Čierne ríbezle

Imunita aj detox – čierne ríbezle z našich záhrad

Popis

Čierna ríbezľa je ker s čiernymi konármi, laločnatými listami, s drobnými žltými kvetmi, ktoré tvoria ovisnuté strapce. Plodom sú malé čierne bobule, ktoré ponúkajú veľké množstvo živín, najmä vitmínu C. Čierna ríbezla je pomerne kyslá preto je ideálne si ju dosladzovať medom alebo stéviou. Čierna ríbezla je rastlina z ktorej ľudia využívajú plody, kvety, listy alebo spracovávajú na olej. Väčšina ľudí pozná čierne ríbezle ako chutné ovocie, ktoré sa využíva na výrobu džemov, vína, kompótov, ale málo ľudí vie, že veľmi účinne pomáhajú alergikom vďaka obsahu prírodných kortikoidov.

Čierne ríbezle a ich pôvod Pôvod

Čierne ríbezle pochádzajú pôvodne z Ázie, v súčastnosti sa pestuje na záhradách a rôznych plantážach ako ovocný ker. V minulosti z nej domorodci v severských oblastiach pripravovali alkoholický nápoj, ktorý bol podobný dnešnej medovine. Černe ríbezle sa dostali do povedomia ovocinárov najmä po druhej svetovej vojne kedy sa začali získavať kvôli vimtínu C.V Anglicku sa jej listové púčiky používajú na ochutenie piva.Zaujímavým spôsobom využitia jej listov je ich pridanie do nakladaných uhoriek, alebo kaputy, čím  dodáte výrobkom zvláštnu arómu. Jej liečivé účinky sa datujú už od 16 storočia, kedy boli využívané najmä jej listy.

Význam pre zdravie

100 gramov čiernych ríbezlí obsahuje toľko vitmínu C, že hravo prekročíte dennú potrebnú dávku. ich pravidelnou konzumáciou výrazne posilníte vašu imunitu. Okrem vitamínu C obsahujú aj iné zdraviu prospešné vitamíny ako E, vitamíny skupiny B a železo. Rovnako ako čučoriedky, černice pomáhajú pri hnačke a tiež uľavia pri problémoch s trávením. Pôsobia močopudne, preto sa často používajú aj pri liečbe zápalu močových ciest. Vďaka obsahu citrínu a rutínu sú vhodné pre ľudí s kŕčovými žilami. využívajú sa tiež pri bolestiach hrdla, alebo zvýšenej teplote kedy si z ich listov a plodov môžeme pripraviť čaj. Čerstvé plody a šťavy z čiernych ríbezlí sa využívajú liečbe anémie, scorbute a pri hypovitaminóze. Rovnako sú vhodné aj pri sennej nádche a kožných reakciách z precitlivenosti. Sú výborným pomocníkom pre ženy, pretože pomáhajú udržiavať hormonálnu rovnováhu a optimálnu činnosť ženských orgánov. Majú vysoký obsah fytoestrogénov, ktoré často v ženskom organizme chýbajú. Napomáhajú regulovať činnosť maternice, vaječníkov, riešia cysty, prechodové ťažkosti, sterilitu a upravujú hormonálnu sekréciu.

Nutričné hodnoty

Čierne ríbezle sa z hľadiska nutričných hodnôt zaradujú medzi najcennejšie druhy ovocia. Rovnako ako aj ostatné druhy bobulovitého ovocia aj čierne ríbezle majú výrazné antioxidačné účinky a sú vhodné pri diéte pretože majú minimum kalórií. Okrem iného naštartujú telo k správnemu fungovaniu, čím dokáže rýchlejšie schudnúť nadbytočný tuk. Ovocie obsahuje najvyšší podiel vlákniny zo všetkých druhov ovocia, v priemere to je až 4%. Narozdiel od iných druhov ovocia, obsahujú málo disacharidov (sacharózy) a vysoký obsah monosacharidov (glukózy a fruktózy). Čierne ríbezle obsahujú na 100 gramov približne 61,5 kalórií.

Bielkoviny: 1,2 g

Sacharidy: 12,9 g

Vláknina: 0,5 g

Tuk: 0,1 g

Voda: 84 g

Obsah minerálov na 100 gramov čiernych ríbezlí:

Obsah vitamínov na 100 gramov ovocia:

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Ako pestovať

čierne ríbezle pestovanie

Čierna ríbezla je ker,ktorý dorastá do výšky 1,5 metra. Jej plody sú usporiadané bobule v strapci, ktoré vyrastajú z jednoročného dreva. Čierne ríbezle majú prenikavú arómu. Najlepšie klimatické podmienky na pestovanie čiernych ríbezlí sú oblasti s priemernou teplotou 7 až 9 stupňov. Čierne ríbezle patria k vyššie až stredne náročným druhom ovocia z hľadiska slnečného žiarenia. V období kvitnutia, nasadzovania dozrievania bobúľ si vysoko náročné na vlahu. najvhodnejším miestom pre výsadbu čiernych ríbezlí je oblasť chránená pred silnými vetrami. Pestovanie ríbezlí sa začalo rozširovať na území Slovenska najmä po roku 2000. Rovnako ako aj pri iných druhoch ríbezlí najvhodnejší obdobím na výsadbu je jeseň do dobre pripravenej pôdy v ktorej bol zapracovaný kompost a ktorú sme predtým zbavili buriny. jednotlivé kry vysádzame vo vzdialenosti 1,5 až 2 metre. Pri stromčekoch je potrebný oporný kolík, aby sme tým zabránili vylomeniu korunky v prípade silnejšieho vetra. Ríbezle následne  v jarnom období zrezávame tak, že výhonky skrátime na 2-3 púčiky. Čierne ríbezle prinášajú úrodu po jednom roku a y

Kríky čiernych ríbezlí je ideálne vysádzať na jar alebo jeseň.

Recepty

Skvelým koláčom na leto, ktorý si môžete pripraviť z čiernych ríbezlí je šťavnatý koláč z pohánkového cesta, ktorý je vhodný aj pre celiatikov. Všetko, čo budeme potrebovať na jeho prípravu je: 250 gramov pohánkovej múky, 125 gramov masla, 1 vajíčko, 60 gramov kokosového cukru, 3 hnčeky čiernych ríbezlí, pol balíčku zlatého klasu, 1 dcl vody a 1 PL bezlepskovej strúhanky. Najskôr si zmiešame kokosový cukor s múkou, následne pridáme vajíčko a roztopené maslo. Rukami premiešame až kým sa nám nevypracuje tuhé cesto a následne ho odložíme do chladničky na 10-15 minút. Potom cesto umiestnime a rovnomerne utlačíme do maslom vymasteného a múkou posypaného plechu. Cesto popicháme vidličkou a posypeme strúhankou. Do hrnca si zatiaľ dáme čierne ríbezle a zmiešame ich s cukrom. Miešame približne 5 minút, pokým ríbezle nebudú horúce. Podľa návodu si rozmiešame vo vode 1/2 balíčka zlatého klasu a primiešame do zmesi kým nezhustne. Hmotu následne vylejeme na cesto a dáme piecť do rúry pri 180 stupňoch na 30 minút.

Ďalším fantastickým koláčom, ktorý si môžete pripraviť je Makovo-orechový koláč s ríbezľami. Ingrediencie, ktoré budete potrebovať na jeho prípravu sú: 125 gramov masla, 125 gramov kokosového cukru, 4 vajíčka, 100 gramov mletých orechov podľa chuti, môžete použiť vlašské orechy alebo mandle, 150 gramov mletého maku, 500 gramov čiernych ríbezlí, 2 polievkové lyžice zlatého klasu.

Postup: Maslo vyšlaháme so 45 g cukru do peny a postupne doňho primiešavame žĺtka. Zvyšok cukru (15 gramov) vyšlaháme s bielkami do snehu. Všetky sypké ingrediencie zmiešame dokopy a 1/3 zmesi primiešame do maslovej zmesi spolu s 1/3 bielok. Zľahka premiešame a postup zopakujeme ešte  dva krát. Hmotu rozotrieme do tortovej formy, ktorú sme si predtým vymastili a posypali múkou. Čierne ríbezle zmiešame s dvoma lyžicami kokosového cukru a zlatým klasom a rozdelíme na cesto. Formu dáme do trúbe a pečieme približne 45 minút pri 180 stupňoch. Dobrú chuť.

Vyjadri svoj názor