Granátové jablko

Silný červený antioxidant

Presne tak! Granátové jablko je populárne hlavne vďaka svojim účinkom prečistiť a ochrániť náš organizmus.

Popis

Granátové jablko existuje na svete už od čias staroveku a vďaka svojmu exotickému vzhľadu, lahodnej chuti a vysokej výživovej hodnote sa často spája so zdravím, láskou či zmyselnosťou. Rastie na kríkoch Granátovníka púnskeho, ktorý meria približne 3,5 metra, pričom jeho plody (teda granátové jablká) majú veľkosť približne 10 centimetrov a môžu vážiť až 0,5 kilogramu.  Granátové jablko sa tvarom podobá bežnému jablku, v zrelosti je červené až žlté a postupom času začína pomaly hnednúť.  Plod obsahuje stovky šesťcípych zrniečok/semienok, ktoré sa nachádzajú v červenej priesvitnej dužine a sú uložené v tzv. komôrkach. Ich chuť je jemne horká, pretože obsahujú kyselinu trieslovú. Granátovník je tropická rastlina, a preto veľmi dobre zvláda sucho, vysoké teploty, ale zároveň aj mrazy. Je to silná rastlina, nenáročná na pestovanie.

Granátové jablko a pôvod

Granátovník púnsky je pôvodom z Ázie, konkrétnejšie v oblasti idúcej od dnešného Iránu až po úpätie Himalájí v Indii. Odtiaľ sa pestovaním rozšírilo až do Európy, najmä do krajín nachádzajúcich sa pri Stredozemnom mori.

Grécka mytológia tvrdí, že po tom, čo urazená Afrodita odišla z Olympu sa usadila na Cypre ( mieste svojho zrodenia) a zasadila tam prvý granátovník. Ten sa stal symbolom celého ostrova a dodnes je súčasťou každej cyperskej svadby.

Starí Egypťania zase naopak využívali granátové jablko ako antikoncepciu. Z pomletých semienok pomocou vosku vytvorili vaginálne čipky, ktoré netvorili len mechanickú prekážku, ale pravdepodobne vďaka obsahu prírodného estrogénu priamo zabraňovali ovulácii.

Zmienky o granátovom jablku sa dajú nájsť aj v náboženských spisoch islamu, v Starom zákone či v čínskych chrámoch, kde bolo obľúbeným motívom rezbárov a všade predstavuje požehnané ovocie. Množstvo jadierok ukrytých pod tvrdou šupkou symbolizuje veľa dobrých skutkov, bohatú úrodu, ale aj úspech a moc. Podľa Biblie by  malo granátové jablko obsahovať 613 semienok, čo je presne toľko, koľko je predpisov v Starom zákone.

Charakteristika

  • Prečisťuje náš organizmus
  • Silný, prírodný antioxidant
  • Podporuje imunitný systém
  • Prevencia pred rakovinou a kardiovaskulárnym ochoreniam
  • Znižuje vysoký krvný tlak
  • Podporuje trávenie nášho organizmu
  • Má protizápalové účinky
  • Znižuje vysoký cholesterol
  • Podporuje tvorbu krvných buniek
  • Prečisťuje a zároveň aj podporuje obličky a pečeň
  • Podporuje regeneráciu našej pokožky a rovnako udržuje mladistvý vzhľad kože
  • Vhodný doplnok pri zdravom chudnutí
  • Pomáha pri zápaloch hltana, lebečných dutín a chronických hnisavých zápaloch ucha
  • Zlepšuje vylučovanie a obeh tekutín v našom tele
  • Znižuje riziko arteriosklerózy
  • Pomáha pri chudokrvnosti
  • Prospešný pri kŕčových žilách a hemoroidoch

Nutričné hodnoty

Granátové jablko obsahuje vodu, bielkoviny, tuky, sacharidy, vlákninu, železo, zinok, vápnik, selén, horčík, meď, fosfor, mangán, draslík, omega 6 mastné nenasýtené kyseliny, vitamíny B, C, E, kyselinu listovú a kyselinu pantoténovú.

100 gramov granátového jablka obsahuje:

  • 338 kJ energie
  • 80,5 Kcal
  • 2,2 g bielkovín
  • 17,5 g sacharidov
  • 4,3 g vlákniny
  • 0,8 g tukov
  • 68 g vody

Minerály (100 g):

Železo 0,4 mg Zinok 0,6 mg
Vápnik 10,9 mg Selén 0,4 ug
Horčík 12,9 mg Meď 0,15 mg
Fosfor 33 mg Mangán 0,12 mg
Draslík 245 mg Omega 6 kyseliny 82 mg

Vitamíny (100 g):

Vitamín B3 0,4 mg Kyselina listová 35 ug
Vitamín C 11,5 mg Kyselina pantoténová 0,6 mg
Vitamín E 0,5 mg Vitamín K 18 ug

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Ako pestovať granátové jablko?

granatove jablko pestovanie

Pre pestovanie granátovníka je nutné studené zimovanie. Ak by sme rastlinku pestovali celoročne v teplom prostredí rastlinka by neopadala, ale po určitej dobe by mohol stromček od vysilenia zahynúť. Do studeného zimoviska rastlinu prenesieme z vonku po tom ako opadnú listy. Znesie aj jesenný mráz. Po zime sa na končekoch konárov začnú objavovať púčiky. V tomto období rastlinu prenesieme dovnútra k oknu, kde zazelenie a zároveň aj zakvitne. V máji granátovník prenesieme von, kde ostane po celú sezónu. Po zime môžeme rastlinku ostrihať, aby sme korunu udržali v peknom guľovom tvare. Na pestovanie treba ľahší substrát a pridávanie živín počas vegetačného obdobia. Rastlinka je veľmi dekoratívna a naozaj je obsypaná celú sezónu kvetmi a aj plodmi. Rastlinke vyhovuje slnečné miesto a znesie aj priame slnko. Veľkosť pestovateľskej nádoby prispôsobíme veľkosti rastliny, snažíme sa každý rok granátovník presadiť do o niečo väčšieho kvetináča.

U granátovníka je možné ako aj vegetatívne, tak aj generatívne rozmnožovanie. Klíčivosť semien je veľmi dobrá a takto získaná rastlina nám skoro kvitne a aj plodí. Ak získame odrezky rastliny, tak si ich skrátime na 4 očká a napicháme do vlhkého substrátu (môžeme použiť stimulátor na zakorenenie). Odrezky udržujeme vlhké a po zakorenení presadíme a ďalej pestujeme.

Rastlinky sú často hlavne v teplom a suchom prostredí napádané tzv. sviluškami (malé pavúčiky). Hneď pri objavení prvých príznakov treba zakročiť a škodcov sa snažiť zlikvidovať. Okrem toho sa na granátovníku môžu vyskytnúť aj biele mušky tzv. molice.

Pozor na škvrny!

V minulosti sa granátové jablko využívalo aj na farbenie orientálnych kobercov. Šťava z jadierok farbí vlnu na sýto červeno a varením plodov vznikala intenzívna čierna alebo žltá, varením koreňa tmavomodrá. Preto si dávajte pozor na fľaky. Na odstránenie škvŕn od granátového jablka skúste použiť citrónovú šťavu.

Prečo by sme mali konzumovať granátové jablko?

  1. Posilňuje náš imunitný systém – Granátové jablko obsahuje vysoké množstvo vitamínu C, preto sa odporúča jesť hlavne počas zimných období, kedy sú rozšírené chrípky, prechladnutia, vírusy a iné infekcie.
  2. Chráni naše srdce – Granátové jablko má priaznivý vplyv na zdravie srdca a krvných ciev. Pravidelná konzumácia tohto ovocia znižuje krvný tlak a znižuje hladinu zlého cholesterolu v tele.
  3. Zlepšuje nám náladu – Toto ovocie je bohaté na fytochemikálie, ktoré stimulujú produkciu serotonínu, čo je hormón, ktorý reguluje rad biologických funkcií v tele, z telesnej teploty na chuť k jedlu. Keď ste v rovnováhe, dodáva pocit psychického uvoľnenia a potešenia.
  4. Udržuje zdravé zuby aj kosti – Granátové jablko je nabité draslíkom, vápnikom, fosforom a železom. Je považovaný za strážcu zdravých zubov a je vynikajúci v prevencii osteoporózy.
  5. Zlepšuje kvalitu spermií, bráni erektilnej dysfunkcii a chráni prostatu

Vedeli ste, že…?

  • Hovorí sa, že Eva v rajskej záhrade nedostala obyčajné jablko, ale granátové jablko. Avšak, vzhľadom na jeho účinky by to ani nebolo také nepravdepodobné!
  • Granátové jablko môžeme pozvať aj pod inými menami (ako napr. granatapfel či pomegranate). Rovnako aj ako punicagranatum (z lat.).
  • Granátové jablko môže vydržať dlhú dobu v tme a zároveň aj v chlade. Isté zdroje tvrdia, že dokonca aj pól roka!
  • Šupka granátového jablka sa neje, je sa iba vnútro.
  • Granátové jablko poznali už aj v antike a takisto ho poznali aj stredovekí vikingovia (hlavne na výpravách v oblasti Stredozemného mora). Do Európy sa teda dostalo pred niekoľkými stovkami rokov.
  • Kožovitá šupka granátového jablka je neobyčajne pevná. Čím je tvrdšia, tým je však zároveň aj tenšia, teda vieme povedať, že granátové jablko začína byť skutočne zrelé a zároveň je aj najsladšie.

 

Vyjadri svoj názor