Asimina

Asiminu nekúpiš, ale môžeš si ju vypestovať

Popis

Asimina je ovocie, ktoré ak by sme mali opísať jeho chuť, je kombináciou banánu, jahôd,manga a ananásu. Sú to veľké bobule svetlo-zelenej farby dlhé 5-25 cm a široké 7-10 cm. Ich hmotnosť sa pohybuje v rozmedzí 50 až 400 gramov. Plody majú zelenú až žltú, hladkú šupku, ktorá je v čase svojej najväčšej zrelosti pokrytá hnedými až čiernymi škvrnami. Dužina je žltej, zlatej miestami až oranžovej farby a má sladkú vôňu. Keďže má pudingovitú konzistenciu je lepšie ju konzumovať lyžičkou. Bohužiaľ asiminu si u nás zaobstarať nemôžeme, pretože je náročné ju dovážať. Jej plody totižto neznášajú prepravu a sú veľmi náchylné na otlačenie. Avšak jednou z výhod je, že si ju môžete dopestovať sami v domácich podmienkach. Plody asiminy dokonca prežijú aj väčšie mrazy. Asimina obsahuje aj čierne semená, ktoré by sme však konzumovať nemali, pretože sú mierne jedovaté a mohli by nájm spôsobiť tráviace ťažkosti.

Asimina indiánsky banán pre labužníkov

Pôvod

Asimina je ovocie známe už od roku 1541. A prvé informácie o nej pochádzajú zo severnej Ameriky. Asimina má niekľko názvov, jedným z nich je aj indiánsky banán keďže práve indiáni ju rozšírili smerom na západ. Domorodci v Severnej Amerike nazývali, a rovnako sa s týmto názvom môžeme stretnúť aj v súčastnosti je Paw Paw. Názov je odvodený od tropického ovocia papája na ktoré sa asimina podobá. Kolonizátori a osadníci ju pre svoje výživné schopnosti využívali ako hlavný zdroj potravy počas osídľovania. V určitom období upadla do zabudnutia avšak na prelome 19. a 20. storočia sa záujem o ňu opäť obnovil ba dokonca zvýšil viac ako tomu bolo v minulosti. Prvé odrody boli do Európy privezené niekedy okolo roku 1900. Asimina patrí medzi najväčšie jedlé ovocie spomedzi všetkých ovocných druhov dopestovaných v severnej Amerike. Ovocie sa bohužiaľ nedá dlho skladovať vydrží približne len 2-3 dni.

Význam pre zdravie

Asimina obsahuje špecifickú látku acetogenín, ktorá je obzvlášť účinná pri boji proti rakovine. Farmári v severnej Ameriky používajú asiminu ako prírodný pesticíd. Výťažky získané z kôry tohto stromu zabíjajú komáre a chrobákov. Asimina je výborná aj na boj proti cukrovke, ktorá sa v dnešnej dobe stáva priam epidémiou. Výskumy a laboratórne testy dokázali, že asimina udržiava hladinu cukru hladinu cukru v krvi v tých správnych hodnotách a rovnako má za následok znižovanie cholesterolu. Podobne ako čerešne a brusnice má vysoké množstvo antioxidantov a obsahuje až 20 krát viac magnézia ako banány, jablká a pomaranče. Plod asiminy obsahuje až 70 krát viac železa ako iné druhy ovocia a viac vitamínu C ako pomaranče.

Iné liečivé účinky asiminy:

  • šťava z listov asiminy zmiešaná z vodou sa používa na liečbu malárie a tiež žltačky
  • vďaka obsahu vlákniny pôsobí proti zápche
  • liečba žalúdočných vredov
  • biela mliečna šťava z nezrelých asimín obsahuje vysoké percento papaínu, ktorý je účinný na liečbu chronických vredov a rán.
  • vdychovanie dymu vysušených listov z asiminy je výborné na liečbu astmy
  • liečba impotencie

Nutričné hodnoty

Výživová hodnota asiminy je obrovská. Obsahuje neskutočné množstvo vitamínov, vlákniny a minerálnych látok, hlavne je výnimočná obsahom železa a vápnika. Ovocie sa vyznačuje vysokým obsahom draslíka, forforu, horčíka, zinka, medi a mangánu. Bielkoviny obsiahnuté v asimine obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny. Obsah tuku je v tomto ovocí o niečo vyšší ako v iných druhoch, obsahuje až 325 nasýtenyćh, 40% mononenasýtených a 28% polynenasýtených mastných kyselín. Obsah vody je v porovnaní s banánmi, ktorým je nutrične toto ovocie najviac podobné pomerne nízky, je to len 75%. Kalorická hodnota na 100 gramov ovocia je približne 80 kalórií a 1.2 gramu bielkovín a tuku, 18.8 gramu sacharidov a 2.6 gramu vlákniny.

Obsah vitamínov na 100 gramov asiminy:

Obsah minerálov na 100 gramov asiminy:

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Ako pestovať

asimina pestovanie

Asimina nie je veľmi náročná na pestovanie. Vypestovať si ju môžeme zo semien, je však dôležité aby nepreschli. Ak by sme ju mali spôsobom a podmienkami, ktoré si vyžaduje na pestovanie porovnať s iným ovocím určite by to bola jabloň.  Semená klíčia asi 3 týždne a prvé výhonky sa objavujú po dvoch mesiacoch. Klíčiaca rastlina je veľmi citlivá na priame slnečné svetlo. Najlepšie sa jej darí vo vlhkých podmienkach.Vďaka svojím antibakteriálnym schopnostiam nepodlieha žiadnym chorobám. Minimálnu podmienku ktorú pri pestovaní musíme splniť, je aby bola umiestnená v miestnosti kde nepodlieha minimálne 160 dní mrazu. Strom na ktorom ovocie rastie pôsobí veľmi dekoratívne, pretože počas kvitnutia sú na ňom nádherné veľké purpurové kvety. Kvitnúť začína niekedy v polovici Apríla a kvitne 3 až 4 týždne. Po odkvitnutí sa na strome vytvoria zelené listy, ktoré na jeseň začínajú žltnúť. Plody začínajú dozrievať niekedy od konca augusta do konca októbra. Plod je ľahko oddeliteľný od stopky, mäkký a má krásnu prenikavú vôňu. Z jedného kvetu nám môže narásť až 9 plodov. Ich zrelosť zistíme stlačením. Ak je plod zrelý po stlačení sa nevracia do pôvodného stavu, čiže šupka ostane pretlačená.

Recepty

Toto lahodné ovocie môžeme spracovávať v kuchyni podobne ako banány. Môžeme si pripraviť napríklad jednu úžasnú labúžnícku dobrotu na štýl horúcich malín, ktorú budete milovať. Suroviny potrebné na horúcu asiminu sú:

  • 500 gramov asiminy
  • 300 ml vanilkovej zmrzliny
  • 4 PL medu alebo iného sladidla
  • 4 PL rumu
  • šlahačku
  • 2 PL nasekaných mandlí
  • horkú čokoládu na ozdobu

Asiminu si ošúpeme, vyberieme semiačka a lyžičkou si vydlabeme dužinu. Dužinu si rozdelíme do štyroch zapekacích misiek, zalejeme medom, podlejeme rumom, a na dve minúty dáme zapiecť do rúry. Na horúce ovocie dáme zmrzlinu, ozdobíme šľahačkou, posekanou horkou čokoládou a mandľami. Ihneď podávame.

Ďalším skvelým receptom, ktorý si z asiminy môžete pripraviť, je opečená asimina na prípravu ktorej budete potrebovať:

  • 250 gramov asiminy
  • med
  • ovsené vločky
  • mletú škoricu
  • kôru z jedného bio citrónu
  • šťava z jedného pomaranča
  • lyžička kokosového oleja
  • trstinový alebo kokosový cukor
  • šlahačka na ozdobu

Dužinu z asiminy pokvapkáme medom, premiešame a obalíme v zmesi ovsených vločiek, nastrúhanej citrónovej kôry a škorice. Na panvici rozpálime kokosový olej, pridáme kokosový alebo trstinový cukor a necháme skaramelizovať. Na panvicu vložíme naše obalené ovocie a pokvapkáme pomarančovou šťavou. Ovocie opečieme do zlatista, približne 1-2 minúty z každej strany. Hotové opražené ovocie, podávame na tanier posypaný škoricou a zdobíme vyšľahanou šľahačkou a plátkom pomaranča. Teraz si už len užite tieto skvelé chute, zatvorte oči a nechajte sa v predstavách preniesť do Karibiku.

Dobrú chuť!

Vyjadri svoj názor