej farby a listy tejto rastliny sú veľmi toxické. Bolo zistené, že veľké množstvo listov spôsobuje otravu. Najväčšie množstvo oxalátov je obsiahnutých v zelených listoch.

Po celé stáročia rastie rastlina voľne pozdĺž brehu rieky Volgy. Kvôli nákladom na dopravu cez Áziu, bola rebarbora v stredovekej Európe veľmi drahou rastlinou. Bola niekoľkonásobne viac cenená ako ostatné koreniny, napríklad škorica, ópium alebo šafrán. Obchodník a cestovateľ Marco Polo preto hľadal miesto, kde bola rastlina pestovaná a zozbieraná a zistil, že bola kultivovaná v horách provincie Tangut. Koreň rebarbory bol používaný a lekárske účely v Číne.

Rebarbora a význam pre zdravie

Ak ste niekedy konzumovali rebarboru, nebude pre vás žiadnym prekvapením, že vláknina je jedným z jej zdravotných charakteristických znakov. To je aj jeden z dôvodov, prečo bol koreň rebarbory  populárny v dávnej čínskej medicíne pre upokojenie žalúdočných ochorení a používal sa ako úľava od zápchy. Rebarbora tiež slúži ako efektívny obklad pre zmiernenie horúčky a opuchov.

Fakt, ktorý by ste si mali zapamätať je, že listy rebarbory sú jedovaté vzhľadom k ich vysokému obsahu kyseliny šťavelovej. Každá porcia rebarbory poskytuje 45% dennej dávky vitamínu K, ktorý podporuje zdravý rast kostí a môže obmedziť poškodenie neurónov v mozgu, a to aj do tej miery, že funguje ako prevencia Alzheimerovej choroby.

Obsahuje vysokú dávku vitamín C, čím bojuje proti infekciám. Vitamín C je druhý najvýznamnejší vitamín pre naše telo. Je tiež silný prírodný antioxidant, ktorý sa stará o zdravie kože, sliznice a plní ochrannú funkciu pre pľúca a chráni pred vznikom rakoviny úst. Je tiež zdrojom kyseliny listovej, ktorá je dôležitá predovšetkým pre tehotné ženy, stará sa o zdravie plodu, riboflavínu, niacínu, vitamínov skupiny B a kyseliny pantoténovej. Je tiež dobrým zdrojom minerálov. Obsahuje asi 32% dennej dávky mangánu, železa, draslíka a fosforu.

Možno aj vy patríte k ľuďom, ktorá veria, že mlieko je najlepším zdrojom vápnika. Jedna šálka varenej rebarbory však obsahuje viac vápnika ako mlieko. V skutočnosti je rebarbora na krátkom zozname spolu s lososom a špenátom a radí sa medzi potraviny, ktoré obsahujú najvyššiu dávku vápnika.

Štúdie

Predpokladá sa, že rebarbora je jedným z najstarších a najznámejších prvkov čínskej medicíny. Vedci ju skúmajú v súvislosti s vírusom Coxsackie, ktorý je tiež známy pod názvom slintačka a krivačka. Extrakt z koreňa rebarbory ukázal, že  má “významné inhibičné účinky” proti tejto chorobe, čo vedie k záveru, že by sa mohli ukázať ďalšie zdravotné prínosy z rebarbory, ktoré by mali potenciál riešiť ďalšie choroby.

V ďalšom výskume bolo preukázané, že rebarbora je prospešná pri liečení gastrointestinálnych chorôb a podáva sa pacientom trpiacimi ťažkými popáleninami. Tiež uľavuje od problémoch spôsobených nafúknutým bruchom.

Nutričné hodnoty

Hodnoty na 100 g

Kalórie (kcal) 21

Tuky 0,2 g

Nasýtené tuky 0,1 g

Polynenasýtené tuky 0,1 g

Mononenasýtené tuky 0 g

Cholesterol 0 mg

  • Sodík 4 mg
  • Draslík 288 mg
  • Sacharidy 4,5 g
  • Vláknina 1,8 g
  • Cukor 1,1 g
  • Bielkoviny 0,9 g

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Ako pestovať?

rebarbora pestovanie

Niektoré rebarbory sa pestujú vo vykurovaných skleníkoch a sú všeobecne k dispozícii celý rok. V prostredí, v ktorom sú neustále v teple, rebarbora porastie po celý rok. V chladnejších klimatických podmienkach rastlina zmizne počas zimných mesiacov, ale bude opäť rásť, keď sa oteplí. Rebarboru možno pestovať takmer kdekoľvek a v závislosti od klímy by sa mohla vrhnúť aspoň dve úrody v každej sezóne. Je možné pestovať rastliny vo veľkých nádobách, ale kvetináče musia byť dostatočne veľké, aby mala rastlina priestor rásť. Rebarbora je považovaná za vytrvalú rastlinu. Ak je ponechaná v krajine, bude naďalej rásť najmenej 10-15 rokov.

Výsadba

• Pred výsadbou odstráňte všetky vytrvalé buriny. • Vyberte si miesto, ktoré je dobre odvodnené, úrodné, a pokiaľ je možné, nech je na ňom plné slnečné svetlo. Najvhodnejšia je priemerná teplota.

• Rastlina sa sadí skoro na jar.

• Rebarbora môže byť tiež vysadená na jeseň po období pokoja.

• Priestor medzi rebarborami by mal byť aspoň jeden meter a korene by mali byť asi päť centimetrov po povrchom pôdy.

Uistite sa, že do pôdy pridáte kompost, hnojivo alebo čokoľvek s vysokým obsahom organických látok. Nepridávajte chemické hnojivá pri pestovaní rebarbory alebo v priebehu prvého roka rastu. Priamy kontakt s nitrátmi môže rebarboru zabiť.

Prodetox Prodetox
Prodetox je jedinečný nápoj, ktorý obsahuje 25 špecifických látok na očistu a regeneráciu tela. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.
Blendea Blendea
Vyskúšajte Blendeu pri tráviacich problémoch so 4 kľúčovými superpotravinami. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.

Starostlivosť

• Odporúča sa mulčovanie s ťažkou vrstvou slamy a kravským hnojom, ktorý poskytne pre rastlinu živiny, nezadržuje vlhkosť a odrádza od opätovného vzniku buriny.

• Voda robí tejto rastline dobre. Potrebuje dostatočnú vlhkosť najmä v letnom období.

• Pridávajte do pôdy hnojivo s vysokým obsahom dusíka (25-3-3 a 10-6-4), keď pôda rozmŕza. Hnojivo prejde do krajiny a nepoškodí korene.

  • Ak udržíte rastlinu bez burín, hmyz a choroby ju nebudú otravovať.
  • Vykopávajte a rozdeľujte korene rebarbory každé tri až štyri roky. Rozdeľte rastliny na jar, keď spia alebo na jeseň.

Využitie v kuchyni

Rebarbora vädne pomerne rýchlo, preto ju uložte do chladničky, kde vydrží niekoľko dní. Udržujte na nej listy, kým ju nebudete pripravovať. Udrží ju to dlhšie sviežu.

Rebarbora
3 (60%) 2 vote[s]

Vyjadri svoj názor