Moruša

Chutné plody s liečivými účinkami

Ľudia pestujú tieto plody už niekoľko storočí. Ich pôvod siaha až do Číny. Poznáme niekoľko odrôd Moruši. Mohli ste počuť o moruši bielej, červenej, čiernej a tiež trnavskej. Zrelé moruše sú takmer  čiernej farby. Sú aromatické a doslova lepkavé, ich sfarbenie je  hlboké a textúra krehká a sirupovitá. Na dotyk sa farbia.

Detoxikačné produkty
Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu 

Popis

Moruša, rod kvitnúcich rastlín v rodine Moraceae, obsahuje 10-16 druhov  listnatých stromov bežne známych ako moruše. Rastie divoko,  v minulosti sa vysádzali pozdĺž ciest. Keď sú mladé, moruše rastú veľmi rýchlo, ale čoskoro sa ich rast zastaví a zriedka prekročia výšku 10-15 metrov. Listy sú vrúbkované na okraji, jednoduché a často vykrajované.

Nezrelé plody sú biele, zelené alebo svetlo žlté. U väčšiny druhov ovocia sú najprv plody ružové a potom sa postupne sfarbujú dočervena , keď zrejú, menia farbu na tmavo fialovú alebo čiernu. Plody sú dva až tri centimetre dlhé. Podobajú sa na černicu veľkosťou aj tvarom.

V plnej zrelosti majú sladkú chuť a veľmi silno farbiacu šťavu.  Sú aj biele odrody moruše, ktoré majú bielu farbu, keď sú zrelé. Plody tohto kultivaru sú tiež sladké, ale majú omnoho jemnejšiu chuť v porovnaní s tmavšími odrodami.

Čierne, červené a  biele moruše sú rozšírené v južnej Európe, na Strednom východe, v severnej Afrike a na indickom subkontinente, kde strom a ovocie nesú názvy podľa oblastných dialektov.  V týchto regiónoch sa často z nej vyrábajú džemy.

Moruša a jej pôvod

Čierna moruša bola dovezená do Veľkej Británie v 17. storočí v nádeji, že by mohla byť užitočná pri pestovaní priadky morušovej. Je často používaná v ľudovej medicíne, najmä pri liečbe kožných ochorení. Moruše sú tiež rozšírená v Grécku, a to najmä na Peloponézie, ktorá bola v stredoveku známa ako Morea. Nezrelé plody sú neuveriteľne kyslé.

Ovocie čiernej moruše, ktorá pochádza z juhozápadnej Ázie a červenej moruše, ktorá pochádza zo  Severnej Ameriky, majú najsilnejšie chuť. Plody bielej moruše sú často označované ako ovocie fádnej chuti.

Charakteristika

Moruša poskytujú celý rad kulinárskych, obchodných a ekologických výhod. Jedlé plody sa konzumujú čerstvé alebo používajú sa aj v džemoch, pridávajú sa do želé, koláčov, tort a dokonca aj do vína. Aj drevo z Moruše sa dá využiť, napríklad na výstavbu plotových stĺpikov, sudov, a nábytku.

  • Ovocie Moruše obsahuje nízky počet kalórii. Obsahuje veľa vitamínov, minerálov, a antioxidantov, ktoré sú nevyhnutné pre optimálne zdravie človeka.
  • Vedecké štúdie preukázali, že konzumácia bobúľ má potenciálne zdravotné účinky proti rakovine, starnutiu a neurologických chorôb, zápalom, cukrovke a bakteriálnym infekciám.
  • Plody obsahujú resveratrol. Resveratrol chráni pred rizikom výskytu mŕtvice zmenou molekulárnych mechanizmov v cievach; znižuje ich náchylnosť k poškodeniu, vďaka zníženiu aktivity angiotenzínu.
  • Okrem toho sú tieto bobule vynikajúcim zdrojom vitamínu-C, ktorý je tiež silný prírodný antioxidant. Konzumáciou potravín bohatých na vitamín-C pomáhame telu vyvinúť rezistenciu proti infekčným chorobám, zápalu a uvoľňovaniu škodlivých voľných radikálov.
  • Okrem vyššie uvedených antioxidantov obsahujú bobule tiež malé množstvo vitamínu A a vitamínu E.
  • Obsahuje Zea-xantín, ktorý má antioxidačné vlastnosti a chráni sietnicu oka pred škodlivými ultrafialovými lúčmi.
  • Moruše sú vynikajúcim zdrojom železa, čo je vzácna vlastnosť medzi plodmi, obsahujú 1,85 mg / 100 g ovocia.
  • Sú tiež dobrým zdrojom minerálnych látok, ako je draslík, mangán a horčík. Draslík je dôležitou zložkou bunkových a telesných tekutín, ktoré pomáhajú  riadiť  srdcovú frekvenciu a krvný tlak.
  • Plody sú bohaté na B-komplex a vitamíny skupiny K. Obsahujú správne množstvo vitamínu B-6, niacínu, riboflavínu a kyseliny listovej.
  • Moruše obsahujú alkaloidy, ktoré aktivujú makrofágy. Makrofágy sú biele krvinky, ktoré stimulujú imunitný systém a chránia telo pred chorobami.

Nutričné hodnoty

Vitamíny:
Kyselina listová – 8µg
Niacín – 0.868mg
Vitamín A – 35 IU
Vitamín B1 (tiamín) – 0.041mg
Vitamín B2 (riboflavín) – 0.141mg
Vitamín B6 – 0.07mg
Vitamín C – 51mg
Vitamín E – 1.22mg
Vitamín K – 10.9µg

Minerály

Draslík – 272mg
Fosfor – 53mg
Horčík – 25mg
Meď – 0.084mg
Selén – 0.8µg
Sodík – 14mg
Vápnik – 55mg

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Ako pestovať Morušu?

moruša pestovanie

Moruša môže byť pestované zo semien, ale odporúča sa ju pestovať zo sadeníc pre všeobecne lepšiu kondíciu a zdravie. Je to teplomilná rastlina, uprednostňuje južné svahy, nedarí sa jej v chladnejších oblastiach. Moruša potrebuje plné slnko a tiež dostatočný priestor. Vzdialenosť medzi stromami by mala byť aspoň 4,5 metra. Stromy by nemali byť zasadené v blízkosti chodníka. Opadnuté ovocie zanecháva škvrny na chodníku, ktoré si môžete na topánkach priniesť až k vám domov. Stromy sú vetru odolné, niektoré odrody sa používaných ako vetrolamy .

Aj keď sú značne odolné voči suchu, je potrebné moruše zavlažovať  v suchých obdobiach. V prípade, že budú  korene príliš suché,  je pravdepodobné, že ovocie úplne nedozreje.

Moruša je všeobecne bez škodcov a chorôb, aj keď môže dôjsť k rakovine a k odumieraniu rastliny. V niektorých oblastiach je “popcorn choroba”  občasný problém, v ktorom plody napučia a podobajú sa kukurici.  Choroba sa prenáša z jednej sezóny do druhej, takže zhromažďovanie a pálenie infikovaných plodov pomáha. Zrelé plody sú veľmi atraktívne pre vtáky, ale pre zber zostáva zvyčajne dosť ovocia.

Čierne moruše sú viac svieže a chutné ako  biele a červené odrody. Ich vrchol sezóny trvá od mája do augusta, zatiaľ čo biele a červené odrody môžu byť ľahko dostupné až do neskorej jari.

Prodetox Prodetox
Prodetox je jedinečný nápoj, ktorý obsahuje 25 špecifických látok na očistu a regeneráciu tela. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.
Blendea Blendea
Vyskúšajte Blendeu pri tráviacich problémoch so 4 kľúčovými superpotravinami. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.

Využitie v kuchyni

Po vyčistení jemne osušte ovocie  pomocou mäkkej handričky. Dávajte pozor, aby nedošlo k priškripnutiu alebo k stlačeniu plodu. Moruša má silno farbiacu šťavu, ktorú len tak ľahko nevyperiete.
Plody našli svoje nezastupiteľné miesto v kuchyni. Môžete si z nej spraviť jednoduchý morušový koláč alebo trochu zložitejšie moruše víno. Používa sa  v najrôznejších receptov. Moruša sa pokazí  pomerne rýchlo. Udržiavajte ju v chladničke, tam zostane svieža 2-3 dní.  Zrelé moruše sú veľmi krehké, ale v prípade, že sú zberané zo zeme, treba ich vždy umyť.. Opatrne  ich umiestnite do sitka, ponorte do studenej vody niekoľkokrát ich nechajte odkvapkať. Moruša dobre funguje ako náhrada pre černice a maliny  v receptoch. Môžete ich jesť surové s cukrom a smotanou.
Čerstvé moruše môžete jesť  bez akýchkoľvek ochucovadiel a prímesí. Len ich stačí umyť.

Je vhodné ich kombinovať s inými bobuľovými šalátmi.

Môžu tvoriť zdravú desiatu medzi hlavnými jedlami.

Moruše sú  veľmi obľúbenou prísadou v džemoch, v želé, koláčoch, sirupov, atď

Sušené moruše môžu byť použité ako koláčová plnka, môžete si spraviť z nich chutné sušienky.

Používajú sa v zmrzlinách, v krémoch a jogurtoch, tak ako aj jahody  a maliny.

Moruša
5 (100%) 2 vote[s]

Vyjadri svoj názor