Slivka

Slivka – vhodná na chudnutie ?

Popis

Slivky, oblé podlhovasté modré ovocie, ktoré je vynikajúce či už na začiatku zretia alebo v poslednom štádiu dozrievania kedy až praská a šťava z neho vyteká je u nás veľmi obľúbené. To je práve chvíľa na obratie ovocia, aby sme predchádzali tomu, že stratí svoje výživné látky. Slivky väčšinou dozrievajú koncom leta, niektoré druhy však môžu dozrievať už v máji. Je dôležité aby sme pri jedení odstránili kôstku, pretože tá vo väčšom množstve môže mať toxické účinky kvôli kyanovodíku, ktorí uvoľňuje. Slivky rastú na malom strome, ktorý sa pestuje najmä v Európe, Amerike, Číne a Japonsku. Jednotlivé druhy sa líšia farbou, chuťou, tvarom a veľkosťou. Slivky sú veľmi šťavnaté a majú mäsitú zeleno-žltú dužinu.

Detoxikačné produkty
Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu 

Slivka – pôvod

Slivky pochádzajú pôvodne z krajín južnej Európy. Stretávame sa s nimi už v antickom svete, ale v tomto období sa na medicínske účely využívala len živica zo stromu. Slivky sú veľmi obľúbené aj v strednej Európe a môžeme ich nájsť v rôznych záhradách alebo ovocných sadoch. Čím dlhšie ich necháme zrieť na strome, tým vyšší obsah vitamínov majú. Stretávame sa s tromi druhmi sliviek a to s Japonskou, Americkou a Európskou.

Ako pestovať

slivka pestovanie

Slivka patrí medzi strom, ktorému viac vyhovuje vyššia a viac studenšia poloha na pestovanie, ale samozrejme dopestujeme ich aj v južných teplejších oblastiach.Vyberajte pre ne hlinité pôdy s primeranou vlhkosťou. Najviac im vyhovuje teplota medzi 7-8 stupňov. Ideálne obdobie na výsadbu slivky je niekedy medzi októbrom a začiatkom novembra. Na jeseň a na jar je potrebné slivku prihnojiť. Je potrebné si dávať pozor na škodcov, najmä na chorobu šárka, ktorá spôsobuje, že plody sú deformované, nekvalitné a predčasne opadávajú. Tomuto ocureniu je možné predchádzať chemickou ochranou proti vírusu. Je na vás akú odrodu si vyberiete, sú rôzne druhy, ktoré dozrievajú skôr a neskôr zrejúce odrody. Poznáme rôzne odrody sliviek, Medzi najznámejšie patria slivy, ringloty a mirabelky. Slovensko má ideálne podmienky na pestovanie sliviek, preto je vhodné využiť túto výhodu a dopestovať si toto ovocie.

Účinky na zdravie

Slivky sú výborné na podporu trávenia a tiež je vhodné ich konzumovať v období zvýšeného stresu keďže prospievajú nervom a zvyšujú psychickú odolnosť. Čo sa vitamínov týka, slivka nepatrí k ovociu, ktoré by bolo výnimočné nejakým konkrétnym druhom, skôr ide o množstvo a široké spektrum vitamínov, ktoré obsahuje. Okrem vitamínu B12 a biotínu obsahuje slivka všetky vitamíny skupiny B. Už len jedna slivka obsahuje rovnaké množstvo vitamínu B ako výživový doplnok z lekárne.

Slivky majú vynikajúci vplyv na metabolizmus sacharidov, nervovú sústavu, výkonnosť, mentálnu sviežosť a odolnosť proti stresu. Obsahujú tiež zinok, meď a pozoruhodný je obsah polynenásytených mastných kyselín v šupke. Vysoký obsah vlákniny má priaznivý vplyv na naše trávenie, prečisťuje črevá a pôsobí proti zápche.

Taká týždňová kúra, počas ktorej by ste denne skonzumovali 200 gramov sliviek Vám pomôže odstrániť depresívne stavy a neurotické stavy úzkosti. Po absolvovaní takejto kúry sa budete cítiť lepšie nielen po psychickej ale aj fyzickej stránke. Na druhej strane plody slivky obsahujú veľké množstvo cukru, preto ľudia s cukrovkou by mali obmedziť ich spotrebu.

Ďaľšie liečivé účinky slivky na náš organizmus:

  • optimalizácia metabolizmu sacharidov
  • zvyšujú odolnosť proti stresu
  • posilňujú imunitný systém a priaznovo pôsobia na naše srdce
  • pomáhajú pri zápche a prečisťujú črevá
  • pomáha pri stavoch úzkosti
  • výborný podporný prostriedok pri diétach, najmä detoxikačných
  • majú odvodňujúce účinky
  • slivky na seba viažu prebytočné tuky, takže sa neukladajú v podobe tukového tkaniva na bokoch, zadku, stehnách a bruchu
  • sušené slivky sú výborné proti asteroskleróze
  • odporúčajú sa pri ochoreniach obličiek a vysokom krvnom tlaku

Nutričné hodnoty

Slivky majú pomerne nízky obsah kalórií, na 100 gramov je to len 46 kalórií, 1 gram bielkovín a neobsahujú žiadne nasýtené tuky. Slivka obsauje 11 gramov sacharidov na 100 gramov z čoho 10 gramov tvorí cukor a 1 gram vláknina.

Obsah vitamínov a minerálov:

Minerály:
Draslík – 259mg
Fosfor – 26mg
Horčík – 12mg
Mangán – 0.086mg
Meď – 0.094mg
Vápnik – 10mg
Zinok – 0.17mg
Železo – 0.28mg
Vitamíny:
Kyselina listová – 8µg
Kyselina pantoténová – 0.223mg
Niacín – 0.688mg
Vitamín A – 569 IU
Vitamín B1 – 0.046mg
Vitamín B2 – 0.043mg
Vitamín B6 – 0.048mg
Vitamín C – 15.7mg
Vitamín E – 0.43mg
Vitamín K – 10.6µg

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Recepty

Drobné slivky je ideálne skonzumovať čerstvé, tie väčšie sú vhodné na lekvár, kompót alebo marmeládu. Výborná raňajková bomba, ktorá vám pomôže zahnať hlad je kombinácia sušených sliviek s ovsenými vločkami a orechmi podľa výberu. Slivka je univerzálna kulinárska prísada, ktorá má široké využitie a používa sa už po stáročia. Slivka sa skvelo kombinuje či už so sladkým alebo slaným jedlom. Výborne sa hodí k anízu, rukole, bazalke, čerešni, čili, škorici, bravčovému mäsu, jahňaciemu mäsu, čerstvým syrom, vínu, mandliam, pistáciám, citrusom a iným.

V poslednom období sa veľmi obľúbeným dezertom stáva crumble a slivky sú ideálny ovocím na jeho prípravu. Je na vás či si ho spravíte tradične alebo v zdravšej verzii. Všetky suroviny sa dajú nahradiť. Ja som si vybrala zdravšiu verziu na ktorú som použila celozrnnú muku, ovsené vločky a môj obľúbený kokosový cukor.

Ingrediencie na plnku:

  • 500 gramov sliviek
  • 500 gramov lesných plodov, môžete použiť aj mrazenú zmes
  • 100 gramov kokosového alebo trstinového cukru
  • 1/2 ČL mletej škorice

Ingrediencie na mrveničku:

  • 150 hladkej celozrnnej múky
  • 125 gramov masla
  • 100 gramov ovsených vločiek
  • 100 gramov cukru

Postup

  1. predohrejte si trúbu na 200 stupňov. Vložte slivky a zmes lesných plodov do zapekacej misky. Posypte škoricou a cukrom a jemne pomiešajte.
  2. v miske si zmiešajte múku s maslom. Miešajte pokým sa vám nevytvoria akoby omrvinky.
  3. pridajte cukor a ovsené vločky a premiešajte. Posypte ovocie v zapekacej miske mrveničkou. Vložte do trúby a pečte asi 30 minút, kým ovocie nezmäkne a nezačne sa rozpadať a púšťať šťavu.
  4. Výborné je podávať crumble s vanilkovým pudingom

Ľahké, nadýchané a šťavnato slivkové, také sú nadýchané marshmallow, ktoré môžete z pohodlia svojho domova pripraviť ako prekvapenie pre svoje deti. Nakrájate ich na kocky a môžete ich posypať cukrom, alebo si ich namáčať do čokoládového fondue.

Prodetox Prodetox
Prodetox je jedinečný nápoj, ktorý obsahuje 25 špecifických látok na očistu a regeneráciu tela. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.
Blendea Blendea
Vyskúšajte Blendeu pri tráviacich problémoch so 4 kľúčovými superpotravinami. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.

 

Ingrediencie

  • 450 gramov zrelých sliviek nasekaných na väčšie kusy
  • 550 gramov trstinového cukru
  • 100 gramov práškového cukru
  • 100 gramov kukuričnej múky
  • 11 plátkov želatíny
  • 2 veľké bielka

Postup

  1. vložte slivky do hrnca spolu s 50 g cukru. Prikrite pokrievkou a varte za občasného miešania na miernom ohni, pokým ovocie nie je úplne mäkké a kašovité. Následne vymixujte ponorným mixérom na hladké pyré.
  2. zoberte si formu štvorcového tvaru s obvodom cca 20 cm a vystelte ju papierom na pečenie. Preosejte si spolu zniešanú kukuričnú múku s práškovým cukrom a nasypte do formy. Zatiaľ si po jednom pripravte pláty želatíny podľa návodu.
  3. Do hrnca si vsypte zvyšný cukor, prilejte 200 ml vody a na miernom ohni zohrievajte, kým sa cukor nerozpustí. Následne pridajte teplotu a varte kým zmes nedosiahne teplotu 125 stupňov.
  4. Potom ako cukor dosiahne správnu teplotu, odstavte si zmes zo sporáka a vymiešajte si pomocou mixéra vaječné bielka. Cukrový sirup postupne vmiešajte do pripraveného pyré, potom vytlačte prebytočnú vodu zo želatíny a miešajte ju pokým sa úplne nerozpustí. Postupne do zmesy vmiešajte bielka aj želatínu.
  5. Nalejte zmes do pripravenej formy a nechajte oddychovať pri izbovej teplote na niekoľko hodín
  6. nakrájate na kocky a podávate
Slivka
5 (100%) 2 votes

Jedna odpoveď

  1. Tablopo

Vyjadri svoj názor