Figa

Figa – ovocie identické s kvetom

Popis

Figy majú zaujímavú orientálnu medovú chuť a dužinu, ktorá sa už pri prvom dotyku rozplýva na jazyku. Stačí už len zavrieť oči a vychutnávať si sladkastú chuť a preniesť sa myšlienkami do rozprávky 1000 a jednej noci. Figy sú špecifickým ovocím, ktoré nemá rád každý, vyhľadávajú ho najmä labužníci. Sú chutné ako čerstvé, tak aj sušené a obsahujú veľa výživných a liečivých látok. Majú úžasnú schopnosť zasýtiť naše telo a dopriať vitalitu nielen naším nervom, ale aj mozgovým bunkám. Sú veľmi nápomocnými pri chudnutí, dokonca ak by sme každú hodinu zjedli jednu figu, celý deň nepocítime hlad. Figy si môžeme dopriať v rôznej podobe, či už čerstvé alebo sušené, zavárané alebo konzervované.

Pôvod

O figách sa hovorí, že patria k jedným z najstarších liečivých orientálnych druhov ovocia. Figa je plod figovníka, ktorý pochádza z orientu z Arabského polostrova, ale v súčastnosti sa pestuje už aj v iných teplých Európskych krajinách ako je Španielsko, Portugalsko, Turecko, Grécko, Cyprus, v južnom Francúzsku a Taliansku. Preto si môžeme chuť fíg dopriať počas celého roka. V závislosti od krajiny z ktorej pochádzajú sa líšia farbou a tvarom. Niektoré sú zelené, iné červenohnedé ba dokonca až fialové. Sušené sú zvyčajne rovnaké, majú plochý tvar a svetlohnedú farbu. Je to ovocie, ktoré je veľmi aromatické, sladké ako med, lahodné a mäkké. Úrodu z figovníka môžeme zbierať dva až tri krát ročne.

Význam pre zdravie

Figy sa už oddávna používali ako liečivo. Už liečitelia v Egypte okolo roku 1500 pred Kristom poznali preventívne účinky fíg proti niektorým chorobám. Figy obsahujú mnoho liečivých látok a enzýmov na podporu trávenia, majú antibakteriálne zložky, veľké množstvo vlákniny a obsahujú 11 vitamínov, 14 minerálov a 14 aminokyselín. Fruktóza a glukóza, ktorá je obsiahnutá vo figách slúži ako skvelý stimulant na naše nervy a mozog. Ľudia s nízkou hladinou cukru v krvi, ktorí majú neprekonateľnú chuť na sladké by mali siahnuť práve po figách. Figy majú schopnosť rýchlo dvihnúť hladinu cukru v krvi, pomôžu odstrániť nervozitu a navyše sa z nich nepriberá. Figy majú najvyššiu alkalickú hodnotu. Preto ak sa nezdravo stravujeme a konzumujeme veľa potravín, ktoré spôsobujú prekyslenie organizmu, figy sú skvelým zdrojom neutralizácie kyseliny. Ich vysoký obsah vlákniny je výborným pomocníkom v prípade zápchy a pôsobia ako jemné ale oveľa prospešnejšie laxatívum ako lieky z lekárne. Denný príjem aspoň jednej hrste fíg, nám pomôže udržať zdravú črevnú flóru. Ich semienka totiž pôsobia v črevách ako vláknina a sú lepšie ako keby sme užívali tabletky. V ázijskom liečiteľstve môžeme nájsť aj iné zdroje ich významu pre zdravie. Hovorí sa, že šťava z fíg slúži na odstraňovanie bradavíc a v prípade ak si ďasná pomasírujeme figovou dužinou, pomôže nám to odstrániť bolesť zubov.

Liečivé účinky fíg: 

  • regulácia trávenia ( dobrá pomoc pri zápche)
  • odstraňujú únavu a zvyšujú výkonnosť a aktivitu
  • podpora sústredenia
  • odstraňujú nervozitu
  • zlepšujú náladu
  • zmierňujú menštruačné bolesti a problémy
  • pomáhajú pri chudnutí
  • majú účinky podobné antidepresívam

Nutričné hodnoty

Jedna figa váži v priemere 15 gramov, ktorej nutričná hodnota je približne 42 kilojoulov, obsahuje 0,48 gramov bielkovín a 1,9 gramov vlákniny. Napriek tejto nízkej energetickej hodnote majú figy výbornú schopnosť zasýtiť naše telo. Figa je výborným druhom ovocia, ktoré by sme mali jesť počas diéty, pretože nám výborne nahradí cukríky, čokoládu, koláčiky, keksíky a iné lákadlá s obsahom cukru. Sú sladké ako med a nepriberá sa z nich, čo viac si pri našej diéte môžeme želať. Figy neobsahujú žiaden tuk.

Obsah minerálov vo fige:

Obsah vitamínov vo fige:

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Figa obsahuje až 82% vody, približne 13% cukru z čoho z najväčšej časti to je glukóza a fruktóza a 0.5 – 4.2% petínov. Ich sušením sa hodnoty niektorých látok menia a zvyšuje sa podiel cukru na 50-77% a podiel vody sa znižuje a klesne na 18%.

Ako pestovať

figa pestovanie

Figa by sa mala zjesť čo najrýchlejšie a nemali by sme ich príliš dlho. Pri normálnej teplote (tesne nad nulou)  a vlhkosti nám vydržia približne 2 týždne. V sušenej forme vydržia aj niekoľko mesiacov. Pri sušených figách je potrebné si dávať pozor, aby ich nenapadli roztoče. Preto ich nezabúdajte pri dlhšom skladovaní pred konzumáciou skontrolovať. Figy je ideálne pestovať v oblasti kde sa pestuje aj hrozno. V oblasti vinohradu sa im darí najlepšie. Nemali by sme ich pestovať v oblastiach so silnými mrazmi, vtedy je lepšie ich preniesť na zimné obdobie dovnútra. Ideálne je do pôdy zasadiť dvojročnú rastlinu, pretože v prvom roku drevo ešte nemusí byť dostatočne vyzreté a rastlina nám môže uhynúť. V zimnom období je ideálne rastlinu prikryť nejakou netkanou textíliou alebo jutovinou. Na jar je potrebné prikrývku odstrániť ešte predtým ako začne pučať. Staršie figovníky sú voči mrazu už odolnejšie a znesú aj silnejšie mrazy okolo -15 stupňov celzia. Figovníky nie sú náročné na pôdu, ideálne sú pre nich vlhké pôdy, ktoré nie sú príliš kyslé. Najlepšiu úradu dávajú pokiaľ sú zasadené v pôdach bohatých na živiny. Figovník je možné pestovať aj v domácom prostredí, avšak je potrebné rátať s tým, že s rastom figovníka budete potrebovať aj väčšiu nádobu pretože rastie veľmi rýchlo a bujne. Prvých päť rokov je potrebné rastlinu presádzať aj každý rok. V zime je ideálne figovník umiestniť na chladnejšie miesto kde sa teplota pohybuje okolo 7 stupňov. V polovici marca ju môžete preložiť do miestnosti s teplotou 16 stupňov a keď pominie riziko mrazov, môžete nádobu s rastlinou umiestniť na záhradu.

Recepty

Figy sú zvyčajne veľmi sladké a vynikajúco sa kombinujú s alkoholom. Bežne sa flambujú s rumom ako obľúbený dezert, alebo sa zvyknú naložiť vo vodke, čo tomuto nápoju dodáva zaujímavú chuť a vôňu. Rovnako ako datle ich nachádzame zvyčajne na vianočnom stole, a výborne sa hodia do biskupských chlebíkov a raňajkových musli. Čerstvé sa výborne hodia k jogurtu, tvarohu alebo ako kombinácia s čerstvým syrom.

Figový zázrak

Všetko, čo budete potrebovať k príprave tohto lahodného dezertu je:

  • 200 gramov fíg
  • pol litra vody
  • 3 PL medu
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • pol pohára smotany na šľahanie

 Postup: 

Vo vode si rozmiešame med a citrónovú šťavu. Pridáme nadrobno nakrájané figy a približne 15 minút necháme dusiť. Pripravenú zmes si rozdelíme do misiek a zmiešame s vyšľahanou šľahačkou.

Vynikajúcou kombináciou fíg na slaný spôsob je ich kombinácia so šunkou a kozím syrom. Tento recept je nielen veľmi chutným, ale aj zdravým a môžete si ho pripraviť aj keď sa práve snažíte schudnúť. Jednotlivé suroviny sa výborne dopĺňajú a môžete si k nim pridať aj orechy. Na prípravu troch porcií budete potrebovať:

  • 100 gramov bieleho alebo gréckeho jogurtu
  • 50 gramov kozieho syra
  • 2 vajíčka
  • 3 plátky kvalitnej šunky alebo proscciuta
  • 80 gramov čerstvých fíg
  • hrsť orechov
  • čierne korenie podľa chuti

 Postup: 

V miske si zmiešame biely jogurt, kozí syr, vajíčka a čierne korenie. Do misky primiešame hrsť orechov podľa vlastného výberu. Orechy nasekáme na čo najjemnejšie a pridáme nadrobno nakrájané figy. Pripravíme si malé zapekacie misky, do ktorých si vložíme plátok šunky, vylejeme rovnomerne našu pripravenú zmes a pri 180 stupňoch pečieme približne 35 minút. Pečieme kým vrch nezačne chytať zlatistú farbu. Jedlo následne podávame, je na Vás, či ho budete podávať teplé alebo studené.

V prípade ak ste milovníkom raňajkových káš, kokosvá kaša s orechami a figami je úžasnou voľbou. Je to úžasná kombinácia chutí, ktorú si zaručene zamilujete. Ide o kašu uvarenú čisto z kokosu a preto je ideálnou pre celiatikov. Na kašu budete potrebovať:

  • 1/3 šálky strúhaného kokosu
  • 1 šálku kokosového mlieka
  • 1/2 banánu
  • 1 vajíčko
  • 1 PL medu alebo stévie
  • štipku škorice
  • hrsť vlašských orechov alebo mandlí
  • 1 figu

 Postup: 

V miske si zmiešame kokos, vajíčko, rozpučený banán, sladidlo a škoricu. Na panvici si opečieme orechy a v hrnci si zohrejeme kokosové mlieko, do ktorého pridáme kokosovú zmes a za stáleho miešania miešame, kým nám kaša nezhustne. Nakoniec do kaše primiešame nadrobno nakrájanú figu a posypeme opečenými orechami. Teraz si už len užite tú božskú chuť 🙂

Vyjadri svoj názor