Mandarínka

Mandarínka je skvelá nie len pre telo ale aj pre detskú dušu

Popis

Mandarínky sa zaraďujú medzi najvyhľadávanejšie ovocie na svete, najmä kvôli svojej ľahkej konzumácii. Sú veľmi chutné, ľahko sa šúpu a majú príjemnú sladkú chuť a šťavnatú dužinu. Je to citrusový plod oranžovej farby s tenkou kôrou. Poznáme viacero druhov mandaríniek ako napríklad klementínka, mineola, mandara alebo sacuma. Jednotlivé druhy sa odlišujú najmä veľkosťou a obsahom kôstky. V súčastnosti si ich môžeme dopriať počas celého roka, ale najviac si ich spájame s obdobím Vianoc. Využívajú sa väčšinou k priamej konzumácii, ale aj v studenej kuchyni na prípravu ovocných šalátov a výrobu rôznych toriet, dezertov a koláčov. Veľmi obľúbené sú džúsy, šťavy, kompóty a koncentráty.

Mandarínka a jej pôvod

Pochádzajú pôvodom z Číny a Japonska, do južnej Európy,Ameriky a Afriky sa doviezli niekedy okolo 19 storočia. Čo sa týka obsahu živín a liečivých schopností sú manadrínky veľmi podobné pomarančom, jediný rozdiel je v tom, že účinky aj zastúpenie sú slabšie ako v prípade pomarančov. Hovorí sa, že pôvod názvu mandarínka pochádza z Číny, kde ju konzumovali iba najyššie postavené osoby, ktoré sa nazývali mandaríni. Iný príbeh hovorí, že názov Mandarínka je odvodený od ostrova Mauricius, ktorý domorodcovia nazývajú Mandara a mandarínky tu boli prvý krát dopestované.

Ako pestovať

manadarínka pestovanie

Rovnako ako všetky citrusy, aj mandarínky sú teplomilné a tropické ovocie, ktoré sú náročné na dostatok svetla. Preto je zložité pestovanie týchto rastlín v naších podmienkach najmä v zime a na jeseň.Opitmálna teplota pre pestovanie citrusov je 22-30 stupňov. Mandarínky si vyžadujú kyslejšiu pôdu, preto je potrebné na ich pesovanie používať substráty. Citrusy sú vo všeobecnosti veľmi náročné na vodu najmä v čase rastu a zväčšovania plodov. Najlepšie je citrusy od jari do jesene umiestniť von k trávniku. Mandarínka/Rastlina po premiestnení vo veľkom množstve zhadzuje listy, preto je vhodné ju poliať po prenesení teplou vodou 30-35 stupňov.

Mandarínka a význam pre zdravie

Mandarínka sa odporúča konzumovať najmä v čase nachladnutia, horúčky a pri faryngitíde. Výborné je aj podstúpiť mandarínkovú kúru, ktorá je účinná pri liečbe vysokého krvného tlaku a asterioskleróze. Rovnako ako všetky citrusové plody aj mandarínky majú výborne protirakovinové účinky, pretože obsahujú vyváženú kombináciu látok ako sú flavonoidy, limonoidy, pektín a vitamín C, ktoré sú výborné ako prevencia proti rakovine. Ak by ste chceli podstúpiť mandarínkovú kúru najvhodnejšie obdobie je jeseň alebo zima. Mandarinková kúra pozostáva z konzumácie 1,5 až 2 kíl mandaríniek, ako jediného jedla počas dňa. Takúto kúru je vhodné absolvovať 1 až 2 krát do týždňa počas jedného mesiaca. Mandarinková kôra sa používa v kozmetike najmä v krémoch určených pre mastnú a nečistú pleť s akné. Výťažky z mandarínkovej kôry sú účinné aj v boji s celulitídou a ako starostlivosť o strie. Omamná vôňa mandaríniek je veľmi obľúbená aj v aromaterapii pretože stimuluje psychiku, dezinfikuje, pôsobí ako tonikum, osviežuje, podporuje nervovú činnosť a má účinky na relaxáciu tela. Dôležité je, aby si pri konzumácii mandaríniek jedli aj bielu vrstvu, pretože práve tá obsahuje najviac vlákniny.

Účinky mandaríniek pre zdravie:

  • pomáhajú pri infekčných ochoreniach
  • majú laxatívne účinky
  • riedia krv
  • znižujú krvný tlak
  • majú výborné očistné účinky
  • reminalizujú
  • pôsobia proti alergiám a tiež bojujú proti rakovine
  • vďaka obsahu antioxidantov majú výborný vplyv na srdce, ľadviny a cievny systém
  • posilňujú imunitu a obranyschopnosť organizmu
  • znižujú hladinu cukru a cholesterolu v krvi
  • podporujú mozgovú činnosť a funkciu svalov
  • pomáhajú pri liečbe rôznych kožných infekcií

Nutričné hodnoty

Mandarínky sú vhodným ovocím aj v prípade, ak chceme schudnúť. Toto ovocie totižto obsahuje citrusový flavonoid nobiletin, ktorý je účinným zabijakom tuku. Táto látka podporuje procesy podieľajúce sa na spaľovaní tuku a tiež zabraňuje hromadeniu tuku v pečeni. Mandarínka má nízky glykemický index a nízku energetickú hodnotu. Najväčší podiel v mandarínke tvorí voda, až 85%, čo je veľmi výhodné z hľadiska diéty.

100 gramov mandarínky obsahuje:

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Recepty z mandarínky

V Ázijskej kuchyni sa vo veľkej miere využíva mandarinková kôra. Pridáva sa do jedla najmä kvôli svojej aróme, ktorá dodáva jedlu vo fináleVýhodou použitia kôry pri príprave mäsa je, že zrýchľuje jeho mäknutie a dodáva mu krehkosť.  ľahko nasladlú a pikantnú chuť. Mandarínky je vhodné zaradiť do nášho jedálníčka pokiaľ chceme mať našu váhu pod kontrolou. Výbornou kombináciou a raňajkovou inšpiráciou v čase redukcie hmotnosti je kombinácie ovsenej kaše s mandarínkami. Všetko čo budeme potrebovať je 50 gramov ovsených vločiek, 250 ml kokosového mlieka, 1 lyžička medu, alebo iného sladidla, 2 mandarínky. Ovsené vločky si uvaríme v mlieku a pridáme med. Mandarínky si ošúpeme, nakrájame a pridáme do kaše. Chvílu miešame, odstavíme a konzumujeme. Sú výborným zdrojom vitamínu C, pektínu čo je rozpustná vláknina a ďaľších látok.

Mandarínky sa výborne hodia do letných osviežujúcich koláčov. Jedným z takýchto koláčikov je aj mrkvový koláč s tvarohom a mandarínkami. Okrem toho, že je relatívne zdravý, jeho príprava vám nezaberie veľa času. Všetky suroviny jednoducho zmiešame a upečieme v trúbe. Koláč je hotový za 30 minút a mi si môžeme zamaškrtiť. Suroviny potrebné na jeho prípravu sú:

  • 125 gramov špaldovej múky
  • 1 PL škorice
  • 1/2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • štipka sódy bikarbóny
  • 1 vajíčko
  • 3 PL trstinového cukru
  • 1 PL vanilkového extraktu
  • 50 ml kokosového mlieka
  • štipka soli
  • 3/4 hrnčeka nastrúhanej mrkvy

Na prípravu plnky budeme potrebovať:

  • 200 gramov jemného tvarohu
  • vanilka alebo vanilkový extrakt podľa chuti
  • mandarínky

 Postup:

  • mrkvu si očistíme a nastrúhame na jemno na strúhadle
  • v miske si zmiešame všetky suché suzroviny na cesto a v druhej miske zase všetky mokré suroviny spolu s mrkvou
  • suchú zmes postupne primiešavame do misky s mokrou zmesou
  • hotové cesto následne nalejeme do tortovej formy vymastenej kokosovým olejom a pečieme pri 200 stupňoch približne 15 minút
  • po upečení koláč vyberiem z rúry a necháme voľne vychladnúť
  • zatiaľ si pripravíme plnku z tvarohu, vanilkového extraktu, a mandaríniek. Podľa chuti pridáme med, alebo iné sladidlo. Záleží od nás akú sladkú plnku chceme mať.
  • cesto prekrojíme na polku a naplníme plnkou
  • môžeme dať este vychladiť do chladničky alebo rovno podávať
  • dobrú chuť

Mandarinka darinka

Asi najznámejšia piesen o mandarinke 🙂

Vyjadri svoj názor