Pepino

Pepino – kríženec hrušky a melóna

Pepino teda Solanum muricatum je druh vždyzeleného keru, ktorý je  pôvodom z Južnej Ameriky a pestuje sa pre svoje sladké jedlé plody. Ovocie pepino sa podobá na melón (Cucumis melo) svojou farbou a jeho chuťou pripomína šťavnatú zmes medovice a uhorky.

Detoxikačné produkty
Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu 

Popis

Plody je bežné dostať na trhoch v Kolumbii, Ekvádore, Bolívii, Peru a Čile, ale menej často v zahraničí, pretože plod je celkom citlivý na manipuláciu a nevydrží dlhú cestu. Pokusy o výrobu úžitkových kultivarov a o exportovanie plodov boli vykonané na Novom Zélande, v  Turecku, Maurícius a v Čile.

Pepino má svetlo žltú až svetlo zelenú farbu. Keď ovocie zreje, vyskytujú sa na ňom jemné, zvislé, fialové pruhy. Keď je ovocie zrelé, dužina je zlatožltej farby. Pepino je celé jedlé. Môže sa konzumovať dužina, vlákniny, semená. Žlté vnútro je jemnozrnné a sladko aromatické, čím je zrelšie, tým je intenzívnejšie. Jeho chuť možno opísať ako mix banána a hrušky s mierne horkou príchuťou pri zahryznutí. Jeho veľkosť je rôzna. Môže byť malé ako slivka alebo môže dosahovať veľkosť papáje. Pepino je potrebné zberať na vrchole zrelosti, vtedy dosahuje optimálnu sladkosť. Je potrebné dbať na zvýšenú pozornosť pri manipulácii s pepinom, najmä keď je zrelé. Je náchylné a tvorbu modrín.

Jednou z jeho veľkých výhod je, že sa jedná o hustý ker, ktorý pretrváva z roka na rok v miernych oblastiach a produkuje ovocie mnoho mesiacov – v teplejších oblastiach aj po celý rok.

Pepino a pôvod

Pepino dulce sa považuje za domáce ovocie v miernych andských oblastiach Kolumbie, Peru a Čile, aj keď nie sú známe podrobnosti o jeho domestifikácii.

Je známe, že v Spojených štátoch boli plody pestované v San Diegu pred rokom 1889 a v meste Santa Barbara od roku 1897. V 20. storočí boli zavedené na trhy v Japonsku, v Európe a v Severnej Amerike.

Význam pre zdravie

  • Pepino sa považuje za super ovocie a je pôvodom z Peru. Obsahuje veľa vitamínu A, C a K a tiež vitamíny B, bielkoviny, plus železo a meď, ktoré sú nevyhnutné pre zdravý imunitný systém. Obsahuje tiež vápnik, ktorý je dôležitý pre kosti a draslík, ktorý je potrebný pre relaxáciu a znižuje krvný tlak. Pepino funguje tiež ako diuretikum.
  • Pomáha s ochorením pečene, znižuje krvný tlak, pomáha tým, ktorí trpia mŕtvicou, urýchľuje ich liečbu a podporuje kardiovaskulárne zdravie.
  • Pepino má tendenciu  byť veľmi sladké a šťavnaté, má ľahkú kvetinovú vôňu. Mnoho ľudí porovnáva ich chuť s chuťou melóna alebo medového melóna, dvoch známych odrôd.
  • Pepino obsahuje malé množstvo kalórií. Preto  pomáha pri chudnutí. Všetky kalórií v pepine pochádzajú z jeho obsahu sacharidov.
  • Pepino melóny sú vynikajúcim zdrojom vlákniny. Vláknina je druh sacharidov, ktoré naše telo nevie stráviť. Vláknina napomáha k správnemu pohybu čriev a udržuje tráviaci trakt v pochode.
  • Pepino ovocie je tiež prínosom pre zvýšenie vytrvalosti. Bylinné produkty z Číny sú vyrobené zo surového pepina. Momentálne sa predávajú v Indonézii v hojnom počte.
  • Obsahuje vitamín E a vitamín C, ktoré sú prírodné antioxidanty a sú užitočné proti útoku voľných radikálov, ktoré spôsobujú predčasné starnutie a rôzne druhy rakoviny.
  • Ovocie je tiež považované za užitočné pre osoby s diabetom, s ochoreniami srdca, mŕtvicou, vysokým krvným tlakom, rakovinou a obličkovými kameňmi. Pravidelná konzumácia pepina poskytuje optimálne výsledky pre prevenciu týchto ochorení.
  • Ovocie je plné fytochemikálii, vitamínov, minerálnych látok a antioxidantov. Fytochemické zlúčeniny sú prírodné chemické látky nájdené v rastlinách, ktoré dávajú chuť, vôňu a farbu rastlinám. Niektoré vlastnosti fytochemických látok sú: protinádorové, antimikrobiálne, antioxidačné, antitrombotické, posilňujú imunitný  systém,  pôsobia protizápalovo, regulujú krvný tlak, znižujú hladinu cholesterolu a regulujú hladinu cukru v krvi.

Nutričné hodnoty

Kalórie 80                              Sodík 0 mg
Celkom tuk 0 g                     Draslík 0 mg
Nasýtené tuky 0 g                Sacharidov celkom 22 g
Polynenasýtené 0 g             Vláknina 5 g
Mononenasýtené 0 g          Cukry    0 g
Trans 0 g                                Protein  0g
Cholesterol 0 mg
Vitamín A 0%                      Vápnik 0%
Vitamín C 0%                       Železo 0%

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Ako pestovať pepino?

pepino pestovanie

Pepino dulce je pomerne mrazuvzdorné. Avšak, najlepšie funguje  v teplej, pomerne nezamŕzajúcej klíme. Rastlina môže prežiť nízku teplotu -2.5 ° C. Môže však stratiť svoje listy. Tento druh je vytrvalý, ale jeho citlivosť na chlad, škodcovia a choroby núti pestovateľov vysadiť úrodu každý rok. Plodina sa tiež dobre prispôsobuje pestovaniu v skleníku. Môže narásť až do výšky  2 m. Úroda môže byť 2-3 krát väčšia ako úroda pestovaná vonku.

Sú šírené odrezkami. Pestujú sa podobným spôsobom ako napríklad paradajka. Podpery sa niekedy používajú na udržanie hmotnosti plodu. Má rýchle tempo rastu a nesie ovocie počas 4 až 6 mesiacov po výsadbe. Je to vytrvalá plodina, ale  zvyčajne sa pestuje ako ročná. Rovnako ako jeho príbuzenstvo, paradajky a baklažán, pepino sú veľmi atraktívne pre chrobáky, vošky, biele muchy a roztoče. Pepino je  tolerantné k väčšine typov pôd, ale vyžadujú si stálu vlhkosť pre dobrú produkciu ovocia. Zavedené kríky vykazujú určitú toleranciu voči stresu zo sucha, čo zvyčajne postihuje výnos.

Rastlina sa pestuje predovšetkým v Čile, na Novom Zélande a v západnej Austrálii. V Čile je viac ako 400 hektárov  zasadených v údolí Longotoma s neustále sa zvyšujúcim percentom úrody , ktorá je potom exportovaná. V Kolumbii, Peru a v Ekvádore sa táto plodina pestuje tiež, ale len v lokálnom meradle. Mimo andského regiónu  boli plodiny pestované v rôznych krajinách Strednej Ameriky, Maroku, Španielsku, Izraeli a na vysočinách Keni.

V Spojených štátoch sa pestuje niekoľko sto hektárov ovocia v malom rozsahu na Hawai a Kalifornii. Ďalšie komerčne životaschopné kultivary boli zavedené z Nového Zélandu. Pepino má jemnú príchuť a je často jedávané ako čerstvá desiata, ale veľmi dobre sa dopĺňa s ostatnými druhmi ovocia.

Prodetox Prodetox
Prodetox je jedinečný nápoj, ktorý obsahuje 25 špecifických látok na očistu a regeneráciu tela. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.
Blendea Blendea
Vyskúšajte Blendeu pri tráviacich problémoch so 4 kľúčovými superpotravinami. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.

Využitie v kuchyni

Nenechajte sa zlákať a nezačnite žať plody pred tým, než sú naozaj žlté, pretože nezískajú plnú sladkosť. Zrelá dužina je svetlo žlto-oranžovej farby. Zaobchádzajte s ovocím opatrne, pretože sa ľahko tvoria modriny. Môžu byť uložené v kuchyni počas niekoľkých dní alebo v chladničke po dobu niekoľkých týždňov za podmienky, že teplota nie je nižšia ako 5 ° C.

Vzhľadom k tomu, že chutia ako cukrový melón / medový melón s nádychom príchute uhorky, môžu byť použité v dezertoch alebo v slaných jedlách. Koža sa v bežných prípadoch nekonzumuje, ale je jedlá. Sú užitočnými prírastkami do ovocných šalátov a môžu byť pridané do sladkej omáčky alebo polievky. Skúste kúsky ovocia zmiešať s prosciuttom, s bielym jogurtom alebo nakrájané ovocie na kocky dajte do pikantných šalátov a pokvapkajte citrónovou šťavou.

Pepino
5 (100%) 6 vote[s]

Vyjadri svoj názor