Nektárinka
V článku nájdete:
Nektárinka – sladké ovocie podobné broskyni
Nektárinky sú vynikajúce ovocie s úrodou na konci leta, podobne ako broskyne. Sú zvyčajne o niečo menšie, než je priemer broskyne a majú hladkú kožu. Využitie nektárinky je rovnaké ako využitie broskýň. Môžu byť jedené čerstvé, pridané do koláčov a sú sladkým, chutným prírastkom do ovocného šalátu.
Popis
Nektarinka (Prunus persica) sa pestuje v teplejších oblastiach mierneho pásma na severnej a na južnej pologuli. Genetická varianta bežných broskýň na nektárinky bola s najväčšou pravdepodobnosťou domestikovaná v Číne pred viac ako 4000 rokmi. Nektárinky a broskyne sú prakticky na nerozoznanie. Nektárinka má hladký povrch, ktorý nemá jemné chĺpky , ktoré sú charakteristické pre broskyňu. Jadrá oboch plodov sú podobné vo vzhľade. Jadierko sa vo väčšine prípadov ľahko oddeľuje od plodu. Nektárinky majú vo vnútri červenú, žltú alebo bielu farbu a sú zdrojom vitamínu A a C. Bežne sa konzumujú čerstvé alebo sa zavárajú, robia sa z nich džemy a koláče.
StressFix je inovatívny produkt plný bylín, vitamínov a minerálov navrhnutých tak, aby ste očistili svoju myseľ od stresu, znížili vplyv psychických ochorení a zároveň mali plnohodnotný spánok?
Nektárinky sú v priemere o niečo menšie a sladšie ako broskyne. Kvôli nedostatku chĺpkov na pokožke môže sa zdať nektárinka viac červenkastá ako broskyňa, čo prispieva k vzhľadu podobnému slivke.
Pôvod nektárinky
História nektárinky je nejasná; Prvá písomná zmienka v angličtine je od roku 1616, ale zrejme boli pestované oveľa skôr v natívnom rozsahu broskýň v strednej a východnej Ázii. 28.marca 1768 vydanie New York Gazette napríklad spomína farmu v Jamajke, Long Islande, New Yorku, kde boli pestované nektárinky.
Nutričné hodnoty
Ovocie 100 g kcal kj tuky cukry bielkoviny
Nektárinka 36 153 0,1 9 1,2
Ak vám záleží na svojom psychickom aj fyzickom zdraví, mali by ste zbystriť pozornosť. StressFix prichádza ako revolučná zmena pri starostlivosti o dušu, myseľ a v konečnom dôsledku aj telo.
Obsahuje až 14 zložiek vo vysokých dávkach a stojí iba 48,9 eur za 60 kapsúl. Dokáže kompletne nahradiť všetky užívané preparáty. Jeho silné zbrane – efektívne napomáha pri psychických ochoreniach, pôsobí proti stresu a skvalitňuje spánok. Prečítajte si recenziu
Zloženie:
- Medovka lekárska (250 mg), Levanduľa lekárska (150 mg), Valeriána lekárska (100 mg), Slncovka kalifornská (100 mg), Mučenka opletavá (100 mg),
- Vitamín B2 (1,2 mg), Vitamín B6 (2,2 mg), Vitamín B9 (400 ug), Vitamín B12 (4 uq), Vitamín D3 (600 I.U.), Vitamín E (10 mg),
- Magnézium (200 mg), Zinok (12 mg), Železo (6 mg),
Obsah vitamínov v nektárinke/ 100g
Vitamín A 475IU 9%
Vitamín B6 60.0 mg 2%
Vitamín B12 120.0 mcg 0%
Vitamín C 7.7 mg 13%
Viitamín D ~ ~
Vitamín D3 0.0 mg
Vitamín E 3.1 mcg 4%
Vitamín K 0.0 mg 2%
Thiamin 0.0 mg 2%
Riboflavin 1.6 mg 8%
Niacin 1.6 mg 8%
Pantothenic 0.3 mg
Choline 8.9 mg
Betaine 0.3 mg
Folate 7.2 mcg
Obsah minerálov v nektárinke/100g
Vápnik 8.6 mg 1%
Železo 0,4 mg 1%
Magnézium 12,9 gm 3%
Fosfor 37.2 mg 4%
Draslík 287 mg 8%
Sodík 0.0 mg 0%
Zinok 0.2 mg 2%
*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch sa často sa uvádza jednotka IU:
- Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
- Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
- Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
- Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.
Nektárinky a význam pre zdravie
- Šťavnaté a chutné nektárinky majú nízky obsah kalórií (100 g obsahuje len 44 kalórií) a neobsahujú žiadne nasýtené tuky. Sú skutočne obohatené s mnohými zdraviu podporujúcimi antioxidantmi, rastlinnými živinami, minerálnymi látkami a vitamínmi.
- Čerstvé nektárinky obsahujú malé množstvo vitamínu C. 100 g poskytuje 5,4 mg alebo asi 9% z dennej odporúčanej dávky. Vitamín C má antioxidačné účinky a je nutný pre tvorbu spojivového tkaniva v ľudskom tele. Konzumácia ovocia bohatého na vitamín C pomáha telu vyvinúť odolnosť voči infekciám a pomáha zachytávať škodlivé voľné radikály.
- Nektárinky majú malú, ale zdravú koncentráciu iných antioxidačných vitamínov, ako je vitamín A, vitamín E ,flavonoidy ,luteín, Zea-xantín a SS-kryptoxantíny. Tieto zlúčeniny pôsobia ako ochrana proti kyslíkovým voľným radikálom a odvodených reaktívnych foriem kyslíka (ROS), ktoré hrajú úlohu pri starnutí a rôznych chorobných procesov. Vitamín A je tiež dôležitý pre udržanie zdravej a žiarivej pokožky. Je známe, že konzumáciou prírodného ovocia bohatého na vitamín A, je telu poskytnutá ochrana pred rakovinou pľúc a ústnej dutiny.
- Ovocie je zdrojom niektorých B-komplex vitamínov a minerálov. Obsahuje niacín, kyselinu pantoténovú, tiamín a pyridoxín. Okrem toho obsahuje vhodný pomer minerálov a elektrolytov, ako je draslík, železo, zinok, meď a fosfor. Železo je potrebné pre tvorbu červených krviniek. Draslík je dôležitou zložkou bunkových a telesných tekutín, ktoré pomáhajú regulovať srdcovú frekvenciu a krvný tlak.
- Ovocie je dobrým zdrojom vitamínu C, karotenoidov provitamínu A, B-komplex vitamínov a rôznych druhov minerálov. Existujú nepatrné rozdiely v koncentrácii týchto živín v závislosti na odrode nektárinky.
- Ďalšie štúdie poukázali na to, že fenolické látky nachádzajúce sa v nektárinkách (rovnako ako v ďalšom kôstkovom ovocí, ako sú slivky a čerešne) majú silný potenciál na zmiernenie metabolického syndrómu. Ide o súbor podmienok a faktorov spojených s obezitou, ktoré veľmi pravdepodobne vedú k diabetu a kardiovaskulárnym ochoreniam.
Nektárinka – ako pestovať?
Nektárinka je stredne veľký opadavý strom s vyklenutými vetvami. Vyžaduje si veľmi chladnú zimnú sezónu nasledovanú teplým počasím pre správny vývoj púčikov. Biele alebo ružovo-biele kvety sa objavia na začiatku jari, neskôr, od júna, sa vyvíjajú do atraktívnych plodov. Ovocie sa objavuje v rovnaký čas ako aj broskyne. Avšak, nektárinky majú tendenciu byť menšie a majú hladký povrch na rozdiel od broskýň, ktoré sú posiate jemnými chĺpkami.
Nektárinky a iné kôstkované ovocie majú sezónu v letných mesiacoch a vrchol dozrievania dosahujú v júli a v auguste. Starostlivosť o nektárinky vo viacerých južných oblastiach zahŕňa starostlivé zalievanie v horúcich obdobiach. Pestovanie nektárinky je v podstate rovnaké ako u broskýň, pričom najlepšie výsledky zvyčajne získať na dobre odvodnené piesčitej či štrkovito hlinitej pôde obohatenej dusíkom.
Nektárinka a jej využitie v kuchyni
Pri kúpe nektáriniek sa zamerajte na tie voňavé s napnutou kožou. Vyhýbajte sa tým s vráskami a tým, ktoré sú obité a majú modriny.
Najlepšie chutia čerstvé bez zbytočného odkladania, ale zrelé nektárinky môžu byť v chlade po dobu troch až piatich dní.
Šťavnaté nektárinky majú lahodnú chuť . Konzumujte len čerstvé a zrelé ovocie. Tie menej zrelé sú vhodné do koláčov.
Tipy na servírovanie
- Nektárinky všeobecne chutia dobre aj bez akýchkoľvek ochucovadiel / prímesí
- Plátky nektárinky môžu byť pridané do ovocných šalátov a dezertov.
- Z ovocia môžete pripraviť lahodné džemy, želé a zmiešané ovocné dezerty.
- Môžu sa tiež použiť do koláčov a rôznych dezertov.
Nektárinkový džem
Prípravka: 20 minút
Celkový čas: 45 min
Počet porcií: približne 5 šálok
Ingrediencie
500 gramov nektáriniek
trochu malín
680 gramov cukru
2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
Postup prípravy:
Zmiešajte dohromady ovocie, cukor a 1/4 lyžička soli vo veľkom hrnci. Za stáleho miešania priveďte do varu, miešajte, kým sa cukor nerozpustí a rozdrvte ovocie zemiakovým mixérom. Pridajte citrónovú šťavu; pokračujte vo varení za častého miešania, keď sa var spomalí, kúsky ovocia sa ukážu v hornej časti. Na povrchu bude vidno penu. Naberajte džem do čistých nádob, nenapĺňajte úplne doplna. Nechajte úplne vychladnúť. Udržiavajte v chlade.
Nektárinkové Cupcake
Predhrejte rúru na 350 stupňov. Zmiešajte dohromady múku, prášok do pečiva, 1/4 lyžičky soli. Následne zmiešame mlieko a vanilku.
Vyšľaháme maslo a cukor v mixéri na strednej rýchlosti, kým nebude zmes bledá a nadýchaná. Miešame asi 3 minúty. Počas miešania pridajte do zmesi vajce.
Budeme potrebovať muffinové košíky alebo nádobky. Naplňte každý s 1 lyžicou cesta, 1 kopcovitou lyžicou nasekanej nektárinky a pridajte 2 lyžice cesta. Pečieme, kým okraje začnú naberať zlatistú farbu. Približne to bude trvať asi 25 minút. Necháme vychladnúť . Potom si spravíme polevu. Vyšľaháme smotanu a dáme ju na vrch košíčkov. Najlepšie košíčky sú so smotanou a plátkami nektárinky.