Jahody

Jahody – slovenské afrodiziakum

Popis

Jahody vďaka ich chuti môžeme zaradiť k jednému z najobľúbenejších druhov ovocia nielen pre deti ale aj dospelých. Tieto krásne malé, červené a šťavnaté plody sú zdrojom našej radosti každý rok v období jari kedy dozrievajú. Z jahôd si môžeme pripraviť veľké množstvo druhov zákuskov na rôzne spôsoby, torty, môžeme si z nich uvariť vynikajúci lekvár alebo si ich vychutnať len tak čerstvé. Ich sladká chuť sa doslova rozplýva na jazyku.

Detoxikačné produkty
Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu 

Pôvod

Jahoda pochádza z Európy pričom prvý krát sa s ňou stretávame niekedy okolo 18. storočia a patrí do čeľade ružovitých.  Poznáme rôzne odrody jahôd ako napríklad jahoda lesná, jahody ktoré sa pestujú v záhradách alebo veľkoplošne pestované jahody. V minulosti boli jahody označované za kráľovské ovocie, ktoré bolo konzumované najmä kráľovskou rodinou.

Ako pestovať

jahody pestovanie

Je dôležité, aby sme pri kúpe jahôd boli opatrný, pretože práve obrovské žiarivo červené plody, ktoré nás kvôli svojmu vzhľadu najviac priťahujú sú väčšinou z dovozu a už pri rozmnožovaní, raste, doprave a skladovaní sú chemicky ošetrované rôznymi rastovými stimulátormi, voskmi, pesticídmi atď. To sú práve jahody, ktoré môžu vyvolať alergickú reakciu ako napríklad pľuzgieriky na perách. Najlepšie je si jahody dopestovať sám, poprípade si ich nazbierať priamo u pestovateľa. Jahody by ste mali vysadiť niekedy medzi aprílom až májom alebo v auguste až októbri. Pred prvou úrodou je vhodné rozložiť pod rastliny slamu. Výhodou jahôd je, že si ich môžete dopestovať aj na balkóne, dôležité je aby ste ich zasadili do veľkého črepníka pretože sa tým zlepší rast aj úroda. Črepník by mal mať zo spodu diery, aby mohla odtekať voda a tiež by sme na jeho spodok mali dať štrk alebo drenáž. Jahody potrebujú k svojmu rastu veľa živín preto by mali byť sadené do pôdy s obsahom humusu a bohatou na baktérie. Potrebujú slnko , preto je vhodné pre nich vybrať slnečné stanovisko. Zem do ktorej jahody nasadíme, či už doma alebo na záhrade by sa nemala hnojiť 4 týždne pred ani po výsadbe. Vhodné je zem v ich okolí prikryť čiernou fóliou, ktorá je výhodná z hľadiska udržania vlhkosti, skvalitní sa tým humus a zabraňujete tak rastu buriny. Jahody vysadené na záhrade nepotrebujú nejakú špeciálnu ochranu, jedine v prípade tvrdšej zimy je vhodné použiť rašelinový múľ.

Účinky na zdravie

Jahody na konci dozrievania v sebe koncentrujú antokyanáty, čo je červené rastlinné farbivo, ktoré obsahuje vysoké množstvo karoténov, ktoré slúžia ako ochrana plodu pred škodlivinami a baktériami. Katechíny nachádzajúce sa v jahodách majú protizápalový a antibakteriálny účinok nielen na plody ale aj ľudský organizmus. Tieto látky na seba v črevách viažu ťažké kovy a pomáhajú tak pri poruchách trávenia, pri plynatosti a hnačke. Okrem toho obsahujú veľké množstvo vitamínu C, kyselinu listovú a draslík, ktorí pomáha na znižovanie krvného tlaku a má odvodňujúce účinky. Jahoda je kráľom spomedzi všetkých druhov ovocia, čo sa do obsahu mangánu týka. Mangán je výborný pre podporu metabolizmu, je to dôležitý stopový prvok potrebný pre zdravie kostí a tvorbu krvi, zvyšuje libido, pozitívne vplýva na činnosť nervov a mozgového systému, stimuluje tvorbu hormónov štítnej žľazy a dodáva našej pleti farbu. Látky ktoré sa nachádzajú v koreňoch jahôd a tiež v listoch sú využívané vo farmaceutickom priemysle. Jahody tiež v menšom množstve obsahujú aj železo, meď, horčík, fosfor, vitamín B6, vitamín K a vitamín E.

Z ďalších liečivých účinkov jahôd môžeme spomenúť:

  • zmierňujú tráviace problémy a detoxikujú črevá
  • podporujú rast buniek a krvotvorbu
  • posilňujú imunitný systém a metabolizmus
  • odvodňujúce účinky
  • znižujú krvný tlak
  • zvyšujú sexuálnu vzrušivosť
  • nespôsobujú výkyv krvného cukru a inzulínu a preto sú vhodné pre diabetikov
  • znižujú oxidačný stres a chronické zápaly
  • výborný zdroj na prevenciu proti rakovine

Nutričné hodnoty

Jahody sú tiež výborným ovocím ktoré môžete zaradiť do vašej diéty, keďže 90 percent z nich tvorí voda, 7,7 percent sacharidy a obsahujú len veľmi malé množstvo tuku (0,3 percenta) a bielkovín (0,7%). Taká jedna šálka jahôd obsahuje menej ako 50 kalórií a ich glykemický index je 40 , čo je relatívne nízka hodnota. Z toho vyplýva, že jahody nespôsobujú veľké výkyvy hladiny cukru v tele a preto sú vhodným ovocím aj pre diabetikov. Veľmi účinné a vhodné sú pri očistných kúrach.

Nutričné hodnoty pre 100 gramov jahôd:

  • 32 kalórií
  • 90% vody
  • 0.7 gramov tuku
  • 7.7 gramu sacharidov z čoho približne 4.9 gramov tvoria cukri
  • 2 gramy vlákniny
  • 0.07 gramov omega 3 mastných kyselín
  • 0.09 gramov omega 6 mastných kyselín

Recepty

Chuť jahôd je výborná a skvelo sa hodia do akýchkoľvek druhov ovocných šalátov a taktiež vymiešané s tvarohom, bielym jogurtom, alebo aj čerstvým syrom. Keď si vyberáte jahody ideálne sú skôr tie menšie pretože sú aromatickejšie a pokiaľ túžite po ešte intenzívnejšej chuti a vôni najlepšie sú lesné jahody, ktoré vo svojich pokrmoch využívajú aj vychýrení kuchári. Jahody sú vďačným ovocím na prípravu rôznych pokrmov a existuje milión receptov na ich prípravu. Ja som pre Vás vybrala môj najobľúbenejší dezert a tým je jahodové tiramisu a potom ešte ovocné guľky z tvarohového cesta. Oba sú to pomerne rýchle recepty na tiramisu potrebujete asi 30 minút a jeho chuť je lahodná a je ideálne osviežujúce počas letných mesiacov.

Prodetox Prodetox
Prodetox je jedinečný nápoj, ktorý obsahuje 25 špecifických látok na očistu a regeneráciu tela. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.
Blendea Blendea
Vyskúšajte Blendeu pri tráviacich problémoch so 4 kľúčovými superpotravinami. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.

Na prípravu jahodového tiramisu budete potrebovať:

  • 50 gramov podlhovastých piškótov
  • 18 cl smotany na šľahanie
  • 250 gramov tvarohu
  • 250 gramov mascarpone
  • 10 cl pomarančovej šťavy
  • kakao, jahody na ozdobu
  • vanilkový struk
  • pomarančovú kôru
  • 2 polievkové lyžice trstinového cukru
  • 250 gramov jahôd
  • 2 polievkové lyžice amaretta
  • 2 PL pomarančovej šťavy

Postup

Tvaroh spolu s mascarpone, pomarančovou kôrou a cukrom dobre premiešame. Pridáme trochu vanilky miešame a postupne do zmesy primiešavame vyšľahanú smotanu. Jahody si umyjeme a s cukrom rozmixujeme v mixéri, postupne pridáme aj amaretto a pomarančovú šťavu. Pripravíme si nádobu na dno ktorej naukladáme polovicu piškótov. Piškóty polejeme jahodovou zmesou, ktorú sme si pripravili a potom pridáme polovicu tvarohového krému. Uhladíme a postup opakujeme. Tiramisu dáme na 4 hodiny do chladničky a pred podávaním posypeme kakaom a dozdobíme kúskami čerstvých jahôd.

Jahodové guľky z tvarohového cesta

Budete potrebovať iba: 250 gramov tvarohu, 110 gramov detskej krupice, štipku soli a na plnku približne 200 gramov jahôd.

Postup : Tvaroh si zmiešame spolu s krupicou a soľou a vymiešame na vláčne cesto. Z cesta si vytvoríme valček, ktorý rozkrájame na 8-10 kúskov. Každým kúskom obalíme jahodu a necháme asi 15 minút odpočinúť. Medzitým si dáme v hrnci zovrieť vodu a v momente keď začne vrieť vhodíme do hrnca pripravené guľky. Odlepíme vareškou od dna a po vyplávaní na povrch ich necháme ešte 3 minúty variť. Potom už len podľa chuti posypeme napríklad nastrúhaným tvrdým tvarohom, cukrom a roztopeným maslom.

Dobrú chuť.

Jahody
5 (100%) 2 votes

Vyjadri svoj názor