Červené ríbezle

Popis

Ríbezle sú malé bobule vo veľkosti perly, ktoré majú priesvitnú červenú farbu. červené ríbezle obsahujú mäkkú dužinu a šťavu s malými jedlými semenami. Červené ríbezle sú výrazne kyslým ovocím, aj vo svojom zrelom stave. Môžeme ich tiež nazvať aj multivitamínovými pilulkami, pretože obsahujú veľa vitamínu C. Okrem vitamínu C, obsahujú aj ďalšie látky, dôležité z hľadiska výživy.

Detoxikačné produkty
Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu 

Červené ríbezle a ich pôvod

Červené ríbezle majú pôvod v strednej a východnej Európe a na našom území sa pestujú už veľmi dlho. Darí sa im vo všetkých oblastiach s miernym podnebím. Liečebné účinky týchto plodov sa uvádzajú už od 16 storočia pričom sa používajú nielen plody ale aj listy. U nás ich nájdeme skôr v záhradách ako vo voľnej prírode, ale môžu sa ojedinele vyskytnúť v močaristých lužných lesoch.

Charakteristika

Červená ríbezla je drevnatý ker, ktorý patrí do viac ako 150 druhov v rámci rodu ríbezlí, kde zaradujeme aj čierne ríbezle, biele ríbezle, egreše a ďalšie. Vyskytuje sa v našich zemepisných šírkach a rastie na kríčkoch s dlaňovitými listami na strapcoch, ktoré sú obsypané malými lesklými červenými plodmi. Pôvodne rástla divo, no neskôr sa udomácnila aj v záhradách a pestovatelia postupne vyšľachtili množstvo kultivarov. Prvé plody dozrievajú niekedy v čase letného slnovratu a teda môžeme ich zbierať v čase od júna do septembra. Ríbezle by sa nemali dlho skladovať, ale čo najrýchlejšie zjesť alebo spracovať. Ríbezle umyjeme, odstránime tenké stopky a spracujeme podľa chuti. Keď sa Vám ríbezle zdajú príliš kyslé, môžete ich zmiešať s inými, sladšími druhmi ovocia ako jahody a maliny. červené ríbezle sa môžu konzumovať čerstvé, sušené alebo varené. Pre dlhodobé uchovávanie sa rovnako môžu zmraziť. vďaka svojej chuti sa výborne hodia do omáčok, likérov, džemov, želé a sirupov. Výborne sa k nim hodí korenie ako škorica, muškátový orech, vanilka, klinček a tiež sa skvelo kombinujú s bazalkou a mätou.

Význam pre zdravie

Jedna ríbezľová bobuľa obsahuje 2 miligramy vitamínu C, čiže 35 až 40 ríbezlí nám stačí na pokrytie dennej potreby. obsahuje tiež karotény, z ktorých sa pri látkovej premene vytvára vitamín A. vitamín A je dôležitý pre naše telo, pretože chráni sliznicu a stimuluje bunkový metabolizmus. obsahujú tiež veľa niacínu, draslíka a kyseliny pantoténovej. Ríbezle majú tiež vysoký obsah vápnika, železa a ďalších minerálnych látok ako horčík a mangán. vďaka množstvu vitamínov, ktoré ríbezle obsahujú, majú veľmi priaznivý vplyv na náš organizmus ako:  aktivizujú krvotvorbu a bunkový metabolizmus, chráni naše bunky pred voľnými radikálmi, posilňuje produkciu hormónov a imunitný systém, podporujú svalovú činnosť a funkciu srdca, chránia sliznicu, zlepšujú náladu a upokojujú nervy. Ríbezle sú vhodným liekom pokiaľ často trpíte vírusovými a bakteriálnymi infekciami. červené ríbezle majú aj vysoký obsah rutínu, ktorý je nápomocný pri udržiavaní dobrého stavu našich čriev a tiež zlepšuje priechodnosť krvi. Okrem iného tiež pomáhajú pri krčových žilách, opuchoch končatín, vysokom krvnom tlaku a hemoroidoch. Pozor pri konzumácii ríbezlí by si mali dať pozor najmä ľudia trpiaci pálením záhy alebo zápalom pažeráka, ktorí by sa mali vo všeobecnosti vyhýbať konzumácii kyslého.

Nutričné hodnoty

Červené ríbezle zaradujeme medzi takzvané super potraviny, pretože majú vysoko antioxidačné účinky. pokiaľ si strážite príjem tukov a kalórií, červené ríbezle sú skvelou voľbou. 56 gramov ovocia obsahuje približne 30 kalórií a neobsahujú žiadne tuky ani cholesterol. Daná dávka obsahuje približne 8 gramov sacharidov, čo sú 3% dennej odporúčanej hodnoty z čoho 4 gramy sú cukry a 2 gramy je vláknina. obsahujú približne 1 gram bielkovín. Takéto množstvo ovocia Vám dodá približne 40% dennej odporúčanej dávky vitamínu C a majú 4 krát viac vitamínu C ako pomaranče. Červené ríbezle tiež obsahujú 2% dennej odporúčanej dávky vápnika a 4% dennej odporúčanej dávky železa.

Ako pestovať červené ríbezle?

červené ríbezle pestovanie

Rodivosť červených ríbezlí začína skoro po výsadbe obyčajne už v druhom roku a úrody bývajú vysoké a pravidelné každý rok. Kvety ríbezlí majú veľkú odolnosť proti jarným mrazom a vydržia aj poklesy teplôt na -6 stupňov. Výhodou ríbezlí je, že dozrievajú v rámci jednotlivých kultivarov súčasne, neopadávajú a zber je možné uskutočniť jednorazovo. Najlepšie sa ríbezlám darí vo vyšších polohách s dostatkom vlahy a priemernou teplotou 6 až 8 stupňov. vyžadujú si ťažšiu pôdu so slabo kyslou reakciu a dobre zásobenou vlahou. Najvhodnejším obdobím na výsadbu je jeseň. Sú náročné na výživu, preto je potrebné ich každoročne hnojiť. Kry sa vysádzajú do jamiek 30X30 cm na vzdialenosť 1,5 až 2 metre. pri stromčekoch je dôležitý oporný kolík, ktorí musí presahovať výšku korunky. V období pred jarou, kedy plody ríbezlí začínajú pučať je potrebné ich zrezanie, čím sa podporí rast nových výhonkov z púčikov koreňového krčka. môžete si vybrať z rôznych odrôd červených ríbezlí pričom medzi najosvedčenejšie patrí skorá odroda ,,Detvan” a neskorá ,,Tatran” ale aj ,,Maraton”, či ,,Hron”. Veľký pozor si treba dávať na škodcov,medzi ktoré patria vtáky , preto pri väčšom množstve kríkov si stojí za to zaobstarať sieťku, ktorá vtákom znemožní prístup. najvhodnejším časom na zbieranie ríbezlí je ráno alebo podvečer, najmä pri plnej zrelosti plodov. Nezabudnite nazberané ovocie dať do tieňa, aby nestratilo na slnku farbu a nesparilo sa.

Recepty

Výborným, zdravým  a osviežujúcim receptom na leto je príprava ríbezľovej šťavy, ktorá je veľmi jednoduchá a rýchla na prípravu. Kilogram červených ríbezlí si odstopkujme, umyjeme a prelejeme litrom horúcej vody. Pridáme kávovú lyžičku kyseliny citrónovej a necháme odpočívať 24 hodín. Po 24 hodinách zmes scedíme a necháme odkvapkať. Pridáme kilo trstinového cukru a necháme odstáť ďalších 24 hodín. Samozrejme v prípade zdravej verzie môžeme cukor nahradiť iným druhom sladidla. Po 24 hodín našu zmes premiešame, tak aby sa všetok cukor rozpustil a pridáme štipku kyseliny sorbovej ktorá zabráni kazivosti našej šťavy. Takto pripravenú šťavu už len prelejeme do fliaš, uskladníme na chladné miesto a môžeme podávať.

Prodetox Prodetox
Prodetox je jedinečný nápoj, ktorý obsahuje 25 špecifických látok na očistu a regeneráciu tela. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.
Blendea Blendea
Vyskúšajte Blendeu pri tráviacich problémoch so 4 kľúčovými superpotravinami. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.

Veľmi obľúbeným výrobkom s červených ríbezlí je aj ríbezľové víno, ktorého príprava nie je vôbec zložitá. Rovnako ako pri výrobe šťavy si ríbezle odstopkujeme, umyjeme, roztlačíme a necháme ich 24 hodín odležať. Počas odležávania je vhodné plody raz za čas premiešať. Následne si prevaríme 4 litre vody s 2 až 2,5 kilogramu trstinového cukru, samozrejme množstvo cukru záleží od toho či preferujeme sladšiu alebo kyselkavejšiu chuť vína. Následne vodu s cukrom necháme vychladnúť. Po vychladnutí vodu spolu s pripravenou ríbezľovou šťavou zlejeme do desať litrového demižóna. Pridáme 2 sáčky živnej soli a poriadne premiešame. Pridáme ešte fľaštičku tekutých kvasiniek a znovu premiešame. Demižón uzavrieme a umiestnime ho na miesto s teplotou 15 až 20 stupňov.To, že víno začína kvasiť zistíme podľa peny ktorá na víne vzniká. Približne o 4 týždne môžete víno stočiť do iného demižónu a uzavreté zátkou ho uložiť na 2 mesiace. Potom ho prelejeme do fliaš a dobre uzatvorené uchovávame v chlade.

Na zdravie 🙂

Červené ríbezle
4.5 (90%) 2 vote[s]

Vyjadri svoj názor