Datle

Ovocie, ktoré osvieži

Popis

Palma datľová obľubuje teplé až horúce podnebie. Jej plody dorastajú do veľkosti asi 5 centimetrov a čím sú zrelšie, tým sú šťavnatejšie. Datľa je dlhá podlhovastá kôstka obalená hnedočervenou sladkou dužinou. Zvláštnosťou je, že pred vysušením ich chráni lepkavá šťava, ktorá obsahuje cukor. Beduíni jedli veľké množstvo datlí najmä pri svojich dlhých a vyčerpávajúcich pochodoch cez púšť, pretože obsahujú veľké množstvo cukrov a sacharidov. Datle majú aj jednu menej známu vlastnosť a to je, že stimulujú spánok. Arabi ich už oddávna využívajú ako účinný uspávací prostriedok.

Detoxikačné produkty
Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu 

Datle a ich pôvod

Datle pôvodne pochádzajú s Arabského poloostrova. V našich zemepisných šírkach len málokto vie, že datle sú veľmi zdravé a pôsobia ako liečivo a prevencia proti niektorým druhom ochorenia. Obyvatelia krajín blízkeho východu ako Arabi a beduíni však vedia, že datla je liek. Palma datlová pochádza z prednej Ázie a dorastá do výšky približne 30 metrov. Na palme sa urodí ročne aj 100 kilogramov plodov. Sušené datle patria v Arabských krajinách medzi najväčšie vývozné artikle. Datle a ich sladkú chuť ospevoval vo svojich dielach už Hómer a ďaší antický básnici. V stredomorí sa toto ovocie rozšírilo najmä vďaka Feničanom. V našich končinách sa nám datle spájajú najmä s Vianocami.

Význam pre zdravie

Datle obsahujú všetky druhy vitamínov okrem biotínu a vitamínu E. Významným je vysoký obsah kyseliny pantoténovej, ktorá nám napomáha pri udržiavaní psychickej a fyzickej kondície, dodáva nám energiu, zvyšuje koncentráciu a dodáva nám vitalitu. Datle tiež obsahujú veľké množstvo vápnika, medi, draslíka a železa. Medzi hlavné liečivé účinky datlí patria: podnecovanie duševnej sviežosti, podpora koncentrácie, stimulácie energetického metabolizmu v bunkách, dodávajú organizmu kyselinu pantoténovú, podpora krvotvorby, pomoc pri zaspávaní, podpora bunkového metabolizmu. Známe sú aj svojím obsahom tryptofanu, čo je esenciálna mastná kyselina, ktorá sa v mozgu mení na hormón zvaný serotonín a na spánkový hormón melatonín. Preto v prípade ak máte problémy so spánkom, Nomásky liečitelia odporúčajú zjesť krátko pred spaním aspoň 5 sladkých datlí. Zaujímavosťou je, že listov palmy datlovníka sa vyrábajú klobúky, rohože ba dokonca sa používajú na výrobu strešných krytín. Olej zo semien sa využíva najmä v kozmetike a na výrobu mydiel.

Nutričné hodnoty

Jedna datľa pokryje spotrebu energie približne na 15 minút sedavého zamestnania. Vysoký obsah cukrov a sacharidov dodáva mozgu a nervom dlhotrvajúcu sviežosť a energiu. Niet asi lepšieho ovocia na zahnanie hladu ako datle. Sú ideálnym snackom po obede alebo v prípade ak pociťujeme pokles výkonnosti a únavu. Majú výborný aktivačný účinok na povzbudenie nervovej činnosti a koncentráciu mozgovej činnosti. Napriek tomu že datle sú veľmi zdravé treba si dávať pozor, aby ste ich nezjedli príliš veľa pretože sú pomerne kalorické, 100 gramov tohto ovocia obsahuje až 1256 kilojoulov, čo je približne 275 kalórií. Táto dávka predstavuje približne 11% dennej energetickej potreby priemerne fyzicky aktívneho dospelého muža. Obsah cukru v datlách predstavuje jednu z najvyšších hodnôt v porovnaní s ostatným ovocím. 100 gramov datlí obsahuje približne 75 gramov sacharidov z čoho 60 gramov tvoria cukry.

bielkoviny: 3 g

Tuky: 0,400 g

vláknina: 1,8 g

Vápnik: 63 mg

Ako pestovať datle

ďatle pestovanie

Datle majú najradšej teplé podnebie a prežijú aj extrémne teploty s nedostatkom zrážok. Výhodou datlí je, že ich môžete dlho skladovať pretože nezhnijú a ani tak skoro nezčernejú. Môžeme ich jesť sušené alebo čerstvé, pričom sušené sa využívajú na múku a z čerstvých sa vykvapkáva sirup, tzv. datľový med. S datlí sa dokonca vyrába cukor ktorý je zdravší ako všetky ostatné druhy cukru, dokonca aj ako trstinový. Výhodou datlí je, že ich semená pomerne ľahko klíčia a môžeme si ich vypestovať doma v byte. Izbovú palmu si môžeme dopestovať ideálne v chladnejšom ale dobre osvetlenom prostredí. Kedže rastie pomerne rýchlo, ľahko sa Vám môže stať, že sa Vám o niekoľko rokov nezmestí do bytu. Preto si môžete vybrať aj inú odrodu ako Phoenix robelenii, ktorý dorastá len do výšky troch metrov a v porovnaní s normálnou palmou rastie pomalšie. Datlovníky rastúce voľne v prírode dorastajú až do výška 30 metrov. Majú jednoduché kmene, ktoré sú pokrytélistovými pošvami a ich zložené listy sú až 5 metrov dlhé a majú ostnatú stopku. datlovníky majú radi najmä piesočnatú pôdu a vysokú teplotu okolo 30 stupňov. Dozrievajú v období od Augusta do Decembra.

Recepty

Datle sú vynikajúce len tak na zahryznutie, alebo ich môžeme používať na prisladzovanie niektorých pokrmov ako sladké omelety, ovocné šaláty, pečiva. Veľkou obľubou je pridávať datle do musli, pudingov alebo v súčastnosti do čoraz rozšírenejších raw koláčikov. Datle vynikajúco chutia aj s tvarohom alebo jogurtom, s trochou medu a posypané mandlami. Jedným zo zaujímavých pokrmov ktoré si s datlí môžete pripraviť je známi beduínksy pokrm, ku ktorému budete potrebovať približne 2 šálky prosa, 1 veľké jablko, 10-15 datlí, 1 PL kokosového oleja, 6 šálok vody. Proso najskôr umyjeme, necháme odkvapkať a potom opražíme na troche kokosového oleja. Následne pridáme odkôstkované a narobno nakrájané datle, a na kocky nakrájané jablko. Zalejeme vodou a privedieme do varu. Hrniec potom odstavíme, zakryjeme a necháme pučať približne 20 minút. Ideálne je podávať pokrm ešte teplý.

Ideálnou zdravou sladkosťou na cesty, alebo len tak keď vás prepadne chuť na sladké a nechcete zhrešiť je raw tyčinka z datlí. Ich príprava je pomerne jednoduchá a rýchla a výsledok je úžasný. Na čokoládovo-datlové raw tyčinky budete potrebovať 200 gramov ovsených vločiek, 80 gramov strúhaného kokosu, 200 gramov odkôstkovaných datlí, 2 PL kokosového oleja a 4 PL kakaa. Ovsené vločky rozmixujeme spolu s kokosom, datlami, kakaom a 2 PL lyžicami kokosového oleja. Mixujeme približne 6 minút, kým sa nám nespraví tuhé, pevné cesto. Potom si pripravíme vhodnú formu do ktorej cesto natlačíme a dáme do chladničky minimálne na 2 hodiny. Ideálne je ak ho tam necháme aj cez noc aspoň 12 hodín. Potom už len stačí podávať. Dobrú chuť 🙂

Prodetox Prodetox
Prodetox je jedinečný nápoj, ktorý obsahuje 25 špecifických látok na očistu a regeneráciu tela. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.
Blendea Blendea
Vyskúšajte Blendeu pri tráviacich problémoch so 4 kľúčovými superpotravinami. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.

Datlové guličky

Na datlové guličky budeme potrebovať 125 gramov mandlí, 200 gramov sušených datlí, pistácie na obalenie, kokos na obalenie a kakao na obalenie. Postup je veľmi jednoduchý. Do kuchynského robota hodíme mandle, ktoré rozmixujeme do hladka, pokiaľ máte radi väčšie kúsky mandlí môžete ich mixovať kratšiu dobu. Potom ako rozmixujete mandle, môžete sa pustiť do datlí. Datlám trvá trošku dlhšie kým sa rozmixujú na jemno, preto to bude trvať aj pár minút. 4i su datle dostatočne rozmixované zistíte tak, že ak ich chytíte do ruky zmes bude mäkká a lepivá. Pridajte datle k mandliam, a rukami zmes poriadne zmiešajte, aby sa hmoty prepojili. Potom tvarujte guličky, ktoré obaľujte v kokose, rozdrvených pistáciách a v kakau. Z takéhoto množstva hmoty Vám vyjde približne 20 až 30 guličiek, záleží aké veľké ich budete robiť.

Datle
3.7 (73.33%) 3 vote[s]

Vyjadri svoj názor