Muchovník

Muchovník alebo kanadská čučoriedka?

Muchovník alebo juneberry (Amelanchier) je okúzľujúci natívny strom alebo ker, ktorý produkuje modrasté ovocie, ktoré miluje divoká zver, ale užitočný je aj pre ľudskú spotrebu. Strom kvitne koncom jari, produkuje biele kvety a sladké modro-fialové bobule, z ktorých si môžete pripraviť chutné sirupy, koláče, želé a džemy. Vyzerajú veľmi podobne ako veľké čučoriedky a ich chuť je tiež podobná, ako majú čučoriedky. Bobule na stromoch nájdeme od júla do augusta.

Popis

Muchovníky sú stromy alebo kríky, v závislosti od ich kultivaru, s krásnym prirodzeným tvarom a jedlými plodmi. Ovocie muchovníka je jedlé, najchutnejšie plody sa nachádzajú na odrode Saskatoon.

Muchovníky sú zdobené okázalými bielymi kvetmi, ktoré vyzerajú na jar ako orgovány. Môžu dosahovať 1,9 až 6 metrov.

Pôvod

Väčšina odrôd muchovníka pochádza zo Severnej Ameriky a Kanady. V mnohých krajinách je známy aj pod názvom kanadská čučoriedka.

Charakteristika/význam pre zdravie

Antioxidanty – ovocie má vysoký obsah antioxidantov, čo je dôležité v pomoci pri prevencii kardiovaskulárnych ochorení, mŕtvice a rakoviny.

Čínska medicína – v tradičnej čínskej medicíne sa toto ovocie používalo pre liečbu krvi a dodávanie výživnej životnej energie.

Indiánske liečenie –V Native American Healing prišli s myšlienkou, že ovocie muchovníka môže povzbudiť unavenú krv a budovať vitálnu energiu v tele, čo je zvlášť prospešné pre matky po pôrode. Niektoré kmene používajú červené listy, stonky a kvety na prípravu čaju.

Krvný tlak – Sú naplnené množstvom skvelých antioxidantov, ktoré tiež majú schopnosť znižovať krvný tlak a pomáhajú regulovať krvný tlak. Niektorí ľudia si s obľubou pripravujú odvar z kvetov, ktorý im posilňuje pľúca a srdce.

Liečba žalúdočných ťažkostí – odvary z listov pomáhajú pri žalúdočných problémoch.

Polyfenoly – muchovník ,ako aj zelený čaj, obsahuje veľké množstvo polyfenolových zlúčenín, ktoré pomáhajú, aby sa zabránilo poškodeniu DNA, spomaľujú proces starnutia a pôsobia ako prevencia kardiovaskulárnych ochorení, mŕtvice a rakoviny.

Flavonoidy – plody muchovníka sú plné zlúčenín akými sú quercetin, delfinidín, maldivin, kyanidín, petunidin a pelargonidin, ktoré sú silnými zložkami, ktoré zabraňujú šíreniu voľných radikálov. Tieto skupiny živín sú najviac známe pre svoje antioxidačné a protizápalové účinky, rovnako ako aj pre ich prínos živých farieb do potravín, ktoré jeme.Z nutričného hľadiska dostaneme omnoho viac flavonoidov z potravín rastlinného pôvodu ako z potravín živočíšneho pôvodu, a to najmä plody zeleniny a ovocia môžu byť bohaté na tieto živiny. Flavonoidy z potravín rastlinného pôvodu pomáhajú spomaľovať proces prirodzeného starnutia a chránia naše bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi. Majú pozitívny vplyv predovšetkým na cievy, ktoré spevňujú a regenerujú.

Zápal – muchovník obsahuje enzým, ktorý inhibuje zlúčeninu zvanú cyklooxygenázu, ktorá spôsobuje zápal a bolesť.

Sliznica – Semená muchovníka boli použité pre upokojenie sliznice v ústach a výstelky pľúc . Vyrába sa z nich čaj.

Vitamíny a ďalšie zloženie – muchovník obsahuje veľké množstvo vitamínov A a C a naozaj veľké množstvo antioxidantov. Vitamín K je dôležitý pre zrážanie krvi, vitamín E pre sexuálne zdravie a zdravú kožu, B vitamíny pre dobrú náladu a vitalitu, železa pri liečbe anémie, vápnika je dôležitý pre pevné kosti, vláknina pre zdravie hrubého čreva propagáciu probiotických baktérii . Horčík a mangán hrajú dôležitú úlohu pre výrobu enzýmov a posilnenie imunity.

Ako pestovať muchovník?

muchovník pestovanie

 

Muchovníky nie sú príliš citlivé na pôdne typy, ale uprednostňujú pôdu s pH 6,0 až 7,8. Najlepšie sa im darí v pôde, ktorá je ľahšia a nie je naložený hlinou, pretože to môže zabraňovať dostatočnému odtoku vody. Aj keď dobre rastú aj v polotieni a aj v plnom slnku, odporúča sa výsadba v plnom slnku, aby bola úroda ovocia čo najväčšia. Ak vysádzate viacero stromov, zasaďte stromy viac ako 2 metre od seba. Siete sa často používajú k ochrane ovocia proti hladným vtákom. Robustné stromy sa bežne používajú ako vetrolamy. Rastliny sú odolné aj voči mrazom.

Pri starostlivosti o muchovníky treba dbať na to, aby pôda bola vlhká, ale nie nasýtená vodou. Starostlivosť o muchovníky, ktoré boli vysadené v piesočnatých pôdach, si vyžaduje častejšie polievanie, pretože piesočnatá pôda vysáva vodu rýchlejšie ako ílovitá. Stromy, ktoré boli vysadené vo vlhkom podnebí budú vyžadovať menej vody ako tie v suchom podnebí. Organické hnojivo aplikujte v šesť týždňových intervaloch počas vegetačného obdobia. Muchovníky tak budú vyzerať stále dobre.

Bobule je potrebné zbierať osobitne – jednu po druhej. A musia byť zrelé; inak nie je možné ich odstrániť zo stoniek. Neexistuje žiadny mechanický spôsob ako ich zbierať.

Stromy a kríky muchovníka si vyžadujú ročné prerezávanie; najlepšie je stromy prerezávať na skorú jar, keď sa objavia nové listy. Vhodné je ich však prerezávať aj na neskorú zimu. Kontrolujte, či sa na strome nenachádza choré drevo alebo skrížené vetvy. Uistite sa, že sa zbavíte infikovaných častí stromu. Nedávajte ich do kompostu. Používajte len čisté a ostré prerezávače.

Nutričné hodnoty

Kalórie                                                 94,7

Draslík                                                 133.3 mg

Celková Sacharidy                             24,0 g

Vláknina                                            4,0 g

Cukry                                                 16,0 g
Proteín                                               1,3 g

Vitamíny na 100g

Vitamín A                                             1,3%

Vitamín B-12                                        0,0%

Vitamín B6                                            0,0%

Vitamín C                                                26,7%

Vitamín D                                               0,0%

Vitamín E                                               0,0%

Minerály na 100g

Vápnik                                                   1,3%

Meď                                                          0,0%

Kyselina listová                                     2,7%

Železo                                                      2.7 %

Magnézium                                              2.7 %

Fosfor                                                        1,3%

Riboflavín                                                 0,0%

Tiamin                                                       0,0%

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Muchovník a jeho využitie v kuchyni

Využitie: Plody muchovníka možno konzumovať čerstvé, konzervované, zapečené v koláčoch, pridáva sa do polievky, pudingu, dokonca aj do klobásy. Môže sa tiež použiť pri výrobe piva a muštu a niektorí ľudia si z muchovníka robia čaj. Najčastejšie sa však ovocie je po odtrhnutí zo stromu. Nezabúdajte na to, že ovocie treba vždy najprv umyť.
Dlhé stonky alebo konáre stromu môže byť použité na výrobu košov, lana, nábytku a iných potrebných položiek.

Muchovníkovo-malinová polievka

Budeme potrebovať

1 vrecko rozmrazených červených malín alebo 4 šálky čerstvých červených malín

1 čerstvé alebo mrazené bobule muchovníka

1-3 / 4 šálky vody

1 šálka jablčnej šťavy

1/2 hrnčeka cukru

1 lyžička čerstvej mletej škorice

1 lyžice citrónovej šťavy

1 šálka jogurtu s nízkym obsahom tuku

1/2 šálky jogurtu s nízkym obsahom tuku osladeného 1 lyžicou cukru; poslúži na ozdobu

čerstvo natrhané lístky mäty ( na dekoráciu, nemusia byť)

čerstvo umyté maliny a / alebo bobule muchovníka na ozdobu

 Postup prípravy:

Rozmixujte maliny a ovocie z muchovníka spolu s vodou v mixéri. Odceďte pyré do hrnca a pridajte jablkový džús, cukor a škoricu. Varte na miernom ohni po dobu 1 minúty a potom hrniec odložte zo sporáka. Nechajte vychladnúť a primiešajte citrónovú šťavu.

Teraz môžete zmraziť polievku, ak chcete. Roztopte ju pred pokračovaním. Zmiešajte s 1 šálkou bieleho jogurtu a nechajte odpočívať v chladničke po dobu najmenej 2 hodín.
Naberte do misy a polejte trochou osladeného jogurtu. Pred podávaním na vrch pridajte listy mäty a bobule muchovníka, ktoré budú pôsobiť ako dekorácia.

Vyjadri svoj názor