Moruša

Chutné plody s liečivými účinkami

Ľudia pestujú tieto plody už niekoľko storočí. Ich pôvod siaha až do Číny. Poznáme niekoľko odrôd Moruši. Mohli ste počuť o moruši bielej, červenej, čiernej a tiež trnavskej. Zrelé moruše sú takmer  čiernej farby. Sú aromatické a doslova lepkavé, ich sfarbenie je  hlboké a textúra krehká a sirupovitá. Na dotyk sa farbia.

Detoxikačné produkty
Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu [wp-svg-icons icon=“arrow-right-3″ wrap=“i“]

Popis

Moruša, rod kvitnúcich rastlín v rodine Moraceae, obsahuje 10-16 druhov  listnatých stromov bežne známych ako moruše. Rastie divoko,  v minulosti sa vysádzali pozdĺž ciest. Keď sú mladé, moruše rastú veľmi rýchlo, ale čoskoro sa ich rast zastaví a zriedka prekročia výšku 10-15 metrov. Listy sú vrúbkované na okraji, jednoduché a často vykrajované.

Vedeli ste že?….

StressFix je inovatívny produkt plný bylín, vitamínov a minerálov navrhnutých tak, aby ste očistili svoju myseľ od stresu, znížili vplyv psychických ochorení a zároveň mali plnohodnotný spánok?

Nezrelé plody sú biele, zelené alebo svetlo žlté. U väčšiny druhov ovocia sú najprv plody ružové a potom sa postupne sfarbujú dočervena , keď zrejú, menia farbu na tmavo fialovú alebo čiernu. Plody sú dva až tri centimetre dlhé. Podobajú sa na černicu veľkosťou aj tvarom.

V plnej zrelosti majú sladkú chuť a veľmi silno farbiacu šťavu.  Sú aj biele odrody moruše, ktoré majú bielu farbu, keď sú zrelé. Plody tohto kultivaru sú tiež sladké, ale majú omnoho jemnejšiu chuť v porovnaní s tmavšími odrodami.

Čierne, červené a  biele moruše sú rozšírené v južnej Európe, na Strednom východe, v severnej Afrike a na indickom subkontinente, kde strom a ovocie nesú názvy podľa oblastných dialektov.  V týchto regiónoch sa často z nej vyrábajú džemy.

Moruša a jej pôvod

Čierna moruša bola dovezená do Veľkej Británie v 17. storočí v nádeji, že by mohla byť užitočná pri pestovaní priadky morušovej. Je často používaná v ľudovej medicíne, najmä pri liečbe kožných ochorení. Moruše sú tiež rozšírená v Grécku, a to najmä na Peloponézie, ktorá bola v stredoveku známa ako Morea. Nezrelé plody sú neuveriteľne kyslé.

Vyskúšajte StressFix

Ak vám záleží na svojom psychickom aj fyzickom zdraví, mali by ste zbystriť pozornosť. StressFix prichádza ako revolučná zmena pri starostlivosti o dušu, myseľ a v konečnom dôsledku aj telo.

Obsahuje až 14 zložiek vo vysokých dávkach a stojí iba 48,9 eur za 60 kapsúl. Dokáže kompletne nahradiť všetky užívané preparáty. Jeho silné zbrane – efektívne napomáha pri psychických ochoreniach, pôsobí proti stresu a skvalitňuje spánok. Prečítajte si recenziu

Zloženie:

  • Medovka lekárska (250 mg), Levanduľa lekárska (150 mg), Valeriána lekárska (100 mg), Slncovka kalifornská (100 mg), Mučenka opletavá (100 mg),
  • Vitamín B2 (1,2 mg), Vitamín B6 (2,2 mg), Vitamín B9 (400 ug), Vitamín B12 (4 uq), Vitamín D3 (600 I.U.), Vitamín E (10 mg),
  • Magnézium (200 mg), Zinok (12 mg), Železo (6 mg),

Ovocie čiernej moruše, ktorá pochádza z juhozápadnej Ázie a červenej moruše, ktorá pochádza zo  Severnej Ameriky, majú najsilnejšie chuť. Plody bielej moruše sú často označované ako ovocie fádnej chuti.

Charakteristika

Moruša poskytujú celý rad kulinárskych, obchodných a ekologických výhod. Jedlé plody sa konzumujú čerstvé alebo používajú sa aj v džemoch, pridávajú sa do želé, koláčov, tort a dokonca aj do vína. Aj drevo z Moruše sa dá využiť, napríklad na výstavbu plotových stĺpikov, sudov, a nábytku.

  • Ovocie Moruše obsahuje nízky počet kalórii. Obsahuje veľa vitamínov, minerálov, a antioxidantov, ktoré sú nevyhnutné pre optimálne zdravie človeka.
  • Vedecké štúdie preukázali, že konzumácia bobúľ má potenciálne zdravotné účinky proti rakovine, starnutiu a neurologických chorôb, zápalom, cukrovke a bakteriálnym infekciám.
  • Plody obsahujú resveratrol. Resveratrol chráni pred rizikom výskytu mŕtvice zmenou molekulárnych mechanizmov v cievach; znižuje ich náchylnosť k poškodeniu, vďaka zníženiu aktivity angiotenzínu.
  • Okrem toho sú tieto bobule vynikajúcim zdrojom vitamínu-C, ktorý je tiež silný prírodný antioxidant. Konzumáciou potravín bohatých na vitamín-C pomáhame telu vyvinúť rezistenciu proti infekčným chorobám, zápalu a uvoľňovaniu škodlivých voľných radikálov.
  • Okrem vyššie uvedených antioxidantov obsahujú bobule tiež malé množstvo vitamínu A a vitamínu E.
  • Obsahuje Zea-xantín, ktorý má antioxidačné vlastnosti a chráni sietnicu oka pred škodlivými ultrafialovými lúčmi.
  • Moruše sú vynikajúcim zdrojom železa, čo je vzácna vlastnosť medzi plodmi, obsahujú 1,85 mg / 100 g ovocia.
  • Sú tiež dobrým zdrojom minerálnych látok, ako je draslík, mangán a horčík. Draslík je dôležitou zložkou bunkových a telesných tekutín, ktoré pomáhajú  riadiť  srdcovú frekvenciu a krvný tlak.
  • Plody sú bohaté na B-komplex a vitamíny skupiny K. Obsahujú správne množstvo vitamínu B-6, niacínu, riboflavínu a kyseliny listovej.
  • Moruše obsahujú alkaloidy, ktoré aktivujú makrofágy. Makrofágy sú biele krvinky, ktoré stimulujú imunitný systém a chránia telo pred chorobami.

Nutričné hodnoty

Vitamíny:
Kyselina listová – 8µg
Niacín – 0.868mg
Vitamín A – 35 IU
Vitamín B1 (tiamín) – 0.041mg
Vitamín B2 (riboflavín) – 0.141mg
Vitamín B6 – 0.07mg
Vitamín C – 51mg
Vitamín E – 1.22mg
Vitamín K – 10.9µg

Minerály

Draslík – 272mg
Fosfor – 53mg
Horčík – 25mg
Meď – 0.084mg
Selén – 0.8µg
Sodík – 14mg
Vápnik – 55mg

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Ako pestovať Morušu?

moruša pestovanie

Moruša môže byť pestované zo semien, ale odporúča sa ju pestovať zo sadeníc pre všeobecne lepšiu kondíciu a zdravie. Je to teplomilná rastlina, uprednostňuje južné svahy, nedarí sa jej v chladnejších oblastiach. Moruša potrebuje plné slnko a tiež dostatočný priestor. Vzdialenosť medzi stromami by mala byť aspoň 4,5 metra. Stromy by nemali byť zasadené v blízkosti chodníka. Opadnuté ovocie zanecháva škvrny na chodníku, ktoré si môžete na topánkach priniesť až k vám domov. Stromy sú vetru odolné, niektoré odrody sa používaných ako vetrolamy .

Aj keď sú značne odolné voči suchu, je potrebné moruše zavlažovať  v suchých obdobiach. V prípade, že budú  korene príliš suché,  je pravdepodobné, že ovocie úplne nedozreje.

Moruša je všeobecne bez škodcov a chorôb, aj keď môže dôjsť k rakovine a k odumieraniu rastliny. V niektorých oblastiach je „popcorn choroba“  občasný problém, v ktorom plody napučia a podobajú sa kukurici.  Choroba sa prenáša z jednej sezóny do druhej, takže zhromažďovanie a pálenie infikovaných plodov pomáha. Zrelé plody sú veľmi atraktívne pre vtáky, ale pre zber zostáva zvyčajne dosť ovocia.

Čierne moruše sú viac svieže a chutné ako  biele a červené odrody. Ich vrchol sezóny trvá od mája do augusta, zatiaľ čo biele a červené odrody môžu byť ľahko dostupné až do neskorej jari.

Využitie v kuchyni

Po vyčistení jemne osušte ovocie  pomocou mäkkej handričky. Dávajte pozor, aby nedošlo k priškripnutiu alebo k stlačeniu plodu. Moruša má silno farbiacu šťavu, ktorú len tak ľahko nevyperiete.
Plody našli svoje nezastupiteľné miesto v kuchyni. Môžete si z nej spraviť jednoduchý morušový koláč alebo trochu zložitejšie moruše víno. Používa sa  v najrôznejších receptov. Moruša sa pokazí  pomerne rýchlo. Udržiavajte ju v chladničke, tam zostane svieža 2-3 dní.  Zrelé moruše sú veľmi krehké, ale v prípade, že sú zberané zo zeme, treba ich vždy umyť.. Opatrne  ich umiestnite do sitka, ponorte do studenej vody niekoľkokrát ich nechajte odkvapkať. Moruša dobre funguje ako náhrada pre černice a maliny  v receptoch. Môžete ich jesť surové s cukrom a smotanou.
Čerstvé moruše môžete jesť  bez akýchkoľvek ochucovadiel a prímesí. Len ich stačí umyť.

Je vhodné ich kombinovať s inými bobuľovými šalátmi.

Môžu tvoriť zdravú desiatu medzi hlavnými jedlami.

Moruše sú  veľmi obľúbenou prísadou v džemoch, v želé, koláčoch, sirupov, atď

Sušené moruše môžu byť použité ako koláčová plnka, môžete si spraviť z nich chutné sušienky.

stressfix

  • 48€.9/balenie
  • 60 tabletiek
    ☑️-Zníženie stresu
    ☑️-Silnejšia psychika
    ☑️-Kvalitný spánok
  • 📢+Zľava 4,9 eura(10%)
    (Vložte dusevnezdravie do poznámky)
zerex ultragold

  • 65€/balenie
  • 120 tabliet
    ☑️-Lepšia erekcia
    ☑️-Dlhodobý prínos
    ☑️-Zlepšenie sexuality
  • 📢+Zľava 5 eur
    (Vložte ULTRA5 do poznámky)
detoxactive

  • 14€.49/balenie
  • 45 tabletiek
    ☑️-Lepšia erekcia
    ☑️-Predĺženie styku
    ☑️-Zvýšená chuť na sex
  • 📢+Ušetríte až 19 eur
    (Pri kúpe štyroch balení)

Používajú sa v zmrzlinách, v krémoch a jogurtoch, tak ako aj jahody  a maliny.

5/5 - (2 votes)

Reply