Hrozno

Lahodné bobule, ktoré s vaším zdravím urobia zázraky

Popis

Hrozno, z lat. vitis vinifera, pochádza z teplých južných krajín. Bobule hrozna sú podľa odrody guľaté, oválne alebo hruškovité. Paleta farieb siaha podľa odrody od zelenkavej, žltej a jantárovej farby po ružovú, modrú až čierno modrú. Dužina môže byť viac alebo menej bohatá na farbivo a podľa odrody môže takisto obsahovať menšie alebo väčšie semená. Drobnoplodé odrody (muštové hrozno) sa využívajú hlavne na výrobu vína a veľkoplodé (stolové hrozno) sú vhodnejšie na priamu konzumáciu.

Detoxikačné produkty
Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu 

Pôvod

Dnešný európsky vinič pochádza z divo rastúceho viniča, ktorý bol pôvodne udomácnený v oblasti Kaspického mora. V Európe sa hrozno vyskytovalo ešte pred dobou ľadovou. V starom Egypte ho poznali už pred 5000 rokmi. Už starí Egypťania vyrábali z hrozna víno. Hrozno bolo od nepamäti považované za drahocenný dar prírody. Rimania rozšírili vinič po celom Stredozemí. Kolonizáciou sa dostal európsky vinič aj na ostatné kontinenty. Dokonca patrí medzi najstaršie pestovanú kultúrnu rastlinu!

Charakteristika

  • Obsahuje veľké množstvo sacharidov
  • Má antioxidačné účinky
  • Dodáva mozgu energiu a tým podporuje učenie a koncentráciu
  • Reguluje zrážanie krvných doštičiek, obmedzuje tvorbu zrazenín a zvyšuje prietok krvi
  • istý typ hrozna dokáže zastaviť poškodzovanie DNA
  • Má močopudné účinky (vyplavuje škodlivé látky z tela)
  • Zachováva pokožku hladkú a pôsobí proti tvorbe vrások
  • Detoxikuje hrubé a tenké črevo
  • Pomáha pri zápche
  • Vplýva na proces tvorby novej krvi, bojuje proti málokrvnosti
  • Čistí tráviacu sústavu
  • Prevencia pred rakovinou hrubého čreva a kardiovaskulárnymi ochoreniami
  • Vitamíny posilňujú imunitný systém
  • Bojuje proti Alzheimerovej chorobe
  • Znižuje vysoký krvný tlak a cholesterol
  • Pozitívne pôsobí na pružnosť ciev
  • Neutralizuje vylučovanie histamínu
  • Pôsobí ako mierne preháňadlo
  • Ideálna náhrada sladkostí

Nutričné hodnoty

Hrozno obsahuje draslík, kyselinu listovú, vitamín C, E a vitamíny B. Je tiež plné antioxidantov.

100 gramov hrozna obsahuje:

KJ Kcal Bielkoviny Sacharidy Tuky Vláknina Vápnik GI
300 72 1,7 g 16 g 0 g 1,5 g 15 mg 40

Minerály a vitamíny v hrozne:

V hrozne nájdeme 18% odporúčanej dennej dávky vitamínu C a 12 % vitamínu K. Okrem toho je v ňom významné množstvo pyridoxínu, tiamínu a riboflavínu. Obsahuje však aj vitamín A, E, niacín, kyselinu listovú a kyselinu pantoténovú. Z minerálov dominuje draslík s 191 miligramami. Nájdeme v ňom okrem 10 mg draslíku aj 7 mg magnézia či 0,126 mg medi, čo predstavuje 14 % odporúčaného denného príjmu. Mangán, vápnik a zinok sú tiež bohato zastúpené.

Ako pestovať hrozno?

hrozno pestovanie

Ideálna doba výsady hrozna by mala byť medzi marcom až májom, samozrejme, treba sa hlavne vyhnúť príchodu mrazov.

Vinič môžeme ľahko pestovať aj v črepníkoch na balkóne a terase. Veľkosť črepníka by mala mať obsah od 30 litrov. Dno črepníka musí mať otvory, aby mohla tadiaľ odtekať prebytočná voda. Použite zmes dobrej záhradnej zeme a rašeliny (pomer 1:1). Na spodok črepníka dajte 5 cm vrstvu štrku pre lepšiu drenáž. Vrstvu zakryte rúnom, aby sa pôda nepremiešala so štrkom. Dávajte pozor na okraj črepníka, aby zem nebola až po úplný okraj, kvôli lepšiemu zalievaniu. Výhony viniča potrebujú pomocnú konštrukciu k popínaniu a musia byť zviazané. Na hnojenie použite dlhodobé hnojivo. Postará sa o pravidelnú zásobu živín počas celej periódy rastu rastliny.

Vinič rodí na ročnom dreve. Základy plodov sa preto tvoria len na výhonoch, ktoré na jar nanovo vyrašili z očiek. Najlepším termínom pre rez je preto neskorá zima alebo skorá jar pred vyrašením. V prvých rokoch vedieme výhony do požadovaného tvaru. Bočné výhony, ktoré vyrašia z ponechaných hlavných výhonov, zastrihneme na 2 až 3 očká. Na týchto bočných výhonoch sa tvoria plody.

Iné odrody, iné účinky?

Presne tak. Existuje mnoho odrôd hrozna, tie však nie sú odlišné len farbou, ale aj priaznivými účinkami.

Červené, ružové a modré hrozno

  • Pomáha pri pľúcnych chorobách a astme
  • Čistí organizmus od solí a kyselín, redukuje kožné problémy a pomáha pri chudokrvnosti
  • Je prevenciou pred srdcovo-cievnymi ochoreniami, zlepšuje krvný obeh a čistí cievy

Biele, zelené a žlté hrozno

  • Priaznivo vplýva na žalúdok, pečeň, obličky a pokožku
  • Pomáha pri problémoch s pečeňou, impotencii a kŕčových žilách
  • Čistí organizmus od škodlivých látok

Vedeli ste, že…?

  • Jedna štúdia dokázala, že pred voľnými radikálmi nás hroznová červená šťava chráni oveľa lepšie ako multivitamínová šťava.
  • Mali by sme sa vyhnúť kombinácii mlieka, perlivej vody či alkoholu s hroznom. Spôsobuje to totiž bolesť žalúdka a nevoľnosť!
  • Nikdy nepodávajte hrozno psovi! U psov môže totiž zapríčiniť zlyhanie obličiek práve hrozno. Okrem toho môže mať fatálne či dokonca smrteľné následky. A v žiadnom prípade nepodávajte psovi hrozno opakovane!
  • Hrozno má vynikajúce účinky na naše telo, nielen že regeneruje našu pokožku, ale aj vypĺňa vrásky, omladzuje našu pokožku a pomáha aj pri celulitíde.
  • Najväčší potravinársky biznis na svete je práve pestovanie hrozna. Na celom svete existuje 25 miliónov akrov hrozna, ktoré vyprodukuje až 72 000 000 ton hrozna!
  • Ak by ste vyskúšali dať hrozno do mikrovlnky a zapli by ste ohrev, hrozno by explodovalo.
  • Vinič môže mať dĺžku až okolo 15 a pól metra, pričom sa na ňom môže urodiť až 40 strapcov a z toho každý strapec ma približne 70 bobúľ.

Odporúčania pre vás

V surovom stave okrem jedenia samostatných bobuliek hrozna môžete použiť hrozno aj pri výrobe rôznych šalátov, na spestrenie studených mís, ozdobu ovocných dezertov a syrových jednohubiek. Sušené hroznové bobule môžete použiť do múčnikov a pohár bieleho alebo červeného vína – predsa na zdravie.

Na desiatu a na olovrant zjedzte menší strapec hrozna – asi 140 gramov. Nemá viac ako 400 kJ, čo sa považuje za ideálny olovrant či desiata aj pri diéte.

Pred konzumáciou hrozno nechajte postáť pri izbovej teplote, aby sa rozvinula vôňa i chuť. Navyše studené bobule môžu vyvolať kŕče!

Ak trpíte migrénami, jedzte radšej biele hrozno a menšie porcie. Vysoký obsah polyfenolov a tanínov v tmavom hrozne môže spôsobiť záchvat.

Hroznový koláč – pre potešenie či pre chuť

Na cesto budeme potrebovať:

  • 500 g – hladká múka
  • 350 ml – mlieko
  • 50 g – maslo
  • 20 g – droždie
  • 2 PL – cukor
  • 1 štipka – soľ
  • 3 ks – hrozno
  • 2 balíčky – vanilkový cukor
  • 1 PL – mletá škorica

Na posýpku budeme potrebovať:

  • 4 PL – polohrubá múka
  • 4 PL – práškový cukor
  • 60 g – maslo

 Postup:

  1. Najskôr si pripravíme kysnuté cesto (zo všetkých surovín potrebných na cesto), ktoré necháme nakysnúť. Zo surovín na posýpku si pripravíme logicky – posýpku. Cukor a múku spolu zmiešame, potom pridáme mäkké maslo a spolu všetko jemne prstami pospájame, až dokým nám nevznikne hmota (ideálna hmota by mala byť sypká). Zatiaľ si môžeme otrhať bobuľky hrozna zo strapca.
  2. Keď nám cesto nakysne, rozdelíme si ho na polovicu a obe polovice cesta si rozvaľkáme na veľkosť nášho plechu. Tieto polovice potom položíme na plechy a na ne môžeme poukladať hrozno. Nakoniec cesto posypeme mletou škoricou, vanilkovým cukrom a posýpkou.
  3. Rúru si predhrejeme na 180°C a koláč pečieme približne 20 minút. Vychladnutý koláč potom môžeme nakrájať na štvorce. Prajem dobrú chuť!

Vyjadri svoj názor