Broskyňa

Broskyňa ako zdomácnené čínske ovocie

Popis

Ak by niekedy bola vyhlásená súťaž krásy medzi všetkými druhmi ovocia, celkom isto by ju vyhrala broskyňa. Je nielen krásna na pohľad, ale aj mäkučká a zamatová na dotyk. Stačí sa do nej už len zahryznúť. Broskyňa je pokrytá hebkou šupkou pod ktorou sa skrýva veľké množstvo vitamínov a účinných biologických látok. Vzhľadom k tomu, že broskyne majú kôstku zaraďujeme ich medzi kôstkovice spolu s ovocím ako slivky, nektarinky a verte alebo nie aj mandle. Broskyňa je malý, listnatý strom, ktorý sa hojne vyskytuje v Číne, v Spojených štátoch a Európe kvôli svojmu šťavnatému ovociu. Existuje niekoľko odrôd broskýň, ktoré sa pestujú po celom svete a rozlišujú sa farbou a veľkosťou. Chuť broskýň nie je vždy rovnaká, ich špecifická sladká, aromatická chuť a šťava sa vytvára až v posledných dňoch ich dozrievania. Preto je najlepšie kupovať plody z domácej produkcie, ktoré prirodzene dozreli na strome a boli čerstvo natrhané.

Detoxikačné produkty
Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu 

Pôvod

Broskyne sa pestujú už celé stáročia. Pôvodom pochádzajú z Číny, kde sú považované za symbol nesmrteľnosti a priateľstva. V USA sa dokonca od roku 1982 považuje August za národný mesiac broskyne. Strom broskyne sa často označuje za strom života. Medzi najväčších pestovateľov broskýň patrí Čína a na druhé miesto sa radí Taliansko. Na Slovensku sa broskyne pestujú približne od 16 storočia, pričom najvhodnejšie pre jej pestovanie sú nížinné južné oblasti. Rôzne odrody sa líšia farbou, ktorá môže byť od žltozelenej cez žltú až po ohnivočervenú. Všetky druhy okrem nektariniek sú zamatovo chlpaté. Najľahšie sa od kôstok oddeľujú druhy, ktoré dozrievajú neskôr, niekedy v polovici augusta. Prvé odrody broskýň pochádzajú už z antického obdobia a jediný rozdiel medzi broskyňami z tej doby a dnešnými je, či sa dajú ľahšie alebo ťažšie odkôstkovať. Broskyne s hladkou šupkou sa nazývajú nektarinky.

Broskyňa a jej význam pre zdravie

Farba broskýň nám naznačuje, že obsahujú veľké množstvo karoténov. Medzi hlavné výhody karoténov patrí ich ochranná funkcia pred hmyzom, baktériami a plesňami. Žlté farbivo Xantofyl chráni ovocie pred silným slnečným žiarením. Karotény a xantofyl majú rovnakú funkciu aj v ľudskom organizme, ktorý chránia pred škodlivými vplyvmi vonkajšieho prostredia. Broskyne sú bohaté na fytochemikálie, ktoré sa nazývajú fenoly, pôsobiace ako antioxidanty. Sú tiež výborným bojovníkom pri diabete spojeným s obezitou a sú tiež nápomocné pri kardiovaskulárnych ochoreniach. Broskyne majú blahodárne účinky na našu pokožku. Vďaka vitamínu A,C a prirodzenej hydratačnej schopnosti, pomáhajú udržiavať zdravý vzhľad pleti a využívajú sa v kozmetike. Vitamíny obsiahnuté v broskyni pomáhajú regenerovať kožné tkanivá. Vďaka pozitívnym účinkom na pleť, a pokožku hlavy zabraňujú vypadávaniu vlasov. Broskyne sú v Maďarsku často označované aj za ovocie pokoja, pretože pomáhajú znižovať pocit úzkosti a pôsobia proti stresu. Obsahujú selén, ktorý ma výrazné antioxidačné schopnosti, ktoré chránia bunky pred poškodením a slúžia ako prevencia proti rakovine. Majú močopudné účinky čím čistia naše obličky a močový mechúr a tiež odstraňujú červy z čriev. Vysoký obsah niacínu v kombinácii s vyššie spomínaným selénom horčíkom a zinkom, zlepšuje našu náladu a odstraňuje pocity nervozity a strachu. Dávajte si pozor pri broskyniach z dovozu, pretože tie sú často zberané nedozreté a proces dozrievania sa u nich navodzuje pomocou chemikálií. V takýchto plodoch je aj menej vitamínov. Nezabúdajte vždy pred konzumáciou ovocie umyť pod prúdom horúcej vody a následne opláchnuť studenou vodou.

Medzi ďalšie liečivé účinky broskýň patrí:

  • posilňujú imunitu
  • zvyšujú odolnosť organizmu pred stresom
  • chránia pred voľnými radikálmi
  • pomáhajú pri pocitoch úzkosti, podráždenosti a tiež proti neuróze zo strachu
  • odstraňujú zápchu a urýchľujú prechod potravy črevami
  • pomáhajú pri redukcii hmotnosti

Nutričné hodnoty

Broskyne sú ideálnym ovocím na chudnutie. Broskyňa Vás skvelo zasýti a nemáte chute na prejedanie sa. Jedným z najväčších výhod je, že jedna broskyňa obsahuje asi len 35 – 50 kalórií a žiaden tuk. Broskyňa je ideálnym letným občerstvením s nízkym obsahom nasýtených tukov, cholesterolu a sodíka a preto ju môžeme zaradiť do nášho jedálníčka aj ako nízko kalorický dezert po večeri. Čerstvé broskyne obsahujú omladzujúce látky ako karotény, nukleínové kyseliny a vitamín C. Tieto účinné látky sa však niekoľko dní po zbere rozkladajú a preto staré broskyne strácajú tieto účinky. Čerstvé broskyne môžeme použiť aj na skrášľovaciu a omladzovaciu kúru. Jedna broskyňa obsahuje približne 1.36 gramov bielkovín a 2.2 gramu vlákniny.

Obsah minerálov v jednom plode:

Obsah vitamínov v jednom plode:

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Broskyňa – ako pestovať

Ideálnou dobou na výsadbu broskýň je marec až máj a október až po kým nezačnú prvé mrazy. Pre dosiahnutie kvalitnej úrody je potrebné, aby boli stromy dobre hnojené, avšak aj v tomto prípade je potrebné nájsť zlatú strednú cestu, aby sme nadmerným hnojením neznížili odolnosť voči chorobám. Okrem chorôb to tiež ovplyvňuje chuť a obmedzuje skladovateľnosť. Balkónové broskyne si jednoducho môžeme dopestovať aj na balkóne. Dôležitým pravidlom je dostatočne veľký črepník. Stromy broskyne prinášajú plody približne 3-5 rokov po výsadbe. Broskyne vyžadujú kyprú, prevzdušnenú pôdu, ktorá sa rýchlo vyhreje. Stromy vyžadujú po výsadbe dostatok vlahy. Rezy vykonávame v jarnom období.

Prodetox Prodetox
Prodetox je jedinečný nápoj, ktorý obsahuje 25 špecifických látok na očistu a regeneráciu tela. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.
Blendea Blendea
Vyskúšajte Blendeu pri tráviacich problémoch so 4 kľúčovými superpotravinami. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.

Recepty

Broskyne neznášajú dlhé skladovanie a preto by sme ich mali čo najskôr skonzumovať. Vždy je potrebné, aby sme ich dôkladne umyli pretože na malých chĺpkoch sa nachádzajú škodlivé chemikálie. V prípade ak kupujeme broskyne z dovozu bude lepšie ak ich pred konzumáciou ošúpeme. Tipom ako čo najľahšie ošúpať broskyne je preliať ich vriacou vodou. Broskyne sa výborne hodia do rôznych variácií ovocných šalátov, musli, kompótov i do mliečnej ryže, alebo ovsenej kaše. Výborným spôsobom spracovania sú rôzne broskyňové dezerty. Na ich prípravu stačí ak broskyne uvaríme krátko s medom a potom ich zamrazíme na neskoršie použitie podľa receptu konkrétneho koláča. Z broskýň si môžeme pripraviť aj skvelé čatní, alebo výbornou kombináciou je broskyňová šťava s proseccom.

Výborným štartom do nového dňa, alebo skvelým zdrojom energie po tréningu je tvaroh s broskyňami. Na jeho prípravu na 4 porcie budeme potrebovať:

  • 4 čerstvé broskyne
  • 250 gramov nízkotučného tvarohu
  • 1 PL medu alebo iného sladidla podľa výberu
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • štipku vanilky

 Postup:

Broskyne si opláchneme vriacou vodou, aby sa nám ľahšie šúpali a nakrájame na malé kúsky. V miske si zmiešame tvaroh, med, citrónovú šťavu a vanilku. Primiešame kúsky broskýň a dáme do chladničky vychladnúť. Potom už len podávame a vychutnávame si vychladený osviežujúci dezert.

Broskyňa
5 (100%) 5 vote[s]

Vyjadri svoj názor