Kaki
V článku nájdete:
Popis kaki
Toto zlatisto-žlté ovocie s hladkou textúrou, oválneho alebo okrúhleho tvaru, je svieža pochúťka pochádzajúca z ďalekého východu. Má sladkú chutnú dužinu plnú zdraviu prospešných živín. Kaki rastie na listnatých stromoch v oblastiach s miernym podnebím, teda kde je zima aj leto relatívne mierne. Existujú dva komerčné druhy tohto ovocia, jedno pestujúce sa v Japonsku pod názvom ,,Hachiya“, ktoré obsahuje veľké množstvo trieslovín (látky, ktoré obsahujú antioxidanty a blahodárne pôsobia na organizmus) a musí úplne dozrieť, aby bolo vhodné ku konzumácii. Druhá odroda ,,Fuyu“ neobsahuje toľko tanínu, ale môže sa jesť keď je chrumkavé ako jablko. Ak vám vadí trpká chuť, môžete ju odstrániť pomocou jeho spracovania s oxidom uhličitým alebo alkoholom. V každej sezóne kaki prináša veľa ovocia, ktoré sa líšia tvarom aj farbou, ktorá sa pohybuje od žltej až po žlto-oranžovú, alebo oranžovo-červenú.
Pôvod
Toto delikátne ovocie je pôvodom z Číny odkiaľ sa rozšírilo na Kórejský poloostrov, do Japonska a neskôr, až niekedy okolo 19 storočia sa rozšírilo do Kalifornie a Európy. Je škoda, že u nás nie je až tak rozšírená konzumácia tohto ovocia, pretože už samotný názov ovocia z latinčiny znamená ,,pokrm bohov“, čo prezrádza, že ovocie je svojími účinkami na zdravie výnimočné. Stromu trvá až 7 rokov, kým môžeme zberať prvú úrodu. Zaujímavosťou je, že z jeho sušených alebo čerstvých listov si môžeme pripraviť čaj a strom sa zaraďuje do čeľade bobulovitých.
StressFix je inovatívny produkt plný bylín, vitamínov a minerálov navrhnutých tak, aby ste očistili svoju myseľ od stresu, znížili vplyv psychických ochorení a zároveň mali plnohodnotný spánok?
Ako pestovať kaki ?
Vďaka nenáročným podmienkam na podnebie a vysokej odolnosti voči mrazom, je možné si tento stromček vypestovať aj u nás. Sadenice si môžete dopestovať aj zo semien, ktoré nájdete vo vnútri plodu. Tieto semená musia prejsť chladom, preto je potrebné, aby ste ich na jeden až dva mesiace uložili do chaldničky. Ideálne je zasadiť ich niekedy vo Februári alebo marci do výživného substrátu. Stromček vám začne klíčiť pribložne po mesiaci a je potrebné aby ste ho aspoň 3-4 roky mali v črepníku. Až po tomto období môžete strom presadiť do záhrady. Nezabúdajte na pravidelné hnojenie a vlahu, pretože strom pri nedostatku vlahy veľmi rýchlo vädne. Ako sme už spomenuli prvá úroda sa objavuje niekedy v siedmom roku života a kvitne v období okolo apríla a mája. Plody dozrievajú niekedy v októbri alebo aj koncom novembra v závislosti od odrody.
Účinky na zdravie
Kaki obsahuje zdraviu prospešné flavonoidy, poly-fenolové antioxidatny ako sú katechíny, ktoré majú protizápalové účinky, zabraňujú krvácaniu z malých ciev a pôsobia proti infekciám. Okrem toho obsahujú dôležitú proti nádorovú zlúčeninu kyselinu betulinovú. Medzi ďaľšie antioxidačné látky, ktoré kaki obsahuje patrí vitamín A, betakarotén, lykopén, luteín, zea-xantín a kryptoxantín. Spoločne tieto zlúčeniny fungujú ako lapače proti voľným radikálom, ktoré zohrávajú úlohu pri starnutí a rôznych chorobných procesoch. Kaki je tiež výborným zdrojom vitamínu C, ktorý napomáha v boji proti zápalom v tele, a pomáha v boji proti infekčným ochoreniam. Obsahuje širokú škálu vitamínov B, ktoré pôsobia ako dôležité faktory pre celý rad metabolických a enzymatických funkcií v tele. Bohaté je aj na minerálne látky ako draslík, mangán, meď a fosfor.
Zdravotné benefity látok, ktoré kaki obsahuje:
- vďaka vysokému obsahu vlákniny, pomáha pri chudnutí
- ochrana oka a prevencia pred poškodením sietnice oka
- pomáha pri redukcii vrások, najmä v okolí očí
- zlepšuje proces trávenia a podporuje pravidelné vyprázdňovanie
- vďaka vysokému obsahu antioxidantov je skvelým bojovníkom proti rakovine
- udržiava našu pokožku zdravú a slúži ako prevencia proti starnutiu
- zvyšuje imunitný systém a slúži ako prevencia proti prechladnutiu, chrípke a infekciám
- pomáha pri rpodukcii kolagénu v tele a vstrebávaní železa do tela
- reguluje krvný tlak, vďaka tomu že rozširuje naše cievy a podporuje rekonvalescenciu svalov
- blahodárne pôsobí na zdravie nášho kardiovaskulárneho systému
- pomáha pri strese, únave a nervozite
- prospieva k pevnosti a zdraviu kostí
Nutričné hodnoty
Čo sa kalórií týka, kaki môžeme zaradiť do skupiny ovocia so stredne vysokým obsahom kalórií. 100 gramov ovocia obsahuje približne 70 kalórií a veľmi nízky obsah tukov. Jeho dužina je plná vlákniny, až 3,6 gramu, čo je 9,5% dennej odporúčanej dávky.
Ak vám záleží na svojom psychickom aj fyzickom zdraví, mali by ste zbystriť pozornosť. StressFix prichádza ako revolučná zmena pri starostlivosti o dušu, myseľ a v konečnom dôsledku aj telo.
Obsahuje až 14 zložiek vo vysokých dávkach a stojí iba 48,9 eur za 60 kapsúl. Dokáže kompletne nahradiť všetky užívané preparáty. Jeho silné zbrane – efektívne napomáha pri psychických ochoreniach, pôsobí proti stresu a skvalitňuje spánok. Prečítajte si recenziu
Zloženie:
- Medovka lekárska (250 mg), Levanduľa lekárska (150 mg), Valeriána lekárska (100 mg), Slncovka kalifornská (100 mg), Mučenka opletavá (100 mg),
- Vitamín B2 (1,2 mg), Vitamín B6 (2,2 mg), Vitamín B9 (400 ug), Vitamín B12 (4 uq), Vitamín D3 (600 I.U.), Vitamín E (10 mg),
- Magnézium (200 mg), Zinok (12 mg), Železo (6 mg),
kalórií | 70 Kcal |
Sacharidy | 18.59 g |
cukor | 12.53 g |
Vláknina | 3.6 g |
Tuky | 0.19 g |
Bielkoviny | 0.58 g |
Vitamin A | 81 ug |
BetaKarotén | 253 ug |
Luteín | 834 ug |
Vitamín B1 | 0.03 mg |
Vitamín B2 | 0.02 mg |
Vitamín B3 | 0.1 mg |
Vitamín B6 | 0.1 mg |
Vitamín K | 2.6 ug |
Vitamín C | 7.5 mg |
Cholín | 7.6 mg |
Vápnik | 8 mg |
Magnézium | 9 mg |
Železo | 0.15 mg |
Fosfor | 17 mg |
Draslík | 161 mg |
Sodík | 1 mg |
Mangán | 0.355 mg |
Zinok | 0.11 mg |
*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch sa často sa uvádza jednotka IU:
- Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
- Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
- Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
- Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.
Recepty
Spracovanie kaki nie je v našich končinách veľmi rozšíreným a preto je veľmi zriedkavé jeho použitie v receptoch. Väčšinou si na ňom pochutnávame v surovom, alebo sušenom stave. V japonsku patrí toto ovocie k jednému z najobľúbenejších a ľudia ho konzumujú v rôznych jedlách a formách. Veľmi obľúbeným je chlieb pripravený z kaki.
Neskutočný recept na chlieb z kaki, ktorý si zamilujete
Z týchto surovín si pripravíte 2 približne 23 cm bochníky chlebíka. Čím viac cukru použijete, tým viac bude chlieb sladší a cesto vláčnejšie.
Ingrediencie
3 a pól šálky preosiatej múky
1 a pól lyžičky soli
2 ČL sódy bikarbóny
2 ČL mletého muškátového orieška
2 hrnčeky cukru
1 šálka rozpusteného masla
4 veľké vajíčka ochladené na izbovú teplotu
2/3 šálky koňaku, bourbonu alebo whisky
2 šálky pyré z kaki (cca 4 roztlačené mäkké prezreté kaki)
2 šálky vlašských alebo pekanových orechov nasekaných nadrobno
2 šálky hrozienok, alebo iného sušeného ovocia, poprípade mix (marhule, datle, brusnice)
Postup
- Formu na chlieb si vymastíme maslom a posypeme múkou
- predohrejeme si rúru na 180 stupňov
- Premiešajte prvých 5 suchých prísad vo väčšej miske
- urobte jamku do stredu a vmiešajte maslo, alkohol, vajíčka, pyré a nakoniec preidajte hrozienka a oriešky
- pečieme 1 hodinu, alebo kým špáradlo, ktoré vložíme do stredu, nie je čisté
- takto pripravený chlebík nám vydrží týždeň, ak je dobre zabalený pri izbovej teplote. Chlieb si rovnako môžeme dať aj do mrazáku pre neskoršiu
Krémovy sorbet z kaki
Ingrediencie
4 až 5 veľkých kaki, ošúpaných a nakrájaných na malé kúsky
1/2 šálky cukru plus ešte jednu PL
1/2 šálky silného čierneho čaju
1 PL šťavy z citróna
1/2 ČL soli
Postup
- rozmixujete si v mixéry na vysokých obrátkach kaki s cukrom. Mixujete približne 30 sekúnd, kým hmota nie je úplne hladká.
- precedíme si cez sitko pyré do stredne veľkej misy,
- pyré rozmiešame s čiernym čajom, citrónovou šťavou a štipkou soli. Zmes vložíme do chaldničky na minimálne 3 hodiny
- teraz už len podávame a ochutíme si podľa chuti kúskami ovocia, alebo vanilkovým krémom, alebo len tak …je to len na vašej fantázii, nálade a chuťových pohárikoch