Čerešne

Popis

Čerešne majú veľmi špecifickú a príťažlivú arómu, sú plné hodnotných výživových látok a veľmi zdravé. Čerešne dozrievajú v období od mája do augusta. Najobľúbenejšie a najsladšie sú hlavne tmavé plody. Čerešňa je malý mäkký plod, ktorý v sebe ukrýva kôstku okolo ktorej sa nachádza sladká dužina bielej alebo ružovkastej farby s vysokým obsahom vody. Povrch tvorí šupka ktorej farba závisí od fázy zrelosti od červenkastej až po tmavočervenú farbu.

Detoxikačné produkty
Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu 

Pôvod čerešní

Čerešne pôvodne pochádzajú síce z Prednej Ázie a juhovýchodnej Európy, ale v súčastnosti sú rozšírené po celom svete. Rovnako ako aj višne sa rozšírili po Európe vďaka starým Rimanom. Voľne rastúce čerešne mávajú mohutnú korunu a bohato rodia. Z pôvodných divo rastúcich čerešní vzniklo množstvo odrôd okrasných čerešní. Najrozšírenejšie odrody u nás sú Mednianska polochrupka, Čelovská chrupka, Ňaršanská chrupka, Krupinská dudečka a Dúbravská májová. Pri skladovaní dávajte pozor aby ste čerešne neumiestňovali v blízkosti aromatických potravín pretože ľahko prijímajú cudzie pachy.

Význam pri zdravie

250 gramov čerešní na týždennej báze vám stačí na zníženie kyseliny močovej v krvi, čím predídeme vzniku dny. Čerešne obsahujú tiež antokyanáty, respektíve antokyanidíny a taktiež vitamín C a zinok. Neutralizujú škodlivé vplyvy voľných radikálov a tiež ničia škodlivé enzýmy, ktoré spôsobujú starnutie a vädnutie pleti. Antokyanáty majú za následok zmiernenie tvorby histamínu a prostaglandínu, čo spôsobuje zmierňovanie zápalov. Čerešne sú preto skvelým prírodným liečivom pri paradentóze, zápaloch a artritíde. obsahujú veľké množstvo vitamínu C a kyseliny listovej, ktorá podporuje činnosť mozgu a nervov. Majú taktiež vysoký obsah vápnika, draslíka a železa. Medzi najvýznamnejšie liečivé účinky čerešní patria: pomoc pri redukcii hmotnosti, zmierňujú reumatické ochorenia kĺbov a dnu, chránia väzivové tkanivo pred enzymatickým rozkladom, skrášľujú pleť, omladzujúce účinky, protizápalové účinky, pomoc pri paradentóze. Veľmi dobré pre úpravu trávenia, odstránenie zápchy a k celkovej detoxikácii organizmu je absolvovanie čerešňovej kúri. Stačí ak počas týždňa zjete každý deň 250 gramov čerstvých alebo upravených čerešní. Látky ktoré sa nachádzajú v čerešniach na seba viažu škodliviny spôsobom, že ich organizmus môže následne vylúčiť. Čerešne obsahujú okrem iného aj horčík, jód, fosfor, kremík a širokú škálu vitamínov ako A,B,C,E a P. Čerešne si nezabudnite dať aj v prípade ak Vás trápi svalová horúčka, niektorí odborníci odporúčajú športovcom, aby toto ovocie jedli pravidelne.

Nutričné hodnoty

Čerešne sa zaradujú na zoznam ovocia, ktoré patria medzi najzdravšie na svete. Jedným z ich najväčších výhod je, že majú málo kalórií, sú výborným zdrojom draslíka a sú plné nielen protizápalových ale aj protirakovinových zložiek. Viac ako 80% ich obsahu tvorí voda a preto sú výbornými na boj s kilogramami navyše. Okrem iného obsahujú látky, ktoré nedovolia tukom preniknúť cez črevnú stenu do tela.

Hodnoty na 100 gramov :

Kalórie (kcal): 50

Tuky 0,3 g

nasýtené tuky 0,1 g

polonasýtené tuky 0,1 g

mononasýtené tuky 0,1 g

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Ako pestovať čerešne

čerešne pestovanie

Čerešne rovnako ako aj vyšne patria k stromom, ktoré sa oplatí pestovať. Sú to stromy, ktoré majú nízke nároky a prinášajú ovocie skoro na Jar. Čerešniam vyhovujú takmer všetky pestovateľské oblasti. Najvhodnejšie sú pre ne mierne svahy obrátené k juhu, juhovýchodu a k západu. Čerešne sú náročné na humusovú pôdu a neznášajú pôdy zamokrené, ťažké a kyslé s vysokou spodnou vodou. Sadia sa buď na jeseň alebo na jar do jám, ktoré boli pripravené v jeseni. Rodivosť prichádza približne na 3 až 5 rok po výsadbe.

Recepty

Už len pri pohľade na zrelé čerešne sa nám zbiehajú slinky a predstavujeme si ich v podobe ktorú máme najradšej, či už sú to ovocné koláče, nákypy, ovocné jogurty, šťavy, rozmanité dezerty, alebo len čerstvé obraté rovno zo stromu. Čerešne sú výborne kombinovateľné s tvarohom, jogurtom alebo si z nich môžeme pripraviť domácu zmrzlinu. Pri ich zaradení do jedálneho lístka sa skrátka fantázii medze nekladú. Môžeme si z nich vyrobiť kompót, aby sme si ich dopriali aj počas zimy alebo ich podávať horúce flambované k pudingu alebo zmrzline. Čerešne nemusíte používať len v sladkých verziách rovnako sa hodia podusené s kuracím mäsom a cibuľou, k zemiakom alebo ich pridajte do rizota.

Výborným zdrojom na ráno a naštartovanie nášho trávenie je príprava napríklad čerešňového jogurtu na ktorý potrebujem 250 gramov odkôstkovaných čerešní, jeden biely jogurt, vanilkovú arómu a med podľa chuti. Postup je jednoduchý čerešne jednoducho umyjeme, odkôstkujeme, zmiešame s jogurtom, vanilkovou arómou a medom.

Ďalším výborným typom na spracovanie čerešní je aj zdravý džem a chia semienkami. Všetko, čo k tomu budeme potrebovať sú 2 litre rozmixovaných čerešní a červených ríbezlí, 200 gramov kokosového cukru, 1 vanilkový struk, 100 gramov chia semienok, štipku soli a 20 gramov kyseliny citrónovej. Do väčšieho hrnca dáme rozmixované ovocie, vanilku a cukor (môžeme okrem kokosového cukru použiť aj xylitol alebo trstinový cukor) a uvedieme do varu. Redukujeme kým sa väčšia časť vody neodparí a masa nezhustne. Následne pridáme soľ, kyselinu citrónovú a chia semienka. Masu premiešame a varíme ešte približne 10 minút. Hotový džem prelejeme do pripravených vyvarených pohárov. Čerešňový džem je výborný nielen za horúca, ale aj dobre vychladený

Prodetox Prodetox
Prodetox je jedinečný nápoj, ktorý obsahuje 25 špecifických látok na očistu a regeneráciu tela. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.
Blendea Blendea
Vyskúšajte Blendeu pri tráviacich problémoch so 4 kľúčovými superpotravinami. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.

Čerešňová zmrzlina

Hľadáte zmrzlinu, ktorá je bez lepku, laktózy raw a ešte aj vegánska? Doma si takúto zmrzlinu môžete pripraviť a dopriať kedykoľvek len chcete lebo okrem iného je aj bez pridaného cukru. Budete k nej potrebovať iba 2 zmrazené banány, 2 hrste čerešní, 2 hrsti jahôd, alebo iného bobuľovitého ovocia, pár lístkov medovky a 1 vanilkový struk. Všetky ingrediencie hodíte do mixéra tak, aby sa banán nachádzal na spodku mixéra a mixujete. kedže banány boli v mrazničke zmrzlinu môžete podávať ihneď, alebo ju môžete dať do mrazničky na neskôr. Zmrzlinu môžete podávať ozdobenú ovocím podľa chuti alebo s lístkami mäty.

Čerešne
4.4 (88%) 5 vote[s]

Vyjadri svoj názor