Slivka
V článku nájdete:
Slivka – vhodná na chudnutie ?
Popis
Slivky, oblé podlhovasté modré ovocie, ktoré je vynikajúce či už na začiatku zretia alebo v poslednom štádiu dozrievania kedy až praská a šťava z neho vyteká je u nás veľmi obľúbené. To je práve chvíľa na obratie ovocia, aby sme predchádzali tomu, že stratí svoje výživné látky. Slivky väčšinou dozrievajú koncom leta, niektoré druhy však môžu dozrievať už v máji. Je dôležité aby sme pri jedení odstránili kôstku, pretože tá vo väčšom množstve môže mať toxické účinky kvôli kyanovodíku, ktorí uvoľňuje. Slivky rastú na malom strome, ktorý sa pestuje najmä v Európe, Amerike, Číne a Japonsku. Jednotlivé druhy sa líšia farbou, chuťou, tvarom a veľkosťou. Slivky sú veľmi šťavnaté a majú mäsitú zeleno-žltú dužinu.
Slivka – pôvod
Slivky pochádzajú pôvodne z krajín južnej Európy. Stretávame sa s nimi už v antickom svete, ale v tomto období sa na medicínske účely využívala len živica zo stromu. Slivky sú veľmi obľúbené aj v strednej Európe a môžeme ich nájsť v rôznych záhradách alebo ovocných sadoch. Čím dlhšie ich necháme zrieť na strome, tým vyšší obsah vitamínov majú. Stretávame sa s tromi druhmi sliviek a to s Japonskou, Americkou a Európskou.
StressFix je inovatívny produkt plný bylín, vitamínov a minerálov navrhnutých tak, aby ste očistili svoju myseľ od stresu, znížili vplyv psychických ochorení a zároveň mali plnohodnotný spánok?
Ako pestovať
Slivka patrí medzi strom, ktorému viac vyhovuje vyššia a viac studenšia poloha na pestovanie, ale samozrejme dopestujeme ich aj v južných teplejších oblastiach.Vyberajte pre ne hlinité pôdy s primeranou vlhkosťou. Najviac im vyhovuje teplota medzi 7-8 stupňov. Ideálne obdobie na výsadbu slivky je niekedy medzi októbrom a začiatkom novembra. Na jeseň a na jar je potrebné slivku prihnojiť. Je potrebné si dávať pozor na škodcov, najmä na chorobu šárka, ktorá spôsobuje, že plody sú deformované, nekvalitné a predčasne opadávajú. Tomuto ocureniu je možné predchádzať chemickou ochranou proti vírusu. Je na vás akú odrodu si vyberiete, sú rôzne druhy, ktoré dozrievajú skôr a neskôr zrejúce odrody. Poznáme rôzne odrody sliviek, Medzi najznámejšie patria slivy, ringloty a mirabelky. Slovensko má ideálne podmienky na pestovanie sliviek, preto je vhodné využiť túto výhodu a dopestovať si toto ovocie.
Účinky na zdravie
Slivky sú výborné na podporu trávenia a tiež je vhodné ich konzumovať v období zvýšeného stresu keďže prospievajú nervom a zvyšujú psychickú odolnosť. Čo sa vitamínov týka, slivka nepatrí k ovociu, ktoré by bolo výnimočné nejakým konkrétnym druhom, skôr ide o množstvo a široké spektrum vitamínov, ktoré obsahuje. Okrem vitamínu B12 a biotínu obsahuje slivka všetky vitamíny skupiny B. Už len jedna slivka obsahuje rovnaké množstvo vitamínu B ako výživový doplnok z lekárne.
Slivky majú vynikajúci vplyv na metabolizmus sacharidov, nervovú sústavu, výkonnosť, mentálnu sviežosť a odolnosť proti stresu. Obsahujú tiež zinok, meď a pozoruhodný je obsah polynenásytených mastných kyselín v šupke. Vysoký obsah vlákniny má priaznivý vplyv na naše trávenie, prečisťuje črevá a pôsobí proti zápche.
Taká týždňová kúra, počas ktorej by ste denne skonzumovali 200 gramov sliviek Vám pomôže odstrániť depresívne stavy a neurotické stavy úzkosti. Po absolvovaní takejto kúry sa budete cítiť lepšie nielen po psychickej ale aj fyzickej stránke. Na druhej strane plody slivky obsahujú veľké množstvo cukru, preto ľudia s cukrovkou by mali obmedziť ich spotrebu.
Ak vám záleží na svojom psychickom aj fyzickom zdraví, mali by ste zbystriť pozornosť. StressFix prichádza ako revolučná zmena pri starostlivosti o dušu, myseľ a v konečnom dôsledku aj telo.
Obsahuje až 14 zložiek vo vysokých dávkach a stojí iba 48,9 eur za 60 kapsúl. Dokáže kompletne nahradiť všetky užívané preparáty. Jeho silné zbrane – efektívne napomáha pri psychických ochoreniach, pôsobí proti stresu a skvalitňuje spánok. Prečítajte si recenziu
Zloženie:
- Medovka lekárska (250 mg), Levanduľa lekárska (150 mg), Valeriána lekárska (100 mg), Slncovka kalifornská (100 mg), Mučenka opletavá (100 mg),
- Vitamín B2 (1,2 mg), Vitamín B6 (2,2 mg), Vitamín B9 (400 ug), Vitamín B12 (4 uq), Vitamín D3 (600 I.U.), Vitamín E (10 mg),
- Magnézium (200 mg), Zinok (12 mg), Železo (6 mg),
Ďaľšie liečivé účinky slivky na náš organizmus:
- optimalizácia metabolizmu sacharidov
- zvyšujú odolnosť proti stresu
- posilňujú imunitný systém a priaznovo pôsobia na naše srdce
- pomáhajú pri zápche a prečisťujú črevá
- pomáha pri stavoch úzkosti
- výborný podporný prostriedok pri diétach, najmä detoxikačných
- majú odvodňujúce účinky
- slivky na seba viažu prebytočné tuky, takže sa neukladajú v podobe tukového tkaniva na bokoch, zadku, stehnách a bruchu
- sušené slivky sú výborné proti asteroskleróze
- odporúčajú sa pri ochoreniach obličiek a vysokom krvnom tlaku
Nutričné hodnoty
Slivky majú pomerne nízky obsah kalórií, na 100 gramov je to len 46 kalórií, 1 gram bielkovín a neobsahujú žiadne nasýtené tuky. Slivka obsauje 11 gramov sacharidov na 100 gramov z čoho 10 gramov tvorí cukor a 1 gram vláknina.
Obsah vitamínov a minerálov:
Minerály: Draslík – 259mg Fosfor – 26mg Horčík – 12mg Mangán – 0.086mg Meď – 0.094mg Vápnik – 10mg Zinok – 0.17mg Železo – 0.28mg |
Vitamíny: Kyselina listová – 8µg Kyselina pantoténová – 0.223mg Niacín – 0.688mg Vitamín A – 569 IU Vitamín B1 – 0.046mg Vitamín B2 – 0.043mg Vitamín B6 – 0.048mg Vitamín C – 15.7mg Vitamín E – 0.43mg Vitamín K – 10.6µg |
*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch sa často sa uvádza jednotka IU:
- Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
- Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
- Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
- Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.
Recepty
Drobné slivky je ideálne skonzumovať čerstvé, tie väčšie sú vhodné na lekvár, kompót alebo marmeládu. Výborná raňajková bomba, ktorá vám pomôže zahnať hlad je kombinácia sušených sliviek s ovsenými vločkami a orechmi podľa výberu. Slivka je univerzálna kulinárska prísada, ktorá má široké využitie a používa sa už po stáročia. Slivka sa skvelo kombinuje či už so sladkým alebo slaným jedlom. Výborne sa hodí k anízu, rukole, bazalke, čerešni, čili, škorici, bravčovému mäsu, jahňaciemu mäsu, čerstvým syrom, vínu, mandliam, pistáciám, citrusom a iným.
V poslednom období sa veľmi obľúbeným dezertom stáva crumble a slivky sú ideálny ovocím na jeho prípravu. Je na vás či si ho spravíte tradične alebo v zdravšej verzii. Všetky suroviny sa dajú nahradiť. Ja som si vybrala zdravšiu verziu na ktorú som použila celozrnnú muku, ovsené vločky a môj obľúbený kokosový cukor.
Ingrediencie na plnku:
500 gramov sliviek
500 gramov lesných plodov, môžete použiť aj mrazenú zmes
100 gramov kokosového alebo trstinového cukru
1/2 ČL mletej škorice
Ingrediencie na mrveničku:
150 hladkej celozrnnej múky
125 gramov masla
100 gramov ovsených vločiek
100 gramov cukru
Postup
- predohrejte si trúbu na 200 stupňov. Vložte slivky a zmes lesných plodov do zapekacej misky. Posypte škoricou a cukrom a jemne pomiešajte.
- v miske si zmiešajte múku s maslom. Miešajte pokým sa vám nevytvoria akoby omrvinky.
- pridajte cukor a ovsené vločky a premiešajte. Posypte ovocie v zapekacej miske mrveničkou. Vložte do trúby a pečte asi 30 minút, kým ovocie nezmäkne a nezačne sa rozpadať a púšťať šťavu.
- Výborné je podávať crumble s vanilkovým pudingom
Ľahké, nadýchané a šťavnato slivkové, také sú nadýchané marshmallow, ktoré môžete z pohodlia svojho domova pripraviť ako prekvapenie pre svoje deti. Nakrájate ich na kocky a môžete ich posypať cukrom, alebo si ich namáčať do čokoládového fondue.
Ingrediencie
450 gramov zrelých sliviek nasekaných na väčšie kusy
550 gramov trstinového cukru
100 gramov práškového cukru
100 gramov kukuričnej múky
11 plátkov želatíny
2 veľké bielka
Postup
- vložte slivky do hrnca spolu s 50 g cukru. Prikrite pokrievkou a varte za občasného miešania na miernom ohni, pokým ovocie nie je úplne mäkké a kašovité. Následne vymixujte ponorným mixérom na hladké pyré.
- zoberte si formu štvorcového tvaru s obvodom cca 20 cm a vystelte ju papierom na pečenie. Preosejte si spolu zniešanú kukuričnú múku s práškovým cukrom a nasypte do formy. Zatiaľ si po jednom pripravte pláty želatíny podľa návodu.
- Do hrnca si vsypte zvyšný cukor, prilejte 200 ml vody a na miernom ohni zohrievajte, kým sa cukor nerozpustí. Následne pridajte teplotu a varte kým zmes nedosiahne teplotu 125 stupňov.
- Potom ako cukor dosiahne správnu teplotu, odstavte si zmes zo sporáka a vymiešajte si pomocou mixéra vaječné bielka. Cukrový sirup postupne vmiešajte do pripraveného pyré, potom vytlačte prebytočnú vodu zo želatíny a miešajte ju pokým sa úplne nerozpustí. Postupne do zmesy vmiešajte bielka aj želatínu.
- Nalejte zmes do pripravenej formy a nechajte oddychovať pri izbovej teplote na niekoľko hodín
- nakrájate na kocky a podávate
V poho len tam chýba stavba slivky. Myslím tím tkanivá………..