Višne

Višne – sladké ovocie plné antioxidantov

Popis

Višňa je strom, ktorý dosahuje približne 700 cm. Stromy majú širokú korunu. Má červenohnedé tenké konáriky, ktoré značne ovísajú. Od čerešne sa líši tým, že strom je menší a má vyššiu opelivosť. Patrí medzi druhy, ktoré veľmi skoro pučia, preto je dôležité zasadiť ju v správny čas, a to buď skoro na jar alebo neskoro na jeseň. Nezabúdajte sa o strom starať. Niekedy je potrebné skracovanie konárov. Je možné ju sadiť aj vo vyšších polohách. Nekladú vysoké nároky na pôdu.

Detoxikačné produkty
Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu 

Pôvod

Toto úžasne chutné ovocie je plne nabité živinami, ktoré prospievajú nášmu zdraviu a nesú v sebe unikátne antioxidanty. Višne sú pôvodom z východnej Európy a regiónoch Malej Ázie. Toto ovocie je nielen vizuálne lákavé, ale aj veľmi dobre chutí. Obsahujú mnoho antioxidantov a ponúkajú mnohé zdravotné benefity pre naše telo a zdravie. Môžu nám pomôcť s nespavosťou, s bolesťami kĺbov a pomáhajú odstrániť brušný tuk.

Význam pre zdravie

Višne môžu v skutočnosti ponúknuť liečebný prínos pre naše zdravie. Sú bohaté na antioxidanty a mnoho ďalších látok podporujúce naše zdravie.

Višne patria k  nízkokalorickému ovociu. Avšak, sú bohatým zdrojom phytonutrients, vitamínov a minerálnych látok. Sú plné zdraviu prospešných zlúčenín, ktoré sú nevyhnutné pre naše telo.

Višne sú bohaté plody na pigmenty. Je známe, že majú silné antioxidačné vlastnosti.

Vedecké štúdie ukázali, že antokyány vo višniach pôsobia ako protizápalové lieky tým, že blokujú činnosť enzýmov cyklooxygenázy-1 a 2. To znamená, že konzumácia čerešní a višní môže ponúknuť potenciálne zdravotné účinky proti chronickým bolestiam, ako je dna, artritída a môže pomôcť aj pri regenerácii svalov pri športových úrazoch.

Výskumné štúdie tiež naznačujú, že antioxidačné látky nachádzajúce sa vo višniach môžu pomôcť ľudskému telu v boji proti rakovine, starnutiu a neurologickým chorobám. Ich konzumácia môže pomôcť ľuďom, ktorí sa liečia na diabetes.

Višne obsahujú antioxidanty  melatonín. Melatonín môže ľahko prechádzať hematoencefalickou bariérou a má upokojujúce účinky na mozgové neuróny, upokojuje nervovú sústavu a  podráždenosť. Je teda účinný pri zmiernení neurózy, nespavosti a odstraňuje problémy s bolesťou hlavy.

Ďalej sú tiež malým zdrojom zinku a sú tiež zdrojom železa, draslíka a mangánu a dobrým zdrojom medi. Draslík je pre srdce potrebný minerál. Draslík je veľmi významný minerál, dôležitý pre bunkovú aj elektrickú funkciu. Je to jeden z hlavných minerálov v krvi nazývaných “elektrolyty”, čo znamená, že nesie malý elektrický náboj. Draslík tiež funguje v metabolizme sacharidov; je aktívny v glykogéne a metabolizme glukózy, mení glukózu na glykogén, ktorý môže byť uložený v pečeni pre budúce využitie energie. Draslík je dôležitý pre normálny rast a pre tvorbu svalovej hmoty. Regulujú srdcovú frekvenciu a krvný tlak.

Plody višne sú mimoriadne bohaté na flavonoidy,  poly fenolové antioxidanty, ako je luteín Zea-xantín a beta karotén. Tieto zlúčeniny pôsobia ako ochranné lapače proti škodlivým voľným radikálom a reaktívnych foriem kyslíka (ROS), ktoré hrajú úlohu pri starnutí, pri tvorbe rakoviny a rôznych chorobných procesoch.

Úľava od bolesti :Višne obsahujú mnoho protizápalových látok a výskumy naznačujú, že môžu pomôcť k úľave od bolesti zo zápalovej osteoartrózy.

Podľa jednej štúdie ženy s osteoartrózou, ktoré pili višňovú šťavu alebo konzumovali višne dvakrát denne po dobu troch týždňov, mali výrazne znížené riziko vzniku zápalov. Tiež pomáhajú zmierniť bolesť u ľudí trpiacich artritídou až o 20%.

Nutričné hodnoty

Energia: 243,31
Kalórie:58,15 kcal
Jednotka: 1x 100 g
Kategória: Ovocie čerstvé
Bielkoviny: 1 g
Sacharidy: 12,17 g
Z toho cukry: 9,02 g
Tuky: 0,620 g
Z toho nasýtené mastné kyseliny: 0 g
Transmastné kyseliny: 0 g
Mononenasýtené mastné kyseliny: 0 g
Polynenasýtené mastné kyseliny: 0 g
Cholesterol:                                       –
Soľ:                                                      –
Vláknina:                                 2,435 g
Voda:                                       83,37 g
Vápnik:                                   20,695mg

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Ako pestovať?

višne pestovanie

Výsadba čerešní vyžaduje dobre priepustnú, úrodnú pôdu. Čerešne sú veľmi citlivé na koreňovú hnilobu, takže pôda musí byť dobre odvodnená. Vyžadujú si tiež asi osem hodín slnečného svitu denne, takže nie je možné ich zasadiť  tam, kde budú rásť v tieni ostatných stromov.

Kvety rastúce na višní sú veľmi náchylné na poškodenie mrazom, tým sa znižuje ich ovocná úroda. Sladké višne kvitnú skôr na kyslých odrodách, takže sú tiež viac náchylné k poškodeniu mrazom.

Višne sú lákadlo pre vtáky. Z tohto dôvodu sa budete musieť zmieriť s tým, že sa o svoje čerešne s nimi podelíte. Ak je pre vás toto riešenie neprístupné, zakryte strom sieťovinou, aby sa zabránilo vniknutiu vtákov na strom. Môžete vtáky vydesiť aj zariadením na odpudzovanie vtáctva, môžete si vytvoriť vlastných strašiakov alebo na strom zaveste panvice. Pri zbere úrody višne vždy najprv ochutnajte. Keď sú višne zrelé, sú mäkké a šťavnaté. Višne sú pripravené na zber, keď je ich farba jednotná a majú sladkú chuť. Zbierajte úrodu vždy so stopkami. Pomáha to udržať ich čerstvosť po dlhšiu dobu. Višne sa dajú použiť rôznymi spôsobmi. Môžete ich zavariť, spraviť z nich koláč alebo ich len tak jesť.

Príprava a metóda podávania

Na prípravu višne odstráňte stonku, umyte ich jemne studenou vodou a osušte mäkkou handričkou.

Višne možno jesť úplne samé bez akýchkoľvek prísad.

Ovocný koktail môže byť robený s čerešňou, broskyňou, ananásom, hruškami a hroznom.

Môžete si spraviť ovocný šalát s broskyňami, hruškami, marhuľami a ananásom.

Pridajte sušené višne do ovocných koláčov, chlebov, muffinov a vhodné sú aj do sušienok.

Použite ich v dezertoch, koláčoch a rôznych iných pokrmoch.

Višňové muffiny

Ingrediencie:

čokoláda
1 pohár kompótových višní
cesto

1 lyžička kypriaci prášok do pečiva

180 g masla
1 balíček vanilkového cukru

3 ks  vajcia
160 g cukor
100 ml kompótová šťava
180 g hladká múka

Prodetox Prodetox
Prodetox je jedinečný nápoj, ktorý obsahuje 25 špecifických látok na očistu a regeneráciu tela. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.
Blendea Blendea
Vyskúšajte Blendeu pri tráviacich problémoch so 4 kľúčovými superpotravinami. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.

 Postup prípravy receptu

Višne musíme nechať najprv odkvapkať, šťavu nevyhadzujte, budeme ju potrebovať. . Čokoládu nastrúhajte na strúhadle. Je vhodné ju nastrúhať  na jemno.

Žĺtky oddelíme od bielkov a bielky so soľou vyšľaháme v pevný sneh. Žĺtky vyšľaháme s vanilkovým cukrom, cukrom a maslom. Miešame, kým zmes nebude hladká. Potom prilejte šťavu z kompótu a primiešajte múku s práškom do pečiva. Cesto dobre premiešajte a postupne a zľahka pridávajte ušľahaný sneh.

Cesto rozdeľte na dve polovice. Polovicu cesta premiešame s kakaom. Trochu bieleho cesta vložíme do pripravených muffinových formičiek. Na biele cesto položíme asi 3 višne a prikryjeme tmavým cestom. Týmto spôsobom dosiahneme dvojfarebné muffiny. Týmto spôsobom postupujeme pri všetkých formách a na vrch ako ozdobu dáme nastrúhanú čokoládu.Muffiny pečieme asi 20 minút v predhriatej rúre pri 180 ° C.
Višňové muffiny sú skvelou voľbou na raňajky alebo desiatu. Vhodné sú aj ako dezert.

Višne
5 (100%) 2 vote[s]

Vyjadri svoj názor