Dula

Dula, liečivé ovocie, na ktoré sa už zabudlo ..

Popis

Mnoho ľudí ani len netuší čo vlastne dula je, keďže sa postupne vytratila z našej kuchyne a ľudia ju považujú skôr za niečo netradičné. Je to jesenné ovocie, ktoré rastie podobne ako jablká a hrušky, ale ich podobnosť sa týmto končí pretože ju nemôžeme jesť okamžite po odtrhnutí a tiež nie sú také príťažlivé. Dula je tvrdé ovocie, ktoré nie je veľmi známe a zoženieme ho ťažšie ako iné druhy ovocia. Napriek tomu je to úžasne sladké a chutné ovocie, preto stojí za to si ho zaobstarať. Plod duly je vydutý s nepravidelným tvarom  a často krát pokrytý šedým povlakom, najmä ak bol odtrhnutý ešte nedozretý. Najkrajšie duly majú zlatý tón a hladký povrch, ale napriek tomu či sú dozreté alebo nie, ako surové nechutia veľmi dobre. Taktiež majú tuhú a hubovito mäsitú dužinu, ktorá sa veľmi ťažko rozrezáva. Vždy mám strach o svoje prsty keď sa snažím rozrezať vnútro tohto ovocia.Dule sa v súčastnosti pestujú najmä v teplých oblastiach s dlhým a horúcim letom najmä v strednej a južnej Európe. U nás ich môžeme nájsť najmä v južných oblastiach.

Detoxikačné produkty
Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu 

Prečo sa teda obťažovať  s ovocím ako je dula, keď ako surové nie je veľmi chutné a ťažko sa čistí?

Prvým náznakom. že dula ukrýva niečo zvláštne je jej nádherná aróma. Ak necháte dulu dozrievať voľne na parapete pod slnečnými lúčmi, zacítite postupne sa uvoľňujúcu jemnú arómu vanilky, citrusov a jabĺk. Je to nádherná, jemná, parfumovaná vôňa, ktorá je úplne v rozpore s vzhľadom tohto ovocia. Potom ako dulu očistíte a dáte ju variť začne ešte viac vypúšťať neopísateľne krásnu vôňu a aj jej vzhľad sa zmení zo zažltnutej bielej na krásnu ružovú farbu.

Pôvod

Dula je starobylé ovocie, ktoré bolo nájdené v starovekom Ríme a pestuje sa najmä v Turecku a juhovýchodnej Ázii. Je to malý listnatý strom, ktorý je často krát viac ako kvôli ovociu pestovaný pre okrasné účely pretože má krásne svetlo ružové kvety. Historicky dule zohrávali oveľa väčšiu rolu ako si ľudia myslia. Niektorí vedci si dokonca myslia, že keď sa ľudia v histórii odvolávali na jablká, v skutočnosti hovorili o dule, ktorá bola rozsiahlejšia v týchto oblastiach. Dula sa kedysi používala ako dar na svadbe a bola označovaná za symbol plodnosti a zdravia.

Význam pre zdravie

Jedným z účinkov dule je, že pomáha predchádzať rakovine, pomáha pri chudnutí, podporuje zdravé trávenie, znižuje hladinu cholesterolu, posilňuje imunitný systém, pomáha nám predchádzať ochoreniam tráviaceho traktu, upokojuje zápal, zvyšuje zdravie pokožky, znižuje krvný tlak a je účinný ako prevencia alergických reakcií. Dula je plná prospešných živín, vrátane vitamínov, minerálov, fenolových látok, antioxidantov a vlákniny. Dula je tiež bohatým zdrojom vitamínu C, zinku, draslíka a železa. Vysoká úroveň antioxidantov je veľmi účinná pri neutralizácii alebo eliminácii voľných radikálov v tele. Voľné radikáli sú nebezpečné vedľajšie produkty bunkového metabolizmu, ktoré spôsobujú, že zdravé bunky v našom organizme môžu zmutovať alebo zomrú. Antioxidačné zlúčeniny nachádzajúce sa v dule sa spájajú so znižovaním pravdepodobnosti rozvoja niektorých druhov rakoviny. Vďaka vysokému množstvu vlákniny, ktorú obsahujú sa tiež využívajú ako prírodné laxatívum.

Ďaľšie liečivé účinky duly:

  • pomoc pri reume
  • pomoc pri hnačke a plynatosti
  • pomoc pri kašli (odhlieňuje)

Dula a jej nutričné hodnoty

Dužina duly obsahuje veľké množstvo pektínu, asi 10% cukru, kyseliny, silicu, triesloviny. 100 gramov tohto ovocia má približne 55 kalórií.

100 gramov dúl obsahuje približne:

  • 0.40 gramov bielkovín
  • 0.10 gramov tuku
  • 1.9 gramov vlákniny
  • 13 gramov sacharidov
  • 84.4 gramov vody

Obsah minerálov v dule:

Obsah vitamínov v dule:

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Ako pestovať?

dula pestovanie

Dula je malý opadavý strom, ktorý je príbuzný hruškám a jabloni. Má rada najmä teplé oblasti a pôdu s dostatkom živín bohatú na vlahu. Je to strom pomerne nenáročný na pestovanie a nie je veľmi náchylný na choroby ani iných škodcov. Kvitne niekedy v druhej polovici mája a prvé plody môžeme zberať niekedy už druhý rok po výsadbe. Farba dule je najskôr zelená až neskôr pri dozrievaní sa ich farba mení na výrazne žltú. Dule sa oberajú neskoro na jeseň ešte pred príchodom prvých mrazov. Na Slovensku je to niekedy koncom októbra. V komore alebo pivnici kde je dostatočne sucho ich môžeme skladovať pomerne dlho. Dozreté plody nádherne voňajú, v minulosti ich dokonca dávali do skríň medzi oblečenie ako prírodnú vôňu a tiež odpudzovali mole.

Recepty

Úžasný spôsob ako si pripraviť dulu, je jej jednoduchá kombinácia s cukrom a trochou vody alebo vína. Dula sa v tomto momente pri varení stáva lahodnou, sladkou, delikátnou a voňavou. Teraz už len potrebujeme zistiť ako dulu správne variť. Recept ktorý vám predstavím nám vystačí asi na 6 šálok ovocia a 2 šálky sirupu. Všetko čo budeme potrebovať je:

  • 3 veľké duly
  • 1/2 šálky trstinového alebo kokosového cukru
  • 1/4 šálky medu
  • a môžeme si tam pridať aj rôzne voliteľné ingrediencie podľa chuti ako plátok citrónu, pomaranča, vanilku, badián, celú škoricu,kardamón alebo čerstvý zázvor
Prodetox Prodetox
Prodetox je jedinečný nápoj, ktorý obsahuje 25 špecifických látok na očistu a regeneráciu tela. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.
Blendea Blendea
Vyskúšajte Blendeu pri tráviacich problémoch so 4 kľúčovými superpotravinami. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.

 Postup:

Ošúpte si dule. Dulu si môžete jednoducho ošúpať pomocou škrabky na zemiaky. Následne si rozrežte dulu na dve polovice. Ostrým nožom odrežeme jadro a nakrájame na štvrťky. Buďte opatrný pretože stredná časť dule je drevitá a veľmi ťažko sa reže. Po ošúpaní a nakrájaní vložte dulu do misky z vodou, aby ste zabránili ich zhnednutiu. Do 3 litrového hrnca si zatiaľ nalejte 4 šálky vody, 1/2 hrnčeka vody a 1/4 šálky medu. Podľa chuti si môžete pridať už vyššie spomenuté ingrediencie ako vanilka, badián, škorica atď. Priveďte zmes do varu a miešajte kým sa cukor úplne nerozpustí. Keď sa cukor úplne rozpustí pridajte duly a prikryte pokrievkou. Priveďte opäť do varu a potom znížte teplotu a nechajte variť. Dusíme približne 40-50 minút, pokým nám dule nezružovejú a nezmäknú. Odstavíte zo sporáka a môžete ihneď podávať, alebo si dať dule zmraziť a konzumovať neskôr. Takto pripravené dule vydržia približne 7 dní. Zmraziť ich môžete spolu s vodou alebo bez nej. V prípade ak sa rozhodnete zamraziť len dule, nevyhadzujte vodu, v ktorej ste ju varili . Je to totiž skvelý a chutný vedľajší produkt, ktorý si môžete primiešať do nápojov alebo šampanského, poprípade ju použiť ako polevu na koláče alebo zmrzlinu.

Okrem iného sa dula dá použiť na výrobu džemu, želé, pudingov, alebo jednoduchým spôsobom ako hrušky, ako príloha na raňajky. Každá krajina používa dulu iným spôsobom, niektorí ju využívajú ako šťavu iní ako dochucovadlo.

Dula
3.5 (70%) 4 vote[s]

Vyjadri svoj názor