Kiwi

Popis

Kiwi patrí v dnešnej dobe k jednému z najobľúbenejších a celoročne prístupných druhom ovocia, zatiaľ čo ešte v 80 rokoch sa objavovalo na jedálničku len sporadicky. Zvonku nevyzerá príliš príťažlivo, ale vo vnútri sa skrýva ozajstná delikatesa. Kiwi má suchú chlpatú šupku vďaka ktorej je jeho preprava a skladovanie jednoduché. Vo vnútri sa skrýva šťavnatá jasno zelená mäsitá dužina s malými čiernymi semienkami. Jeho dužina má krémovú konzistenciu s osviežujúcou chuťou pripomínajúcou banány, jahody a melóny, ale s jeho jedinečnou sladkou tropickou chuťou. Pri výbere kiwi si vyberajte tie stredne tvrdé, pretože príliš nezrelé majú málo šťavy a sú málo sladké.

Detoxikačné produkty
Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu 

Pôvod 

Kiwi plod aktínie čínskej pochádza z Číny a v súčastnosti sa pestuje najmä na Novom Zélande, v Kalifornii, Austrálii, Izraeli, Chile a v južnej Európe. Kiwi už nie je sezónnym ovocím ako kedysi, v súčastnosti si ho môžeme dopriať kedykoľvek chceme počas celého roka. Kalifornské kiwi rastie medzi Novembrom a májom to na Novom Zélande zase v období Júna až októbra.Hlavnou výhodou kiwi je, že nie je tak chemicky ošetrované ako iné druhy ovocia. Najväčším vývozcom kiwi je už spomenutý Nový Zéland, kde mu dokonca postavili monumentálny pomník. Okrem zeleného kiwi sa stretávame so zlatou odrodou, ktorá je v porovnaní so zeleným sladšia. Jeho šupka je hladšia a na jednej strane je špicatejšie.

Ako pestovať

kiwi pestovanie

Kiwi si môžete dopestovať na záhrade, pretože nie je na pestovanie príliš náročné, nevyhovuje mu iba priame slnečné svetlo. Kiwi rastie na popínavých kríkoch, ktoré sú atraktívne svojím vzhľadom a majú krásne popínavé biele kvety. Rastlinu je potrebné pravidelne orezávať a tvarovať. Kiwi dozrievajú niekedy na jeseň, my si môžeme dopestovať odrody s malými plodmi, keďže veľkoplodé v našom podnebnom pásme nedozrejú. Tie musíme obrať skôr a nechať ich dozrieť pri izbovej teplote.

Účinky na zdravie

Kiwi je mimoriadne bohaté najmä na vitamín C, kde jeden gram tohto ovocia obsahuje približne 1 miligram céčka. Aby ste splnili dennú spotrebu vitamínu C, stačí vám zjesť jedno kiwi denne. Obsahuje tiež množstvo flavonoidov a karotenoidov, ktoré majú antioxidačné účinky. Za zmienku stojí aj obsah vitamínu K, medi a vlákniny, ktorej má pomerne veľa.

Liečivé benefity kiwi

  • zvyšuje prirodzenú obranyschopnosť nášho tela
  • spevňuje žily a tepny
  • podporuje a stimuluje produkciu hormónov
  • priaznivo vplýva na náš duševný stav
  • podporuje zdravie zraku
  • pomáha zvládať stres a zvyšuje schopnosť sústrediť sa
  • pôsobí ako dobrá prevencia proti infekciám a posilňuje imunitu
  • podporuje rast kostí
  • pomáha pri paradentóze
  • podporuje činnosť svalov, najmä srdca
  • výborný bojovník proti prechladnutiu a chrípkovým infekciám

Nutričné hodnoty

Kiwi patrí k ovociu s nízkym glykemickým indexom, preto si ho rovnako ako iné citrusy môžeme dopriať aj večer. Jedno kiwi, ktoré v priemere váži asi 70 gramov obsahuje len 42 kalórií, 10 gramov sacharidov z čoho  3 gramy tvorí vláknina a 7 gramov cukor.

Obsah vitamínov a minerálov v jednom ovocí

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Recepty

Kiwi môžeme jesť čerstvé alebo si ho pridať do ovocného šalátu, dezertu alebo koláču. Čerstvé kiwi jeme pomocou lyžičky rovno so šupky, alebo si ho môžeme nakrájať na kúsky a primiešať do jogurtu. Kiwi sa výborne hodí nielen k sladkým pokrmom ale aj k zeleninovému šalátu alebo tvrdému syru.

Kiwi výborne ladí k avokádu a môžete si z neho vyrobiť veľmi chutnú salsu na ktorú vám prezradím recept. Ak chcete prekvapiť návštevu niečím netradičným, vyskúšajte tento recept na avokádové toasty so salsou s kiwi a opečenou slaninou.

Ingrediencie

  • 8 plátkov slaniny
  • 1 PL a potom ešte 2 ČL limetkovej šťavy
  • 1 ČL domáceho medu
  • 3 veľké kiwi nakrájané na štvrtiny
  • 1/2 šálky na jemno nasekaného koriandra
  • 2 najemno nasekané cibule
  • 2 ČL čily omáčky
  • 1 ciabattu
  • 2 avokáda, olúpané, vykôstkované a prekrojené na polovicu

Postup

  1. opečte si na panvici plátky slaniny do chrumkava a následne pomocou servítky zbavte prebytočného oleja
  2. v miske si vymiešajte 1 PL limetkovej šťavy s medom. Pridajte kiwi, koriander, cibuľku a čili omáčku. Podľa chuti osoľte a poriadne premiešajte.
  3. predohrejte si panvicu a vložte na ňu prepolenú ciabattu prekrojenou stranou smerom na panvicu. Pečieme pokým prekrojená plocha nie je chrumkavá a sfarbená do hneda približne 5-6 minút.
  4. v stredne veľkej miske si roztlačíme avokádo a primiešame 2 ČL limetkovej šťavy, soľ a korenie.
  5. Každú ciabattu prekrojíme na 4 obdĺžniky a natrieme 3 lyžicami avokáda. Navrch dáme salsu, opečenú slaninku a podávame.

Ak máte chuť na niečo sladké a neviete aký dezert si pripraviť s osviežujúceho kiwi skúste tento frozen jogurt. Je to lahodná a zdravá pochúťka, ktorú oceníte najmä v lete.

Prodetox Prodetox
Prodetox je jedinečný nápoj, ktorý obsahuje 25 špecifických látok na očistu a regeneráciu tela. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.
Blendea Blendea
Vyskúšajte Blendeu pri tráviacich problémoch so 4 kľúčovými superpotravinami. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.

Ingrediencie

  • 3 kiwi
  • 1 grécky jogurt
  • 1 PL medu
  • 1/2 ČL vanilkového extraktu
  • 1/2 šálky čokoládových lupienkov (voliteľné)
  • 1 ČL kokosového oleja

Postup

  1. ošúpeme si kiwi a vymixujeme v mixéri do hladka. Ak je príliš husté pridajte lyžičku vody.
  2. zhruba polovicu zmesy dáme na dno malých jogurtových kelímkov, alebo do foriem na zmrzlinu. Na hodinu ich vložíme do mrazáku.
  3. medzitým si v miske premiešajte grécky jogurt, med/javorový sirup a vanilkový extrakt.
  4. vyberiete z mrazničky pripravené nanuky a pridáte do každej formy aspon dve PL jogurtovej zmesy. Nezapĺňajte formu do plna, pretože tam budete dáavať ešte jednu vrstvu rozmixovaného kiwi. Následne vložte do mrazničky na ďaľšiu hodinu.
  5. nakoniec pridajte poslednú vrstvu zmesy s kiwi a vložte do mrazáku na pár hodín alebo nechajte chladiť cez noc.
  6. Na panvici si na kokosovom oleji rozpustíme čokoládové lupienky a polejeme ňou frozen jogurt. Na čerstvo vybratom frozen jogurte čokoláda okamžite stvrdne a spraví sa nám škrupinka ako na nanuku z obchodu.
  7. Podávajte ihneď, alebo vložte do vzduchotesnej nádoby, kde frozen jogurt môžete v mrazničke skladovať po dobu 6 týždňov.
Kiwi
3 (60%) 4 votes

Vyjadri svoj názor