Rakytník

Rakytník – superpotravina budúcnosti

Popis

Jasne oranžová bobuľa s dužinou rovnakej farby tvorí asi jednu tretinu veľkosti čučoriedky a je plná antioxidantov. V závislosti od odrody majú kyslastú až mierne sladkú chuť a dozrievajú niekedy od Septembra a jeho plody si môžeme užívať až do zimy. Ideálny je jeho zber pri mínusových teplotách, pretože krík rakytníka má pichľavé vetvičky a plody sa veľmi ťažko zbierajú často krát nám popučia v rukách.Takto keď zmrznú, sú tvrdé a popadajú nám do košíkov takmer samé bez ujmy na zdraví.  Je ťažké určiť kam by sme vlastne rakytník mohli zaradiť je to ovocie, bylinka alebo liečivá rastlina? Jeho využitie je také široké a vo svoj prospech môžeme využiť nielen jeho plody, ale aj kvety, listy, korienky..Je to taký malý zázrak takmer na všetko. Rakytník je ker, ktorý dorastá do výšky 3-5 metrov s listami dlhými približne 10 cm. Pre náš organizmus sú zdravé nielen jeho plody ale aj semená, listy, kvety, kôra, koreň a vetvičky. Obsahom svojich liečivých látok sa zaraďuje medzi najcennejšie liečivé a potravinárske rastliny.

Detoxikačné produkty
Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu 

Pôvod rakytníka

Legendy o rakytníku hovoria o tom ako ho Gréci používali v strave dostihových koní, aby mali krásnu a lesklú srsť, preto ich botanický názov hippophae znamená v preklade lesklý kôň. Ďalšia legenda hovorí, že listy rakytníka slúžili ako potrava pre lietajúceho koňa Pegasa. Odkazy na medicínske využitie rakytníka pochádzajú už z čias antického Grécka, kedy bol používaný na liečbu ochorení kože a tráviacich problémov. Tradičné použitie rakytníka slúži na rekuperáciu poranenia kože a podporuje hojenie kožných ochorení. Rakytník je známi z  Ázie, Ruska a Európy už viac ako 2500 rokov.

Ako pestovať

rakytník pestovanie (

Rakytník je rozšírená rastlina, ktorá sa v súčastnosti pestuje takmer na celom svete v miernom až chladnom podnebí. Rastlinám sa darí najmä v drsných horských podmienkach a pre svoje liečiteľské schopnosti sa využívajú najmä v Mongolsku, Číne a Tibete. Vďaka jeho odolnosti voči mrazu, ho môžete bez problémov pestovať na záhrade. Najviac mu vyhovujú pôdy bohaté na fosfor. Na výsadbu použite dvoj až trojročné rastliny, ktoré zasaďte vo vzdialenosti 2-3 metre. Krík Vám každoročne urodí približne 10-20 kg ovocia na rastlinu. Rastlina je veľmi nenáročná, rovnako nemá rada ani prehnanú vlahu preto je starostlivosť a jej pestovanie jednoduché. Preferuje slnečné miesta a je potrebné aby sme ju sadili v skupinkách, teda musí mať zastúpenie samčia aj samičia rastlina.

Účinok na zdravie

Rakytník má úžasnú schopnosť podporovať regeneráciu kože a sliznice. Najmä v podobe rakytníkového oleja má široké využitie pri liečbe rôznych kožných ochorení, vrátane ekzémov, popálenín, podporuje rýchlejšie hojenie rán po škodlivom vystavení sa slnku, po terapeutickom ožarovaní a kozmetickom ošetrení laserom. Prípravky z bobúľ sa tiež používajú, aby sa zabránilo krvácaniu ďasien, pomáhajú pri zotavení sliznice žalúdka a ďalších orgánov. Veľké využitie má aj v kozmetickom priemysle, kde sa pridáva do rôznych krémov pre svoje omladzujúce, regeneračné a anti-aging účinky. Táto rastlina sa považuje za tradičnú najmä v európskych a ázijských krajinách. Do Ameriky bolo rakytník privezený neskôr z Ruska, kde skúmali od roku 1920 biologicky aktívne látky, ktoré sa nachádzajú v jeho plodoch, listoch a kôre. Prvá ruská továreň na rozvoj rakytníka bola umiestnená v Biysku a jeho výrobky boli použité v strave ruských kozmonautov a vo forme krému ako ochrana pred kozmickým žiarením. Rakytník môžeme konzumovať aj v podobe šťavy, ktorá ma vysoký obsah kyselín a má nízku hodnotu pH. Obsahuje tiež vysoký obsah vitamínu A,C,E, betakarotén a tiež aj karotenoidy a fenoly. Dužina aj semená obsahujú triglyceridové oleje s dôležitými liečivými schopnosťami. Rakytníkový olej sa získava zo semena alebo  priamo z ovocia. Oleje sa líšia obsahom vitamínu E a karotenoidov. Jeho oleje obsahujú viac ako 73% nenasýtenej mastnej kyseliny linolovej, linolénovej a asi 38% kyseliny palmitovej a palmitolejovej. Esenciálne mastné kyseliny obsiahnuté v rakytníku sú veľmi vzácne a nevyhnutné pre zdravie. Používa sa takmer na všetko od liečby akné, na redukciu vrások až po liečbu zápchy a na chudnutie. Je zdrojom omega 3, 6, 9 a aj menej známych omega 7 mastných kyselín, ktoré sú životne dôležité pre tvorbu kolagénu. Rakytník je tiež úžasnou podporou imunitného systému, pri chrípke, angíne a dokonca účinný aj pri liečbe zápalu pľúc. Môžeme ho užívať aj ako prevenciu proti civilizačným ochoreniam ako je vysoká hladina cholesterolu, krvného tlaku,  kŕčové žily, rakovina.

Rakytník a nutričné hodnoty

Ako sme si už spomenuli rakytník obsahuje úžasné množstvo vitamínov, v prípade vitamínu C je to až 15 násobok oproti citrusom. Ak si dáte 100 gramov tohto ovocia, naplníte tým až 400% dennej odporúčanej dávky vitamínu C. 100 gramov rakytníka obsahuje približne 122 kalórií, 4.1 gramu bielkovín, 9.3 gramov cukru a 1.1 gramu tuku. Vďaka jeho detoxikačným účinkom je veľmi nápomocný aj pri diétách pretože obsahuje vlákninu, ktorá podporuje vyprázdňovanie a zbavuje telo odpadových látok.

Obsah vitamínov na 100 gramov ovocia:

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.
Prodetox Prodetox
Prodetox je jedinečný nápoj, ktorý obsahuje 25 špecifických látok na očistu a regeneráciu tela. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.
Blendea Blendea
Vyskúšajte Blendeu pri tráviacich problémoch so 4 kľúčovými superpotravinami. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.

Recepty

Je na vás v akej forme si rakytník vyberiete. Či už budete konzumovať jeho plody čerstvé, alebo sušené, alebo si z neho pripravíte olej, sirup, šťavu, čaj…Rakytníkový sirup je chuťovo veľmi dobrý a keď si ho pripravíte doma do zásoby, môžete ho kedykoľvek vybrať z komory a pochutnávať si na ňom. Najmä v zimných mesiacoch vám bude výborným zdrojom prevencie pred prechladnutím, ale tiež aj pri žalúdočných ťažkostiach, infekčných ochoreniach, nedostatku vitamínov, alebo proti jarnej únave.  Na 1 liter rakytníkového sirupu, budete potrebovať približne 1,5 kg cukru. Postup je jednoduchý, bobuľky rakytníka si rozmixujete, precedíte cez sitko a v hrnci ho zohrejete spolu s cukrom, tak aby sa Vám cukor rozpustil, maximálna teplota 80 stupňov, viac nezohrievajte. Potom plníme do sterilných tmavých fliaš a skladujeme na temnom a chladnom mieste. Rakytníkový sirup si kľudne môžete naliať aj do sáčkov na ľad a hodiť do mraziaceho boxu a v lete využívať do osviežujúcich nápojov. Je už len na Vás v akej forme ho preferujete a bude Vám viac chutiť.

Rakytníkový likér

  • plody rakytníka naložíte do 80% alkoholu a luhujete približne 8-12 mesiacov
  • takto pripravenú zmes podľa potreby dosladíme hroznovým muštom a necháme zrieť ideálne v dubových sudoch
  • konzumácia likéru je ideálna po roku a likér by mal mať tmavo hnedú farbu, medovú chuť a intenzívnu vôňu
  • jeden pohárik likéru denne stačí ako prevencia pred prechladnutím
Rakytník
5 (100%) 2 votes

Vyjadri svoj názor