Opuncia

Opuncia alebo pichľavá hruška

Popis

Opuncia patrí medzi kaktusy. Je známa aj pod názvom pichľavá hruška. poskytujú lahodnú šťavu. Šťava z opuncie sa často používa na výrobu džemu alebo sladkosti, ale robí divy v koktejloch a pridáva sa do niektorých šalátov.

Detoxikačné produkty
Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu 

Opuncia a pôvod

Opuncie majú dlhú históriu tradičného mexického použitia v ľudovom liečiteľstve, predovšetkým ako liek na diabetes. Opuncie sa v minulosti používali ako obklady pri reumatizme. Ovocie sa používa na liečbu hnačky, astmy a kvapavky. Mäsité stonky boli použité na liečbu vysokej hladiny cholesterolu, krvného tlaku, žalúdočnej kyslosti, používali sa liečbu vredov, únavy, dýchavičnosti a glaukómu. V Južnej Kórei bola opuncia použitá na liečbu bolesti brucha, bronchiálnej astmy, popálenín, diabetesu a zažívacích ťažkostí. Na Sicílii bol odvar z  kvetov z opuncií používaný ako diuretikum; tiež  boli ocenené pre ich protizápalovú aktivitu pri liečbe opuchov, artrózy a čierneho kašľu a pre zabránenie príchodu infekcie do rany.

K dispozícii sú početné lekárske možnosti využitia tohto plodu. Americkí Indiáni používali šťavu z opuncie na liečbu popálenín. Používa sa tiež na liečbu kožných problémov, na liečbu podráždenej kože  alebo infekcií. V niektorých kmeňoch sa čaj z opuncie používal na pomoc matkám pri pôrode.

Charakteristika

Opuncia je rastlina. Je súčasťou stravy v mexickej kultúre  a v  mexicko-amerických kultúrach. Konzumujú sa len mladé rastliny; staršie rastliny sú príliš ťažké. Opuncie sa tiež používajú v medicíne.

Opuncia sa používa na liečbu cukrovky 2. typu, na liečbu vysokého cholesterolu, obezity, kolitídy, hnačky a benígnej hyperplázie prostaty (BPH). Je tiež používaná v boji proti vírusovým infekciám. V potravinách sa šťava z opuncie používa v želé a v cukríkoch.

Nutričné hodnoty

Minerály – 100 g

Železo 0,55 mg                 Zinok 0,2 mg
Vápnik 61 mg                   Selén 0,9 ug
Horčík 82 mg                   Omega 3 kyseliny 28 mg
Fosfor 27 mg                    Omega 6 kyseliny 199 mg
Draslík 236 mg                 Sodík 5,45 mg
Vitamíny – 100 g

Vitamín A 49 IU                      Vitamín C 17 mg
Vitamín B2 0,15 mg                 Kyselina listová 9 ug
Vitamín B3 0,75 mg                 Betakarotén 30 ug
Vitamín B6 0,2 mg

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Ako pestovať ?

opuncia pestovanie

Ako u všetkých pravých druhov kaktusu, opuncie pochádzajú z Ameriky, ale tiež boli zavedené aj do iných častí sveta. Druhy pichľavej hrušky sa vyskytujú vo veľkom množstve v Mexiku, a to najmä v krajinách strednej a západnej oblasti a v Karibiku (West Indies). V Spojených štátoch sú  pichľavé hrušky domáce v mnohých oblastiach vyprahnutých západných Spojených štátoch, vrátane nižších polohách skalistých hôr, kde druhy, ako napríklad Opuntia phaeacantha a Opuntia polyacantha sa stávajú dominantnými. Na juhozápadných púšťach je niekoľko typov endemických. Opuncie sú tiež domáce v  nízkych otvorených oblastiach východného pobrežia od Floridy k Connecticut / Long Island (Opuntia humifusa).

Opuncia a význam pre zdravie

Niektoré zo zdravotných výhod opuncií zahŕňajú  schopnosť znižovať hladinu cholesterolu v krvi, zlepšujú proces trávenia, znižujú riziko vzniku cukrovky, majú schopnosť posilňovať imunitný systém, stimulovať rast kostí, posilňujú krvné cievy, sú prevenciou niektorých druhov rakoviny, znižujú riziko vzniku Alzheimerovej choroby, fungujú  ako pomoc pri pokusoch schudnúť a eliminujú zápal po celom tele.
Opuncie obsahujú vlákninu a pektín, ktoré môžu znižovať hladinu glukózy v krvi znížením absorpcie cukru v žalúdku a čriev. Niektorí vedci sa domnievajú, že by to mohli tiež znížiť hladinu cholesterolu v krvi a ničiť vírusy v tele.

Diabetes: Jednotlivé dávky opuncie môžu znížiť hladinu cukru v krvi o 17% až 46% u niektorých ľudí. Zdá sa, že najlepšie znižuje hladinu cukru v krvi u ľudí, ktorí majú diabetes 2. typu.

Posilňuje imunitný systém: Jedna porcia opuncie obsahuje viac ako tretinu celej vašej dennej potreby vitamínu C. Tiež je známy ako kyselina askorbová.  Vitamín C hrá dôležitú úlohu v imunitnom systéme, stimuluje produkciu bielych krviniek a pôsobí ako antioxidant v celom tele. Okrem toho je vitamín C dôležitou zložkou rôznych enzymatických a metabolických procesov, vrátane tvorby kostného a svalového tkaniva.

Buduje silné kosti a zuby: Vápnik je neoddeliteľnou súčasťou ľudskej stravy a opuncia obsahuje značnú hladinu vápnika v každej porcii. Vápnik je veľmi dôležitým prvkom pri vytváraní kostného tkaniva v tele. V skutočnosti sa 99% vápnika v tele  nachádza v kostiach a zuboch. Zabezpečením dostatku vápnika vo vašom systéme, môžete predchádzať rôznym zubným problémom, rovnako ako s vekom súvisiacich ochorení kostí, ako je osteoporóza.

Zažívacie zdravie: Opuncie majú významnú úroveň vlákniny, rovnako ako väčšina ovocia a zeleniny, takže tieto ostnaté plody môžu pomôcť regulovať proces trávenia. Vláknina pomáha jedlu prejsť tráviacim traktom jednoduchšie, čím sa eliminuje zápcha, nafukovanie a vážnejšie gastrointestinálne problémy, ako je rakovina hrubého čreva alebo žalúdočné vredy.

Zdravie srdca: Existuje celý rad komponentov  nachádzajúcich sa v opuncii, ktoré sú veľmi prospešné pre naše zdravie. Po prvé, obsah vlákniny v ovocí môže napomáhať  k zníženiu hladiny “zlého” cholesterolu v tele, zatiaľ čo významná hladina draslíka môže pomôcť k zníženiu krvného tlaku, tým aj k uvoľneniu krvných ciev a k zníženiu napätia v kardiovaskulárnom systéme. Zložky v opuncii znižujú šancu na oslabenie alebo poškodenie cievneho systému.  Znižujú hladinu cholesterolu, znižujú krvný tlak a posilňujú cievy, môžu zabrániť ateroskleróze, koronárnym srdcovým chorobám a mŕtvici.

Prevencia rakoviny: Každý hľadá riešenie alebo liek na rakovinu, ale bohužiaľ, taký liek sa ešte nevynašiel a najlepšie riešenie, ktoré nám zostáva, je jesť čo najviac antioxidantov. Tým môžeme bojovať proti pôsobeniu voľných radikálov. Opuncie majú vysoký obsah flavonoidov, polyfenolov a betalainov, z ktorých každý pôsobí ako antioxidačná látka a neutralizujú voľné radikály predtým, než môžu zdravé bunky mutovať na rakovinové bunky. Štúdie preukázali zníženie šance na rakovinu u ľudí, ktorí pravidelne pridávali tieto typy antioxidantov do svojho jedálnička.

Pomáha pri chudnutí: Rovnako ako všetky plody s vysokým obsahom vlákniny v kombinácii s veľmi nízkym obsahom kalórií a veľmi nízkym obsahom nasýtených tukov, opuncie môže udržať vaše telo v normálnom stave, bez výrazného zvyšovania hmotnosti, ba naopak, môžu byť veľmi nápomocné pri snahe schudnúť.

Prodetox Prodetox
Prodetox je jedinečný nápoj, ktorý obsahuje 25 špecifických látok na očistu a regeneráciu tela. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.
Blendea Blendea
Vyskúšajte Blendeu pri tráviacich problémoch so 4 kľúčovými superpotravinami. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.

Majú antioxidačný potenciál: Tieto antioxidačné látky dokážu viac ako len predchádzať rakovine. Podieľajú sa na zdraví pokožky, znižujú riziko predčasného starnutia, zlepšujú zrak, pôsobia ako prevencia makulárnej degenerácie a tiež zvyšujú silu a funkčnosť vášho mozgu. Voľné radikály sú čiastočne zodpovedné za oxidáciu nervových buniek, čo môže viesť k demencii a vzniku Alzheimerovej choroby.

Zápal: V tradičnej medicíne sa robila kaša z opuncie a aplikovala sa na lokálne časti tela, ktoré boli zapálené. Môže tiež pomáhať pri ochoreniach, ako je artritída, dna, alebo svalové napätie. Môže byť tiež lokálne aplikovaná na odstránenie opuchov pri uhryznutí hmyzom.

Využitie v kuchyni

Opuncie sú široko kultivované a ich šťava sa používa na výrobu želé, cukríkov, čajov a alkoholických nápojov. Plody a kvety tejto rastliny sa používajú ako prírodné farbivá. Esenciálne oleje z kvetov sa používajú na výrobu parfumov a semená sú zdrojom oleja. Opuncie  sa používajú aj ako zdroj potravy pre zvieratá.

Opuncia
3.7 (73.33%) 3 vote[s]

Vyjadri svoj názor