Ananás

Ananás – tropické ovocie na chudnutie

Popis

Z obrovskej a masívnej stonky vyrastajú plody s charakteristickým šupinatým povrchom, ktoré môžu dosahovať hmotnosť až 3 kilogramy. Pod povrchom sa nachádza žltá dužina, ktorá ma nezameniteľnú aromatickú chuť a vyvoláva v nás pocit, že sa nachádzame v nejakej ďalekej tropickej krajine. Keď si v obchode vyberáme ananás mali by sme siahnuť iba po zrelých plodoch, ktoré rozoznáme tak, že šupinky na ananáse sa dajú ľahko odtrhnúť. Zelený ananás je nezrelý, tmavé plody sú kvalitnejšie. Je to veľmi citlivé ovocie a nemali by sme ho skladovať na chladnom mieste, preto nie je vhodné aby sme ho ukladali do chladničky. Keďže je to exotické ovocie pestované v subtropických oblastiach nemali by sme ho ani konzervovať v sladkej vode. Pri dlhom skladovaní v konzerve totižto stratí až 60 percent vitamínov a aj bromelín vďaka ktorému je ananás taký výnimočný rozloží svoje molekuly. Drevitý hlúb,ktorý sa nachádza v strede dužiny nekonzumujeme. Buďte opatrný pri konzumácii nezrelého ananásu, pretože ten obsahuje veľké množstvo kyselín, ktoré poškodzujú zubnú sklovinu.

Detoxikačné produkty
Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu 

Pôvod

Pôvodne ananás rástol iba v Južnej Amerike najmä v Brazílii a v Paraguaji. Vďaka obľube ktorú si získal u všetkých vekových kategórií sa postupne rozšírilo jeho pestovanie aj do Portorika, Mexika, Thajska, Filipín na Havajské ostrovy, do Afriky a Austrálie, teda všade kde po celý rok svieti slnko a vlahu zabezpečujú subtropické dažde. V karibskej oblasti ho považujú za účinné afrodiziakum. Exituje veľké množstvo kultivarov, ktoré sa rozlišujú veľkosťou, tvarom, farbou, chuťou a ďalšími parametrami.

Ako pestovať ananás

ananás pestovanie

Napriek tomu, že ananás je tropické ovocie, nie je vôbec zložité si ho doma vypestovať. Jeho výhodou je aj spôsob akým si ho môžete zadovážiť. Stačí ak si necháte zakoreniť zakúpený plod, konkrétne jeho vrcholovú ružicu. Na pestovanie ananásu je vhodné použiť mierne kyslý substrát a na dno kvetináča umiestniť drenážnu vrstvu. Nádoba v ktorej ananás budete pestovať nemusí byť veľká pretože jeho korene nie sú príliš rozsiahle. Počas vegetácie je potrebné ho pravidelne hnojiť a udržiavať ho pri teplote nad 20 stupňov. Teplota by nemala presiahnuť 32 stupňov, aby sa rast rastliny nezastavil. Pri polievaní je potrebné nezabúdať aj na stredovú družicu. V zimu mu stačí teplota okolo 15 stupňov, dávajte pozor aby nebol vystavený dlhodobo nízkym teplotám, pretože nízke teploty rastlinu zabijú. Tak ako pri väčšine rastlinách v zime je potrebné zálievku obmedziť, čím zabezpečíme jeho zakvitnutie na jar. Ananás by sme mali pestovať na svetlom mieste. Rastline nevadí premiestňovanie a preto ho môžeme premiestniť aj viac krát počas sezóny. Pestovanie ananásu nie je vôbec náročné a je ideálne aj pre začínajúcich pestovateľov.

Účinky na zdravie

Ananás obsahuje obrovské množstvo vitamínov a minerálnych látok. Vlastne okrem biotínu, vitamínu E a vitamínu B12 obsahuje všetky druhy vitamínov a 16 rôznych stopových prvkov a minerálov. Vďaka tomu ho zaraďujeme medzi jedno z najúčinnejších liečiv. Jedinečným je najmä vďaka nezvyčajne vysokému obsahu bromelínu. Bromelín je enzým, ktorý má za úlohu štiepiť bielkoviny a pre naše zdravie je prospešný z dvoch dôvodov:

  1. rozpúšťa pevný bielkovinový obal baktérií a ničí parazity
  2. štiepi bielkoviny v potrave, ktorú skonzumujeme na aminokyseliny

Bromelín preniká aj cez pokožku, preto je výborné ananásovú šťavu použiť na zosvetlenie alebo odstránenie stareckých pigmentových škvŕn na rukách. Stačí ak si vatovým tampónom namočeným do ananásovej šťavy potriete pokožku. Bromelín výborne pôsobí aj proti zrážaniu krvi a zlepšuje tým prekrvenie organizmu. Ananás je výborný aj pri vysokej fyzickej aktivite, pretože vďaka bromelínu nám pomôže znížiť svalové napätie a pôsobí proti svalovým kŕčom aj menštruačným kŕčom. Keďže ananás obsahuje kyseliny, ľudia ktorí majú problémy so zápalom sliznice žalúdka alebo žalúdočnými vredmi by sa mu mali vyhýbať. Taktiež počas tehotenstva by sa mali vyhýbať konzumácii ananásu, alebo ananásovej šťave. Ananásová šťava sa tiež používa pri morskej chorobe a pri horúčkovitých ochoreniach.

Ďaľšie liečivé účinky ananásu:

  • zvyšuje hladinu bielkovín v organizme
  • odvodňuje organizmus
  • zlepšuje funkciu podžalúdkovej žľazy
  • zmierňuje opuchy a hromadenie vody v tkanivách
  • pomáha pri hnačke a pri črevných problémoch
  • zmierňuje prejav zápalu
  • odstraňuje alebo zosvetľuje starecké škvrny
  • jeho pravidelná konzumácia pomáha bojovať proti artritíde, poruchám trávenia a napadnutiu parazitmi

Nutričné hodnoty

Čerstvý ananás má nízky obsah kalórií. 100 gramov ovocia má približne len 50 kalórií neobsahuje žiadne nasýtené tuky ani cholesterol, zato je však bohatým zdrojom rozpustnej a nerozpustnej vlákniny ako je pektín. Ananás je skvelým zdrojom antioxidantov najmä vitamínu C. 100 gramov ovocia obsahuje 47,8 gramov z tohto vitamínu.

nutričné hodnoty na 100 grammov ovocia:

  • 86% vody
  • 0.5 gramu bielkovín
  • 13.1 gramu sacharidov z čoho 9.9 gramu tvoria cukry
  • 1.4 gramu vlákniny

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Recepty z ananásu

Najkrajším spôsobom ako naservírovať ananás je keď odrežeme klobúčik s listami, vnútro vydlabeme a naplníme ovocným šalátom do ktorého sme pridali vydlabanú ananásovú dužinu nakrájanú na kocky alebo ananásový sorbet. Ananás je vďačné ovocie na rôzne druhy pokrmov či už sladkých alebo v kombinácii so slaným jedlom. Môžeme si z neho uvariť želé alebo marmeládu, veľmi obľúbené sú aj flambované kolieska. Ananásová šťava je obľúbená aj pri príprave kokteilov a miešaných nápojov. Na najznámejší a najobľúbenejší nápoj si dnes povieme aj recept a je ním samozrejme Pina colada.

Na jeho prípravu budeme potrebovať:

  • 4 cl bieleho rumu
  • 1 cl kokosového sirupu
  • 2 cl kyslej smotany
  • 8 cl ananásového džúsu
  • 4-6 kociek ľadu

Všetky ingrediencie dáme do šejkru (mixéru) premiešame a nalejeme do väčších pohárov. Pridáme slamky a poháre ozdobíme kúskami ananásu, lístkom mäty a posypeme troškou škorice.

Prodetox Prodetox
Prodetox je jedinečný nápoj, ktorý obsahuje 25 špecifických látok na očistu a regeneráciu tela. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.
Blendea Blendea
Vyskúšajte Blendeu pri tráviacich problémoch so 4 kľúčovými superpotravinami. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.

K letu neodmysliteľne patrí aj zmrzlina a tak čo je lepšie ako si k svojej dobre vychladenej pina colade dopriať lahodný ananásový sorbet. Tento krémový ananásový sorbet na ktorý si povieme recept je plný ananásu a troškou smotany, ktorá mu dodá lahodnú textúru, ktorá sa vám rozpustí v ústach.

Ingrediencie

  • 2 šálky čerstvého ananásu
  • 6 lyžičiek kokosového cukru
  • 1/4 šálky vody
  • 1/4 šálky smotany na šľahanie
  • 1 lyžička citrónovej šťavy

Postup

Rozmixujete v mixéry ananás pokrájaný na kúsky spolu s vodou a cukrom. Mixujte kým masa nie je úplne hladká. Potom primiešajte smotanu na šľahanie spolu s citónovou šťavou. Prelejte do nádoby a uložte do chladničky aspoň na hodinu. Misku vyberieme poriadne premiešame a vložíme do mrazničky na ďalšie dve hodiny. Ideálne je ak máte doma stroj na výrobu zmrzliny, v tom prípade stačí ak zmes z chladničky vložíte do stroja a postupujete podľa návodu na jeho obsluhu. Potom si už len užívate lahodnú a krémovú chuť sorbetu.

Ananás
5 (100%) 2 votes

Vyjadri svoj názor