Čučoriedky

Bojovník proti hnačke

Popis

Celý názov čučoriedky je brusnica čučoriedková. Čučoriedky rastú na kríčkoch väčšinou v lesnom podraste a sú to guľôčky tmavomodrej farby. Špecifikom čučoriedok je, že obsahujú antokyanáty, prírodné farbivá ktoré farbia ústa aj zuby a zanechávajú škvrny na šatách. Na svete neexistuje žiadne iné ovocie, ktoré by zanechávalo po konzumácii také výrazné farebné stopy.

Detoxikačné produkty
Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu 

Pôvod

Brusnica čučoriedková pochádza z prednej Ázie, respektíve z južnej Európy. K významným krajinám, ktoré exportujú čučoriedky patria Škandinávia, Maďarsko, Poľsko, Francúzsko. Hlavnou sezónou čučoriedok je leto a najkvalitnejšie plody sa vyskytujú hlavne v oblastiach s dlhou periódou slnečného svitu. U nás rastú veľmi kvalitné čučoriedky v stredných polohách v oblasti Nízkych Tatier. Nevýhodou čučoriedok je, že ich nemôžeme dlho skladovať, preto je potrebné aby sme ich čo najskôr skonzumovali alebo spracovali. medzi najkvalitnejšie patria suché a tvrdé plody, pretože mäkké a mokré čučoriedky podliehajú rýchlo skaze. Dávajte si pozor, aby ste čučoriedky pred konzumáciou poriadne umyli, mohli by totižto obsahovať zárodky pásomnice z lesnej zveri.

Význam pre zdravie

Čučoriedky majú veľmi vysoký obsah karoténov, ktoré slúžia na ochranu nášho imunitného systému, rovnako chránia naše telo pred voľnými radikálmi a bunky pred baktériami. Vďaka vysokej koncentrácii vitamínu C sú výbornou prevenciou proti prechladnutiu a infekciám. Čučoriedky tiež obsahujú veľa tanínu, ktorý ma protizápalové účinky, ničí baktérie a podporuje sekréciu slizníc. Sú výborným zdrojom pri znižovaním hmotnosti a taktiež dokážu skvelo zahnať hlad. Medzi kľúčové liečivé účinky čučoriedok patria: pomoc pri hnačke, zmierňujú črevné poruchy, pôsobia močopudne a odvodňujúco, znižujú hladinu krvných tukov a hladinu cholesterolu, pôsobia ako prevencia proti infekciám, celkovo posilňujú náš imunitný systém. Čučoriedky obsahujú biologické látky, ktoré sa rýchlo dostávajú  do krvného obehu, majú omladzujúce a vitalizujúce účinky. Tieto zázračné bobule sú výborným liekom proti stresu, preto čím viac sme vystavený stresu tým viac by sme mali konzumovať čučoriedok. Účinné látky, ktoré sú obsiahnuté v čučoriedkach majú upokojujúci vplyv na nervy, preto ich počas zvýšeného stresu (počas ruje) vyhľadáva aj lesná zver. Okrem plodov sa z medicínskeho hľadiska využívajú aj listy. Z vysušených lístkov si môžeme pripraviť výborný čučoriedkový čaj, ktorý je vhodný pri hnačkových ochoreniach alebo žalúdočných ťažkostiach. Takto pripravený čaj môžeme využiť aj na vonkajšie použitie pri kožných ochoreniach ako je psoriáza. Stačia nám dve lyžičky čučoriedkových lístkov zaliatych štvrť litrom vriacej vody. Necháme vylúhovať 10 minút a podľa potreby pijeme alebo natierame na kožu.

Nutričné hodnoty

Čučoriedky sa zaradujú medzi nutrične najhodnotnejšie potraviny na svete. Toto ovocie je bohaté hlavne na antioxidanty, niektoré štúdie dokonca ukázali, že konzumácia čučoriedok zlepšuje pamäť u starších ľudí. Obsahujú tiež významné kyseliny ako kyselinu jablčnú, citrónovú a iné ovocné kyseliny. 250 gramov čučoriedok obsahuje približne 84 kalórií, 1,1 g bielkovín a 3,6 g vlákniny.

Obsah minerálnych látok na 100 gramov:

Obsah vitamínov na 100 gramov ovocia:

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Ako pestovať

čučoriedky pestovanie

Čučoriedky rastú na nízkych kríčkoch, ktoré sú nenáročné na pestovanie kedže im stačí chudobná pôda, naopak kultivované prostredie im nerobí dobre. Patrí medzi typických predstaviteľov divorastúcich plosdonostných kríkov. U nás sa vyskytujú najmä v oblastiach nížin. Čučoriedky sa vysádzajú v období od marca do mája a v októbri až po mrazy. Najdôležitejším pri pestovaní čučoriedok je PH pôdy. Preto je potrebné vybrať najmä ľahkú pôdu s vysokým podielom organickej hmoty, ktorá je prirodzeným zdrojom kyslého prostredia. Pre udržanie kyslého prostredia je potrebné používať špecializované hnojivá. Plodom čučoriedky sú bobule, ktorých sa v strapci väčšinou nachádza 6-12. Jeden dospelý ked čučoriedky prinesie ročne približne 5-9 kg ovocia. Existujú rôzne odrody a však spoločným ukazovateľom je, že sú vysoko mrazuvzdorné a odolné voči škodcom a málo náchylné na choroby.

Recepty

Čučoriedky sa vynikajúco hodia do ovocných šalátov alebo do studených krémov, alebo ako plnka do palaciniek. Francúzi ich dávajú do svojich preslávených ovocných tortičiek tartes aux myrtilles. Cukrári nimi veľmi radi zdobia koláče a torty. Okrem sladkých pokrmov sa výborne hodia aj ako príloha k mäsu alebo divine, poprípade sa podávajú so zapečeným camembertom.

Prodetox Prodetox
Prodetox je jedinečný nápoj, ktorý obsahuje 25 špecifických látok na očistu a regeneráciu tela. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.
Blendea Blendea
Vyskúšajte Blendeu pri tráviacich problémoch so 4 kľúčovými superpotravinami. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.

Medzi výbornú vitamínovú bombu, ktorú si môžete pripraviť na raňajky patrí čučoriedkové pyré. Pyré je veľmi jednoduché na prípravu a skvelo Vás naštartuje do nového dňa. Potrebujete k nemu iba 250 gramov čučoriedok, 125 gramov malín, alebo iného bobuľového ovocia, 125 ml bieleho jogurtu. Všetko ovocie a jogurt, len jednoducho rozmixujeme a môžeme podávať. Ak sa chceme osviežiť v letných mesiacoch, stačí ak pridáme pár kociek ľadu a vznikne nám úžasná osviežujúca letná dreň.

Ďaľšou výbornou raňajkovou inšpiráciou sú čučoriedkové lievance, ktoré Vás nielen zasýtia, zaplnia vašu chuť po sladkom, ale navyše sú aj zdravé a majú málo kalórií. Na prípravu lievancov budete potrebovať 250 gramov cottacge cheese, 2 bielka, 1/4 šálky kokosového mlieka, 3/4 šálky pšeničnej múky, 1 čl citrónovej šťavy, 250 gramov čučoriedok, 1 PL kokosového oleja, 2 PL medu, alebo 2 tablety stévie. V miske si rozmiešame cottage cheese s mliekom a múkou. S vaječných bielkov si vyšľaháme sneh a postupne vmiešame do syrovej zmesi. Následne pridáme citrónovú šťavu, čučoriedky a sladidlo. Na panvici, alebo špeciálnej panvici na lievance si rozpustíme kokosový olej a lyžičkou na ňu nanesieme cesto. Lievance opečieme z oboch strán a podávame s čučoriedkami a kokosom.

Čučoriedky
5 (100%) 2 vote[s]

Vyjadri svoj názor