Narančila

Narančila – chlpaté ovocie

Popis

Narančila má obmedzený potenciál v oblasti poľnohospodárstva v dôsledku extrémnej zraniteľnosti voči škodcom a chorobám, ak je pestovaná ako plodina. Zrelé ovocie je veľmi chúlostivé a je často napádané plesňami, najmä keď je mechanicky poškodené.

Narančila môže byť použitá na  mnoho rôznych vecí. Ovocie sa používa predovšetkým pre svoju lahodnú šťavu. Šťava je považovaná za najlepšiu v regióne a slúži na pridanie chuti do nápojov

Narančila a jej pôvod

Narančila je subtropická vytrvalá rastlina zo severozápadu Južnej Ameriky. Ovocie je pokryté na povrchu hnedými chĺpkami, ktoré sa dajú ľahko zotrieť. Po odstránení chĺpkov sa ukáže jasná oranžová farba. Vo vnútri je ovocie zelenej alebo žltej farby. Ovocie spája v sebe lahodnú chuť  ananásu a citróna a je posiate jedlými semenami. Listy a stonky rastliny sú posiate krátkymi fialovými chĺpkami. Solanum Quitoense, ako sa narančila nazýva, sú náchylné rastliny a musia byť chránené pred silným vetrom a priamym slnečným žiarením.  Najlepšie rastú v čiastočnom tieni.

Význam pre zdravie

Narančila alebo Solanum Quitoense ovocie obsahuje veľké množstvo vitamínov A, C, B aj železo, fosfor, beta-karotén, horčík a vápnik. Ovocie  je prakticky bez tuku a obsahuje veľmi nízky obsah kalórií a má veľmi vysoký obsah antioxidantov. Antioxidanty ničia voľné radikály a tiež pomáhajú v procese proti starnutiu a prevencii kardiovaskulárnych chorôb, mŕtvice a rakoviny.

Narančila má nízky obsah kalórií, obsahuje železo, a zdá sa byť dobrým diuretikum; Tiež je skvelým pomocníkom pri chudnutí. Solanum Quitoense je atraktívna rastlina s oválnymi listami, ktoré dosahujú  až 45 cm na dĺžku.

Je ideálna pre silné kosti, vlasy a nechty  a navyše obsahuje niektoré kyseliny, ktoré môžu znížiť hladinu cholesterolu.

Narančila je ideálny prostriedok ako sa zbaviť stresu. Pomáha nám relaxovať a zlepšuje spánok. Je vhodná pre tých, ktorí majú problémy so spánkom a ťažko zaspávajú.

Imunitný systém: Narančila je ovocie s vysokým obsahom vitamínu C a vitamínom A. Pravidelným jedením narančily môžete podporiť váš imunitný systém. Vitamín C funguje ako prírodný antioxidant, odstraňuje  voľné radikály z vášho systému a tiež stimuluje tvorbu bielych krviniek, čo je dôležité pri  obrane tela proti infekčným chorobám a iným patogénom. Vitamín C je tak isto dôležitý pre rozvoj kolagénu, ktorý podporuje spojivové tkanivo, cievy a orgány.

Tráviacie zdravie: Narančila obsahuje pepsín, ktorý je ideálny pre upokojenie gastrointestinálného traktu. Dáva podnet na trávenie. Pepsín je druh vlákniny, ktorá sa nachádza v narančile a je zistené, že je veľmi prospešný pre zažívací trakt. Pomáha podporovať trávenie a pepsín je jedným z najlepších spôsobov ako podporiť zdravie tráviaceho traktu. Môže vám pomôcť odstrániť zápchu, kŕče, nadúvanie a vážnejšie problémy, ako sú žalúdočné vredy . Vláknina tiež pomáha regulovať množstvo glukózy, ktorá sa uvoľňuje do krvného riečišťa, takže narančila je prospešná pre ľudí, ktorí trpia cukrovkou a pre tých, ktorí potrebujú veľmi pozorne sledovať ich hladinu cukru v krvi.

Cholesterol a zdravie srdca: Kombinácia vlákniny môže pomôcť eliminovať nebezpečný, “zlý” cholesterol z tela a keďže je  bohatá  na škálu ďalších vitamínov a minerálnych látok, môže výrazne zlepšiť fungovanie kardiovaskulárneho systému a znížiť vaše šance na rozvoj aterosklerózy, rovnako ako znížiť riziko infarktu a mŕtvice.

Posilňuje kostí:  Silné kosti sú dôležité vo všetkých fázach života, takže ovocie ako narančila, ktoré má veľmi rôznorodý obsah minerálov, vrátane vápnika, fosforu a železa, môže výrazne zvýšiť hustotu kostného tkaniva, a tým bráni ochoreniam, ako je osteoporóza a dokonca aj artritída.

Narančila má v sebe významné množstvo železa. To znamená, že počet červených krviniek bude zvýšený, čím  sa zvýši obeh krvi a zvyšuje sa okysličenie do životne dôležitých orgánových systémov a buniek. To môže tiež zlepšiť silu, rýchlosť rastu a textúru vašich vlasov tým, že sa stimuluje vlasové folikuly. Okrem toho sa tým zabezpečí, zlepšenie hojenia rán a ich regenerácia.

Nutričné hodnoty

Ovocné živiny obsiahnuté v ovocí (%)
Voda 90%
Proteín 1%
Tuku menej ako 0,0001%
Sacharidy 3,8%
Vláknina 1,4%
Cukor 3%
Kalórie (kcal / 100 g) 18
Vitamín C 2,6%

Tieto štatistiky sú založené na ovocí nájdených v Kolumbii a Ekvádore
Ovocné živiny mg na 100 g živín.
Vápnik 9 / 5-4 / 12 mg
Fosfor 12,0 do 43,7 mg
Železo 0,34 až 0,64 mg
Karotén 0,071-, 0232 mg
Tiamín 0,04-, 094
Riboflavín, 03-0,047
Niacín 1,19-1,76

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Ako pestovať?

narančila pestovanie

Narančila je bylinný ker, ktorý dosahuje výšku približne 2,5 metra. Má silné stonky. Listy sú podlhovasté, vajcovité, mäkké a vlnené. Na stopkách sa môžu vyskytovať tŕne v menšom alebo hojnom počte. Mladé listy a mladé stonky sú potiahnuté bohato fialovými hviezdicovitými chĺpkami. Neotvorené puky sú takisto pokryté fialovými chĺpkami. Hnedý, chlpatý kabát chráni ovocie, kým nie je úplne zrelé, ale chĺpky možno ľahko zotrieť a ukáže sa  jasno-oranžová, hladká, kožovitá, pomerne hrubá kôra. Ovocie je guľaté alebo guľato vajcovité, dosahuje veľkosť asi 6,25 cm .

Hoci sa jedná o subtropické druhy, narančily neznášajú teploty vyššie ako 29 °C a darí sa im v oblastiach s teplotou v rozmedzí 17-19 ° C a vyhovuje im vysoká vlhkosť. Sú netolerantné k plnému slnečnému žiareniu. Narančilám sa dobre darí v polotieni a vyhovuje im pestovanie vo vyšších nadmorských výškach, kde sú dobre distribuované zrážky. Z tohto dôvodu sa rastliny často pestujú v severných oblastiach.

V Kolumbii sa narančile darí vo vlhkých oblastiach v nadmorskej výške medzi 1600 a 2400 m, kde ročné zrážky sú asi 150 cm. V Paname narančily dosahujú výrazný rast vo výškach od 1,200-1,800 m. Pestujú sa v južnej Floride v blízkosti hladiny mora. Najlepšie plantáže v Ekvádore sa pohybujú medzi 1,500-1,800 m, kde je priemerná teplota je 17º-19º C. Solanum Quitoense nemôže tolerovať teploty nad 29.4º C. Nie sú prispôsobené plnému slnku, ale dávajú prednosť polotieňu.

Použitie narančily v kuchyni

Zrelé narančily zbavené chĺpkov, môžu byť spotrebované na konzumáciu. Dužina aj so semenami môže byť vytláčaná a pridá sa k zmrzlinovej zmesi. Môže sa tiež použiť na výrobu omáčky alebo môže byť pridaná do koláčov a do ďalších rôznych teplých dezertov. najobľúbenejšie použitie Solanum Quitoense je vo forme šťavy. Pri domácej príprave je potrebné najprv plody umyť, vlasy zotrieť, plod rozrezať na polovicu a šťavu vylisovať pomocou elektrického mixéra . Zelená šťava chutí výborne s kockami ľadu. Tento chladivý a penivý nápoj slúži ako skvelé osvieženie počas horúcich letných dní. Komerčne vyrobená  šťava sa extrahuje mechanicky z čisteného a nasekaného ovocia, zahustí sa a konzervuje. Môže sa zamraziť.

So svojou kyslo- sladkou ovocnou chuťou, pre  toto neobvyklé exotické ovocie, ktoré v sebe nosí nutričné prospešné prínosy pre zdravie, existuje niekoľko možností pre jej využitie ako občerstvenie pre deti, smoothie nápoj pre naše zdravie , vitalitu. Šťava je vhodná pre mladých i starých. Používa sa aj na výrobu alkoholických nápojov.

Vyjadri svoj názor