Budhova ruka

Podivný názov ?

Možno na prvýkrát sa vám názov budhova ruka bude zdať naozaj divný, hlavne pre ovocie. Avšak, tento čínsky citrus je veľmi známy po celom svete. Neváhajte a pokračujte v čítaní ak sa chcete dozvedieť viac!

Detoxikačné produkty
Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu 

Popis

Budhova ruka, z lat. citrus medica var. digitata (tiež známa ako bushukan /z japončiny/), je jeden z najvzácnejších a najatraktívnejších citrusov. Tento citrus je vlastne malý strom v tŕnií. Jeho veľké, oválne listy sú svetlozelené a narastajú asi štyri až šesť centimetrov. Jeho biele kvety sú sfarbené do fialova z vonkajšej strany. Plody budhovej ruky majú žltú nehorkú šupku a neobsahujú kôstky. Vnútro tvorí horká, biela dužina. Sú zároveň veľmi voňavé.

Budhova ruka a pôvod

Pôvod budhovej ruky je z teplej a suchej oblasti v severovýchodnej Indii a Číne.

Niektorí učenci veria, že budhistickí mnísi priniesli toto ovocie z Indie do Číny niekedy v 4. storočí nášho letopočtu, zatiaľ čo iní veria, že prirodzene vyrástlo a vyšľachtilo sa z iného typu citrusu.

Avšak, budhova ruka je rozšírená prevažne v Južnej a Juhovýchodnej Ázii.

Charakteristika

  • Riedi a zároveň čistí našu krv
  • Chráni nás pred trombózou
  • Bojuje proti chudokrvnosti
  • Zvyšuje vstrebávanie železa do tela
  • Rozpúšťa obličkové kamene
  • Ideálna pri chudnutí
  • Posilňuje náš imunitný systém
  • Pomáha proti žalúdočným problémom
  • Bohatý na obsah vitamínu C
  • Zmierňuje bolesti
  • Znižuje vysoký krvný tlak
  • Zrýchľuje tvorbu chrást
  • Účinný proti astme
  • Obsahuje vysoké množstvo vitamínu C a vápnika
  • Zlepšuje bolesti pri menštruačnom cykle

Nutričné hodnoty

1 čajová lyžička budhovej ruky obsahuje:

  • 3 Kcal
  • 0 g – tuky
  • 0 g – cholesterol
  • 0 g – sodík
  • 1 g – sacharidy
  • 1 g – vláknina
  • 0 g – cukry
  • 0 g – bielkoviny
  • 13 % RDI vitamínu C
  • 1 % RDI vápnika

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Ako pestovať budhovu ruku?

budhova ruka pestovanie

Rastlinu umiestnime na čo najviac svetlé miesto pri juhovýchodnom či juhozápadnom okne. Vyhýbajte sa prievanu a premočeniu rastliny, pretože môžu negatívne ovplyvniť životnosť a kvalitu rastliny.

V priebehu zimy je nutné obmedziť zálievku. Doporučuje sa na cca 1x  za 10 až 14 dní. Počas tohto obdobia by mala byť rastlina v miestnosti s teplotou okolo 4 až 6 °C.

Na jar je vhodná doba pre presádzanie rastliny do mierne kyslého substrátu a súčasne v tejto dobe urobíme aj rez.

Počas kvitnutia by mala mať rastlina teplotu okolo 15 až 20 °C. Vyššia teplota už môže negatívne ovplyvniť vývoj plodov, preto sa jej skúste vyhýbať.

Nepolievajte rastlinu vodou s obsahom chlóru! Nemá na budhovu ruku dobrý vplyv. Ideálna je vlažná a mäkká voda.

Vedeli ste, že…?

  • Budhova ruka sa používa aj ako osviežovač vzduchu, a to hlavne v Japonsku a v Číne. Takisto je toto ovocie zastúpené v citrusových vôňach a parfémoch.
  • V budhistických chrámoch sa budhova ruka môže podávať aj počas náboženských ritálov.
  • Podľa tradície sa hovorí, že Buddha plodom, ktoré môže zovrieť dáva prednosť. Uzavreté ruky totiž symbolizujú práve Buddhove zákony modlitby.
  • Budhova ruka sa často označuje aj ako “citrón s prstami”.
  • V Číne budhova ruka symbolizuje šťastie a dlhý život.

Chuť alebo vôňa a použitie budhovej ruky

Budhova ruka sú citrónovo žlté plody, ktoré sa líšia tvarom aj veľkosťou. Toto ovocie je popisované ako unikátna zmes horkého a sladkého, podobne ako kumkvat a mandarínka, s levanduľovým nádychom a zvýrazňuje svetlú citrónovú vôňu.

Budhova ruka neobsahuje žiadnu vlákninu alebo šťavu, takže sa používa len vďaka svojej vôni a aróme. Budhova ruka sa používa napr. ak ju chceme vylúhovať do ľahkých destilátoch ako napr. vodka, alebo na rôzne príchute cukrov a solí pre použitie v iných receptoch. Použiť budhovu ruku môžeme aj pri šalátových zálievkách, cestovinách, v zložených maslách, marinádach alebo ju použiť s koreňovou zeleninou pred pražením.

Grilovaná panenka na šalvii s budhovou rukou a sušenou šunkou

Čas potrebný na prípravu: 50 minút

Počet porcií: 4 porcie

Doporučená príloha: čerstvý zeleninový šalát

Na prípravu tohto receptu budeme potrebovať:

  • 40 g – sušená šunka
  • 500 g – bravčová panenka
  • budhova ruka
  • Jeden a pól polievkovej lyžice – lístky šalvie
  • 50 g – maslo
  • olivový olej (na potieranie)
  • korenie
  • soľ

 Postup receptu:

  1. Najskôr si sušenú šunku, budhovu ruku a nasekané lístky šalvie spracujeme na hustú pastu a dochutíme to celé korením a soľou.
  2. Na hrubšie plátky si narežeme panenky, do ich vnútra si urobíme dierky a té naplníme hustou pastou.
  3. Potom olejom potrieme panenky naplnené pastou a grilujeme ich asi 6 až 8 minút z oboch strán až pokiaľ panenky nebudú prepečené a mäkké.
  4. Panenky si premiestnime sa servírovací tanier a môžeme podávať.
  5. Na záver môžeme ešte pridať lístky šalvie na ozdobu. Prajem dobrú chuť.

Sviečková na smotane s arómou budhovej ruky

Čas prípravy – 60 minút

Náročnosť – ťažká

Prodetox Prodetox
Prodetox je jedinečný nápoj, ktorý obsahuje 25 špecifických látok na očistu a regeneráciu tela. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.
Blendea Blendea
Vyskúšajte Blendeu pri tráviacich problémoch so 4 kľúčovými superpotravinami. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.

Na prípravu tohto receptu budeme potrebovať:

  • Bobkový list
  • Zelér – 1/2 ks
  • Cibuľa – 2 ks
  • Budhova ruka – 1 ks
  • Kryštálový cukor
  • Hovädzie mäso – cca 600 g
  • Maslo – 50 g
  • Hladká múka – 60 g
  • Mrkva – 3 ks
  • Nové korenie – 5 guličiek
  • Ocot – 3 PL
  • Olej – 4 PL
  • Korenie
  • Petržlen – 2 ks
  • Slanina – 100 g
  • Smotana – 200 ml
  • Soľ
  • Tymián
  • Hovädzí vývar – 1 l

 Pracovný postup receptu:

  1. Na začiatok si umyjeme a osušíme mäso. Do mäsa si spravíme menšie otvory, do ktorých potom budeme dávať slaninu. Slaninu si medzitým nakrájame na kúsky a prešpikujeme ju do mäsa. Nezabudnime okoreniť. Soli sa treba vyhnúť, pretože by porušila mäsovú štruktúru a mohla by nám vytiecť šťava.
  2. Umyjeme si zeleninu, ktorú potom očistíme a nakrájame na kocky. Zeleninu zmiešame s korením a asi s polovicou oleja. Do hlbšej misky si vložíme prešpikované mäso a zalejeme ho zeleninovou zmesou. Celé to v chladničke necháme marinovať približne jeden deň.
  3. Keď prejde jeden deň (alebo aj viac) mäso si vyberieme zo zeleninového vývaru a na rozpálenom olejo ho orestujeme zo všetkých strán.
  4. Mäso vyberieme a na rovnakom oleji teraz orestujeme zeleninu (aby bola orestovaná dozlatista) aj spolu s kôrou z polovice citróna.
  5. Keď sa nám zelenina opraží, pridáme k nej cukor, ktorý necháme skaramelizovať. Celé to podlejeme pripraveným hovädzím vývarom.
  6. Vývar privedieme do varu a medzitým si vložíme do hrnca opečené mäso. Po pokrievkou ho dusíme asi 2 hodiny, až do kým nezmäkne.
  7. Mäso si po zmäknutí vyberiem z hrnca a zabalíme ho buď do navlhčenej utierky alebo inej ľubovoľnej čistej látky.
  8. Medzitým si môžeme pripraviť sviečkovú omáčku. Najskôr si rozpustíme maslo, potom pridáme múku a takúto zmes postupne zašľaháme do hrnca, kde sa nachádza vývar aj so zeleninou. Omáčka by nám mala začať hustnúť. Nezabudnime ju dochutiť soľou, prevareným octom, cukrom a na záver ešte môžeme pridať kúsky budhovej ruky. Celé to varíme asi pól hodiny a potom pridáme smotanu.
  9. Zeleninu si scedíme cez hustý cedník. Treba dbať na to, aby sa nám pretlačilo čo najviac zeleniny. Opäť krátko povaríme zmes a môžeme ešte dochutiť.
  10. Sviečková je hotová. Ideálna príloha k nej je knedľa. Prajem dobrú chuť!
Budhova ruka
5 (100%) 1 vote

Vyjadri svoj názor