Moruša
V článku nájdete:
Chutné plody s liečivými účinkami
Ľudia pestujú tieto plody už niekoľko storočí. Ich pôvod siaha až do Číny. Poznáme niekoľko odrôd Moruši. Mohli ste počuť o moruši bielej, červenej, čiernej a tiež trnavskej. Zrelé moruše sú takmer čiernej farby. Sú aromatické a doslova lepkavé, ich sfarbenie je hlboké a textúra krehká a sirupovitá. Na dotyk sa farbia.
Popis
Moruša, rod kvitnúcich rastlín v rodine Moraceae, obsahuje 10-16 druhov listnatých stromov bežne známych ako moruše. Rastie divoko, v minulosti sa vysádzali pozdĺž ciest. Keď sú mladé, moruše rastú veľmi rýchlo, ale čoskoro sa ich rast zastaví a zriedka prekročia výšku 10-15 metrov. Listy sú vrúbkované na okraji, jednoduché a často vykrajované.
StressFix je inovatívny produkt plný bylín, vitamínov a minerálov navrhnutých tak, aby ste očistili svoju myseľ od stresu, znížili vplyv psychických ochorení a zároveň mali plnohodnotný spánok?
Nezrelé plody sú biele, zelené alebo svetlo žlté. U väčšiny druhov ovocia sú najprv plody ružové a potom sa postupne sfarbujú dočervena , keď zrejú, menia farbu na tmavo fialovú alebo čiernu. Plody sú dva až tri centimetre dlhé. Podobajú sa na černicu veľkosťou aj tvarom.
V plnej zrelosti majú sladkú chuť a veľmi silno farbiacu šťavu. Sú aj biele odrody moruše, ktoré majú bielu farbu, keď sú zrelé. Plody tohto kultivaru sú tiež sladké, ale majú omnoho jemnejšiu chuť v porovnaní s tmavšími odrodami.
Čierne, červené a biele moruše sú rozšírené v južnej Európe, na Strednom východe, v severnej Afrike a na indickom subkontinente, kde strom a ovocie nesú názvy podľa oblastných dialektov. V týchto regiónoch sa často z nej vyrábajú džemy.
Moruša a jej pôvod
Čierna moruša bola dovezená do Veľkej Británie v 17. storočí v nádeji, že by mohla byť užitočná pri pestovaní priadky morušovej. Je často používaná v ľudovej medicíne, najmä pri liečbe kožných ochorení. Moruše sú tiež rozšírená v Grécku, a to najmä na Peloponézie, ktorá bola v stredoveku známa ako Morea. Nezrelé plody sú neuveriteľne kyslé.
Ak vám záleží na svojom psychickom aj fyzickom zdraví, mali by ste zbystriť pozornosť. StressFix prichádza ako revolučná zmena pri starostlivosti o dušu, myseľ a v konečnom dôsledku aj telo.
Obsahuje až 14 zložiek vo vysokých dávkach a stojí iba 48,9 eur za 60 kapsúl. Dokáže kompletne nahradiť všetky užívané preparáty. Jeho silné zbrane – efektívne napomáha pri psychických ochoreniach, pôsobí proti stresu a skvalitňuje spánok. Prečítajte si recenziu
Zloženie:
- Medovka lekárska (250 mg), Levanduľa lekárska (150 mg), Valeriána lekárska (100 mg), Slncovka kalifornská (100 mg), Mučenka opletavá (100 mg),
- Vitamín B2 (1,2 mg), Vitamín B6 (2,2 mg), Vitamín B9 (400 ug), Vitamín B12 (4 uq), Vitamín D3 (600 I.U.), Vitamín E (10 mg),
- Magnézium (200 mg), Zinok (12 mg), Železo (6 mg),
Ovocie čiernej moruše, ktorá pochádza z juhozápadnej Ázie a červenej moruše, ktorá pochádza zo Severnej Ameriky, majú najsilnejšie chuť. Plody bielej moruše sú často označované ako ovocie fádnej chuti.
Charakteristika
Moruša poskytujú celý rad kulinárskych, obchodných a ekologických výhod. Jedlé plody sa konzumujú čerstvé alebo používajú sa aj v džemoch, pridávajú sa do želé, koláčov, tort a dokonca aj do vína. Aj drevo z Moruše sa dá využiť, napríklad na výstavbu plotových stĺpikov, sudov, a nábytku.
- Ovocie Moruše obsahuje nízky počet kalórii. Obsahuje veľa vitamínov, minerálov, a antioxidantov, ktoré sú nevyhnutné pre optimálne zdravie človeka.
- Vedecké štúdie preukázali, že konzumácia bobúľ má potenciálne zdravotné účinky proti rakovine, starnutiu a neurologických chorôb, zápalom, cukrovke a bakteriálnym infekciám.
- Plody obsahujú resveratrol. Resveratrol chráni pred rizikom výskytu mŕtvice zmenou molekulárnych mechanizmov v cievach; znižuje ich náchylnosť k poškodeniu, vďaka zníženiu aktivity angiotenzínu.
- Okrem toho sú tieto bobule vynikajúcim zdrojom vitamínu-C, ktorý je tiež silný prírodný antioxidant. Konzumáciou potravín bohatých na vitamín-C pomáhame telu vyvinúť rezistenciu proti infekčným chorobám, zápalu a uvoľňovaniu škodlivých voľných radikálov.
- Okrem vyššie uvedených antioxidantov obsahujú bobule tiež malé množstvo vitamínu A a vitamínu E.
- Obsahuje Zea-xantín, ktorý má antioxidačné vlastnosti a chráni sietnicu oka pred škodlivými ultrafialovými lúčmi.
- Moruše sú vynikajúcim zdrojom železa, čo je vzácna vlastnosť medzi plodmi, obsahujú 1,85 mg / 100 g ovocia.
- Sú tiež dobrým zdrojom minerálnych látok, ako je draslík, mangán a horčík. Draslík je dôležitou zložkou bunkových a telesných tekutín, ktoré pomáhajú riadiť srdcovú frekvenciu a krvný tlak.
- Plody sú bohaté na B-komplex a vitamíny skupiny K. Obsahujú správne množstvo vitamínu B-6, niacínu, riboflavínu a kyseliny listovej.
- Moruše obsahujú alkaloidy, ktoré aktivujú makrofágy. Makrofágy sú biele krvinky, ktoré stimulujú imunitný systém a chránia telo pred chorobami.
Nutričné hodnoty
Vitamíny:
Kyselina listová – 8µg
Niacín – 0.868mg
Vitamín A – 35 IU
Vitamín B1 (tiamín) – 0.041mg
Vitamín B2 (riboflavín) – 0.141mg
Vitamín B6 – 0.07mg
Vitamín C – 51mg
Vitamín E – 1.22mg
Vitamín K – 10.9µg
Minerály
Draslík – 272mg
Fosfor – 53mg
Horčík – 25mg
Meď – 0.084mg
Selén – 0.8µg
Sodík – 14mg
Vápnik – 55mg
*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch sa často sa uvádza jednotka IU:
- Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
- Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
- Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
- Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.
Ako pestovať Morušu?
Moruša môže byť pestované zo semien, ale odporúča sa ju pestovať zo sadeníc pre všeobecne lepšiu kondíciu a zdravie. Je to teplomilná rastlina, uprednostňuje južné svahy, nedarí sa jej v chladnejších oblastiach. Moruša potrebuje plné slnko a tiež dostatočný priestor. Vzdialenosť medzi stromami by mala byť aspoň 4,5 metra. Stromy by nemali byť zasadené v blízkosti chodníka. Opadnuté ovocie zanecháva škvrny na chodníku, ktoré si môžete na topánkach priniesť až k vám domov. Stromy sú vetru odolné, niektoré odrody sa používaných ako vetrolamy .
Aj keď sú značne odolné voči suchu, je potrebné moruše zavlažovať v suchých obdobiach. V prípade, že budú korene príliš suché, je pravdepodobné, že ovocie úplne nedozreje.
Moruša je všeobecne bez škodcov a chorôb, aj keď môže dôjsť k rakovine a k odumieraniu rastliny. V niektorých oblastiach je „popcorn choroba“ občasný problém, v ktorom plody napučia a podobajú sa kukurici. Choroba sa prenáša z jednej sezóny do druhej, takže zhromažďovanie a pálenie infikovaných plodov pomáha. Zrelé plody sú veľmi atraktívne pre vtáky, ale pre zber zostáva zvyčajne dosť ovocia.
Čierne moruše sú viac svieže a chutné ako biele a červené odrody. Ich vrchol sezóny trvá od mája do augusta, zatiaľ čo biele a červené odrody môžu byť ľahko dostupné až do neskorej jari.
Využitie v kuchyni
Po vyčistení jemne osušte ovocie pomocou mäkkej handričky. Dávajte pozor, aby nedošlo k priškripnutiu alebo k stlačeniu plodu. Moruša má silno farbiacu šťavu, ktorú len tak ľahko nevyperiete.
Plody našli svoje nezastupiteľné miesto v kuchyni. Môžete si z nej spraviť jednoduchý morušový koláč alebo trochu zložitejšie moruše víno. Používa sa v najrôznejších receptov. Moruša sa pokazí pomerne rýchlo. Udržiavajte ju v chladničke, tam zostane svieža 2-3 dní. Zrelé moruše sú veľmi krehké, ale v prípade, že sú zberané zo zeme, treba ich vždy umyť.. Opatrne ich umiestnite do sitka, ponorte do studenej vody niekoľkokrát ich nechajte odkvapkať. Moruša dobre funguje ako náhrada pre černice a maliny v receptoch. Môžete ich jesť surové s cukrom a smotanou.
Čerstvé moruše môžete jesť bez akýchkoľvek ochucovadiel a prímesí. Len ich stačí umyť.
Je vhodné ich kombinovať s inými bobuľovými šalátmi.
Môžu tvoriť zdravú desiatu medzi hlavnými jedlami.
Moruše sú veľmi obľúbenou prísadou v džemoch, v želé, koláčoch, sirupov, atď
Sušené moruše môžu byť použité ako koláčová plnka, môžete si spraviť z nich chutné sušienky.
Používajú sa v zmrzlinách, v krémoch a jogurtoch, tak ako aj jahody a maliny.