Kurkuma

Kurkuma alias indické korenie

Popis

Kurkuma je žlté korenie, ktoré má mierne pálivú chuť. Patrí do čeľade ďumbierovitých rastlín, ale je príbuzná aj so šafranom. Okrem toho je základnou zložkou korenia Karí. Typická je pre ňu jasne žltá až oranžová farba. Vonia korenisto, ale sviežo a je mierne aromatická. Má veľmi pozitívne účinky na naše zdravie a tiež nám pomáha aj pri chudnutí.

Detoxikačné produkty
Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu 

Pôvod

Kurkuma pochádza originálne z Indie. Magické vlastnosti sa jej pripisujú už niekoľko storočí a dokonca na niektorých ostrovoch Pacifiku sa kurkuma nosí kvôli ochrane proti zlým duchom.

Charakteristika

  • Pôsobí ako prevencia proti rakovine
  • Lieči ochorenia (nádorové)
  • Má antioxidačné účinky
  • Pôsobí ako antidepresívum
  • Zlepšuje nám náladu
  • Podporuje náš imunitný systém
  • Obklady s kurkumou zmierňujú opuchy a pomáhajú pri liečení zraneniach
  • Spôsobuje zánik chorých buniek
  • Slúži ako prevencia pri Alzheimerovej chorobe
  • Detoxikuje náš organizmus
  • Zlepšuje stav kožných ochorení
  • Lieči bolesti a zápaly kĺbov
  • Má antibiotické a antiseptické účinky
  • Zlepšuje náš metabolizmus
  • Slúži ako prevencia proti cukrovke
  • Dokáže vybieliť zuby
  • Prečisťuje našu krv
  • Pomáha pri obezite
  • Podporuje chudnutie
  • Regeneruje a tiež aj podporuje funkciu pečene
  • Podporuje hojenie rán či popálenín
  • Pomáha pri liečbe žltačky
  • Podporuje spaľovanie podkožného tuku
  • Znižuje vysoký cholesterol v našej krvi
  • Chráni naše srdce aj cievy pred kardiovaskulárnymi ochoreniami
  • Podporuje trávenie a metabolizmus

Kurkuma a nutričné hodnoty

Kurkuma obsahuje kurkumín (antioxidant a prírodné farbivo), antioxidačné látky, antiseptické (dezinfekčné) látky, vitamín B, vitamín C a vitamín E, piperín (ktorý podporuje metabolizmus), kapsaicín  (štipľavá látka, ktorá utlmuje bolesť), éterické oleje, živicu, bielkoviny, tuk a vlákninu.

100 gramov kurkumy obsahuje:

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Ako pestovať kurkumovník?

kurkuma pestovanie

Kurkumovník potrebuje hlavne veľké množstvo svetla a vlhka. Ideálne je pestovať ho v črepníku s priepustným a hlavne výživným substrátom. Môžeme ho mať na okennej parapete či v skleníku. Najlepšie sa kurkumovníku darí v teplotách okolo 25 až 30 °C a potrebuje aj istú vzdušnú vlhkosť.

Pakorene, ktoré sa potom budú zbierať nám vyrastú zo zasadeného podzemku. Kukrkuma kvitne zvyčajne v auguste alebo až v septembri a kvet vydrží bežne aj okolo 3 mesiacoch. Po odkvete začnú listy schnúť, vtedy kurkumu môžeme položiť na chladnejšie miesto a vybrať ju až znova na jar, kedy môžeme pokračovať ďalej v pestovaní.

V dobe rastu kvetu vyžaduje kurkuma výdatné zavlažovanie. Raz za dva týždne takisto prihnojenie tekutým hnojivom. Vzdušnú vlhkosť môžeme zabezpečiť napríklad častým rosením.

Od jari až po leto kurkumovník polievame naozaj výdatne, zatiaľ čo po odkvete zálievku obmedzíme a polievame kurkumovník len natoľko, aby nám cibuľa nevyschla.

Kurkuma je nevyhnutnou súčasťou nielen kari korenia. Žlté farbivo, ktoré sa nachádza v hľuzách sa používa aj na farbenie textílií, potravín či aj na kozmetické účely. Kurkuma sa okrem toho uplatňuje aj v ľudovom liečiteľstve. Má protirakovinové účinky, posilňuje organizmus aj tvorbu žlče. Rovnako ako zázvor ju možno nastrúhať a robiť z nej čaj s medom a liečiť tak napr. prechladnutie. Najjednoduchšou cestou, ako zaobstarať hľuzy kurkumovníka, predstavuje nákup cez internet.

Vedeli ste, že…?

  • Zložka kurkumy, kurkumín, sa používa pri viac ako 150 terapiách.
  • Existuje čaj z kurkumy, ktorý je známe vďaka svojej povesti na dlhovekosť.
  • Aj keď je kurkuma známa práve pre svoju typickú jasnú farbu, veľmi paradoxne sa používa pri bielení zubov.
  • Tvorbe lupín zabraňuje práve spojenie kurkumy a olivového oleja.
  • Národný zdravotný inštitút (v USA) odporúča približne 500 mg kurkumy 4 razy denne na liečbu žalúdočnej nevoľnosti.
  • Vedci (konkrétne z Kansas State University) zistili, že použitie kurkumy pri úprave hydinového či iného druhu mäsa znižuje hladinu heterocyklických amínov (HCA) až o 40%!

Cícerová nátierka s mrkvou

Príprava receptu nám zaberie približne 15 minút, tepelná úprava tiež 15 minút. Z daných surovín nám výjdu 4 porcie.

Na prípravu receptu budeme potrebovať tieto suroviny:

  • 200 g – uvarený cícer
  • 1 ks – mrkva
  • 1 ks – cibuľa
  • kurkuma
  • mletá rasca
  • morská soľ
  • olej – lisovaný za studena
  • umeocot (môže byť aj jablčný ocot ak nemáte umeocot)

 Postup prípravy receptu:

  1. Najskôr si očistíme a nakrájame cibuľu. Potom si cibuľu na rozpálenom oleji orestujeme, pridáme k nej trochu soli a keď nám cibuľa zmäkne, pridáme ešte rascu a kurkumu. Medzitým si môžeme nastrúhať mrkvu, ktorú potom pridáme k cibuli.
  2. Keď už je mrkva aj spolu s cibuľou hotová, uvaríme si cícer. Zeleninu aj s uvareným cícerom si rozmixujeme a nakoniec dochutíme umeoctom (alebo jablčným octom ak chceme použiť ten). Prajem dobrú chuť!

Grilovaný kapor s krémovými zemiakmi

Príprava receptu nám zaberie asi 20 minút a tepelná úprava približne 10 až 15 minút. Zo zadaných ingrediencií si urobíme 2 porcie.

Prodetox Prodetox
Prodetox je jedinečný nápoj, ktorý obsahuje 25 špecifických látok na očistu a regeneráciu tela. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.
Blendea Blendea
Vyskúšajte Blendeu pri tráviacich problémoch so 4 kľúčovými superpotravinami. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.

Suroviny na prípravu receptu:

  • 400 g – kapor
  • 100 g – maslo
  • 1 ks – citrón (šťava aj kôra)
  • čierne mleté korenie
  • mletá paprika
  • drvená rasca
  • soľ
  • 3 ks – cesnak
  • 2 ks – cibuľa
  • 0,5 kg – zemiaky
  • kurkuma
  • 1 dl – smotana 33%
  • petržlenová vňať

 Postup prípravy receptu:

  1. Najskôr si porciu kapra dobre osolíme a necháme chvíľu odstáť. Medzitým si môžeme pripraviť marinádu. Roztopíme si maslo, potom pridáme všetky koreniny a prelisovaný cesnak, šťavu aj kôru z citróna. Touto zmesou si ponatierame kapra, ktorého potom na noc necháme odstáť.
  2. Porciu kapra si uložíme na dno pekáčika, do ktorého vložíme koliečka cibule. Pridáme ešte cesnak, šupky z cibule, citrón a môžeme aj chilli papričku. Ničím nepodlievame! Potrebujeme totiž kapra grilovať, ale nie dusiť. V rúre rozpálime horné teleso, gril si rozpálime na 210°. Mriežku si posunieme približne do hornej tretiny rúry, vložíme do rúry pekáčik, a pečieme maximálne 15 minút (záleží na veľkosti kapra). Kožu ryby môžeme zachovať, pretože je veľmi chutná a zároveň aj drží šťavu a mäso potom nevysychá. Avšak, ak niekomu prekáža, môže ju stiahnuť ihneď po upečení kapra.
  3. Ako posledné si urobíme krémové zemiaky. Cibuľu si nakrájame nadrobno, potom ju opečieme na masle a pridáme zemiaky, ktorú si predtým nakrájame na malé kocky. Dochutíme soľou, štipkou kurkumy, mletým čiernym korením, paprikou či šafránom, korením a zalejeme celé smotanou. Zemiaky varíme až dokým nebudú mať krémovú konzistenciu. Na záver môžeme pridať petržlenovú vňať a premiešame. Môžeme podávať spolu s kaprom. Želám dobrú chuť!

 

Kurkuma
5 (100%) 3 votes

Vyjadri svoj názor