Kaki

Popis kaki

Toto zlatisto-žlté ovocie s hladkou textúrou, oválneho alebo okrúhleho tvaru, je svieža pochúťka pochádzajúca z ďalekého východu. Má sladkú chutnú dužinu plnú zdraviu prospešných živín. Kaki rastie na listnatých stromoch v oblastiach s miernym podnebím, teda kde je zima aj leto relatívne mierne. Existujú dva komerčné druhy tohto ovocia, jedno pestujúce sa v Japonsku pod názvom ,,Hachiya”, ktoré obsahuje veľké množstvo trieslovín (látky, ktoré obsahujú antioxidanty a blahodárne pôsobia na organizmus) a musí úplne dozrieť, aby bolo vhodné ku konzumácii. Druhá odroda ,,Fuyu” neobsahuje toľko tanínu, ale môže sa jesť keď je chrumkavé ako jablko. Ak vám vadí trpká chuť, môžete ju odstrániť pomocou jeho spracovania s oxidom uhličitým alebo alkoholom. V každej sezóne kaki prináša veľa ovocia, ktoré sa líšia tvarom aj farbou, ktorá sa pohybuje od žltej až po žlto-oranžovú, alebo oranžovo-červenú.

Detoxikačné produkty
Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu 

Pôvod

Toto delikátne ovocie je pôvodom z Číny odkiaľ sa rozšírilo na Kórejský poloostrov, do Japonska a neskôr, až niekedy okolo 19 storočia sa rozšírilo do Kalifornie a Európy. Je škoda, že u nás nie je až tak rozšírená konzumácia tohto ovocia, pretože už samotný názov ovocia z latinčiny znamená ,,pokrm bohov”, čo prezrádza, že ovocie je svojími účinkami na zdravie výnimočné. Stromu trvá až 7 rokov, kým môžeme zberať prvú úrodu. Zaujímavosťou je, že z jeho sušených alebo čerstvých listov si môžeme pripraviť čaj a strom sa zaraďuje do čeľade bobulovitých.

Ako pestovať kaki ?

kaki pestovanie

Vďaka nenáročným podmienkam na podnebie a vysokej odolnosti voči mrazom, je možné si tento stromček vypestovať aj u nás. Sadenice si môžete dopestovať aj zo semien, ktoré nájdete vo vnútri plodu. Tieto semená musia prejsť chladom, preto je potrebné, aby ste ich na jeden až dva mesiace uložili do chaldničky. Ideálne je zasadiť ich niekedy vo Februári alebo marci do výživného substrátu. Stromček vám začne klíčiť pribložne po mesiaci a je potrebné aby ste ho aspoň 3-4 roky mali v črepníku. Až po tomto období môžete strom presadiť do záhrady. Nezabúdajte na pravidelné hnojenie a vlahu, pretože strom pri nedostatku vlahy veľmi rýchlo vädne. Ako sme už spomenuli prvá úroda sa objavuje niekedy v siedmom roku života a kvitne v období okolo apríla a mája. Plody dozrievajú niekedy v októbri alebo aj koncom novembra v závislosti od odrody.

Účinky na zdravie

Kaki obsahuje zdraviu prospešné flavonoidy, poly-fenolové antioxidatny ako sú katechíny, ktoré majú protizápalové účinky, zabraňujú krvácaniu z malých ciev a pôsobia proti infekciám. Okrem toho obsahujú dôležitú proti nádorovú zlúčeninu kyselinu betulinovú. Medzi ďaľšie antioxidačné látky, ktoré kaki obsahuje patrí vitamín A, betakarotén, lykopén, luteín, zea-xantín a kryptoxantín. Spoločne tieto zlúčeniny fungujú ako lapače proti voľným radikálom, ktoré zohrávajú úlohu pri starnutí a rôznych chorobných procesoch. Kaki je tiež výborným zdrojom vitamínu C, ktorý napomáha v boji proti zápalom v tele, a pomáha v boji proti infekčným ochoreniam. Obsahuje širokú škálu vitamínov B, ktoré pôsobia ako dôležité faktory pre celý rad metabolických a enzymatických funkcií v tele. Bohaté je aj na minerálne látky ako draslík, mangán, meď a fosfor.

Zdravotné benefity látok, ktoré kaki obsahuje:

  • vďaka vysokému obsahu vlákniny, pomáha pri chudnutí
  • ochrana oka a prevencia pred poškodením sietnice oka
  • pomáha pri redukcii vrások, najmä v okolí očí
  • zlepšuje proces trávenia a podporuje pravidelné vyprázdňovanie
  • vďaka vysokému obsahu antioxidantov je skvelým bojovníkom proti rakovine
  • udržiava našu pokožku zdravú a slúži ako prevencia proti starnutiu
  • zvyšuje imunitný systém a slúži ako prevencia proti prechladnutiu, chrípke a infekciám
  • pomáha pri rpodukcii kolagénu v tele a vstrebávaní železa do tela
  • reguluje krvný tlak, vďaka tomu že rozširuje naše cievy a podporuje rekonvalescenciu svalov
  • blahodárne pôsobí na zdravie nášho kardiovaskulárneho systému
  • pomáha pri strese, únave a nervozite
  • prospieva k pevnosti a zdraviu kostí

Nutričné hodnoty

Čo sa kalórií týka, kaki môžeme zaradiť do skupiny ovocia so stredne vysokým obsahom kalórií. 100 gramov ovocia obsahuje približne 70 kalórií a veľmi nízky obsah tukov. Jeho dužina je plná vlákniny, až 3,6 gramu, čo je 9,5% dennej odporúčanej dávky.

 kalórií 70 Kcal
 Sacharidy 18.59 g
 cukor 12.53 g
 Vláknina 3.6 g
 Tuky 0.19 g
 Bielkoviny 0.58 g
 Vitamin A 81 ug
 BetaKarotén 253 ug
 Luteín 834 ug
 Vitamín B1 0.03 mg
 Vitamín B2 0.02 mg
 Vitamín B3 0.1 mg
 Vitamín B6 0.1 mg
 Vitamín K 2.6 ug
 Vitamín C 7.5 mg
 Cholín 7.6 mg
 Vápnik 8 mg
 Magnézium 9 mg
 Železo 0.15 mg
 Fosfor 17 mg
 Draslík 161 mg
 Sodík 1 mg
 Mangán 0.355 mg
 Zinok 0.11 mg

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Recepty

Spracovanie kaki nie je v našich končinách veľmi rozšíreným a preto je veľmi zriedkavé jeho použitie v receptoch. Väčšinou si na ňom pochutnávame v surovom, alebo sušenom stave. V japonsku patrí toto ovocie k jednému z najobľúbenejších a ľudia ho konzumujú v rôznych jedlách a formách. Veľmi obľúbeným je chlieb pripravený z kaki.

Neskutočný recept na chlieb z kaki, ktorý si zamilujete 

Z týchto surovín si pripravíte 2 približne 23 cm bochníky chlebíka. Čím viac cukru použijete, tým viac bude chlieb sladší a cesto vláčnejšie.

Prodetox Prodetox
Prodetox je jedinečný nápoj, ktorý obsahuje 25 špecifických látok na očistu a regeneráciu tela. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.
Blendea Blendea
Vyskúšajte Blendeu pri tráviacich problémoch so 4 kľúčovými superpotravinami. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.

Ingrediencie

  • 3 a pól šálky preosiatej múky
  • 1 a pól lyžičky soli
  • 2 ČL sódy bikarbóny
  • 2 ČL mletého muškátového orieška
  • 2 hrnčeky cukru
  • 1 šálka rozpusteného masla
  • 4 veľké vajíčka ochladené na izbovú teplotu
  • 2/3 šálky koňaku, bourbonu alebo whisky
  • 2 šálky pyré z kaki (cca 4 roztlačené mäkké prezreté kaki)
  • 2 šálky vlašských alebo pekanových orechov nasekaných nadrobno
  • 2 šálky hrozienok, alebo iného sušeného ovocia, poprípade mix (marhule, datle, brusnice)

 Postup

  1. Formu na chlieb si vymastíme maslom a posypeme múkou
  2. predohrejeme si rúru na 180 stupňov
  3. Premiešajte prvých 5 suchých prísad vo väčšej miske
  4. urobte jamku do stredu a vmiešajte maslo, alkohol, vajíčka, pyré a nakoniec preidajte hrozienka a oriešky
  5. pečieme 1 hodinu, alebo kým špáradlo, ktoré vložíme do stredu, nie je čisté
  6. takto pripravený chlebík nám vydrží týždeň, ak je dobre zabalený pri izbovej teplote. Chlieb si rovnako môžeme dať aj do mrazáku pre neskoršiu

Krémovy sorbet z kaki

Ingrediencie

  • 4 až 5 veľkých kaki, ošúpaných a nakrájaných na malé kúsky
  • 1/2 šálky cukru plus ešte jednu PL
  • 1/2 šálky silného čierneho čaju
  • 1 PL šťavy z citróna
  • 1/2 ČL soli

 Postup

  1. rozmixujete si v mixéry na vysokých obrátkach kaki s cukrom. Mixujete približne 30 sekúnd, kým hmota nie je úplne hladká.
  2. precedíme si cez sitko pyré do stredne veľkej misy,
  3. pyré rozmiešame s čiernym čajom, citrónovou šťavou a štipkou soli. Zmes vložíme do chaldničky na minimálne 3 hodiny
  4. teraz už len podávame a ochutíme si podľa chuti kúskami ovocia, alebo vanilkovým krémom, alebo len tak …je to len na vašej fantázii, nálade a chuťových pohárikoch
Kaki
5 (100%) 1 vote

Vyjadri svoj názor