Grenadilla

Popis

Grenadilla, inak nazývaná aj ako Dalbergia melanoxylon alebo Passiflora ligularis (z lat.), má tenkú a pevnú šupku žiarivo oranžovej farby. Pod ňou je ukrytá šťavnatá, rôsolovitá a aromatická dužina s malými jedlými tmavými jadierkami. Plody sú oválne, majú 5 – 6 centimetrov.

Tento druh mučenky je viac tropický, plody sú veľmi príjemnej sladkej chuti, väčšie ako marakuja. Ovocie grenadilla je naozaj veľmi chutné a svojou chuťou a vôňou prekoná plody marakuje.

Strom je dôležitou drevinou vo svojich národných oblastiach a používa sa pri výrobe jemného nábytku a hudobných nástrojov. Je to pomerne malý strom, dosahuje výšku 4 až 15 metrov.  Po opelení sa z kvetov tvoria plody – bobule guľovitého, alebo vajcovitého tvaru od 1 – 25 centimetrov. Oplodie je pevné, v ňom sa nachádza množstvo semien obalených šťavnatými váčikmi.

Grenadilla a jej pôvod

Grenadilla pochádza z Kolumbie. Vyskytuje sa hlavne v Mexiku a strednej Amerike, avšak môžeme ju nájsť aj v suchých oblastiach Afriky (od východu Senegalu) a v Južnej Afrike.

Charakteristika

  • Pomáha zaháňať smäd
  • Používa sa k príprave dezertov, zmrzlín a ovocných šalátov
  • Pomáha pri chudnutí
  • Chutnejšia a sladšia ako marakuja
  • Obsahuje veľké množstvo vitamínu A, C a K
  • Obsahuje fosfor, železo a vápnik
  • Je veľmi aromatická
  • Posilňuje obranyschopnosť
  • Detoxikuje celý náš organizmus
  • Podporuje trávenie v našom tele
  • Upokojuje náš nervový systém
  • Urýchľuje látkovú výmenu
  • Zlepšuje pravidelné vyprázdňovanie
  • Prečisťuje hrubé črevo
  • Dodáva nám energiu
  • Pomáha vykašliavať hlieny
  • Lieči kožné ochorenia a podporuje hojenie rán
  • Doplnok kvalitného a vyváženého stravovania
  • Obsahuje plno živín

Nutričné hodnoty

100g grenadilly obsahuje:

  • 0,34 – 0.474 g bielkovín
  • 1.5 – 3.18 g tuku
  • 3.2 – 5.6 g surovej vlákniny

Minerály v grenadille (v 100 g):

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Ako pestovať grenadillu?

grenadilla pestovanie

Jedná sa o teplomilné rastliny, len niektoré druhy znesú počas vegetačného odpočinku pokles teploty k bodu mrazu, prípadne jemne pod bod mrazu.
Pre pestovanie je nutné vytvoriť oporu (konštrukciu), okolo ktorej rastlinku pestujeme. Dokáže veľmi rýchlo rásť. Rastlinka sa veľmi jednoducho rozmnožuje. Dá sa získať zasiatím semienok, prípadne zakorenením odrezkov. Oba tieto spôsoby sú veľmi jednoduché. V plode je veľké množstvo semienok. Tie necháme 1-2 dni vykvasiť a potom semienka zasejeme do substrátu a jemne zasypeme zeminou. Ich klíčivosť je veľmi veľká, klíčia postupne. Potom ich presádzame a ďalej pestujeme. Veľkosť nádoby prispôsobíme veľkosti rastliny, snažíme sa ju každý rok presadiť do väčšej nádoby. Ďalšou možnosťou rozmnožovania je zakorenenie odrezkov. Rastlinka rastie veľmi bujne, takže o genetický materiál núdzu mať nebudeme. Stačí skrátiť odrezok na niekoľko očiek – spodné listy odstránime a nad zemou necháme 2 listy, ktoré skrátime, aby sme obmedzili odparovanie cez listy a zasadíme do vlhkého substrátu a potom vlhčiť a čakať dokedy zakorenia a vyženú nové výhonky. Keď rastlinka zakorení môžeme presádzať.

Rastliny vyžadujú slnečné stanovište, celkom statočne znášajú aj priamy slnečný úpal. V zime je vhodné rastlinkám dopriať vegetačný odpočinok pri teplote okolo 10°C, samozrejme pri zníženej zálievke. Počas vegetačného obdobia treba rastlinky pravidelne prihnojovať. Pri svojom bujnom raste sú pomerne náročné na výživu.
Kvitnúť začínajú v 2-3 roku, ale v závislosti od pestovania aj neskôr, prípadne vôbec. Kvitne na nových výhonoch, 3-4 týždne po prerezaní rastlinky.

Ako jesť grenadillu?

Plody nešúpeme, ale rozrežeme na polovicu a obsah vyjeme lyžičkou. Jeme aj spolu so semienkami, ktoré pri jedení vôbec neprekážajú.

Vedeli ste, že…?

  • K názvu grenadilly, ako “kristova koruna”, dopomohol hlavne typický tvar veľkých exotických kvetov. 10 apoštolov znázorňuje práve 10 lupeňov kvetu a tŕňovú korunu reprezentuje veniec výrastkov.
  • Nielenže plody tohto ovocia obsahujú sacharidy, ale aj vysoké množstvo vitamínu C, provitamínu A, vápnika a železa. Môžu sa konzumovať čerstvé alebo aj s cukrom. Najskôr ich rozkrojíme a potom môžeme vyjedať pomocou lyžičky. Avšak, najdôležitejšia na prípravu nápojov je práve šťava, z ktorej môžeme pripraviť osviežujúci džús, limonádu, nektár či zmrzlinu, krém alebo iné ovocné šaláty.
  • Hovorí sa, že pokiaľ toto ovocie zjete, spoznáte lásku svojho života a tiež, že sa zamilujete do prvého človeka, ktorého stretnete. Nesmúťte však ani ak by to nevyšlo. Keď nie láska, minimálne si zlepšíte vaše zdravie s chutným ovocím.

Torta s jahodami a grenadillou

Suroviny pre recept:

  • 8 ks vajec
  • 350 g krupicového cukru
  • štipka soli
  • 10 ml kukuričného škrobu
  • štipka kypriaceho prášku
  • 5 ml bieleho vínneho octu
  • 5 ml vanilkovej esencie
  • 250 ml šľahačky
  • 250 g jahody
  • grenadilla – 4 až 6 plodov

 Postup:

  1. Ako prvé si zohrejeme rúru na 180°C.
  2. Bielka vajec, polovicu cukru a štipku soli si spolu premiešame v mise, až dokým nebude hmota úplne hladká. Pomaly začneme pridávať aj zvyšok cukru. Začneme šľahať, až pokiaľ sneh nebude veľmi lesklý a zároveň aj pevný.
  3. Kukuričný škrob, kypriaci prášok, ocot a vanilkovú esenciu pridáme k zmesi a spolu jemne spracujeme.
  4. Zmes vytvarujeme v tvare kruhu, ktoré dáme sa plech spolu s papierom na pečenie. Do vyhriatej rúry vložíme plech a teplotu znížime na 150°C. Celé to pečieme asi 1 a pól hodiny. Nakoniec rúru vypneme a necháme tortu vychladnúť.
  5. Tortu tesne pred podávaním môžeme presunúť na veľký tanier. Takisto tortu môžeme dozdobiť ušľahanou pevnou šľahačkou, jahodami a dužinou z grenadilly.

Marmeláda z grenadilly a papáje

Na prípravu tohto receptu budeme potrebovať jeden kilogram zrelých grenadíll, jednu stredne veľkú papáju a dva a pól hrnčeka cukru.

Najskôr si prekrojíme plody grenadilly, vyberieme ich dužinu, a tú vložíme do mixéra. Ten zapneme, ale zároveň rýchlo vypneme, aby vznikla šťava, ale aby sa pritom nerozmixovali semiačka grenadilly.

Papáju si ošúpeme, zbavíme ju semienok a nakrájame na menšie kúsky. Vidličkou pomaly kúsky rozpučíme na kašu. Spolu s cukrom všetko dáme do hrnca a za častého miešania (aby sa nám zmes nepripálila) miešame. Marmeláda bude hotová v momente, keď pri miešaní lyžicou vidíme dno hrnca. Posledné, čo nám ostáva, je naplniť nádoby marmeládou. Dobrá práca!

Koláč s kivi a grenadillou

Suroviny

Na základ budeme potrebovať:

40 g
25 g
50 g
40 g
1/4 čl
40 g

A na povrch budeme potrebovať:

250 g
tofu biele
250 ml
jogurt sójový
2 ks grenadilla

1 ks
kivi

 Postup:

  1. Suroviny na základ spolu zmiešame a dáme ich do tortovej formy (tortová torta by mala mať voľnové dno a priemer cca 15 cm).
  2. V rúre predhriatej na 190°C pečieme 15 až 20 minút. Keď sa koláč upečie, necháme ho istý čas vychladnúť.
  3. V mixéri si medzitým zmiešame tofu syr a jogurt, ktorý použijeme na povrch. Túto zmes si prelejeme na základ a necháme celý koláč odstáť (ideálne celú noc).
  4. Z plodov grenadilly si vyberieme dužinu, ktorú potom rovnomerne nanesieme na povrch tohto koláča. Koláč môžeme ešte ozdobiť pásikmi kivi. Dobrú chuť!

Vyjadri svoj názor