Liči

Popis

Liči je malé, sladké tropické ovocie, ktoré sa pestuje v subtropických oblastiach po celom svete. Obzvlášť populárne je v Číne, kde je liči aj národným ovocím rovnako ako aj v juhovýchodnej Ázii. Známe svojou sladkou chuťou sa najčastejšie konzumuje čerstvé, alebo sa používa na výrobu zmrzlín, poprípade sa spracováva do štiav, vína, ochutených rumov a želé. Ich povrch je pokrytý ružovo-červenou hrboľatou šupkou, ktorú je potrebné odstrániť pred konzumáciou. Jeho Dužina je mäsitá, bielej farby a v strede sa nachádza veľká tmavá kôstka. Jeho chuť možno popísať ako niečo medzi chuťou hrušky a hrozna.

Detoxikačné produkty
Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu 

Pôvod

Prvú zmienku o liči nájdeme v Čínskej literatúre niekedy okolo roku 1059 odkiaľ sa neskôr vyviezlo aj do Indie, do Európy sa dostáva niekedy v 19 storočí. Úroda liči je veľmi pôsobivá priemerný 5 ročný strom urodí ročne 500, 20 ročný strom 4000 až 5000 kusov ovocia. Jeden strom na Floride dokonca jeden rok urodil až neuveriteľných 1200 ton ovocia. Veľmi málo známou skutočnosťou je fakt, že semeno v liči je toxické a zatiaľ čo liči samo o sebe pôsobí blahodárne na trávenie, jeho semeno nám môže spôsobiť žalúdočné ťažkosti. Liči je ovocie, ktoré sa v krajinách pôvodu vyskytuje najmä v letných mesiacoch u nás sa s ním naopak stretávame hlavne pred vianočnými sviatkami, kedy sú ho plné predajne.

Ako pestovať

liči pestovanie

Liči rastie na vždyzelenom strome so zelenými listami, ktorý môže dosiahnuť výšku až 10 metrov. V období kvitnutia je pokrytý zeleno-bielymi kvetmi, z ktorých sa neskôr vyvinie liči. Rastlinu je možné postovať aj v kochlíku v byte, poprípade v skleníku, stačí ak z plodu vyberiete veľké lesklé čierne semeno. Semeno opláchnite a počkajte pár dní kým obschne. Ideálne sú dva dni, aby nám semeno nestratilo klíčivosť.

Po zasadeni sa asi po mesiaci objavia semenáčiky, ktoré vyrastú pomerne rýchlo do výšky 30 centimetrov a následne sa vyvíjajú veľmi pomaly. Liči potrebuje k svojmu rastu výživnú kyprú pôdu, ktorú by ste aspoň spočiatku mali raz ročne hnojiť. Neskôr je potrebné strom hnojiť oveľa častejšie a tiež nezabúdať na pravidelné zalievanie. Keďže rastie najmä v subtropických oblastiach a je zvyknuté na slnko, je potrebné, aby sme ho umiestnili na slnečné miesto. V zime by mali byť umiestnené v miestnosti kde sa teplota pohybuje v orzmedzí od 5 do 12 stupňov.

Účinky liči na zdravie

Liči je zdrojom mnohých vitamínov, minerálov a zdravých antioxidantov. Najväčšie zastúpenie má vitamín C, približne 8% dennej odporúčanej dávky, meď a draslík. Rovnako ako iné ovocie, sú slušným zdrojom antioxidantov ako epikatechýnu, rutínu a oligonolu. Prvý zo spomenutých zlepšuje zdravie srdca a znižuje riziko vzniku rakoviny a cukrovky.

Rutín je silný antioxidant, ktorý prispieva k ochrane pred vznikom chronických ochorení ako je rakovina, diabetes a podobne. Posledný zo spomenutých sa často spomína v kombinácii z liči a je veľmi účinný pri redukcii tuku v oblasti brucha a pomáha znižovať únavu a svalovicu po cvičení. Tento antioxidant sa však nenachádza prirodzene v ovocí ale získava sa z jeho šupky v kombinácii so zeleným čajom. Táto patentovaná zmes antioxidantov bola vyvinutá v Japonsku.

Liči sa v tradičných kultúrach používalo na liečbu obezity, cukrovky, kašla a nadúvania. Jedinou nevýhodou liči je, že majú pomerne vysoký obsah cukru, preto by sme to s množstvom, ktoré zjeme nemali preháňať.

Hovorí sa, že čaj pripravený zo šupky je nápomocný pri liečbe kiahní a hnačky. Kvety zo stromu sa zase používajú na liečbu bolesti hrdla.

Nutričné hodnoty

Liči obsahuje najmä vodu, ktorá tvorí až 82% a sacharidov 16.5%. Vďaka svojej šťavnatosti a obsahu vody napomáha k hydratácii tela. Preto pri konzumácii tohto ovocia neexistuje žiadna šanca, že by ste boli dehydrovaný.

100 gramov ovocia obsahuje nasledovné nutričné hodnoty:

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Recepty

Liči sa používa v rôznych variáciách najmä v Číne hlavne v zmrzline, želé, ako džús, nealkoholický nápoj, nektár, gumené cukríky, ovocné cukríky, nápoje a do jogurtov. Výborná je jeho kombinácia s ďalšími šťavami ako napríklad s jahodami, banánom, papája, mangom a kokosovou vodou.

Pokiaľ radi experimentujete a nemáte problém s kombináciou sladkých a slaných chutí, vyskúšajte si spraviť tento čili šalát z grilovaného lososa, liči a koriandra. Rovnováha sladkej, kyslej a sladkej chuti využívaná najmä v Ázijskej kuchyni je opojná a dokonalá počas letných mesiacov.

Prodetox Prodetox
Prodetox je jedinečný nápoj, ktorý obsahuje 25 špecifických látok na očistu a regeneráciu tela. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.
Blendea Blendea
Vyskúšajte Blendeu pri tráviacich problémoch so 4 kľúčovými superpotravinami. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.

Ingrediencie

  • 4 PL rybacej omáčky
  • 3 ČL krupicového cukru
  • 4 filety lososa bez kože
  • 2 PL rastlinného oleja
  • 300 gramov sladkého hrášku
  • 1 natenko nakrájaná uhorka
  • 20 liči ak nemáte čersvé môžete použiť tie s plechovky
  • hrsť nasekaného koriandra
  • 1 dlhé červené najemno nasekané čili
  • 1/2 šalotky nasekanej na jemné kúsky
  • 2 PL limetkovej šťavy
  • 2 PL rybacej omáčky, ešte navyše

Postup

  1. Filety z lososa si namarínujete v marináde pripravenej s rybacej omáčky a 2 ČL krupicového cukru. Zakryte a takto vložte do chladničky aspoň na 10 minút.
  2. vo veľkej miske si zmiešajte hrášok, uhorku, liči, koriander, čili a šalotku
  3. Na grilovacej panvici si rozohrejte olej a opečte lososa z každej strany po dobu jednej minúty. To znamená zo všetkých štyroch strán.
  4. Zmiešajte si limetkovú šťavu s rybacou omáčkou a zostávajúcou lyžičkou krupicového cukru.
  5. Losossa nakrájajte na kúsky zmiešajte so šalátom a polejte dresingom s limetkovej šťavy.
  6. V prípade ak vám šalát nestačí môžete si k nemu pripraviť aj výborne sa hodiacu praženú ryžu.
  7. teraz už len podávať a predstaviť si, že ste niekde v Ázii

Pokiaľ dostanete aj po takomto šaláte chuť na niečo sladké a priniesť si domov chuť trópov, môžete si pripraviť z liči výbornú terinu v kombinácii s mangom a kokosom. Tento dezert je veľmi rýchly a o jeho chuti sa ani nemusíme baviť. Keď vyskúšate pochopíte.

Stačia vám na to len:

  • 24 kúskov liči
  • 1 liter sorbetu z manga
  • 270 ml kokosového krému
  • 40 gramov kokosových čipsov
  • kôru z limetky

Postup

  1. pripravte si formu na terinu vo veľkosti približne 20×10 cm.
  2. formu si vyložte papierom na pečenie a polovicu liči nasekajte na drobno
  3. nasekané liči primiešajte do mangového sorbetu a primiešajte kokosový krém. Zakryte potravinovou fóliou a vložte do mrazáku na noc.
  4. Vyklopte terinu z formu a posypte kokosovými chipsami, limetkovou kôrou a ozdobte zvyšným liči
  5. pokiaľ ste rovnaký maniak do kokosu ako ja, môžete si kokosové čipsy primiešať priamo do zmesy
Liči
5 (100%) 2 votes

Vyjadri svoj názor