Hruška

Chcete odplaviť zbytočné toxíny z tela?

Ak áno, tak potom neváhajte a siahnite po hruške. Toto ovocie je ľahko pestovateľné aj u nás a kúpiť sa dá ľavou zadnou.  Prečo teda radšej nesiahnuť po niečom domácom, našom ako po zahraničných druhoch ovocia?

Detoxikačné produkty
Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu 

Popis

Hruška, z lat. pyrus communis, je bohato šťavnatý plod. Podľa obdobia dozrievania sa hrušky delia na letné, jesenné a zimné. Letné hrušky sú najmenej trvanlivé, naopak zimné hrušky vydržia najdlhšie. Síce majú nízky obsah vitamínu C, ale na druhej strane obsahujú vysoké množstvo vitamínu B (hlavne pod šupkou).

Hruška a jej pôvod

Hruška pochádza pôvodne z Európy a Ázie. Prvé šľachtené odrody vraj rástli už pred 3 000 rokmi na gréckom poloostrove Peleponéz. Nadšenými pestovateľmi boli Rimania, ktorí rozlišovali 40 rozličných odrôd podľa ich špecifických vlastností. V strednej Európe bolo pestovanie hrušiek menej známe. Hrušky boli v tomto čase ešte úplne tvrdé, pretože boli určené iba na varenie. Surové hrušky boli často považované za jedovaté. Tento názor bol však rýchlo prekonaný a svoju kulinársku slávu si získal za tento sladký plod za čias francúzskeho Kráľa slnka Ľudovíta XIV. Prastaré stromy hrušky môžeme dodnes obdivovať v kráľovských záhradách vo Versailles.

Charakteristika

  • Pomáha proti obezite, reumatizme, močových kameňoch, vysokom krvnom tlaku, artritíde
  • Má antibakteriálny účinok
  • Podporuje vylučovanie kyseliny močovej a ďalších škodlivých látok z tela (hrušky sú preto vhodné pri detoxikačných diétach)
  • Má diuretický (močopudný) účinok
  • Prečisťuje črevá a odstraňuje zápchu
  • Ovplyvňuje náladu a pocit pohody
  • Má posilňujúci účinok na naše telo
  • Zabraňuje záchvatom hladu
  • Pomáha štítnej žľaze zotrvať v dobrej kondícii
  • Používa sa aj proti kašľu a záduchu
  • Je najmenej alergenická
  • Znižuje vysoký krvný tlak
  • Posilňuje kosti
  • Prospieva obličkám aj srdcu
  • Znižuje hladinu vysokého cholesterolu v našom tele
  • Predchádza zvápenateniu našich ciev

Hruška a nutričné hodnoty

Hrušky neobsahujú veľké množstvo vitamínu C, ale naopak majú dostatok vitamínu B, vitamínu A, vitamínu E a vitamínu K. Obsahujú taktiež minerály ako napríklad: Draslík, Fosfor, Horčík, Meď, Sodík, Vápnik, Zinok či Železo.

100 gramov hrušky obsahuje:

kJ Kcal Bielkoviny Sacharidy Tuky Vláknina Vápnik GI
277 67 0,47 g 12,5 g 0,33 g 3,15 g 11 mg 38

Minerály ( v 100 g hrušky):

Draslík Fosfor Horčík Meď Sodík Vápnik Zinok Železo
127 mg 14 mg 6 mg 0.092 mg 0,8 mg 0.09 mg 0.11 mg 0.19 mg

Vitamíny (v 100 g hrušky):

Foláty – 7 µg
Kyselina pantoténová – 0.048 mg
Niacín – 0.157 mg
Vitamín A – 23 IU
Vitamín B1 – 0.012 mg
Vitamín B2 – 0.025 mg
Vitamín B6 – 0.028 mg
Vitamín C – 4.2 mg
Vitamín E – 0.12 mg
Vitamín K – 4.5 µg

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Ako pestovať hrušku?

hruška pestovanie

V počte ovocných stromov sú hrušky u nás na 3. — 4. mieste, v úrode na jeden strom im však patrí prvenstvo.

Hrušky najčastejšie pestujeme v tvare voľne rastúcich zákrpkov alebo ovocných stien s výškou kmeňa 40 až 80 centimetrov. Na teplotu sú o niečo náročnejšie ako jablone. Uspokojivú úrodu môžu poskytnúť len na dobre chránenom stanovišti. Plody pri nedostatku slnka nedozrejú a majú repovú príchuť. Hrušky vyžadujú hlbokú, úrodnú pôdu, dobre zásobenú humusom a živinami. Najlepšie sa im darí v hlinitých náplavách. V chladnej, mokrej pôde listy žitnú a letorasty schnú, v suchej pôde sú zase plody kamienkovité.

Najvhodnejší termín na vysádzanie hrušiek je prvá polovica októbra. Čím skôr ich vysadíme, tým lepšie môžu zakoreniť. Skúsení pestovatelia odporúčajú korene namočiť na niekoľko hodín pred výsadbou do vody a koreňovú sústavu mierne skrátiť. Po výsadbe sa odporúča stromček obaliť novinovým papierom, ktorý ho chráni od zaschnutia, namrznutia a poškodenia zverou. Ak máme v záhradke škodcov, môžeme zapustiť do pôdy prázdne fľaše, ktoré pri určitej intenzite vetra ultrazvukom ničia a odpudzujú hlodavce.

Hrušky vždy na jar pred kvitnutím prihnojujeme viaczložkovými priemyselnými hnojivami. Na 10 metrov štvorcových použijeme 350 až 800 gramov. Každý tretí až štvrtý rok zapracujeme do pôdy dobre vyzretý maštaľný hnoj alebo kompost. Pri hnojení nezabudnite, že výživu potrebujú aj aktívne koreňové vlásky, ktoré sú po obvode korunky.

Vedeli ste, že…?

  • Hruška, ktorá je najznámejšia, pochádza z podsvetia. Podľa gréckeho mýtu sa hovorí, že Tantalos, Diov syn, bol za zločiny, ktoré spáchal voči ľuďom a bohom, poslaný do podsvetia. Tam musel pykať za svoje skutky pred stromom hrušky. Avšak, keď bol hladný a chcel si zobrať jednu z hrušiek, ktoré nad ním viseli, konáre sa ihneď zodvihli nahor, akonáhle sa čo i len priblížil.
  • Prvé ovocie, ktoré je doporučené podávať dojčatám je práve hruška. Je to totiž najmenej pravdepodobné ovocie, ktoré by mohlo deťom spôsobiť alergiu.
  • Hruškám by sme sa mali vyhýbať hlavne pri hnačkách. Tiež nie sú doporučené vo veľkom množstve pre tehotné ženy, pretože novorodenec by nemusel byť dostatočne zásobený niektorými živinami.
  • Podľa istej štatistky, európania dávajú prednosť viac jablkám ako hruškám. Aj keď hrušky obsahujú mnoho cenných vitamínov, v Európe zjeme až trikát viac jabĺk než hrušiek.
  • Neodporúča sa konzumovať nezrelé plody hrušiek, pretože by mohli spôsobiť silné nadúvanie (hlavne u citlivých ľudí) a takisto môžu ostať ležať v našom žalúdku.

Hruškový špaldový koláč s makovou posýpkou

Na prípravu receptu budeme potrebovať:

  • 330 g – špaldová hladká múka
  • 7 g – sušené droždie
  • 40 g – maslo
  • 300 ml  ryžové mlieko
  • ovocný džem
  • 1 kg – hrušky
  • 1 balíček – škoricový cukor

Posýpka:

  • 100 g – mak
  • 100 g – špaldová hladká múka
  • 50 g – maslo
  • 50 g – cukor

 Postup:

  1. Do misky si dáme maslo, sušené droždie a múku. Všetky suroviny miesime rukami na tuhé cesto a popritom postupne pridávame teplé mlieko. Približne na 30 minút odložíme cesto na teplé miesto.
  2. Kým nám cesto bude kysnúť, môžeme si pripraviť hrušky.
  3. Najskôr z hrušiek odstránime jadierka, potom si ich narežeme na pásiky. Pásiky hrušiek vložíme do misky, ktoré posypeme škoricovým cukrom. Hrušky so škoricovým cukrom si necháme odstáť asi tak na 20 minút (môžeme aj dlhšie).
  4. Cesto, ktoré nám vykyslo si najskôr rozvaľkáme a potom ho premiestnime na plech na pečenie, ktorý vymastíme maslom a posypeme múkou.
  5. Vrch cesta si potrieme zvoleným džemom a naň poukladáme marinované hrušky. Celé to necháme podkysnúť približne 10 minút.
  6. Zatiaľ si môžeme pripraviť posýpku. Spojíme maslo, cukor, mak a múku. Ak by posýpka nebola dostatočne sypká, kľudne môžeme pridať viac múky.
  7. Nakoniec na hrušky dáme posýpku a koláč vložíme do vopred vyhriatej rúry (vyhriatej na 200°C) asi na 30 až 40 minút.
  8. Prajem dobrú chuť!
Prodetox Prodetox
Prodetox je jedinečný nápoj, ktorý obsahuje 25 špecifických látok na očistu a regeneráciu tela. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.
Blendea Blendea
Vyskúšajte Blendeu pri tráviacich problémoch so 4 kľúčovými superpotravinami. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.

Šalát s nivou a hruškami

Budeme potrebovať:

  • 2 ks – hruška
  • 1 ks – citrón
  • 1 ks – hlávkový šalát
  • 50 g – vlašské orechy
  • 150 g – syr Niva
  • 1 hrsť – žerucha

Zálievka:

  • 1 ks – pomaranč
  • 1 PL – olivový olej
  • štipka soli
  • štipka mletého čierneho korenia

 Postup:

  1. Najskôr si rozpolíme hrušky, vyberieme z nich jadrovníky, pokrájame dužiny na pásiky a pokvapkáme hrušky citrónovou šťavou (aby nám nestmavli).
  2. Na menšie kúsky si potrháme lístky hlávkového šalátu. Spolu s posekanými vlašskými orechmi, rozdrobenou nivou, plátkami hrušiek a so žeruchou si všetko vložíme do misy na šalát.
  3. Nakoniec si pripravíme zálievku z pomarančovej šťavy, oleja, soli a čierneho korenia. Tú nalejeme na šalát a všetko jemne premiešame.
  4. Dobrú chuť.
Hruška
5 (100%) 5 vote[s]

Vyjadri svoj názor