Cherimoya

Lahodná exotika s jedovatými semienkami či juhoamerická vitamínová bomba?

Tomuto ovociu sa hovorí tiež krémové jablko, pretože cherimoya má krémovitú konzistenciu. Ovocie pôvodne rástlo na severe južnej Ameriky, teraz sa však cherimoya pestuje i v Kalifornii. Samotná cherimoya je považovaná za pravdepodobne najzdravšie ovocie na svete!

Popis

Cherimoya, z lat. annona cherimola, je ovocie zo stromu Cherimoya (Anona cherimola Milí), ktorý dorastá do výšky 8 metrov. Plod má tvar srdca a váži od 100 gramov až do jedného kilogramu. Je pokrytý zelenou šupinatou kôrou pripomínajúcou plaza. Ak z nich olúpeme kôru, dostaneme sa ku krémovo bielej dužine. Dužina obsahuje čierne semená, ktoré sa ľahko vyberajú. Nie je ľahké opísať chuť cherimoye. Niekomu pripomína jahodu, inému ananás a ďalšiemu hrušku alebo banán. Cherimoya je typická pre oblasť Ánd. Jej názov je odvodený z kečuánskeho slova chirimuya. Hoci je to tropické ovocie, rastie vo veľkých nadmorských výškach. Domorodci z andského Altiplana majú príslovie, že cherimoya neznáša sneh, ale prospieva jej, keď ho vidno na horách.
Vy­niká obsahom cukrov (viac ako 21 %). Medzi nimi dominuje fruktóza a sacharóza. Má naopak len veľmi málo proteínov a tuku.

Pôvod

Tento druh Annony pochádza z Ánd, rastie od Kolumbie až po Bolíviu v nadmorských výškach od 1000 – 2000 metrov nad morom. Vďaka tomu znáša aj chladnejšie podnebie, teda možno ju pestovať aj v Stredomorí. K nám sa dováža najčastejšie zo Španielska alebo Kanárskych ostrovov. Hovorí sa, že v časoch keď žili starovekí Inkovia bola taká dobrá, že ju mohli jesť len vládcovia.

Charakteristika

  • Poskytuje veľké množstvo energie vo forme cukrov
  • Pôsobí ako katalyzátor
  • Pomáha spaľovať uhlohydráty a mastné kyseliny
  • Má močopudný účinok
  • Zdravá potrava pre naše srdce
  • Pomáha pri správnom regulovaní úderov srdca
  • Odporúča sa pri žalúdočnom katare, vrede na žalúdku a dvanástniku
  • Účinná pri liečbe obezity
  • Vyvoláva pocit sýtosti
  • Posilňujúci účinok
  • Zredukuje kalórie bez oslabenia nášho organizmu
  • Obsahuje plno antioxidantov
  • Prispieva k pomalému vstrebávaniu cholesterolu v čreve
  • Posilňuje náš imunitný systém
  • Chráni pred nachladnutím a chrípkou
  • Znižuje hladinu cholesterolu
  • Obsahuje silné cytotoxíny, ktoré majú protirakovinové vlastnosti
  • Má vysoký obsah vitamínu C a B
  • Obsahuje rastlinnú vlákninu
  • Dužina má schopnosť potláčať tvorbu žalúdočnej kyseliny (preto sa odporúča konzumovať pri zápale žalúdočnej sliznice a žalúdočných vredov)
  • Plody sú veľmi sýte
  • Dodávajú nášmu telu menej kalórii než rovnaká porcia iného jedla
  • Zmierňuje nevoľnosť v prvom trimestri tehotenstva
  • Prevencia proti vysokému krvnému tlaku, obličkovým kameňom, odvápnenie kostí a infarktu

Nutričné hodnoty

Z vitamínov prítomných v cherimoyi sú významnejšie vitamíny skupiny B: B1 alebo tiamín, Balebo riboflavín, B6 alebo ridoxín a niacín. Žiadne iné čerstvé ovocie rovnakej hmotnosti neobsahuje tak veľa vitamínov skupiny B, ako cherimoya. Bohatosť cherimoye na minerály ako vápnik, fosfor, železo a draslík je tiež vynikajúca. Viac vápnika majú len po­maranče, mišpule, ďatle a maliny. Jej energetický obsah 94 kalórií na 100 gramov je na čerstvé ovocie nezvyčajne vyso­ký.

Jedna šálka nakrájanej cherimoye obsahuje: 2.51 g bielkovín, 120 kalórií a 4.8 g vlákniny.

Minerály:

Vitamíny:

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Ako pestovať cherimoyu?

Cherimoya pestovanie

Cherimoyu je možné pestovať aj v byte, najvhodnejším stanoviskom je miesto s dostatkom rozptýleného svetla a vyššou vzdušnou vlhkosťou. Priame slnko cherimoye príliš nesvedčí, vhodnejší je skôr polotieň. V lete rastlinám prospeje letnenie na záhrade či na terase. Pri premiestnení z vnútorných priestorov postupujte opatrne a cherimoyu adaptujte postupne, najmä na vyššie množstvo svetla. Nevystavujte ju priamym, poludňajším slnečným lúčom. V zimnom období umiestnite cherimoyu do chladnejšieho prostredia. Vhodná je teplota v rozmedzí 10 – 15 °C, ak vám to podmienky nedovolia, skúste cherimoyu premiestniť do najchladnejšej, svetlej izbe v byte. Aj ochladenie na cca 18 °C má na úspešnosť prezimovania výrazný vplyv. V zime rastliny zalievajte veľmi mierne, nehnojte ich. Obdobie opadávania listov je najvhodnejšie pre prípadný rez a tvarovanie. Príliš dlhé vetvičky môžete skrátiť až o jednu tretinu. Cherimoyu pestujte v chudobnej, dobre priepustnej pôde. Presádzajte ju podľa potreby, najlepšie v období vegetačného pokoja. Cherimoya síce znesie krátkodobý mierny mráz, ale radšej ju mrazom nevystavujte, pretože by mohla nachladnúť a v krajnom prípade aj uhynúť.

Cherimoya sa rozmnožuje prevažne semenami. Semená vysievajte na jar do rašelinového substrátu, jemne ich zakryte. Výsev umiestnite na svetlé stanovisko bez dosahu priameho slnečného žiarenia. Teplotu udržujte v rozmedzí 25 – 30 °C. Substrát zalievajte pravidelne tak, aby bol stále vlhký, ale nesmie byť premočený. Vhodným pomocníkom pri výseve bude mini skleník či mini parenisko, pretože sa vám v ňom lepšie podarí dosiahnuť ideálnych podmienok pre klíčenie. Až rastlinky vyrastú do dostatočnej veľkosti, presaďte ich do jednotlivých kvetináčov. Vhodné sú dostatočne hlboké hlinené kvetináče, ktoré dokážu dlhšiu dobu udržať vlahu. Prvé kvety sa na cherimoyi objavujú cca v 6 rokoch. Aby ste sa dočkali aj plodov, je potrebné kvety opeliť. Na vonkajšom stanovisku to môže obstarať hmyz, ale istejšie je opelenie vlastnými silami. Samčie a samičie kvety na jednej rastline nedozrievajú synchronizovane, preto pri opeľovaní prenášajte peľ zo starších kvetov na blizny novo rozvinutých kvetov. Ak bude opelenie úspešné, dočkáte sa plodov, ktoré však nemajú dlhú trvanlivosť a sú náchylné na otlaky, preto sa zberajú nedozreté a nechávajú sa niekoľko dní dozrieť v miske alebo na tanieri.

Upozornenie!

Pri konzumácii nezabudnite dužinu prepasírovať, aby ste odstránili semená, ktoré sú vo väčšom množstve jedovaté!

Vedeli ste, že…?

  • Mark Twain raz uviedol cherimoyu ako “najchutnejšie ovocie pre mužov”
  • Hoci chuť cherimoye je často prirovnávaná ku kombinácií banánu a jahody (či ananásu), takisto sa prirovnáva k chuti komerčným žuvačkám.
  • Semiačka a listy cherimoye obsahujú jedovaté alkaloidy, ktoré môžu byť použité na zabitie vší.
  • Cherimoya je pre pár ľudí neskutočne sladké ovocie. Ak nechcete dostať glykemický šok, pite pri jeho konzumácii veľa vody.
  • Okrem zdravotných výhod, cherimoya obsahuje ideálne prírodné zložky pre domáce produkty pre starostlivosť o pleť, pretože je hydratačná, vyživujúca a pôsobí ako jemný peeling na pokožku.
  • Ovocie je veľmi dobré pre konzumáciku vychladené.
  • Z cherimoyi sa pripravuje tiež džem a z jej šťavy sa vyrába víno.
  • Cherimoya je tiež známa ako “zmrzlinový strom.”Meno získala pre svoju konzistenciu, ktorá sa podobá zmrzline a pre svoju jemnú a sladkú chuť.

Vyjadri svoj názor